Kaper veerboot Turkije doodgeschoten

Veiligheidstroepen hebben zaterdagochtend de kaping van een Turkse veerboot met 24 opvarenden beëindigd door de enige kaper dood te schieten. Bij de nachtelijke ingreep op het schip vielen verder geen slachtoffers, melden Turkse autoriteiten.

De kaper nam de controle over het schip over na het vertrek uit de havenstad Izmit. Het schip zigzagde daarna door de zee van Marmara met kustwachtschepen in zijn kielzog. Het gekaapte schip moest uiteindelijk zonder brandstof voor anker gaan bij Silivri, ten westen van Istanbul.

Elitetroepen van het leger en de politie zwommen kort voor zonsopkomst naar het schip. De veerboot was toen al twaalf uur gekaapt. De kaper werd vrijwel direct overmeesterd en doodgeschoten. Tijdens de bestorming sprongen volgens aanwezige televisieploegen enkele van de 18 passagiers en zes bemanningsleden overboord.

Volgens de gouverneur van de provincie Istanbul was de kaper een terrorist, waarmee hij verwees naar de Koerdische rebellen groep PKK. De PKK heeft de verantwoordelijkheid voor de kaping niet opgeëist.

Het pro-Koerdische persbureau Firat zei vrijdag, zonder bronvermelding, dat de veerboot naar verluidt op weg was naar het zwaar bewaakte gevangeniseiland Imrali, waar de Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan gevangen zit.


Kaper veerboot Turkije doodgeschoten (Foto: Novum)