FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 augustus 2011

Helikopter met tien inzittenden vermist

Een Indonesische helikopter met tien mensen aan boord heeft woensdag het contact met de verkeersleiding verloren. Volgens de politie lijkt de heli te zijn neergestort in de Saudarabergen in Noord-Sulawesi.

Een reddingsteam is volgens de luchthavenautoriteiten uitgerukt om te zoeken naar de vermiste helikopter. De Bell 412, die behalve zes Indonesiërs ook vier Australiërs vervoerde, was woensdagochtend in de oostelijke provinciehoofdstad Manado opgestegen. Even daarna werd het contact met de verkeersleiding verbroken.

Het toestel was onderweg naar het Molukse Gosowong. De inzittenden zouden in dienst zijn van een mijnbouwbedrijf.

Scheepvaartmuseum opent met nieuwe koers

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam dat begin oktober na een verbouwing de deuren opent, gooit haar expositiebeleid over een compleet andere boeg. Met nieuwe tentoonstellingen en grootse attracties moeten mensen worden aangesproken die anders nooit naar een museum gaan.

Het museum identificeerde vier doelgroepen, die allen in verschillende delen van het museum terecht kunnen. De bezoeker moet vooral 'beleven en genieten', zegt een woordvoerder. Zo is er een zeeruimte, waarin geprojecteerde kwallen zwemmen en zeewier ronddanst, speciaal voor jonge kinderen, maar ook leuk voor ouders.

De opstelling van de collectie oude globes, maritieme kunst en boten is 'visueel intuïtief'. Geen bordjes met uitleg op de muur; die zijn volgens het museum overbodig. De collectie boegbeelden en andere scheepsvoorwerpen wordt zo in de vitrines opgesteld, dat bezoekers het idee hebben dat ze van de voorkant van het schip naar de achterkant lopen.

De overdekte binnenplaats wordt een locatie voor feesten en evenementen voor maximaal duizend man. Het nieuwe beleid moet leiden tot een verhoging van de eigen inkomsten naar in elk geval vijftig procent. Het museum verwacht minstens driehonderdduizend bezoekers per jaar, maar directeur Willem Bijleveld, eerder topman bij Madame Tussaud Amsterdam, gaat voor de vierhonderdduizend man.


Scheepvaartmuseum opent met nieuwe koers (Foto: Novum)

Bewoners zorgcentrum geëvacueerd om brand

Tien tot twaalf mensen zijn woensdagavond geëvacueerd na een brand in een zorgcentrum in Maarssen. Of er mensen gewond zijn geraakt, is nog onduidelijk. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 20.45 uur uit in een kamer op de eerste verdieping van het bejaardentehuis Merenhoef. De eerste verdieping werd daarop ontruimd. Rond 21.45 uur meldt de brandweer dat het vuur onder controle is en dat het pand wordt doorgelucht. Daarna wordt volgens de woordvoerder duidelijk of de bewoners weer terug kunnen naar hun kamer.

De oorzaak van het vuur is nog onbekend. Bij de brand zijn geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen.

Arriva dreigt met rechter rond mislukte hsl

Arriva dreigt de Nederlandse staat voor de rechter te dagen als de Nederlandse Spoorwegen korting krijgen op het gebruik van de hogesnelheidslijn. Dat bevestigt Arriva-directeur Anne Hettinga woensdag in een schriftelijke verklaring.

Dinsdag werd bekend dat de staat en de NS onderhandelen over een mogelijke oplossing voor de mislukte hogesnelheidslijn. Een van de opties is het samenvoegen van het normale spoornet en de hsl. Dat is voordelig voor de NS, omdat die dan een lagere prijs betaalt voor het pakket dan voor de losse onderdelen.

Een van de redenen dat de hsl nog steeds geen geld oplevert, is dat de NS achteraf een veel te hoge prijs heeft betaald voor het project. "Als wij zo dom waren geweest zo'n hoge prijs te bieden, was de staat ons nu ook niet tegemoet gekomen", aldus Hettinga. "Op deze wijze zou de NS beloond worden voor wanbeleid."

Hettinga waarschuwt dat wat zich nu afspeelt binnen de grenzen van het Europese aanbestedingsrecht moet blijven. "Het tussentijds aanpassen van de spelregels is hiermee strijdig en wij zullen dit dan zeker via gerechtelijke weg aanvechten."

De eigenaar van Arriva, Deutsche Bahn, was bij de aanbesteding van de hsl tien jaar geleden een van de verliezende partijen. De Duitse spoorwegmaatschappij bood toen vijftig miljoen euro minder dan de NS. "Wij hebben destijds een veel lagere prijs geboden dan de NS, naar nu blijkt niet ten onrechte. De NS zal van deze blunder de gevolgen moeten dragen."

Karremans: mogelijk vervolging Srebrenica

De commandant van de Nederlandse VN-troepen in Srebrenica Thom Karremans houdt er rekening mee dat hij zich voor de militaire rechtbank in Arnhem moet verantwoorden. Dat zei hij woensdagavond in een interview met het televisieprogramma Nieuwsuur. "Ik houd er rekening mee dat ik naar de rechtbank moet."

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen uit de enclave werden weggevoerd en vermoord.

Begin vorige maand bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. In 2008 oordeelde de rechter nog dat alleen de Verenigde Naties verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Nabestaanden die de zaak hadden aangespannen gingen daarop in hoger beroep.

Volgens het hof was na de val van de Bosnische enclave Srebrenica een 'unieke situatie ontstaan'. De Dutchbatters in Bosnië vielen onder VN-mandaat, maar volgens het hof bemoeide de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen. De verantwoordelijkheid kan daarom niet worden afgeschoven op de VN, aldus het hof.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem beslist dit najaar over een mogelijke strafrechtelijke vervolging, waar nabestaanden op aansturen. Karremans stelde woensdag dat hij uiteindelijk verantwoordelijk is voor alles wat er is gebeurd. "Achteraf zeg ik: men heeft de verkeerde beslissing genomen." Die 'men' zijn mensen die namens Karremans beslissingen mochten nemen, legde hij uit.

Karremans vertelde verder dat hij begin juni, een maand voordat de enclave viel, al had aangegeven dat de missie niet langer uitvoerbaar was. "Ik was een roepende in de woestijn met geen of nauwelijks middelen. Als er niet naar je wordt geluisterd, er geen stappen worden ondernomen, dan houdt het op."

De opmerking van toenmalig generaal van de landmacht Hans Couzy onlangs dat het fout was Karremans als leider van de Nederlandse militairen naar Srebrenica te sturen, vindt Karremans een dolk in de rug. Couzy stelde dat Karremans persoonlijke problemen had die hem te veel in beslag namen. "Dat soort dingen zeg je niet. Ik vind het natrappen. Het zou hem sieren als hij zijn excuses aanbiedt."


Karremans: mogelijk vervolging Srebrenica

Nieuwe theorie: aarde had twee manen

Ooit had de aarde twee manen, totdat een van hen een fatale fout maakte en op haar grote zus knalde. Althans, dat is de theorie van sommige astronomen. Het resultaat van deze zogenoemde 'big splat' was een planeet met één enkele grote, enigszins scheve maan.

De astronomen stelden deze theorie op als verklaring voor de achterzijde van de maan, die veel heuvelachtiger is dan de kant die altijd naar de aarde is gericht. De theorie wordt beschreven in een artikel dat woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature is gepubliceerd. Er is een computermodel vervaardigd die de samensmelting van de twee manen simuleert.

Andere deskundigen verwerpen de theorie niet direct, maar zijn evenmin geheel overtuigd.

Het in Nature beschreven scenario zou 4,4 miljard jaar geleden hebben plaatsgevonden, veel vroeger dan de verschijning van het eerste leven op aarde. De manen zelf waren nog jong en ongeveer 100 miljoen jaar eerder ontstaan uit brokstukken van de aarde, toen deze in botsing kwam met een enorme planeet.

De kleine maan was een lichtgewicht, de grote was 25 keer zwaarder. Hierdoor was de kleine gevangen in het zwaartekrachtveld van de grote en werd beetje bij beetje naar het oppervlak van haar grote zus getrokken.

"Ze moesten wel botsen. Er was geen uitweg. (...) Deze 'big splat' is een botsing bij lage snelheid", zei Erik Asphaug, co-auteur van het artikel en wetenschapper van de Universiteit van Californië in Santa Cruz.

Lage snelheid is relatief. In feite gebeurde de botsing bij snelheden boven de 8000 kilometer per uur, maar dat is op planetair niveau ongeveer zo langzaam als maar kan. Zo langzaam in ieder geval dat stenen niet de kans kregen om te smelten. Omdat de kleinste maan nog altijd een doorsnede van bijna 1000 kilometer had, duurde het bovendien wel even voor de botsing was voltooid.

Steen en puin van de kleine maan werd over het oppervlak van de grote verspreid. Bij een hogere snelheid zou er namelijk sprake zijn geweest van een grote krater. "De natuurkunde is verrassend goed te vergelijken met een taart in iemands gezicht", zei Asphaug. Een dag na de botsing was alles op zijn plek en zagen de beide zijden van de maan er verschillend uit, aldus de theorie.


Nieuwe theorie: aarde had twee manen (Foto: Novum)

PvdA wil onderzoek prijsstijging mobiel internet

De PvdA wil dat het kabinet een onderzoek laat uitvoeren naar de bewering van telecomproviders dat de recente prijsstijgingen noodzakelijk zijn vanwege de onverwachte stijging van het datagebruik. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Kamerlid Martijn van Dam aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Recentelijk verhoogden KPN, Vodafone en T-Mobile kort na elkaar de tarieven voor het gebruik van mobiel internet. Een van de redenen om dat te doen is de explosieve stijging van het gebruik van mobiel internet.

Van Dam vraagt zich af of de providers de waarheid spreken als ze beweren dat ze deze stijging niet hebben zien aankomen. De PvdA'er wil weten of bekend is hoe het datagebruik zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld en of Verhagen ook vindt dat sprake is geweest van een onvoorzienbare stijging.

Volgens het Kamerlid is een veel belangrijker reden dat mobiele aanbieders minder inkomsten hebben uit sms-jes, omdat consumenten vaker gebruik maken van gratis sms-diensten zoals Whatsapp. Providers willen die teruglopende inkomsten nu compenseren met hogere tarieven voor het datagebruik.

Van Dam vindt het verder onwenselijk dat de drie grote providers kort na elkaar hun tarieven hebben verhoogd. De PvdA'er wil van Verhagen weten of dit duidt op een gezonde marktwerking. Volgens van Dam is sprake van 'stilzwijgende coördinatie', waarbij een markt zodanig functioneert dat marktpartijen elkaars gedrag volgen zonder daar afspraken over te maken.

Voor een gezonde marktwerking pleit hij ervoor om goede voorwaarden te scheppen voor nieuwkomers, zodat die een goede positie kunnen veroveren op de markt voor mobiel internet.

Duitse luchtverkeersleiders willen toch staken

De Duitse vakbond van luchtverkeersleiders tekent beroep aan tegen het stakingsverbod dat de rechter woensdag uitsprak. In afwachting van de uitspraak schort de bond de oproep donderdagochtend het werk neer te leggen op.

De vakbond van de luchtverkeersleiders, GdF, wil op het hoogtepunt van het vakantieseizoen het werk neerleggen. Zo wil de GdF de luchtverkeersautoriteit dwingen een beter loonbod uit te brengen.

Het arbeidshof van Frankfurt oordeelde, daartoe gevraagd door de Duitse luchtverkeersautoriteit, echter dat sommige eisen van de vakbond wettelijk ontoelaatbaar waren. Het verbood daarom de voorgenomen staking.

GdF eist een loonsverhoging van 6,5 procent. De luchtverkeersautoriteit biedt een stuk minder.

[CL] Uitslagen derde voorronde (03/08/2011)

Vanavond stonden in de Champions League de twaalf laatste duels uit de derde voorronde op het programma. Hieronder vind je de uitslagen. FC Twente plaatste zich ten koste van FC Vaslui voor de laatste voorronde en zal komende vrijdag horen welke club de tegenstander is.

Uitslagen derde voorronde Champions League

Thuis Uit Uitslag
Sturm Graz (Oos)* Zestaponi FC (Geo) 1-0 (1-1)
Slovan Bratislava (Slw) APOEL Nicosia (Cyp)* 0-2 (0-0)
Wisla Kraków (Pol)* Litex Lovech (Bul) 3-1 (2-1)
FC Rubin Kazan (Rus)* Dinamo Kiev (Oek) 2-1 (2-0)
Partizan Belgrado (Ser) RC Genk (Bel)* 1-1 (1-2)
FC Vaslui (Roe) FC Twente (Ned)* 0-0 (0-2)
Malmö FF (Zwe)* Glasgow Rangers (Sch) 1-1 (1-0)
Dinamo Zagreb (Kro)* HJK Helsinki (Fin) 1-0 (2-1)
NK Maribor (Slv) Maccabi Haifa (Isr)* 1-1 (1-2)
FC Zürich (Zwi)* Standard Luik (Bel) 1-0 (1-1)
Trabzonspor (Tur) Benfica (Por)* 1-1 (0-2)
Viktoria Plzen (Tsj)* Rosenborg BK (Noo) 3-2 (1-0)


*= door naar vierde en laatste voorronde

Linda Evangelista eist 46.000 per maand van ex

Linda Evangelista wil van haar ex-vriend Francois-Henri Pinault 46.000 dollar per maand om voor hun 4-jarige kind te kunnen zorgen. De steenrijke Pinault trouwde in 2009 met actrice Salma Hayek, met wie hij een 3-jarige dochter heeft.

