'VNO-voorzitter Wientjes weer invloedrijkste'

Opnieuw is voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW de invloedrijkste Nederlander. Hij staat voor de tweede achtereenvolgende keer op nummer 1 in de zogenoemde top-200 van invloedrijkste mensen, die de Volkskrant jaarlijks samenstelt.

Dat meldt de krant zaterdag. Hans Wijers, topman bij Akzo Nobel, staat dit jaar op de tweede plaats. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is nu derde (vorig jaar tweede). Kajsa Ollongren, secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, is de hoogst genoteerde vrouw. Ze staat op nummer 16.

In een begeleidend interview zegt Wientjes dat de Nederlandse regering zich veel meer met het buitenland moet bezighouden. Daar wordt de welvaart van het land verdiend, aldus de voorman van werkgeversorganistaie VNO-NCW. "We zijn veel teveel bezig met het binnenland."

"Dat gedonder met Schengen, dat het kabinet de toetreding van Bulgarije en Roemenië blokkeert! Nederland is de grootste investeerder in Roemenië. Van oudsher is ons handelsmerk: het vizier naar buiten. Gooi die deur toch open. We verdienen al eeuwen onze welvaart in het buitenland."

'VNO-voorzitter Wientjes weer invloedrijkste'
'VNO-voorzitter Wientjes weer invloedrijkste' (Foto: ANP)