Tafeltennisicoon Du Buy overleden

Op 90-jarige leeftijd is tafeltennisicoon Cor du Buy overleden. Hij werd tussen 1937 en 1955 negen keer nationaal kampioen tafeltennis.

Het aantal titels had nog hoger kunnen zijn als Du Buy tijdens de Tweede Wereldoorlog niet geweigerd had te spelen op de kampioenschappen waaraan Joden niet mochten meedoen. Hij won vijftien keer de NTTB-Cup en is daarmee recordhouder. Daarnaast speelde hij 92 interlands en was in 1963 en 1964 bondscoach van het Nederlands team. Ook werd Du Buy uitgeroepen tot speler van de eeuw.

"Nederland verliest een prachtige vent", aldus Ronald Kramer, voorzitter van de tafeltennisbond NTTB. "Een tafeltennisser, zakenman, maar bovenal een innemende persoonlijkheid. Cor was tot het einde opgewekt en vrolijk, vol anekdotes en verhalen." Ook Bettine Vriesekoop heeft veel respect Du Buy. "We verliezen een markante pionier met een aanstekelijk 'joie de vivre'."

Du Buy ontving afgelopen mei nog de prestigieuze Merit Award voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het tafeltennis. Deze werd uitgereikt door Adham Sharara, de voorzitter van de internationale tafeltennisfederatie ITTF. Een maand later werd hij benoemd tot bondsridder van de NTTB. "Aan een ieder die het horen wilde, meldde Cor dat hij trots was op zijn bondsridderschap van de NTTB", zei Kramer.