"Dit is waarschijnlijk het hoogste bedrag dat ooit is geëist voor een familierechter", zegt rechter Matthew Troy tegen de Amerikaanse krant New York Post. Troy neemt volgende maand waarschijnlijk de beslissing over de hoogte van het bedrag.

Pinault zou nog geen rooie cent hebben uitgegeven aan zijn zoon. "Hij leunt een beetje achterover en betaalt haar niks", zei Evangelista's advocaat voor de rechter. Het 46-jarige model wil de 46.000 dollar onder meer besteden aan nanny's, die ze 24 uur per dag tot haar beschikking wil hebben. Verder wil ze een team van chauffeurs die vroeger politiedetectives waren.

In juli werd bekend dat Pinault de vader is van Evangelista's zoon Augustin James. Ze had een korte relatie met de zakenman toen diens verhouding met Hayek op de klippen was gelopen. Later kwamen Pinault en Hayek weer bij elkaar.

Bijna 17 miljoen binnen op giro 555

Op giro 555 is tot woensdagavond een kleine 17 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de hongersnood in Oost-Afrika. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bekendgemaakt. De SHO zamelen sinds 11 juli geld in voor Afrika.

In Kenia, Somalië en Ethiopië worden vanwege de extreme droogte meer dan tien miljoen mensen door hongersnood bedreigd. Maandag begon een speciale actieweek, waarin vrijwilligers en bedrijven inzamelingsacties organiseren. Het ingezamelde geld wordt onder meer besteed aan voedsel, water en medische zorg.

Rol Lindsay Lohan in Gotti-film op losse schroeven

Het is nog helemaal niet zeker of Lindsay Lohan te zien is in de film Gotti: In the Shadow of My Father. In april werd aangekondigd dat de 25-jarige actrice naast onder anderen John Travolta en Al Pacino in de misdaadfilm zou spelen, maar Lohan heeft nog steeds niet getekend.

"De producers en Lohans vertegenwoordigers hebben nog geen akkoord bereikt", vertelt een woordvoerder van zowel de filmmakers als Lohan aan de Britse persdienst Reuters. "Op dit moment is het nog niet zeker dat ze te zien zal zijn in de film."

Gotti: In the Shadow of My Father zou Lohans terugkeer naar de filmwereld moeten betekenen. De 25-jarige was de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege juridische problemen en verslavingen. Vorig jaar had ze een kleine rol in Machete. Lohan scoorde in 2005 voor het laatst een filmhit met haar hoofdrol in Herbie Fully Loaded.

Volgens de woordvoerder is het wel nog steeds de bedoeling dat Lohan in de huid van Kim Gotti, de schoondochter van de pater familias John Gotti sr., kruipt. "Er vinden nog steeds gesprekken plaats."

Met de productie van Gotti: In the Shadow of My Father moet in september worden begonnen. De eerste opnamen staan voor januari gepland, wanneer de film in de bioscopen gaat draaien is nog niet bekend.

Veiligheidsraad veroordeelt Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanvallen van het Syrische regime op haar burgers en de daarmee gepaard gaande schendingen van de mensenrechten veroordeeld.

Na drie maanden van stilstand en zwijgen nam de Raad woensdag een voorzittersverklaring aan die het optreden van de regering van president Bashar Assad tegen antiregeringsbetogers hekelt. De hevige aanval op de opstandige stad Hama heeft het geduld van de Raad doen opraken.

Een voorzittersverklaring vereist instemming van alle vijftien leden van de Raad. Ook wissellid Libanon blokkeerde de verklaring niet. Middels een zelden gebruikte procedure wist de buur en nauwe bondgenoot van Syrië zich aan de stemming over de verklaring te onttrekken.

Bret Easton Ellis werkt aan haaienfilm

American Psyco-schrijver Bret Easton Ellis werkt aan het scenario voor een thriller over haaien. Paul Schrader, als scenarist bekend van klassiekers Taxi Driver en Raging Bull, schrijft mee aan de haaienfilm, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Schrader gaat de film ook regisseren. Het nog titelloze project gaat over een jonge man die wraak wil nemen op de rijken in de samenleving. De man werkt in een chique strandtent en is van plan het jacht van een de klanten naar de haaien te navigeren. Wanneer het nog titelloze project van Schrader en Easton Ellis in première gaat, is nog onbekend.

De film gaat in november in Puerto Rico in productie. Schrader werkt momenteel aan The Jesuit over een man die zijn ontvoerde zoon probeert te redden. Het laatste scenario van Easton Ellis is Downers Grove. De thriller over een vloek op een high school gaat in 2012 in première.


Bret Easton Ellis werkt aan haaienfilm (Foto: Novum)

VS klagen 72 verdachten aan voor kinderporno

Justitie in de VS heeft 72 mensen aangeklaagd voor het deelnemen aan een online kinderpornonetwerk. Ook in Nederland zijn aanhoudingen verricht. Dat maakten minister van Justitie Eric Holder en onderminister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano woensdag bekend.

De aanklachten komen voort uit een 20 maanden durend onderzoek die tot Operatie Delego was gedoopt. Van de 72 aangeklaagden zijn er 43 reeds in de VS gearresteerd. Negen anderen werden in onder meer Nederland aangehouden. Justitie heeft nog niet kunnen achterhalen wie schuilgaan achter de aliassen die de overige twintig Dreamboardleden gebruikten.

De verdachten zouden via het online prikbord Dreamboard tienduizenden afbeeldingen en filmpjes van seksueel misbruikte kinderen hebben uitgewisseld. Het gaat volgens Napolitano om het equivalent van zestienduizend dvd's.

Dreamboard is een besloten forum dat pedofilie promoot. Talloze leden van het netwerk misbruikten kinderen jonger dan twaalf jaar en legden dat vast op beeldmateriaal. Dat werd op Dreamboard beloond met een 'Super VIP'-titel, die toegang biedt tot alle kinderporno op het prikbord.

Holder noemde de zaak 'een nachtmerrie voor de kinderen', die volgens hem soms nog zuigeling waren. Op veel afbeeldingen wordt de kinderen overduidelijk en opzettelijk pijn gedaan. Op Dreamboard werd voor die kinderpornovariant zelfs een afzonderlijk hoekje vrijgemaakt.

Transformers 3 brengt miljard dollar op

De actiefilm Transformers: Dark of the Moon heeft een miljard dollar opgebracht. De 3D-film heeft in de Verenigde Staten 338 miljoen opgeleverd en nog eens 663 miljoen dollar buiten de VS. Dat maakt filmstudio Paramount Pictures woensdag bekend.

Het is de eerste keer voor de filmstudio dat een film een miljard dollar aan verkochte bioscoopkaartjes ophaalt. "Het is een mijlpaal in de 99 jaar dat deze legendarische studio bestaat", zegt Paramount-baas Brad Grey.

Dark of the Moon draait sinds 30 juni in de Nederlandse bioscopen. Het is de derde Transformers-film over de strijd op aarde tussen de Autobots en de Decepticons. Shia LaBeouf en het model Rosie Huntington-Whitely spelen de hoofdrollen in de film van Michael Bay.


Transformers 3 brengt miljard dollar op (Foto: Novum)

Arm Gerard Joling 'gaat goede kant op'

Het gaat steeds beter met de arm van Gerard Joling. De zanger liet tijdens zijn vakantie in Frankrijk een grote hennatatoeage zetten, maar bleek allergisch voor een kleurstof in de henna. "Vanavond weer langs de dermatoloog geweest en het gaat de goede kant op met mijn arm", houdt Joling zijn fans via Twitter op de hoogte.

Joling kreeg op de plaats van de tatoeage last van grote blaren en veel jeuk. In Frankrijk en meteen na terugkomst in Nederland bezocht hij artsen. "Ik moet om de dag terugkomen in het ziekenhuis om de wonden te laten verzorgen", schreef de zanger op zijn website.

Hoewel zijn dermatoloog positief is, blijft Joling bang voor blijvende schade. "Ik hoop echt dat er geen grote littekens overblijven, anders zit ik voor de rest van mijn leven met een mislukte tribal op mijn arm."

Ondanks zijn pijnlijke arm zingt Joling vrolijk door en ziet hij zijn fout in. "Helaas ben ik weer gestraft voor mijn eigen uiterlijk vertoon. Dus voor mij nooit henna meer op mijn lijf."

FC Twente wacht zware laatste horde

FC Twente wacht in de laatste voorronde van de Champions League een lastige taak zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. De Tukkers, die vanavond het Roemeense FC Vaslui wist uit te schakelen, is ongeplaatst in de laatste voorronde en kan daardoor enkel top teams treffen.

De vijf ploegen die de landskampioen van 2010 kan treffen zijn Bayern München, Olympique Lyon, Villareal CF, Arsenal of Benfica. Vrijdag zal er worden geloot voor de laatste voorronde.


FC Twente wacht zware opponent in laatste CL-voorronde (Foto: Pro Shots)

Green Lantern 2 wordt gewaagder

Het vervolg op de actieheldenfilm Green Lantern moet donkerder en gewaagder worden dan het eerste deel. Volgens de Amerikaanse krant Los Angeles Times krijgt de actiefilm ook een nieuwe regisseur.

Green Lantern met Ryan Reynolds in de hoofdrol stelt in de Amerikaanse bioscopen teleur. "Om door te gaan moeten we het vervolg een beetje gewaagder en donkerder maken," zegt president Jeff Robinov van Warner Bros. "De nadruk moet meer op actie komen te liggen." De film is gebaseerd op het personage uit de stripboeken van DC Comics.

De filmstudio heeft scenaristen al aan het werk gezet voor het Green Lantern 2. Het eerste deel van de actiefilm is geregisseerd door Martin Campbell, bekend van de Bond-film Casino Royale. Green Lantern gaat over een piloot die een planeet moet redden van de ondergang en draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Green Lantern 2 wordt gewaagder (Foto: Novum)

Forest Whitaker heeft zieke geest in horrorfilm

Forest Whitaker speelt in de psychologische horrorfilm Vipaka. De acteur speelt een gestoorde aannemer, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 50-jarige Whitaker won in 2007 een Oscar voor zijn rol als Ugandese dictator Idi Amin in het drama The Last King of Scotland. Zijn personage in Vipaka ontvoert zijn therapeut en begint een ziek spel met hem te spelen. De rol van therapeut wordt gespeeld door Anthony Mackie, bekend van The Hurt Locker.

De opnamen van Vipaka beginnen deze week in New Orleans. Whitaker produceert de film ook. De titel lijkt te verwijzen naar een term uit het boeddhisme. De horrorfilm wordt geregisseerd door Philippe Caland, die Whitaker in 2007 regisseerde in de thriller Ripple Effect.


Forest Whitaker heeft zieke geest in horrorfilm (Foto: Novum)

A. Schleck: "Tijdrit moet nog beter"

Andy Schleck heeft het afgelopen jaar al veel tijd doorgebracht op zijn tijdritfiets, maar dit leverde hem niet de Tourzege op. De Luxemburger, die anderhalve week terug voor het derde jaar op rij tweede werd in de Tour de France, beseft dat hij zijn tijdrit nog verder moet verbeteren om de grote wielerronde te kunnen winnen.

"Als ik de Tour ooit wil winnen, moet ik beter worden in het tijdrijden," zei Schleck tegen Het Nieuwsblad. "Met de ploeg deden we al tests om mijn tijdrijden te verbeteren, maar blijkbaar was dat niet voldoende. Ik verloor de Tour immers op de voorlaatste dag."

"Ik zou ook graag nog wat meer kracht opdoen, al moet ik daar mee opletten. Meer spiermassa betekent dat mijn gewicht zal toenemen, en dat zal het lastiger maken tijdens het klimmen. Ik moet de gulden middenweg weten te vinden," besloot de renner van Leopard-Trek.


Andy Schleck: "Tijdrit moet nog beter" (Foto: Pro Shots)

Verloren film Hitchcock ontdekt in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is Alfred Hitchcocks eerste film teruggevonden. De Britse regisseur was 24 toen hij in 1923 de stomme film The White Shadow opnam.

Hitchcock wordt genoemd als assistent-regisseur, art directoren schrijver. Ook deed de montage. De regisseur was Graham Cutts. Dat meldt het New Zealand Film Archive in Wellington, waar de filmspoelen zijn teruggevonden, woensdag. De film gaat over tweelingzussen, waarvan de een 'engelachtig' is, en de ander 'zonder ziel', zegt het archief. Beide personages worden gespeeld door actrice Betty Compson.

De eerste drie van de in totaal zes filmspoelen zijn teruggevonden. De rest is nog spoorloos. Van het materiaal, dat werd ontdekt tussen Amerikaanse films, bestaan geen andere kopieën.

Onderzoekers van het archief vonden ook andere oude films terug, waaronder Upstream van John Ford en vroege vertellingen van 'vrouwelijke regiepioniers' als Muriel Ostriche en Alice Guy. De films komen uit de collectie van een Nieuw-Zeelandse verzamelaar.

Een aantal verloren films zal te zien zijn op de website van de US National Film Preservation Foundation. The White Shadow krijgt een nieuwe première. De datum daarvan wordt binnenkort bekendgemaakt.


Verloren film Hitchcock ontdekt in Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)

Sylvia Hoeks speelt in Duitse komedie

Sylvia Hoeks heeft een rol bemachtigd in de Duitse speelfilm Vatertage. Ingo Rasper regisseert de komedie. De 28-jarige actrice speelt een personage dat gebrekkig Duits spreekt.

De komedie Vatertage wordt in augustus en september opgenomen. Waar de film precies over gaat, is onbekend. De komedie moet in 2012 in de Duitse bioscopen draaien. Hoeks vertegenwoordigde Nederland tijdens het filmfestival van Berlijn als Shooting Star, bedoeld voor aanstormend talent.

