Striptekenaars vereeuwigen Nederlandse films

50 Nederlandse tekenaars maken een boek waarin zij in strips van één pagina de 50 grootste Nederlandse films aller tijden samenvatten. Dat hebben het Fonds BKVB, het Filmfonds en filminstituut EYE zaterdag bekendgemaakt.

De verzameling krijgt de titel Filmfanfare. Het boek, dat begin volgend jaar moet verschijnen, is een vervolg op het boek Mooi is dat! waarin 57 striptekenaars de grootste romans, gedichten en toneelstukken uit de Nederlandse literatuur 'verstripten’.

De nieuwste filmtitel die op de lijst staat, is de komedie New Kids Turbo uit 2010. De oudste film die wordt bewerkt tot strip is Een Carmen van het Noorden uit 1919. Verder komen er klassiekers in het boek te staan als Flodder, Karakter, De Lift, Soldaat van Oranje, De Aanslag en Turks Fruit.

Bekende striptekenaars die aan het project meewerken zijn onder anderen Hanco Kolk (die Blue Movie 'verstript’), Flo de Goede (Theo en Thea) en Barbara Stok (Zusje).

Regisseur Dick Maas, van wie twee films worden 'verstript', laat zaterdag echter weten niets van het plan te weten. "Ik bezit de formatrechten van al mijn films", legt hij uit. "Niemand kan daar zomaar een strip van gaan maken zonder mij om toestemming te vragen."

Striptekenaars vereeuwigen Nederlandse films
Striptekenaars vereeuwigen Nederlandse films (Foto: ANP)