'Ambtenaren Leers ook fout over salaris COA-baas'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is rond de salarisonderhandelingen met de geschorste baas van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak zelf ook onduidelijk geweest. Dat blijkt zaterdag uit een e-mail waarop NRC Handelsblad de hand heeft weten te leggen.

Albayrak werd eind september op non-actief gesteld door de raad van toezicht, onder voorzitterschap van VVD-senator Loek Hermans. Dat gebeurde onder druk van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Als reden werd gegeven dat ze inconsistente informatie had gegeven over haar beloning.

Directeur-generaal Loes Mulder van Leers' eigen ministerie schreef een paar dagen voordat Albayrak op non-actief werd gesteld aan toenmalig voorzitter van de raad van toezicht dat de door het ministerie verstrekte informatie "op 1 onderdeel niet actueel" was.

De onduidelijkheid ging over de verschillende delen waaruit het salaris van de COA-baas was opgebouwd, namelijk het brutosalaris, onkostenvergoedingen en pensioenafdrachten. Ambtenaren zouden aanvankelijk gezegd hebben dat het mogelijk was om een hoger brutosalaris te compenseren met een lagere vergoeding. Later zeiden ze van niet.

De raad van toezicht, de formele werkgever van Albayrak, had deze informatie nodig voor de salarisonderhandelingen. De aanstelling van Albayrak was sinds 1 januari nog steeds niet officieel geregeld.

De schorsing van Albayrak enkele dagen later was naar aanleiding van de salarisgegevens die het COA had verstrekt aan het ministerie. Die waren gebaseerd op een 36-urige werkweek. Albayrak werd echter voor veertig uur uitbetaald, en kwam daarmee boven de balkenendenorm.

De hele zaak kwam aan het rollen toen enkele ambtenaren van het COA de noodklok luidden over de angstcultuur die bij de organisatie zou heersen. Het COA zou bovendien al jaren te veel betalen voor het onderhoud van asielzoekerscentra. Er zou sprake zijn van 'enorme geldverspilling'.

Minister Leers heeft een onderzoek ingesteld naar de bedrijfscultuur bij het COA. Dat moet voor het eind van het jaar zijn afgerond. De raad van toezicht trad in oktober tijdelijk terug. De leiding van het COA is in handen van interim-bestuurder Harry Paul.