De actrice was vorig jaar te zien in het drama Tirza. Ze won in 2007 een Gouden Kalf voor haar bijrol in Duska. Hoeks is vanaf 29 september te zien in het Nederlandse drama De Bende van Oss.


Sylvia Hoeks speelt in Duitse komedie (Foto: Novum)

Wateroverlast in oosten Nederland na hoosbuien

Hoosbuien hebben woensdag op verschillende plekken in het oosten van Nederland voor forse wateroverlast gezorgd. In onder meer Raalte en Arnhem moest de brandweer uitrukken. Onder meer een camping en een reizigerstunnel op een station kwamen blank te staan, melden woordvoerders van de brandweer.

In de regio Gelderland-Midden was volgens een woordvoerder in het oostelijke deel sprake van wateroverlast. Vanaf 18.00 uur kwamen vanuit Arnhem meldingen binnen.

Bij het Kröller-Museum in Otterlo was sprake van lekkages in gebouwen. "Het grootste probleem daar is niet het water, maar de vochtigheid die daardoor ontstaat. Dat moet een gespecialiseerd bedrijf verhelpen", vertelt de zegsman van de brandweer.

Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail liet eerder op de avond weten dat de gloednieuwe reizigerstunnel op station Arnhem woensdag blank is komen te staan. Via de tunnel, die een maand geleden werd geopend, waren de perrons nog steeds gewoon te bereiken. Het laagje water werd weggepompt. Volgens Omroep Gelderland moest in Arnhem ook een bioscoop de deuren sluiten in verband met ernstige lekkage.

In Raalte kreeg de brandweer zo'n vijftien meldingen binnen over onder meer ondergelopen straten en kelders. Sommige straten moesten worden afgesloten. Op sommige plekken heeft de natuur voor een oplossing gezorgd, op andere plekken is het water weggepompt, aldus een woordvoerder.

Ook een camping kwam blank te staan. De brandweer is daar naar verwachting nog tot 22.00 uur bezig met het wegpompen van het water.

Sijsling onderuit tegen Burquier in Segovia

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de kwartfinale van het challengertoernooi van Segovia te bereiken. De 23-jarige Amsterdammer ging in Spanje in drie sets onderuit tegen de Fransman Grégoire Burquier: 6-4, 4-6, 4-6. Sijsling ging tegen de nummer 206 van de wereld goed van start. Hij won de eerste set en pakte in het tweede bedrijf een vroege break. Daarna kantelde de wedstrijd in het voordeel van Burquier, die met tweemaal 6-4 de wedstrijd naar zich toetrok.

Burquier stuit bij de laatste acht op zijn landgenoot Fabrice Martin. De nummer 307 van de wereld versloeg de als vierde geplaatste Duitser Rainer Schüttler met 7-6, 6-0.

FOK!sport leden voetballen of doen niks

De bezoekers van FOK!sport blijken vooral voetballers te zijn. Dit blijkt uit de poll die de afgelopen dagen door 597 mensen is ingevuld. Liefst 121 leden (20,3% antwoorden op de vraag ‘Aan welke sporten doe jij, al dan niet competitief?' dat zij voetballen.

Een bijna net zo'n groot deel (117 stemmers, 19,6%) zegt helemaal niet aan sport te doen. Op de derde plaats is fitness te vinden. 62 stemmers (10,4%) is regelmatig in de sportschool te vinden. Opvallend is dat er niet veel FOK!sport bezoekers, afgezien van de voetballers, aan een teamsport doen. Volleybal (19 stemmen, 3,2%) is op de negende plaats terug te vinden in de lijst en blijft daarmee korfbal en basketbal een paar stemmen voor.

Een ander opvallend aspect is dat er 44 leden aan een combinatie van sporten doet. Zo doet user Noin aan turnen, zwemmen en fietsen. Lookbehind heeft een wat meer logischere combinatie met zijn schaatsen, skeeleren en wielrennen. Skwish tekent daarbij ook nog voor een niet alledaagse combinatie van handbal en mountainbiken.

Oscars voor Oprah Winfrey en James Earl Jones

Oprah Winfrey, James Earl Jones en Dick Smith worden tijdens de Governors Awards in november geëerd met een Oscar. Winfrey krijgt de Jean Hersholt Humanitarian Award, bedoeld voor filantropische bijdragen, vanwege haar stichtingen en de meisjesschool die ze opzette in Zuid-Afrika.

James Earl Jones en Dick Smith, die ook wel de Godfather of Make-up wordt genoemd, krijgen een prijs vanwege hun opmerkelijke carrières. De 80-jarige Jones was te zien in meer dan vijftig films, waaronder The Great White Hope en The Hunt for Red October. Ook sprak hij de stem in van Darth Vader in Star Wars. Smith verzorgde de make-up in films als Taxi Driver en The Godfather.

Winfrey, Jones en Smith krijgen hun prijzen op 12 november overhandigd tijdens het derde Governors Awards-diner in Hollywood. De awards werden vroeger tegelijk met de Academy Awards uitgereikt, maar sinds drie jaar is er een aparte ceremonie. De Governors Awards zijn de Oscars voor het gehele oeuvre van filmmakers.


Oscars voor Oprah Winfrey en James Earl Jones (Foto: Novum)

Bomvolle ArenA zwaait Van der Sar uit

Edwin van der Sar heeft vanavond afscheid genomen als voetballer. De 40-jarige Voorhouter kreeg in zijn afscheidswedstrijd tussen Ajax en een door Van der Sar samengesteld Dreamteam, met een hoog Manchester United-gehalte, vlak voor tijd een publiekswissel. Aan de hand van zijn dochter Lynn verliet de doelman geëmotioneerd het veld.

"Ik heb nooit op de voorgrond willen staan, maar dat je na al die jaren zoiets krijgt, is onbeschrijflijk", zei een geëmotioneerde Van der Sar. "Ik weet dat ik veel betekend heb voor het Nederlandse voetbal, maar zo'n afscheid hield ik niet voor mogelijk. Ik wil iedereen bedanken. Vooral ook mijn familie, want familie is het belangrijkste in het leven."

Als symbolische afsluiting mocht zoon Joe een penalty op zijn vader afvuren. Van der Sar besloot zijn carrière in stijl, want hij stopte de strafschop stijlvol. De afscheidsavond werd geopend met een wedstrijd tussen Ajax D1 en Manchester United D1, waar Van der Sars zoon Joe onder de lat stond.

Daarna was het de beurt aan zijn vader. Van der Sar verdedigde eerst het doel van Ajax '95 in de wedstrijd tegen Oranje '98. Daarna speelde zijn eigen Dreamteam tegen Ajax, waarbij de goalie in het doel van zijn zelf samengestelde team stond.

Van der Sar kan terugkijken op een imposante loopbaan. Hij begon zijn carrière in 1990 bij Ajax en won met de Amsterdammers in 1995 de Champions League. Van der Sar stapte na negen seizoenen over naar het Italiaanse Juventus, een avontuur dat niet helemaal naar wens verliep.

In 2001 kreeg Van der Sar zijn loopbaan weer op de rit bij Fulham en verdiende hij in 2005 een transfer naar Manchester United. In 2008 veroverde de doelman voor de tweede keer in zijn carrière de Champions League. Van der Sar eiste een heldenrol voor zich op door in de strafschoppenserie de beslissende penalty van Chelsea-spits Nicolas Anelka te stoppen. In mei beëindigde Van der Sar zijn actieve carrière.

De prijzenkast van Van der Sar puilt na een lange carrière uit. Hij won onder meer acht landstitels, twee keer de wereldbeker, de Champions League en de UEFA Cup. Met het Nederlands elftal greep Van der Sar naast de prijzen. De recordhouder met 130 interlands was er in 1998 op het WK in Frankrijk het dichtst bij. Oranje strandde echter in de halve finale na strafschoppen tegen Brazilië.


Bomvolle ArenA zwaait Van der Sar uit (Foto: Novum)

Publieke omroep zet Engelse zender in

De publieke omroep zet een zender in Engeland in om de ontvangst van radiozenders te verbeteren na de branden in zendmasten in Hoogersmilde en Lopik. Door gebruik te maken van de Engelse noodzender is Radio 1 vanaf donderdag 11.00 uur te beluisteren via een andere frequentie, meldt een woordvoerder van de omroep woensdag.

Sinds de branden werd Radio 1, de rampenzender van Nederland, uitgezonden via 747 AM. Dat is eigenlijk de frequentie van Radio 5. Die krijgt de frequentie donderdag weer terug. Radio 1 is vanaf donderdag te beluisteren via 648 AM.

De publieke omroep wijkt uit naar Engeland, omdat het herstel van de zendmast in Lopik langer gaat duren dan eerder voorzien omdat de zendmast opnieuw wordt opgetuigd, aldus de woordvoerder. "Momenteel draait die zendmast op een heel laag vermogen."

Vanwege de branden in de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde is de FM-ontvangst van publieke zenders in Nederland nog altijd onvoldoende. De branden vonden ongeveer drie weken geleden plaats. In Hoogersmilde stortte het bovenste deel van de zendmast tijdens de brand naar beneden.

[CL] Uitslag FC Vaslui - FC Twente

FC Twente heeft zich vanavond geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League. De Tukkers speelden vanavond in de derde voorronde van het kampioenenbal met 0-0 gelijk tegen FC Vaslui. Vorige week werd in Arnhem met 2-0 gewonnen, waardoor de volgende ronde een feit is.

Vaslui moest voor de wedstrijd tegen Twente uitwijken naar Piatra Neamt omdat het eigen stadion niet door de UEFA goedgekeurd werd. De Roemenen begonnen in 'eigen' huis aanvallend en zetten de Tukkers onder druk. Desondanks waren er geen noemenswaardige kansen voor de thuisploeg en was de ploeg van Co Adriaanse zelfs de gevaarlijkere.

In de tweede helft was Valui niet bij machte om het Twente lastig te maken. De Tukkers kregen zelfs nog kansen op de zege, maar Ruiz schoot over, Berghuis stuitte op doelman Cerniauskas en Janko raakte de lat, waardoor het 0-0 bleef. Vrijdag zal duidelijk worden welke club de volgende tegenstander van Twente zal worden.

FC Vaslui

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Wesley, Neagu, Milisavljevic (FC Vaslui), Tiendalli (FC Twente)
 
Stadion: Stadionul Ceahlaul, Piatra Neamt
Toeschouwers: 5.000
Arbiter: Fautrel (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cerniauskas
Jovanovic (Milanov/73)
Papp
Farkas
Balace
Neagu (Annang/78)
Costin
Adaílton
Wesley
Sânmartean (Milisavljevic/60)
Temwanjera
  Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Janssen
De Jong
Brama
Ruíz (John/74)
Janko (Landzaat/86)
Berghuis

Man (40) sterft tijdens testen hovercraft

Een 40-jarige man werd onthoofd toen hij z'n zelfgebouwde hovercraft aan het uittesten was. Hij kwam met zijn hoofd tussen de propellerbladen terecht, dit gebeurde voor de ogen van zijn familie.

Het was de eerste keer dat de man zijn hovercraft wilde uittesten nadat hij het vaartuig had geassembleerd van een zelfbouwset. Het ongeval gebeurde langs de kust bij Auckland in Nieuw-Zeeland afgelopen zondag.

De politie gaat de familie van de man nog ondervragen om achter de precieze oorzaak te komen.

Promovendus Swansea City legt Lita vast

Leroy Lita speelt komend seizoen in de Premier League bij Swansea City. De promovendus heeft de 26-jarige aanvaller voor drie jaar vastgelegd. Swansea City betaalt een kleine drie miljoen euro aan Middlesbrough, de club waar de voormalig jeugdinternational de afgelopen twee seizoenen speelde. Lita scoorde twintig keer in 78 wedstrijden.

Manager Brendan Rodgers is content met het vastleggen van Lita. "Leroy is een doelpuntenmaker, die op jonge leeftijd al in de Premier League heeft gespeeld. Hij is erg gretig om op het hoogste niveau terug te keren."

Swansea City wordt Lita's zesde club in zijn carriere. Hij begon in 2002 bij Bristol City en kwam via Reading en uitleenbeurten bij Norwich City en Charlton Athletic in de zomer van 2009 bij Middlesbrough terecht.

Contador wil seizoen beëindigen

Alberto Contador wil zijn wielerseizoen als het aan hem ligt beëindigen. De 28-jarige Spanjaard wil rust nemen omdat het huidige seizoen voor hem zowel mentaal als fysiek gezien slopend is geweest.

"Nog nooit ben ik zo moe uit de Tour de France gekomen. Ik moet nog om tafel met teammanager Bjarne Riis, maar daarop vooruitlopend: het is tijd om te rusten," zei de coureur van Saxo Bank tegen Cyclingnews. Hij won dit seizoen de Giro d'Italia en eindigde in de Tour de France op de vijfde plaats.

Toch zal het seizoen van Contador er nog niet helemaal op zitten, want hij moet in november bij het sporttribunaal CAS nog een strijd leveren. Dan dient de beroepszaak vanwege de positieve test op clenbuterol in de Tour van 2010. Mocht de Spanjaard positief worden bevonden dan raakt hij de zege in deze wedstrijd kwijt aan Andy Schleck en krijgt hij een schorsing opgelegd.

Regen hindert Haase en Lopez

Robin Haase en Feliciano Lopez zullen hun partij in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Kitzbühel morgen moeten afmaken. De wedstrijd werd vandaag in de derde set door de regen gestaakt.

Lopez, als tweede geplaatst in Kitzbühel, won de eerste set met 6-1. Haase won vervolgens de tweede set met 6-4. In de derde set besloot de umpire bij een stand van van 1-1 en 15-30 op de service van Lopez de wedstrijd vanwege het slechte weer te staken.

