Het Noordelijk Film Festival 2011 Dagboek - Dag 3

Gisteren was de derde dag van het Noordelijk Film Festival. De 33e editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 november 2011 in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en bioscoop Cinema. FOK! is erbij om jullie op de hoogte te houden van wat er zoal op het witte doek te zien was. Vandaag deel drie van het FOK!dagboek vanaf het Noordelijke Film Festival.

Vrijdag begon voor Dekatophetspek met een Grieks tintje. Bij het betreden van de filmzaal werd ik aangenaam verrast door de vrolijke klanken van het Griekse trio  Ano Kato. Het klonk althans vrolijk want ik versta dan ook echt geen woord Grieks. Gelukkig wist zanger en bouzoukispeler Michiel Koperdraat uit te leggen dat het allemaal gaat over de huidige ellende en malaise in het Zuid-Europese land. Na een kort optreden is het tijd voor de eerste film. 

Gas Station is een reclamespot van de Nomint Agency studio waarin de kredietcrisis in Griekenland op de hak wordt genomen met een tankstation als metafoor. Prachtig vormgegeven en eindelijk een moment op het festival dat er even heerlijk gelachen kan worden om de ellende van een ander. Ook in het tweede voorfilmpje dat eveneens uit de Nomint Agency-studio komt. The Greek Crisis Explained. In het filmpje wordt Griekenland afgebeeld als een verwend klein meisje met een schaap. Het kleine meisje wordt echter bedreigd door een gigantisch monster genaamd Schuld. Als dan blijkt dat de EU niet kan helpen wordt de hulp ingeschakeld van de IMF. Een prachtig filmpje waarin duidelijk is dat het de Grieken niet aan zelfspot en zelfkennis ontbreekt.

Na de vrolijke voorfilmpjes was Dekatophetspek weer even klaar met lachen. Terug naar de bekende teneur van het festival. Wasted Youth is een Griekse dramafilm waarin op een zeer realistische wijze het leven in een land in diepe crisis wordt uitgebeeld. Een 16-jarige puber genaamd Harris hangt de hele dag rond met zijn vrienden, is gek van skateboarden in een leegstaand zwembad en gaat van feestje naar feestje. De andere hoofdfiguur is politieagent Vasilis, een man gebukt onder een midlifecrisis en zorgen over werk en inkomen. Als de twee elkaar tegenkomen leidt dit tot een drastische gebeurtenis. Wasted Youth laat prachtige sfeerbeelden zien van Athene, maar is wat de snelheid van de film betreft zo nu en dan een rommeltje. Toch verveelt de film geen enkel moment. Al zat ik bij de aanvang van de film eigenlijk niet echt te wachten op een close up van een harige Griekse mannenbips. Wasted Youth werd geregisseerd door Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel. 

Toen was het tijd voor een onderdeel van het Noordelijk Film Festival waar ik twee dagen naar uitkeek. Het programma Northern Creatures opende met Rare Exports van de Deense regisseur Jalmari Helander uit 2003. In Rare Exports krijgen we eindelijk te zien waar al die kerstmannen vandaan komen. Tazu Ovaska, Jorma Tommila en Tommi Korpela zijn drie geharde Finse jagers die elk jaar de bossen intrekken om een vette kerstman te vangen. Kerstmannen blijken wilde beesten te zijn die je eerst de nodige training moet geven alvorens ze af te leveren bij de klant. Kerstmannen blijken ook slecht te kunnen tegen tabaksrook en alcohol. Een prachtig filmpje waarna je weer een beetje in de bolbuikige figuur gaat geloven. Na Rare Exports is het tijd voor Rare Export Inc uit 2010 waarin we meer uitleg krijgen over de opleiding van de wilde Kerstman. Heerlijke zwartgallige humor van de bovenste plank. 


Rare Exports Inc.

Na de uitgebreide uitleg over het fenomeen kerstmanjagen is het tijd voor The Unliving. Een zeer aparte benadering van het fenomeen zombies. Återfödelsen van Hugo Lilja begint als een ietwat amateuristisch gemaakte film maar laat wel duidelijk zien dat er een man met smaak aan het werk is geweest bij de productie van deze film. Je kunt dan zombies je boodschappen laten dragen maar uiteindelijk kun je ze niet vertrouwen zonder muilkorf. Als een bewaker van een bedrijf, waar ze zombies oppimpen voor persoonlijk gebruik, zijn moeder ontdekt neemt hij haar stiekem mee naar huis. En geloof me, dat was geen slim plan. De film kreeg van Dekatophetspek bonuspunten voor het feit dat er meerdere mensen voortijdig de zaal verlieten onder het slaken van kreten als 'Gatver', 'Ik voel me niet helemaal goed' en meer van dat soort complimenten voor de regisseur van dit bloederige spektakel.


The Unliving

Daarna was het alweer tijd voor de laatste films van de dag. Het was inmiddels al na middernacht dus eigenlijk was het ook een beetje de eerste film van vandaag. Eerst is er een voorfilmpje getiteld Nachtraven. Nachtraven vertelt het verhaal van een gedesillusioneerde oudere vrouw die haar ware identiteit probeert te verbergen voor haar jongere vriendinnetje. Een film die het waarschijnelijk het beste doet met een lekker glas bloed uit de magnetron. Een smakelijke kortfilm van Hans van Nuffel die helaas zelf niet bij de film aanwezig was. Daarna was het tijd voor nog meer bloedzuigers. Vampires is een soort mockumentaire waarin een wereld van vampieren in Belgie aan het publiek wordt voorgesteld. De film van de Belg Vincent Lannoo laat ons op een zeer intieme manier kennismaken met een stel vampieren die al honderden jaren in Belgie leven. Op een gegeven moment gaat het echter mis en moet de familie verhuizen naar Canada. Vampires was voor mij wel wat aan de lange kant maar dit kwam mede doordat het een Franstalige film was met Engelse ondertiteling. Een mooie afsluiter van de derde dag op het Noordelijk Film Festival.


Vampires.

Vandaag is het tijd voor een tweetal interviews, namelijk met acteur Sam Louwyck (uit 22 Mei) en regisseur Roy Dames (Mocros). Wat hier uit zal komen lees je morgen hier op FOK!

Miauw!!!

Dekatophetspek