Zelfmoordterrorist Kazachstan doodt zeven mensen

Een moslimextremist heeft zaterdag in de Zuid-Kazachse stad Taraz zeven mensen gedood. Toen de politie hem wilde aanhouden blies hij zichzelf op. Dat heeft het Kazachse openbaar ministerie verklaard.

De eerste doden vielen 's ochtends. Twee politiemensen die de man achtervolgden moesten dat met de dood bekopen. Daarop viel de schutter een wapenwinkel binnen en schoot de eigenaar en een klant dood. Hij vorderde een auto en doodde nog twee agenten. Toen de politie hem had weten in te sluiten en wilde ontwapenen blies hij zichzelf op. "Dat had de dood van kapitein Baitasov, die het bevel voerde over het arrestatieteam, tot gevolg", aldus de verklaring van justitie.

Moslimextremisme is sinds Kazachstan zich in 1991 losmaakte van de Sovjet-Unie een zeldzaamheid in het Centraal-Aziatische land. Maar in juni kwamen twee agenten om bij een aanslag. Bij acties van de politie tegen veronderstelde terroristen lieten vervolgens elf mensen het leven. De afgelopen maanden hebben de autoriteiten radicale organisaties ervan beticht meer terreuraanslagen te beramen.