Bruiloft Jan Smit wordt 'typisch Volendams'

De trouwerij van Jan Smit en Liza Plat wordt een typisch Volendams feest. Dat voorspelt de eigenaar van AMVO De Gastheer van Volendam, waar Jan en Liza hun huwelijksfeest zullen vieren.

"Ze zijn hier samen geweest om de zaal te bekijken", vertelt de eigenaar aan RTL Boulevard. "Ze waren heel enthousiast over de zaal en de entourage. Het wordt een feest in ongedwongen sfeer met een losse tafelindeling, zodat je een loopfeest krijgt."

Jan en Liza stappen op 17 november in het huwelijksbootje. Op diezelfde dag viert hun dochtertje Emma haar eerste verjaardag. De twee beloven elkaar eeuwige trouw in de katholieke Vincentius a Paulo Kerk in het vissersdorp. Daarma volgt het feest in AMVO De Gastheer.

Krajicek in zee met Nederlandse coach

Tennisster Michaëlla Krajicek zal voorlopig in zee gaan met de Nederlandse coach Eric van Harpen. Dit doet ze op aanraden van haar halfbroer Richard. De coach werkte in het verleden met sterren als Arantxa Sánchez Vicario, Conchita Martinez, Patty Schnyder en Anna Kournikova.

Van Harpen is al de derde coach van Krajicek dit jaar. In maart brak ze met fitnesstrainer Allistar McCaw met wie ze ook een relatie had. Vervolgens had ze een samenwerking met Marian Laudin, maar deze werd na een maand al weer beëindigd. Daarna trainde de jongste Krajicek met haar halfbroer Richard, totdat Van Harpen in beeld kwam.

Qua tennis beleeft Misa een lastig seizoen. De nummer 173 van de wereld begon goed met een halve finaleplaats in Kuala Lumpur, maar mede door blessures moest ze toernooien laten schieten. Vorige week won de 22-jarige tennisster in Olomouc het dubbelspel, maar werd in het enkelspel al in de eerste ronde uitgeschakeld. Deze week zou ze in het Slowaakse Trnava spelen, maar meldde zich daar af met een polsblessure. Het volgende enkelspeltoernooi voor Krajicek zal waarschijnlijk de kwalificaties voor de US Open zijn.

VVD: meer lenen met garantiehypotheek

De strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek moeten niet gelden voor huizen die vallen onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Regeringspartij VVD pleit voor een uitzondering.

Sinds 1 augustus is de hoogte van de hypotheek beperkt tot 106 procent van de waarde van de woning. Ook mag de hypotheek voortaan voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn en wordt het moeilijker om af te wijken van de inkomensnorm. Hierdoor moeten consumenten worden beschermd tegen overkreditering.

Voor hypotheken die onder de NHG vallen, wordt door de banken geen uitzondering gemaakt. Huizenkopers met zo'n garantie kunnen daardoor twee procent minder lenen. VVD-Kamerlid Matthijs Huizing vindt dat niet terecht. "Bij woningen onder NHG staat immers het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker", redeneert hij.

Volgens het Kamerlid hebben de kredietverstrekkers pas recentelijk de NHG-norm aangepast en was er tijdens een debat dat hij in mei met minister van Financiën Jan Kees de Jager (VVD) voerde nog geen sprake van. Daarom heeft hij in schriftelijke Kamervragen de bewindsman om opheldering gevraagd.

De strengere regels voor hypotheken gelden wat de banken betreft voor alle nieuwe hypotheken, ook die met een NHG, schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken op haar website. "De banken kiezen hiermee voor heldere, eenduidige normen."

Forrester bedankt voor Ajax

Harry Forrester heeft een aanbieding van Ajax naast zich neergelegd. De technische leiding van de Amsterdammers wilde de aanvallende middenvelder voorlopig voor het beloftenelftal laten uitkomen, terwijl Forrester zelf een plek in het eerste elftal wilde.

De afgelopen weken was de 20-jarige Forrester op proef bij Ajax. De middenvelder, die transfervrij is, maakte een goede indruk op de training.

Reljeugd buurtbarbecue langer vast

Vier jongeren die ervan worden verdacht tijdens een buurtbarbecue in Amstelveen begin juli mensen in elkaar te hebben geslagen blijven langer vastzitten. Hun voorlopige hechtenis is met drie maanden verlengd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam besliste maandag de voorlopige hechtenis van de verdachten op verzoek van het OM te verlengen. De vier werden eerder nog door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, maar het OM was het daar niet mee eens en ging in beroep tegen deze beslissing. Op 19 juli besloot de raadkamer van de rechtbank dat de vier alsnog in een cel konden worden geplaatst.

De vier worden verdacht van poging tot doodslag. De rechter-commissaris was alleen uitgegaan van openlijke geweldpleging, maar de raadkamer zag voldoende redenen om het geweld te bestempelen als poging tot doodslag. Daarbij heeft de gebeurtenis tot veel commotie in de samenleving geleid, oordeelde de raadkamer.

FIM: "MotoGP-race Japan gaat door"

Motorsportorganisatie FIM heeft bekend gemaakt dat de MotoGP-race in Japan op 2 oktober gewoon door zal gaan. Het nieuws van vandaag was slechts een formaliteit, omdat het Italiaanse ARPA de resultaten van een stralingsonderzoek nabij het Motegi-circuit onlangs al gepubliceerd had en er geen risico voor de rijders zou bestaan.

Omdat Motegi eerder dit jaar getroffen is door de aardbeving en de daaropvolgende rampen in Japan werd de race al uitgesteld tot 2 oktober. Verschillende coureurs hadden hun zorgen geuit over het stralingsniveau rond het circuit, omdat de kerncentrale in Fukushima nog steeds straling blijft uitstoten en deze ook deels naar Motegi drijft. Uit onderzoek van de ARPA naar het stralingsniveau in de lucht, de omgeving en het voedsel is gebleken dat er geen onaanvaadbaar risico is. Zo zou het gemiddeld stralingsniveau in steden als Rome en Madrid hoger liggen.

Eén MotoGP-coureur zal hoogstwaarschijnlijk niet naar Japan afreizen. Kampioenschapsleider Casey Stoner heeft laten weten dat hij weigert op 2 oktober in actie te komen en hij verwacht dat de komende tijd meerdere rijders hem zullen steunen en ook besluiten niet naar Japan af te reizen.

Artiesten naar de rechter om schrappen Grammy's

Een groep artiesten sleept de organisatie van de Grammy Awards voor de rechter. De latin jazzmuzikanten zijn het niet eens met het schrappen van een groot aantal categorieën voor de prestigieuze muziekprijzen.

De National Academy of Recording Arts and Sciences maakte in april bekend nog maar 78 Grammy's uit te reiken. Dit jaar werden nog 109 beeldjes uitgedeeld. Vooral etnische muziek is de dupe van het schrappen van de categorieën, maar ook zijn er minder Grammy's voor jazzmuziek.

De artiesten hopen met een gang naar de rechter het verdwijnen van de Grammy voor beste latin jazzalbum te voorkomen. "Dit hadden ze nooit mogen doen", zegt de advocaat van muzikanten als Bobby Sanabria en Mark Levine. "Niet alleen wordt de muziek en het werk van deze mensen minder waard, ook wordt het voor de artiesten veel moeilijker om erkenning te krijgen."

Naast Sanabria en Levine zijn nog twee jazzmuzikanten naar de rechter gestapt. De artiesten nodigen anderen uit zich bij hen aan te sluiten. De National Academy of Recording Arts and Sciences maakt zich niet al te veel zorgen over de rechtszaak. De organisatie achter de Grammy's noemt de zaak 'frivool' en 'ongegrond'. "We verwachten te winnen."

Weer besprekingen over F1-race New Jersey

De wens van Formule 1-baas Bernie Ecclestone om een Formule 1-race in New Jersey te organiseren kan mogelijk toch in vervulling gaan. Volgens Autosport hebben gisteren de burgemeesters van Weehawken en West New York bekend gemaakt in gesprek te zijn met investeerders om een circuit aan de overzijde van New York aan te leggen.

Eén van de voorstellen is een circuit aan de oevers van de rivier de Hudson waarbij het water en Manhattan voor een fraaie achtergrond kunnen gaan zorgen. Een vorige poging in 2010 om een baan te bouwen in het Liberty State Park strandde op protesten van de bevolking. Een nieuwe poging wordt gewaagd door een groep investeerders onder leiding van voormalig YES TV Network-baas Leo Hindery Jr. Op zijn vroegst zou er dan vanaf 2013 geracet kunnen gaan worden.

Volgend jaar zullen de Formule 1-bolides de Verenigde Staten al aan gaan doen. Dan zal er gaan worden geracet op een gloednieuw circuit in Austin, Texas.

TERA komt in het voorjaar van 2012

The Exiled Realm of Arborea, oftewel TERA Online voor vele mensen zal in 2012 uitkomen. De Amerikaanse uitgever En Masse heeft dit namelijk laten weten via een persbericht. De MMORPG is al in het begin van 2011 uitgekomen in Zuid Korea en zou daarna naar Noord Amerika, Japan en Europa toekomen.

De game is al meerdere malen achteruit geschoven door de ontwikkelaar van het spel: Bluehole Studio. Dit komt voornamelijk omdat ze nog druk bezig zijn met het verder ontwikkelen van de game. Tegen het einde van dit jaar zal er waarschijnlijk een alpha-test komen voor de game en begin 2012 zal de game een open bèta krijgen.

Exacte data zijn nog niet bekendgemaakt maar bekijk hieronder nieuwe vrijgegeven screens van de game.

TeraTeraTeraTeraTeraTeraTeraTera

Kippen dierenpark Valkenswaard doodgetrapt

In dierenpark Warande in het Brabantse Valkenswaard zijn in anderhalve week tijd zeventien kippen en een eend vermoord. De dieren zijn vermoedelijk doodgetrapt, meldt de politie woensdag.

Vorige week maandag trof een verzorger dertien dode kippen en de overleden eend aan. Enkele dagen later werden nog eens zo'n vier dode kippen gevonden. De politie houdt extra toezicht en roept getuigen op contact op te nemen met de politie in Valkenswaard.

Pirelli maakt compounds voor races bekend

Pirelli heeft de bandencompounds voor de komende drie Formule 1-races bekend gemaakt. Eind deze maand zullen de rijders in België op Spa-Francorchamps neerstrijken, waarna in september de Grand Prix van Italië op Monza en de race in Singapore zullen volgen.

Voor Spa-Francorchamps en Monza worden de zachte en de mediumbanden uit de kast getrokken. Deze combinatie werd recentelijk onder meer in Groot-Brittannië ingezet. Voor de nachtrace in Singapore wordt er zoals verwacht gebruik gemaakt van de zachte en superzachte banden, zoals in Monaco, Canada en Hongarije eerder dit jaar het geval is geweest.

Van der Sar wordt analist bij de NOS

Edwin van der Sar treedt komend seizoen in diest van de NOS. De voormalig doelman, die vanavond een afscheidswedstrijd in de Amsterdam ArenA krijgt, gaat bij de omroep wedstrijden uit de Champions League van analyses voorzien.

Van der Sar speelde op 28 mei, tijdens de finale van de Champions League tegen FC Barcelona, zijn laatste wedstrijd in het shirt van Manchester United. Naast de scheidend doelman zullen ook Mario Been, Jan van Halst, Ron Jans, Youri Mulder en Ronald Waterreus in het nieuwe voetbaljaargang gaan analyseren.

Meisje overleden bij scooterongeluk Loosdrecht

Een meisje is woensdagmiddag in Loosdrecht bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Ze reed op haar scooter, toen ze op de kruising van de Molenmeent en de Frans Halslaan onder een vrachtwagen terechtkwam. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 16.30 uur. De traumahelikopter kwam ter plaatse, maar het meisje overleed op de plek van het ongeluk. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt. De toedracht is nog onduidelijk.

Janssen: "Denk dat ik veel ga spelen"

Ajax hield woensdag de jaarlijks terugkerende Open Dag met aansluitend de spelerspresentatie. De spelers van de Amsterdammers hebben zin in de start van een nieuw seizoen.

Aankomend weekeinde zal Ajax de eerste wedstrijd van het seizoen afwerken tegen De Graafschap. Theo Janssen verscheen woensdag voor het eerst op de Open Dag van Ajax en kon het publiek wel bekoren.

"Dit voelt prima. Natuurlijk is het wel bijzonder de eerste keer dat ik op de Open Dag bij Ajax ben. En mijn verwachtingen voor dit jaar? Ik denk dat ik wel veel ga spelen", aldus de nieuwe middenvelder van Ajax.

Zijn teamgenoot Thulani Serero is eveneens nieuw. Er ging een wereld voor hem open. "Dit hebben we niet in Kaapstad. Ik vond het wel mooi op het podium", liet de aanvaller weten via het digitale thuis van Ajax.

Robben denkt start seizoen te kunnen halen

Arjen Robben speelt waarschijnlijk mee tijdens de eerste competitiewedstrijd van Bayern München. Dat heeft hij zelf laten weten.

De flankaanvaller gaat ervan uit dat hij met Bayern kan spelen tegen Borussia Mönchengladbach, dat aanstaande zondag wordt gespeeld. Dit ondanks de enkelblessure die de international van het Nederlands elftal onlangs opliep.

Vanwege die kwetsuur moest Robben het bekerduel met Eintracht Braunschweig dan ook laten schieten. Die wedstrijd werd overigens gewonnen door Bayern, dat twee strafschoppen verzilverde. Thomas Müller zette de 0-3 eindstand op het scorebord.

Robben na een speciale oefensessie over zijn blessure: "Ik ben optimistisch over het feit dat ik zondag wellicht mee kan spelen tegen Gladbach. Ik ben opgelucht, want het had veel ernstiger kunnen zijn."

'Bandleden Kings of Leon willen zanger in kliniek'

De bandleden van Kings of Leon willen frontman Caleb Followill dwingen zich op te laten nemen in een afkickkliniek. Caleb brak vrijdag een concert van de Amerikaanse rockband af omdat hij last had van zijn stem en de hitte in Dallas. Zijn broers en neef lieten al snel via Twitter doorschemeren dat er meer aan de hand is.

"Ze proberen Caleb zo ver te krijgen dat hij zich op laat nemen", vertelt een anonieme bron aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Het gaat voornamelijk om alcoholproblemen. Daarom moest de hele tournee af worden gezegd. Caleb drinkt als een tempelier."

"Ik ga even kotsen, neem nog een biertje en kom dan terug om nog drie liedjes te zingen", beloofde Caleb vrijdagavond aan het publiek in Dallas. De zanger, die zei absoluut niet dronken te zijn, keerde echter nooit meer terug. Daags na het afgebroken concert haalde Kings of Leon een streep door de gehele Noord-Amerikaanse tournee. Caleb zou last hebben van 'stemproblemen en oververmoeidheid'.

"Calebs drinkgedrag is uit de hand gelopen", vertelt een tweede ingewijde aan Us Weekly. "Zijn familie probeert hem in een afkickkliniek te krijgen. Het is een donkere demon waar hij al een tijdje mee vecht."

Kings of Leon bestaat uit de drie broers Caleb, Jared en Nathan Followill en hun neef Matthew. De bandleden lieten daags na het afgebroken concert al weten dat het rommelt binnen de band. "We hebben interne problemen en ziekten die we moeten oplossen", twitterde Jared. "Ik weet dat jullie niet dom zijn. Ik ga niet liegen. Er zijn problemen in onze band en die zijn groter dan het niet genoeg drinken van Gatorade."

KPN luisterde klanten niet af

KPN is niet te ver gegaan bij het toepassen van de techniek Deep Packet Inspection (DPI). Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), dat een oriënterend onderzoek deed naar het mogelijk afluisteren van klanten. Er volgt geen strafrechtelijk onderzoek, meldt een woordvoerder van het landelijk parket woensdag.

In mei werd duidelijk dat KPN de omstreden techniek gebruikt. Met DPI kunnen telecombedrijven zien of klanten gebruik maken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, zoals Ping of Whatsapp. Daarnaast is het met DPI ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vroeg het OM om te onderzoeken of KPN de privacy van klanten heeft geschonden. Dit is volgens het OM niet het geval.

Ook andere aanbieders van mobiele telefonie gebruiken DPI. Het OM heeft geen onderzoek naar hen gedaan.

Shell aansprakelijk voor olieramp Nigeria

Koninklijke Shell heeft de aansprakelijkheid aanvaard voor twee olierampen in 2008 en 2009 in Nigeria. Dat zei een advocaat van de getroffen gemeenschap woensdag.

Volgens de advocaat gaat Shell buiten de rechtbank om gesprekken voeren over een schadevergoeding. "Shell heeft formeel aansprakelijkheid geaccepteerd", zei de advocaat. "De onderhandelingen over een schikkingsvoorstel zullen in de herfst serieus van start gaan."

In het Bodo-district in Nigeria zijn grote hoeveelheden ruwe olie uit pijpleidingen in rivieren en beken terechtgekomen. Volgens de advocaat heeft de ramp het levensonderhoud van de lokale gemeenschap verwoest, die is gebaseerd op de visserij. De inwoners hadden Shell aangeklaagd in Groot-Brittannië.

Volgens de Britse omroep BBC erkent Shell dat het zelf verantwoordelijk is voor de lekkages. Tot nu toe stelde het bedrijf dat de lekken waren veroorzaakt door diefstal en sabotage.

De inwoners van Bodo eisen honderdduizenden dollars schadevergoeding.

Laurence Fishburne wordt Perry White in Man of Steel

Black is the new White, als het aan het productieteam van Man of Steel ligt. In de nieuwe Superman-verfilming zal CSI- en Matrix-ster Laurence Fishburne de rol van Perry White op zich nemen.

Fishburne voegt zich bij een cast van bekende namen, waaronder Kevin Costner en Amy Adams, en Henry Cavill die de rol van Clark Kent/Superman op zich neemt. De casting is opmerkelijk omdat het niet gebruikelijk is om de huidskleur van een dergelijk personage te veranderen; Perry White is sinds zijn introductie in 1940 een blanke man. In de afgelopen jaren werd deze rol gespeeld door Michael McKean in Smallville en Frank Langella in Superman Returns.

Man of Steel wordt in juni 2012 in de bioscoop verwacht.

'Enkelband na celstraf voor overvallers'

Overvallers moeten nadat ze hun celstraf hebben uitgezeten nog twee jaar een enkelband dragen waarmee ze onder elektronisch toezicht staan. Dat is een plan van een speciaal overvallenteam van politie, justitie, gemeenten en bedrijfsleven, meldt het televisieprogramma EenVandaag woensdag. Het plan moet het aantal overvallen in Nederland helpen terugdringen.

Korpschef Frans Heeres, die namens de politie in het team zit, zegt dat drastische maatregelen nodig zijn, omdat 80 procent van de overvallers in herhaling valt. Overvallers die gepakt en berecht worden, moeten volgens Heeres voortaan altijd een elektronische enkelband krijgen en langdurig onder toezicht komen. "Als iemand zich dan netjes gedraagt is er niks aan de hand. Maar als de dader weer op de plek van de overval komt, heeft hij wat uit te leggen aan de politie."

Het speciale team werd eind 2009 opgericht om een einde te maken aan de golf van overvallen die Nederland de afgelopen jaren teisterde. Sinds 2009 neemt het aantal overvallen af. In 2010 bedroeg het aantal overvallen 2572, tegenover 2898 het jaar daarvoor, een daling van 11 procent.

Dit jaar lijkt de dalende trend zich voort te zetten. Tot en met juli waren er 16 procent minder overvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor 2014 moet van het kabinet het aantal overvallen echter 30 procent lager liggen dan in 2008.

Opmerkelijk is wel de plotselinge toename van het aantal overvallen op juweliers de afgelopen maanden met 61 procent. Ook zijn er meer overvallen op horecabedrijven (40 procent) en woningen (9 procent). Bij supermarkten nam het aantal overvallen echter af met 39 procent, bij transportbedrijven met 25 procent, bij tabakszaken met 19 procent en bij slijterijen met 54 procent.

Het aantal overvallers dat wordt gepakt is gestegen van een op de vijf naar een op de vier. Het aantal arrestaties vindt het speciale team nog te weinig.

Battlefield wordt geen jaarlijkse game

Patrick Bach, executive producer bij DICE, heeft aangegeven dat Battlefield (de hoofdgame) geen jaarlijkse game zal gaan worden. DICE is namelijk van mening dat ze tijd moeten steken in de ontwikkeling van hun games en een jaar ontwikkelingstijd is voor hen te kort om wat moois neer te zetten.

Een tweede studio oprichten om de game te ontwikkelen wil DICE niet omdat die dan een game zouden ontwikkelen die erg veel op zijn voorganger gaat lijken. Daarnaast zou het geen game zijn van DICE maar van een andere studio en dat is toch anders. Bach geeft ook aan dat EA ze nooit zouden dwingen tot een jaarlijks schema zoals Activision dat doet met de Call of Duty-franchise waar ontwikkelaars zich afwisselen. Dit doen zou namelijk de dood van de Battlefield-franchise zijn.

Een uitbreidingspakket zou wel een mogelijkheid kunnen zijn volgens Bach. Als dit pakket namelijk genoeg nieuwe content bevat zoals maps, wapens, voertuigen en meer dan zal het nieuw en vers aanvoelen voor gamers. Op deze manier heb je een oudere game die mensen blijven spelen in plaats van elke keer een nieuwe game.

Battlefield 3 komt 28 oktober uit voor pc, PS3 en Xbox 360.

Vrouw genaaid met vork: geen verkrachting

Een Zweedse vrouw is eerder dit jaar vaginaal gepenetreerd met een vork. Een hoge rechtbank heeft vandaag bepaald dat de dader niet schuldig is aan verkrachting. Het slachtoffer was namelijk niet dronken genoeg.

De beste man heeft de vrouw enige tijd geleden snoeihard genomen met behulp van de steel van een vork. De 35-jarige man werd eerder dit jaar door een regionale rechtbank in het Zweedse Växjö schuldig bevonden aan verkrachting en aanranding. Tijdens het hoger beroep werd de man vandaag echter vrijgesproken.

Hoewel het Hof van Beroep niet twijfelt aan het feit dat de man het stuk bestek in het sappige stuk vlees heeft gestoken, heeft dit wel de vraag of de vrouw destijds hulpeloos was opnieuw gesteld. De vrouw, die onder invloed was van pillen en alcohol, werd door de rechter hulpeloos geacht. Het Hof van Beroep in Göta is echter van mening dat de vrouw zich zeer bewust was van hetgeen haar overkwam.

Het slachtoffer maakte dan ook gelijk duidelijk dat seks met een vork toch wat te kinky was. De vrouw was dus niet dronken genoeg om te spreken van verkrachting, zo oordeelde het Hof. De beste man is nu vrijgesproken van verkrachting, en moet twee jaar zitten voor aanranding.

Classified information in Deus Ex

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht van het spel Deus Ex: Human Revolution. De trailer staat boordevol tips over hoe je het beste bepaalde situaties kan aanpakken door gebruik te maken van stealth, combat, social en hacking.

Daarnaast zie je wat de voordelen van bepaalde augmentations zijn, een overzicht van het verhaal en welke personages jij, als Adam Jensen, zal tegenkomen. Deus Ex: Human Revolution komt 26 augustus uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Katy Perry schrijft muziekgeschiedenis in VS

Katy Perry heeft in de Verenigde Staten een record gebroken. Het derde album van de 26-jarige zangeres, Teenage Dream, is de eerste plaat die vijf nummer 1-hits aflevert. Dat schrijft het Amerikaanse muziekblad Billboard, dat verschillende hitlijsten bijhoudt.

In het 19-jarig bestaan van de Billboard Mainstream Top 40 is het nooit eerder voorgekomen dat één album vijf nummer 1-hits aflevert. Justin Timberlake en Lady Gaga hadden het record in handen voordat Perry de single Last Friday Night (T.G.I.F.) uitbracht. Timberlake's FutureSex/LoveSounds en Gaga's The Fame leverden elk vier nummer 1-hits op.

Perry scoort momenteel haar zevende nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Van het album Teenage Dream bereikten de singles Last Friday Night (T.G.I.F.), E.T., Firework, Teenage Dream en California Girls de hoogste positie. Perry's tweede plaat One of the Boys leverde in de Verenigde Staten de nummer 1-hits Hot n Cold en Waking Up in Vegas af.

Daarmee verbreekt Perry nog net niet het record van haar goede vriendin Rihanna. Zij voerde de Billboard Mainstream Top 40 maar liefst acht keer aan.

Kamerlid overweegt stappen tegen HP/De Tijd

Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) overweegt samen met haar partner juridische stappen tegen weekblad HP/De Tijd. Dat medium meldt deze week dat Peters betrokken zou zijn bij de ontvoering van drie minderjarige kinderen.

De kinderen zijn van haar huidige partner uit een eerder huwelijk met een vrouw die in Groot-Brittannië woont. "Er is geen sprake van kinderontvoering of enige belangenverstrengeling", aldus het Kamerlid woensdag.

Het blad zegt over correspondentie te beschikken dat de kinderen eerder dit jaar - na de paasvakantie - niet terugkeerden naar de moeder, bij wie het ouderlijk gezag zou liggen. Peters spreekt in het blad aantijgingen over ontvoering al tegen, maar kwam woensdag met een nadere verklaring.

"Het artikel van HP/De Tijd staat vol met feitelijke en juridische onjuistheden", aldus de volksvertegenwoordiger. "Mijn partner heeft (gezamenlijk) ouderlijk gezag over zijn kinderen."

Kamerlid overweegt stappen tegen HP/De Tijd
Kamerlid overweegt stappen tegen HP/De Tijd (Foto: ANP)

Dode man gevonden in Zaandam

In een pand in Zaandam is dinsdagavond het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Sectie op het lichaam moet duidelijkheid geven over de doodsoorzaak van de man. De politie sluit een misdrijf niet uit, meldt de politie woensdag.

De identiteit van de man is nog onbekend. Het lichaam werd aangetroffen door een getuige die op bezoek wilde komen in het pand aan de Schellingweg. De getuige waarschuwde de politie, die inmiddels een sporenonderzoek en een buurtonderzoek heeft verricht en mensen heeft verhoord.

Automobilist rijdt pony dood

Een 29-jarige automobilist uit Enkhuizen heeft woensdagochtend in Stompetoren vroeg een pony doodgereden. De man raakte door de botsing met zijn auto te water, maar raakte niet gewond, meldt de politie.

De aanrijding vond omstreeks 03.45 uur plaats op de Noordervaart. De man wist zelf uit zijn wagen te komen. Een agent zag de automobilist langs de kant van de weg staan.

De auto werd uit het water gehaald, waarna de pony dood in het water werd gevonden. De automobilist werd ter controle naar een ziekenhuis gebracht. Hij bleek ongedeerd.

Navraag in de omgeving leerde dat de pony was losgebroken van een terrein aan de Noordervaart. De automobilist verklaarde dat het dier opeens op de weg stond.

Op deze webpagina is ook een filmpje te bekijken.

Ferguson kijkt op van aankoopbeleid concurrentie

Sir Alex Ferguson is verbaasd door het aankoopbeleid van Arsenal en Chelsea. De manager van Manchester United had een drukkere transferperiode verwacht.

United poogt zijn selectie intact te houden en hoopt nog één miljoenenaankoop binnen te hengelen, maar Arsenal en Chelsea hoopten zich danig te versterken. Tot nog toe lukte dat echter nauwelijks, tot verbazing van Ferguson. The Gunners strikten Gervinho van Lille, terwijl de jonge Carl Jenkinson overkwam van Charlton Athletic.

Chelsea roerde zich zelfs nog minder op de transfermarkt. Alleen Thibaut Courtois werd vastgelegd, maar de Belgische doelman werd direct verhuurd aan Atlético Madrid. "Ik had meer aankopen verwacht", aldus Ferguson tegen Inside United. "Vooral van Arsenal had ik meer verwacht, want ik dacht dat ze zich spectaculair zouden versterken."

Ferguson is zich echter bewust van het feit dat de transferdeadline pas op 31 augustus is. "Dat is nog ver weg", weet de Schot. "Er kan nog een hoop gebeuren. Chelsea heeft zich nog nauwelijks geroerd, behalve met het binnenhalen van de manager (André Villas-Boas, red.).

Ferguson neemt ook andere concurrenten onder de loep. "Manchester City heeft Gaël Clichy gehaald en ze zullen zich nog verder versterken", vervolgt de manager, die de overgang van Sergio Agüero naar City gemakshalve vergeet. "Ook van Liverpool verwacht ik veel, maar het belangrijkste is dat we naar onszelf kijken. We kunnen komend seizoen weer hoge ogen gooien."

Waxinewerper vrijdag voor rechter

De 30-jarige man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide verschijnt vrijdag opnieuw voor de rechter. Dan wordt de rapportage besproken van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar hij psychisch is onderzocht. Dat laat de Haagse rechtbank woensdag weten.

Erwin L. zit sinds 21 september 2010 vast. Die dag gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets, waarin koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Daarnaast is de man uit de gemeente Oost Gelre bedreiging van twee mensen ten laste gelegd. Deze bedreigingen staan los van de incidenten op afgelopen Prinsjesdag.

Het Openbaar Ministerie eiste begin dit jaar een jaar gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis tegen L. Volgens het OM is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat concludeerden een psycholoog en een psychiater die hem eerder onderzochten.

De rechtbank in Den Haag oordeelde daarop echter in een tussenvonnis dat L. nader psychisch moest worden onderzocht en stuurde hem ter observatie naar het PBC. De uitkomst van dat onderzoek staat vrijdag op het programma.

Live, laugh, love

De laatste keer dat ik in Amerika was, was in september van vorig jaar. We vertrokken met een koffer meer dan waarmee we gekomen waren. Tussen alle souvenirs ook een ‘Live, laugh, love’-plaquette. Voor de schoonouders. Afgelopen april hing mijn schoonvader hem op in de tuin van zijn geliefde zomerhuisje. Korte tijd later kreeg zijn ziekte hem voorgoed in zijn greep. Een paar weken geleden droegen wij, verdrietige nabestaanden, hem door diezelfde tuin naar zijn laatste rustplaats.

Dubbelslag Sagan in Ronde van Polen

Peter Sagan heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Polen. De 21-jarige Slowaak van Liquigas won de vierde etappe en nam bovendien de leiderstrui over van Marcel Kittel, die op achterstand binnenkwam. De Ier Daniel Martin finishte op drie seconden als tweede, voor Marco Marcato van Vacansoleil en Raborenner Paul Martens.

In de laatste van drie plaatselijke rondes van 6,3 kilometer probeerden diverse renners, onder wie Vincenzo Nibali, weg te komen. Niemand slaagde erin te ontsnappen uit de greep van het flink uitgedunde peloton. Op 400 meter van de meet plaatste Sagan wel een beslissende jump.

In het algemeen klassement staan twee renners van Vacansoleil in de topdrie. Marcato heeft vijf seconden achterstand op Sagan, Romain Feillu zeven. Donderdag staat er een etappe van 201,5 kilometer op het programma, met start en finish in Zakopane.

Nicky vindt Patricia Paay te oud

Patricia Paay (62) gaf laatst aan best wel te willen trouwen met haar vriendje Nicky van Dam (27). Maar hij wil niet! "Het leeftijdsverschil is te groot", zegt hij tegen Awick.

Paay stond vandaag samen met twee halfnaakte achtergronddansers op een Hummer in de Reguliersdwarsstraat haar nieuwe single 'Gay sera sera' te zingen.

Haar 27-jarige vriendje, miljonair Nicky van Dam, kwam ook even kijken. Aan Awick vertelde hij dat hij vooralsnog geen zin heeft om op z'n knieën te gaan voor Paay. Ze is te oud... Of hij vindt zichzelf te jong, dat kan ook.

Gratis Gears of War 3-personage via Facebook

Rapper en acteur Ice-T is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Xbox 360-game Gears of War 3. Buiten dat het nummer "The Gears of War" van zijn band Body Count in het spel zit, spreekt hij ook het nieuwe personage Griffin in. Wanneer je in de multiplayer-modus met dit karakter wilt spelen, dan biedt Facebook uitkomst.

Als je naar de officiële Facebook-pagina van de game gaat, kun je daar een speciale tab voor Ice-T's Griffin vinden. Druk daar op "like" en je zult een code krijgen die je via Xbox Live in kunt wisselen voor het personage. Doe dit en je kunt dan 20 september, wanneer de game uitkomt, aan de slag met deze nieuweling.

Wie benieuwd is naar het nummer dat Body Count voor Gears of War 3 gemaakt heeft, kan hieronder de trailer kijken die eerder al verscheen en de nieuwe Horde-ervaring liet zien.

Halo Kinect-functionaliteit niets bijzonders

Microsoft heeft nog eens expliciet benadrukt dat de Kinect-functionaliteit van Halo: Combat Evolved Anniversary  leuk zullen zijn, maar men moet er niet te veel van verwachten.

Franchise developer Frank O'Connor denkt niet dat men onder de indruk zal zijn van de toevoeging: "I don't think it's going to be something that people need to be hyper-excited about. It'll be cool, but it's not something you'd put on the front of the box. I don't want to downplay it, but I think of it like this - I use voice on Netflix and it's awesome, and that's what this'll be. Something that enhances you overall experience."

Ontwikkelaar 343 Industries heeft al bekendgemaakt dat, wat de Kinect-functionaliteiten dan ook zullen worden, ze optioneel zijn.  Het zal de gameplay niet drastisch beïnvloeden.            

De Bakker langer aan de kant

Thiemo de Bakker heeft zijn rentree uitgesteld. De Bakker liep vorige week bij het ATP-toernooi in Umag rug- en schouderproblemen op. Hij meldde zich vervolgens af voor het ATP-toernooi in Kitzbühel en zegt nu dat hij niet op tijd fit is voor de Challenger van San Marino volgende week.

"Het gaat wel redelijk, maar ik moet wat meer setjes in de benen hebben voor ik weer toernooien ga spelen”, aldus De Bakker die nu zijn rentree wil maken tijdens de Challenger in San Sebastian.

De Bakker langer aan de kant (Foto: Pro Shots)

Dagzege Samuel Sánchez in Burgos

De eerste etappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Samuel Sánchez. De Spanjaard van Euskaltel was na 168 kilometer koersen als eerste bovenop de Alto de San Juan del Monte.

Johan Rodriguez eindigde als tweede terwijl Sergio Pardilla in de sprint om de derde plaats Denis Menchov versloeg.

Sander Oostlander, stagiair van Skil-Shimano, ging zeven kilometer voor de finish nog in de aanval. Hij kreeg echter niet meer dan enkele meters en werd een kilometer later al weer teruggepakt.

Australisch meisje van bom bevrijd

De Australische explosievenopruimingsdienst heeft een meisje aan wie volgens onbevestigde berichten een bom was bevestigd in veiligheid gebracht. Dat hebben de Australische autoriteiten gezegd.

Eerder woensdag werd de politie van Sydney door een meisje van 18 gealarmeerd over de aanwezigheid van een explosief. Er werd losgeld geëist omdat het meisje tot een rijke familie behoort. De explosievenopruimingsdienst is ruim 8 uur bezig geweest het vermoedelijke explosief te bestuderen. De politie zegt nog steeds niet met zekerheid te kunnen zeggen of het om een explosief gaat.

Waka Flocka Flame gepakt met wiet

Waka Flocka Flame is voor de tweede keer in een maand tijd gesnapt met marihuana op zak. Tijdens een verkeerscontrole roken agenten wiet in de auto van de 25-jarige rapper, die daarop in de boeien werd geslagen.

Waka werd aan de kant gezet met zijn auto omdat hij geen gordel droeg. Vervolgens troffen de dienders een 'kleine hoeveelheid marihuana' aan in de wagen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De rapper werd uiteindelijk weer op vrije voeten gesteld.

Waka Flocka Flame, die werd geboren als Juaquin Malphurs, heeft het vaker aan de stok met de politie. Hij werd onlangs in New York aangehouden toen agenten zagen dat hij wiet bij zich had. In 2006 werd hij schuldig bevonden aan wapenbezit.

De rapper brak in 2009 door met het nummer O Let's Do It. Een jaar later kwam zijn debuutalbum Flockaveli uit. Zijn tweede plaat moet deze zomer verschijnen, zei de rapper begin dit jaar in een interview.


Rapper Waka Flocka weer gepakt met marihuana (Foto: Novum)

Nintendo ziet smartphones niet als bedreiging

De matige verkoop van de Nintendo 3DS is volgens Nintendo geen gevolg van de opkomst van games voor smartphones. "We hebben vaak onderzocht of het groeiende aanbod van smartphone-games invloed op onze verkoopcijfers heeft. Dat is niet het geval", aldus Nintendo-baas Satoru Iwata in een gesprek met investeerders.

Volgens Iwata zijn de tegenvallende verkoopcijfers van de Nintendo 3DS te wijten aan een gebrek aan grote titels en een te hoge verkoopprijs. Nintendo hoopt het tij deze maand te kunnen keren door de 3DS zo'n dertig procent in prijs te verlagen. Daarnaast verschijnt dit najaar de eerste lichting grote Nintendo-titels op de draagbare spelcomputer.

De spelcomputerfabrikant gaf vorige week de slechte verkopende Nintendo 3DS de schuld van het eerste kwartaalverlies in de geschiedenis van het bedrijf. Als gevolg heeft Nintendo de winstverwachting met tachtig procent naar beneden bijgesteld.


Gamestudio helpt met huwelijksaanzoek

De Japanse gamestudio Q-Games heeft een Amerikaanse gamer geholpen bij een speciaal huwelijksaanzoek voor zijn vriendin. Met behulp van een op maat gemaakt level in de game PixelJunk Monsters vroeg de man zijn vriendin ten huwelijk.

De gamestudio stuurde de man op diens verzoek een filmpje van het unieke level waarin vijanden in het spel met behulp van letterbordjes de belangrijke vraag vormden. De man installeerde de video vervolgens op zijn PlayStation 3 en deed net alsof hij een potje PixelJunk Monsters ging spelen.

Het huwelijksaanzoek verliep succesvol en het koppel gaat binnenkort trouwen. Q-Games liet in de reactie aan de website Kotaku weten dat ze de video met liefde naar andere gamers met huwelijksplannen willen sturen.


Gamestudio helpt met huwelijksaanzoek (Foto: Novum)

UCI verlengt licentie Tour Down Under

De licentie van de Australische rittenkoers Tour Down Under is verlengd tot eind 2015. Dit maakte de internationale wielerunie UCI vandaag bekend.

In 2008 was de Tour Down Under de eerste niet-Europese koers die onderdeel werd van de ProTour, de voorloper van de UCI World Tour. Eerder werd bekend dat de Ronde van Beijing de komende jaren ook deel zal gaan uitmaken van de UCI World Tour.

EA blijft traditionele winkelverkoop steunen

Traditionele winkelverkoop blijft heel belangrijk voor de games van uitgever Electronic Arts. Dat laat EA Sports-baas Peter Moore woensdag weten. Dinsdag kondigde de uitgever de komst van een Season Ticket-service aan waarin digitale distributie een grote rol speelt.

Gamers die de portemonnee trekken, krijgen met de internetdienst eerder toegang tot sportgames, korting op downloadbare content en een speciale badge die in games wordt getoond. Na drie dagen zijn de gedownloade versies van de games niet langer speelbaar en moet de game in de winkel worden aangeschaft om verder te spelen.

Electronic Arts hoopt op deze manier winkeliers niet voor het hoofd te stoten. "Er lopen dagelijks miljoenen mensen een gamewinkel binnen. Deze vorm van verkoop blijft voorlopig onze belangrijkste inkomstenbron", aldus Moore in gesprek met de website Industry Gamers.

De Season Ticket-service is volgens EA vooral een goede manier om hun grootste fans tegemoet te komen. De uitgever zegt de service de komende jaren te zullen blijven ontwikkelen.


Hofs keert terug bij Vitesse

Nicky Hofs keert opnieuw terug bij Vitesse. De geboren Arnhemmer tekent een verbintenis voor een seizoen, meldt De Gelderlander. Hij komt transfervrij over van AEL Limassol op Cyprus. Hofs hield al enkele weken zijn conditie op peil bij de ploeg van trainer John van den Brom.

De 28-jarige middenvelder begon zijn profcarrière in 2001 bij Vitesse. Na vier seizoenen vertrok de middenvelder naar Feyenoord, waar hij viereneenhalf seizoen actief was. Hofs keerde in 2008 terug bij de club uit Arnhem, maar begon twee jaar later aan zijn avontuur op Cyprus.

Hofs kan waarschijnlijk al komende zondag zijn rentree maken in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Agent ontslagen na seks met asielzoekster

De politie in Twente heeft een brigadier van de vreemdelingenpolitie ontslagen omdat hij 'intiem contact' had met een vrouwelijke vreemdeling. Dat heeft de politie woensdag laten weten.

De man is ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim. Uit onderzoek van onder meer de rijksrecherche is gebleken dat de man 'onprofessioneel en discutabel gedrag' aan de dag legde. Daarbij werden privé- en dienstbelang vermengd. "Hij heeft hierbij misbruik gemaakt van zijn gezags- en vertrouwenspositie", meldt de politie.

De brigadier was al geruime tijd geschorst. Hij werd ook verdacht van corruptie. Daarvan is uit het onderzoek niets gebleken.

Dortmund langer zonder Barrios

Lucas Barrios kan langer niet in actie komen voor Borussia Dortmund dan aanvankelijk werd verwacht. De spierblessure van de Paraguyaan vergt vijf tot zes weken tijd om te herstellen.

Barrios liep de kwetsuur op in de finale van de strijd om de Copa America tegen Uruguay. Eerder onderzoek toonde toen een lichte blessure aan. "Maar het is veel erger. Dit is zeer kwalijk van de Paraguyaanse bond," zo zei Jürgen Klopp, trainer van Borussie Dortmund.

Ronald Koeman ziet Martins Indi en Nelom terugkeren

Bruno Martins Indi en Miquel Nelom zijn vandaag op de training weer aangesloten bij de selectie van Feyenoord. Beide verdedigers hadden last van lichte knieblessures.

Trainer Ronald Koeman kan vrijdag in de Rotterdamse stadsderby tegen Excelsior waarschijnlijk gewoon een beroep doen op het tweetal. Feyenoord traint morgen voor het laatst ter voorbereiding op het eerste competitieduel.

Bergbeklimmer overleeft val van 150 meter

Een Schotse bergbeklimmer heeft in de Slowaakse Hoge Tatra een val van 150 meter overleefd. De reddingsdienst HSZ berichtte woensdag op zijn website dat de man dinsdagavond door nog onbekende oorzaak omlaag stortte tijdens het beklimmen van de 2497 meter hoge berg Kriváň.

Hij liep verwondingen op aan zijn benen en schaafwonden over zijn hele lichaam, maar was niet in kritieke toestand.

Proces Mubarak verdaagd tot 15 augustus

Het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is verdaagd tot 15 augustus. Dat heeft de rechter woensdag besloten. De rechtszaak tegen oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly wordt donderdag al voortgezet.

Eerder had de aanklager Mubarak en zijn zoons Gamal en Alaa beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op honderden burgers tijdens massale straatprotesten eerder dit jaar, en van corruptie en machtsmisbruik. Zij verklaarden onschuldig te zijn.

Proces Mubarak verdaagd tot 15 augustus
Proces Mubarak verdaagd tot 15 augustus (Foto: ANP)

Orka Morgan niet naar Tenerife

Orka Morgan vertrekt voorlopig niet naar Tenerife. De rechtbank in Amsterdam bepaalde woensdag dat het dier in Harderwijk moet blijven tot er meer onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om haar in de natuur terug te zetten. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, eisten in een kort geding dat het dier niet naar een zeepark in Tenerife zou verhuizen.

Morgan werd op 23 juni 2010 verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft zij in het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium wil dat de orka naar een zeepark in Tenerife verhuist. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf hier toestemming voor. Terugzetten in de vrije natuur is volgens wetenschappers onmogelijk, omdat Morgan alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd.

De Orka Coalitie gelooft hier niets van en betwist de onafhankelijkheid van de deskundigen. Het Dolfinarium in Harderwijk zou bewust informatie over het DNA van Morgan hebben achtergehouden, zodat haar familie niet kan worden teruggevonden. Volgens de Orka Coalitie wil het Dolfinarium het jonge vrouwtje inzetten voor het fokken van orka's.

De rechter oordeelde woensdag dat het ministerie nader onderzoek moet doen naar de mogelijkheden om Morgan weer vrij te laten. Tot die tijd moet de orka in Harderwijk blijven.

'Mink K. opgepakt in Libanon'

De veronderstelde topcrimineel Mink K. is aangehouden in Libanon. Dat meldt het doorgaans goed geïnformeerde misdaadblog Crimesite. K. zit vast in verband met een partij cocaïne van 53 kilo. Het Openbaar Ministerie kan de aanhouding van K. niet bevestigen, omdat het om een zaak gaat die in Libanon speelt. K. zou zijn overgebracht naar een politiebureau in Beiroet.

K. geldt als een van de topfiguren uit de Amsterdamse onderwereld. Hij zat eerder straffen uit voor drugs- en wapenhandel. In 2008 werd K. vrijgesproken van de liquidatie van de vermeende drugsbaron Jaap van der Heijden in 1993. Het OM had tien jaar geëist, maar de getuigenverklaringen waren zo twijfelachtig dat ze niet als bewijs konden dienen.

Mink K. zat van 2005 tot 2008 vast voor de liquidatie van Van der Heijden, die tijdens een verlof uit de gevangenis voor zijn huis in Alkmaar werd opgeblazen. Daarvoor zat K. in de cel wegens veroordelingen voor drugs- en wapenhandel in 1996 en 2000.

Basketballer Gadzuric maakt opwachting in Oranje

NBA-speler Dan Gadzuric komt tijdens het internationale basketbaltoernooi Eurojam voor het eerst sinds 1997 uit voor Nederland. De 33-jarige basketballer van de New Jersey Nets wil ingespeeld raken op zijn teamgenoten voor de EK-kwalificatieduels, die later in augustus op het programma staan.

Naast de Nederlands-Servische Gadzuric, die pas één interland voor Nederland speelde, maakt ook Francisco Elson van Utah Jazz zijn opwachting in de nationale ploeg.

Eurojam 2011 vindt van 12 tot en met 14 augustus plaats in Almere. Naast Nederland zijn ook Israël, Georgië en het college-basketbalteam van Villanova Wildcats uit de Verenigde Staten van de partij.


Basketballer Gadzuric maakt opwachting in Oranje (Foto: Novum)

Gemeenten willen zelf bepalen of megastal kan

Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen of ze megastallen binnen hun grenzen toestaan of niet. Landelijke regels voor de maximale grootte van stallen zijn onnodig en onwenselijk, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een visie die woensdag aan commissaris van de koningin in Groningen Hans Alders is voorgelegd. Hij leidt de dialoog over megastallen.

De dialoog moet zich volgens de VNG niet alleen tot megastallen beperken. Zo zou mee moeten worden gewogen hoe dierziekten kunnen worden voorkomen en wat megastallen voor effect hebben op de kwaliteit van de omgeving.

Verder is er volgens de vereniging sprake van een dilemma: het tegengaan van schaalvergroting kan ervoor zorgen dat familiebedrijven verdwijnen, terwijl die juist belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het platteland. Volgende week vrijdag praten zeven gemeentebestuurders met Alders over hun visie op megastallen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) gaf in mei de aftrap voor de 'nationale dialoog' over megastallen. Uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bleek dat 49 procent megastallen afwijst of hiertoe neigt en 42 procent instemt of daartoe neigt.

De dialoog moet uitmonden in een rapport dat commissaris van de koningin Alders in september hoopt te presenteren. Het rapport wordt meegenomen in de visie van Bleker op de veehouderij, die in oktober klaar moet zijn.

Merkel wil sterke man om euro te beschermen

De eurozone moet één duidelijke leider krijgen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hier nu voorstander van zijn. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard op basis van bronnen binnen de Europese Raad. Beoogd 'mister euro' is voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

De Franse president Nicholas Sarkozy kwam al in 2008 met plannen voor een euroregering. Angela Merkel hield dit tot nu toe tegen uit vrees voor verdeeldheid tussen de eurolanden.

De Griekse crisis heeft Merkel er nu van overtuigd dat er een sterke man moet komen. De verdeeldheid over de oplossing van de crisis zorgde voor onrust op de financiële markten waardoor de euro aan het wankelen werd gebracht. Een sterke man moet dat in de toekomst voorkomen. Zowel Merkel en Sarkozy als de Europese Commissie werken momenteel voorstellen uit voor een eenduidig leiderschap van de monetaire unie.

De president van de Eurogroep, waarin de lidstaten van de Eurozone hun fiscale- en economisch beleid coördineren, Jean-Claude Juncker, heeft tegenover de Franse krant Le Figaro gezegd dat Herman van Rompuy 'de logische en natuurlijke keuze' is om mister euro te worden. Van Rompuy weigert tegenover De Standaard commentaar te geven op zijn vermeende kandidaatschap.


Merkel wil sterke man om euro te beschermen (Foto: Novum)

Uilenhoed definitief naar WK judo

Carola Uilenhoed is zeker van deelname aan de wereldkampioenschappen judo die over drie weken van start gaan in Parijs. De Haagse was al geselecteerd door bondscoach Marjolein van Unen, maar moest nog medisch- en wedstrijdfit worden bevonden.

"Carola is inmiddels hersteld en door de bondsarts medisch fit verklaard. Om haar wedstrijdfitheid te testen heeft ze eind juli meegedaan aan de European Cup in Hamburg. Ze werd daar derde en toonde aan fit te zijn om op de WK in actie te komen", aldus Van Unen. In 2007 eindigde Uilenhoed in de klasse +78 kg nog als derde op de mondiale titelstrijd.

Nieuwe aanhoudingen voor Amber-meisje

De politie heeft opnieuw verdachten aangehouden in verband met de korte verdwijning van de 14-jarige Vera de Vries uit Groesbeek. De twee mannen zouden seksuele handelingen met haar hebben verricht, meldt de politie woensdag. Vorige week werd een Amber Alert voor het meisje uitgegeven, kort daarop meldde ze zich bij de politie.

Eerder werden al twee mannen en een vrouw opgepakt, maar die bleken niet met de zaak te maken te hebben. Ze zijn vrijgelaten en zijn niet meer in beeld als verdachte. Van de nieuwe verdachten werd een 26-jarige man uit Den Haag maandag opgepakt. Een 23-jarige plaatsgenoot meldde zichzelf bij de politie.

De politie is een groot onderzoek gestart om te achterhalen waar het meisje tijdens haar vermissing is geweest en met wie.

PSN Update brengt ons prinsen en assassijnen

De PlayStation Store heeft weer een update gekregen. Prince of Persia heeft korting gekregen alsmede Assassins Creed. Daarnaast heeft Lara Croft een permanente prijsverlaging gekregen en kunnen we terug naar de toekomst met Back to the Future. Bekijk de lijst hieronder.

Ubisoft Special Offer Selection - beschikbaar tot 10 augustus
Prince of Persia + Epilogue DLC (was £15.99/€19.99 - nu £9.99/€12.99)
Prince of Persia HD Trilogy (was £23.99/€29.99 - nu £15.99/€19.99)
PSN Bundle - Prince of Persia Classic & Cell Factor (£3.99/€4.99)
PSN Bundle - Scott Pilgrim vs The World & Teenage Mutant Ninja Turtles Reshelled & Voodoo Dice (£5.49/€6.99
Assassin's Creed (was £15.99/€19.99 - nu £9.99/€12.99)
Rainbow 6: Vegas 2 (was £23.99/€29.99 - nu £17.49/€21.99)

Permanente prijsverlaging
Tomb Raider (PSone)
Tomb Raider III (PSone)
Tomb Raider: The Last Revelation (PSone)
Tomb Raider Chronicles (PSone)
GEX: Deep Cover Gecko (PSone)
Legacy of Kain: Soul Reaver (PSone)

Allen verlaagd tot £4.79/€5.99
Soldner-X2: Final Prototype nu £7.99/€9.99
Soldner-X2: Final Prototype + the Last Chapter nu £9.99/€12.99
Soldner-X2: Final Prototype + Soldner-X: Himmelsturmer nu £12.99/€14.99

Trial & Unlock (PS3)
3D Ultra Mini Golf Adventures 2 (£7.99/€9.99) Rating: PEGI 7

Full Games (PS3)
Back to the Future: The Game - Episode 5
echochrome II & Offical Soundtrack Bundle (£9.99/€12.99)
Fat Princess Super-sized Anniversary Bundle (£11.99/€14.99)
ModNation Racers (£24.99/€29.99)
Assassin's Creed: Brotherhood (£23.99/€29.99)
Dragon Age: Origins (£23.99/€29.99)
3D Ultra Mini Golf Adventures + Fairy Tale Adventures Pack Bundle (£8.79/€10.99)
Section 8: Prejudice (£9.99/€12.99)

NEOGEO Station (PS3)
King of Fighters '95 (£7.19/€8.99)

Full Games (PSP)
Gen San: The Adventures of a Young Carpenter (£23.99/€29.99)
Metal Slug XX (£23.99/€29.99)
Mawaskes Puzzle (£15.99/€19.99)

minis (PS3 & PSP)
Monochrome Racing (£3.99/€4.99)
Arcade Sports Bundle (£1.99/€2.49)

Demos (PS3)
Rugby World Cup 2011

Add-On Game Content (PS3)
3D Ultra MiniGolf 2 - Fairy Tale Adventures (£2.39/€2.99)
Brink - Agents of Change (free for two weeks, then £6.29/€7.99)
Section 8: Prejudice
- Blitz Pack (£2.99/€3.59)
- Overdrive Map Pack (£3.99/€4.99)
MX vs. ATV Alive!
-Flu Unbound Pack (£1.19/€1.49)
-One Industries Rock Star 3 Pack (£1.19/€1.49)
Dynasty Warriors: Gundam 3
-‘Time of War' Extra Mission (£0.79/€0.99)
-‘Acguy vs. Acguy' Extra Mission (£0.79/€0.99)
-‘The Legend of the Fastest, Strongest Mobile Suit' Extra Mission (£0.79/€0.99)
Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012
Magic 2012 Foil Conversion "Apex Predators" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Dragon's Roar" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Guardians Of The Wood" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Machinations" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Realm Of Illusion" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Strength Of Stone" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Unquenchable Fire" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Wielding Steel" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Foil Conversion "Blood Hunger" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Dragon's Roar" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Guardians Of The Wood" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Machinations" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Realm Of Illusion" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Strength Of Stone" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Unquenchable Fire" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Wielding Steel" (£0.79/€0.99)
Magic 2012 Full Deck "Blood Hunger" (£0.79/€0.99)
DIRT 3 - Ken Block Special Pack (£1.25/€1.59)
Dynasty Warriors 7
-New Weapon: Great Axe (£0.79/€0.99)
-Original Costume Pack 2 (£3.99/€4.99)
-Original Costume Pack 3 (£3.99/€4.99)
Red Faction: Armageddon - Path to War (£4.39/€5.49)
WWE AllStars - Southern Charisma Pack (£1.99/€2.49)
ModNation Racers - Haunted Props Pack (£3.99/€4.99)
LittleBigPlanet2
-Toy Story Level Kit & Alien Costume (£4.79/€5.99)
-Toy Story Costume Pack (£4.79/€5.99)

De volgende kostuums zijn ook los te krijgen:
Buzz Lightyear Costume (£1.59/€1.99)
Slinky Dog Costume (£1.59/€1.99)
Rexx Costume (£1.59/€1.99)
Hamm Costume (£1.59/€1.99)

Rock Band Network
‘Better Off This Way' by A Day to Remember (£0.99/€1.49)
‘Buried Cold' by Rose of Jericho (£0.59/€0.75)

Rock Band 3
‘Barracuda' by Heart (£0.99/€1.49)
‘Make Some Noise' by The Beastie Boys (£0.99/€1.49)
‘No Sleep ‘Til Brooklyn' by The Beastie Boys (£0.99/€1.49)
‘Superbad Parts 1 & 2′ by James Brown (£0.99/€1.49)
‘Tell Me Something Good' by Rufus featuring Ckaka Khan (£0.99/€1.49)

Add-On Game Content (PSP)
Buzz!: The Ultimate Music Quiz
Space Quiz (£3.19/€3.99)

Avatars (PS3)
Assassin's Creed: Brotherhood
-Blacksmith
-Brute
-Courtesan
-Doctor
-Executioner
-Ezio
-Harlequin
-Hellequin
-Noble
-Priest
Beschikbaar voor £0.40/€0.49 elk
Renegade Ops
-Armand
-Gunnar
-Diz
-Roxy
-Bryant
-Burnt Inferno
-Natasha
Allen beschikbaar voor £0.20/€0.25 elk

Dynamic Themes (PS3)
Lama Themes
-Cool Energy Theme (£1.59/€1.99)
-Cyber Girl Theme (£1.59/€1.99)
-Huge Galaxy Theme (£1.59/€1.99)
-Mountain Stream Theme (£1.59/€1.99)
-Sea Waves Theme (£1.59/€1.99)
Leviathan Themes
-Ants on the Move (£1.59/€1.99)
-Food Frenzy: Lolly! (£1.59/€1.99)
-Disruptive Themes Retro Stars (£1.59/€1.99)

Soundtracks (PS3)
echochrome II Soundtrack (£2.39/€2.99)

Videos (PS3)
The UnderGarden Accolades Trailer
Bioshock: Infinite Full E3 2011 Playthrough

Borderlands 2 bevestigd

2K Games heeft zojuist bevestigd dat Borderlands 2 in ontwikkeling is door Gearbox Software. De game komt naar de Xbox 360, Playstation 3 en pc tijdens Take-Two's fiscale jaar 2013 dat begint op 1 april 2012. Op gamescom zal de game voor het eerst te aanschouwen zijn.

Borderlands 2 is een shooter gecombineerd met RPG-elementen, waarin je met vier spelers continu nieuwe buit zoekt. De game heeft nieuwe personages, skills, omgevingen, vijanden, wapens en uitrustingen en dat komt allemaal samen in een ambitieus opgezet verhaal. Spelers zullen geheimen moeten ontrafelen in het Borderlands-universum tijdens hun avontuur door de onontdekte nieuwe gebieden van Pandora.

2K gaat ook touren met deze game. Fans en media kunnen een eerste blik werpen op de game tijdens Gamescom 2011 dat van 17 to 21 augustus in Keulen te bezoeken is.

BL2

Rode Kruis biedt Noord-Korea hulp

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis heeft Noord-Korea zo'n 3,3 miljoen euro aan humanitaire hulp aangeboden. Noord-Korea gaat sinds juni gebukt onder zware regenval en overstromingen.

Volgens Noord-Koreaanse media heeft het noodweer ernstige schade veroorzaakt. Tientallen mensen worden vermist of zijn omgekomen en duizenden anderen zijn voor het water op vlucht geslagen, aldus staatspersbureau Korean Central News.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging, dat verantwoordelijk is voor alle contacten met het noorden, heeft Pyongyang nog niet gereageerd op het aanbod.

Het Rode Kruis verleende vorig jaar ook al hulp aan Noord-Korea, toen het eveneens geplaagd werd door overstromingen. Die hulp werd stopgezet na een bombardement van het noorden op een Zuid-Koreaans eiland. Vier mensen kwamen daarbij om het leven.

De zware regenval veroorzaakte vorige maand ook aardverschuivingen en overstromingen in Zuid-Korea waarbij tientallen mensen omkwamen.


Rode Kruis biedt Noord-Korea hulp (Foto: Novum)

VWA verklaart oorlog aan hooikoortsplant

De Voedsel en Waren Autoriteit roept op de hooikoortsplant Ambrosia te bestrijden. De komende periode is volgens de VWA hét moment om de plant te bestrijden, omdat die nu vanwege de bloei goed te herkennen is.

De plant komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar heeft zich de laatste tien jaar over het hele land verspreid. Als geen maatregelen worden genomen, verspreidt de plant zich verder. Daarom doet de VWA sinds vorig jaar rond deze tijd een oproep de plant te bestrijden. De oproep geldt voor iedereen, van tuinbezitter tot akkerbouwer.

De pollen van de plant kunnen sterke hooikoortsklachten veroorzaken. Ook bloeit de plant laat, namelijk van augustus tot en met oktober. Als de ambrosia in Nederland voet aan de grond krijgt, kan dat het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengen.

Daarbij kan het onkruid ook leiden tot slechtere oogsten in onder meer de aardappelteelt. In Noord-Brabant is vorig jaar al een zwaar besmette akkerrand gevonden. Met Staatsbosbeheer probeert de VWA het onkruid daar uit te roeien.

Op de website ambrosiavrij.nu is een pdf binnen te halen waarin aan de hand van foto's wordt uitgelegd hoe de plant kan worden herkend. De VWA roept op de plant te melden en deze met handschoenen aan te verwijderen.

Williams wil meer F1-races

Formule 1-renstal Williams wil dat er jaarlijks meer races worden verreden. Dat zegt de manager van het Britse team, Adam Parr.

"Er is nog ruimte op de kalender. Bijvoorbeeld als de huidige raceweekenden iets korter worden,” zo zei Parr.

De meeste teams in de koningsklasse van de autosport vinden juist dat er te veel grands prix worden verreden. Voor 2012 staan er, als de grand prix van Turkije doorgaat, 21 races op het programma.

Ajax roept fans op om weg te blijven

Ajax roept supporters op om niet meer naar de open dag van de club te komen. Ongeveer vijftigduizend belangstellenden zijn al op het evenement aanwezig. "Meer drukte zou niet goed zijn", stelt Ajax in een verklaring op zijn website. Fans kunnen de open dag ook volgen via Ajax TV.

De open dag, die op een parkeerterrein bij de ArenA wordt gehouden, duurt tot 16.00 uur. Daarna verplaatsen de activiteiten zich naar de ArenA zelf. Edwin van der Sar neemt woensdagavond afscheid met twee voetbalwedstrijden. Daarin spelen vele grote namen mee.


Ajax roept fans op om weg te blijven (Foto: Novum)

Ook geen Harley Davidson-dag in Dieren

De voor zaterdag 20 augustus geplande Harley Davidson-dag in Dieren gaat niet door. Dat meldde de organisatie woensdag. De bijeenkomst van Harley Davidson-rijders was onderdeel van het Zomerfeest aan de IJssel in de Gelderse gemeente.

De organisatie vreest onenigheid tussen rivaliserende motorclubs. "Daar gaan wij ons feest niet door laten bederven", zegt een woordvoerster van het zomerfeest. In Dieren toonden mensen zich al ongerust over mogelijke problemen door de bijeenkomst van motorrijders.

Eerder dit jaar werden om dezelfde reden ook al bijeenkomsten van Harley Davidson-rijders afgelast in Arnhem, Alpen aan den Rijn, Gouda en Mill. In voorgaande jaren kwamen motorrijders ook al bij elkaar in Dieren en dat verliep toen zonder problemen, aldus de woordvoerster. Er kwamen toen gemiddeld 150 bestuurders met hun motoren opdagen.

'Meer overvallen in fastfoodsector'

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich zorgen over het toegenomen aantal roofovervallen op fastfoodrestaurants. Terwijl het aantal overvallen in Nederland daalt, nam het aantal overvallen in de fastfoodsector het afgelopen half jaar met 10 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zegt de KHN.

Waarom de fastfoodrestaurants het nieuwe doelwit van overvallers zijn is niet helemaal duidelijk. Volgens de KHN kan het komen omdat andere doelwitten zoals tankstations en hotels tegenwoordig beter beveiligd zijn, waardoor criminelen uitwijken naar de restaurants.

Om die reden ontwikkelde de KHN een overvallenkaart voor personeel in de fastfoodsector. Daarin staan schematisch weergegeven instructies wat te doen bij een overval. Ook bevat de kaart een veiligheidschecklist.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb die ook voorzitter is van de landelijke Taskforce Overvalcriminaliteit overhandigde woensdagochtend de eerste overvalkaart aan een snackbarhouder in Rotterdam-Zuid.

'Meer overvallen in fastfoodsector'
'Meer overvallen in fastfoodsector' (Foto: ANP)

Matsuda nog steeds bewusteloos na hartaanval

Naoki Matsuda is nog steeds bewusteloos na een hartaanval tijdens de training van zijn club Matsumoto Yamaga. De toestand van de 34-jarige Japanse voetballer blijft 'zeer zorgelijk'. Matsuda stortte gisteren na een halfuur trainen ter aarde. Medici schoten direct te hulp, waarna hij werd afgevoerd naar een ziekenhuis.

Matsuda speelde veertig interlands voor zijn land. Hij maakte het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea mee. Daarnaast kwam Matsuda van 1995 tot 2010 tot 385 wedstrijden in de Japanse J-League voor Yokohama F Marinos.

Saab zegt lonen over te maken

Swedish Automobile verwacht dat dochterbedrijf Saab deze week in staat zal zijn weer salaris te betalen. De autoproducent kondigde daarnaast woensdag aan onder een kredietfaciliteit vijf miljoen aandelen uit te geven.

Vorige week meldde het bedrijf dat de betaling van salarissen aan kantoormedewerkers van Saab is uitgesteld, omdat sommige toegezegde betalingen van investeerders niet op tijd zouden zijn voldaan.

Swedish Automobile kondigt nu aan dat de salarisbetaling deze week zal worden hervat en dat de onderneming in gesprek blijft met verschillende partijen om verdere financiering op de korte termijn veilig te stellen.

Daarnaast meldde het bedrijf dat het onder de kredietfaciliteit met GEM Global Yield Fund Limited, ter waarde van 150 miljoen euro, vijf miljoen aandelen zal uitgeven. Het exact aantal uit te geven aandelen en de uitgifteprijs worden in de komende dagen bepaald.

Saab verkeert in financiële problemen, waardoor vorige maand de betaling van salarissen werd uitgesteld. Bovendien moest de onderneming onlangs aankondigen dat de productie, die door betalingsproblemen aan leveranciers al enkele maanden stilligt, op zijn vroegst pas op 29 augustus wordt hervat, en niet zoals eerder gemeld op 9 augustus.


Saab zegt lonen over te maken (Foto: Novum)

Eneco Tour rekent op Gilbert

Op de deelnemerslijst van de Eneco Tour, die vandaag werd bekendgemaakt, is Philippe Gilbert de grootste naam. De rittenkoers gaat aankomende maandag van start.

Daarnaast doen ook Lars Boom, de Noor Edvald Boasson Hagen en de Amerikaanse sprinter Tyler Farrar mee. Een naam die ontbreekt is die van Tom Boonen.  "Gelukkig is Tom al lang niet meer het enige boegbeeld van het Belgische wielrennen. Met Gilbert hebben we de beste renner van de wereld,” aldus organisator Rob Discart.

Ik weet het altijd beter

Een van de mooiste stukjes cabaret ooit, is het Bijbelverhaal van Hans Teeuwen. Een persiflage van een sociaal gestoorde man, die Bijbelteksten door elkaar husselt, teksten uit het verband rukt, er zelf dingen bij verzint en het geheel vervolgens mixt met het hedendaagse. Teeuwen zette daarmee perfect iemand neer die, met een beetje feitenkennis, probeert ter zake kundig over te komen, maar daarmee zichzelf gigantisch voor lul zet.

Pieters: "Ik wil gewoon spelen"

PSV-verdediger Erik Pieters is niet meer de onbetwiste nummer één op de linksbackpositie bij de Eindhovenaren. Desondanks gaat Pieters er van uit dat hij zondag speelt tegen AZ.

In gesprek met Algemeen Dagblad laat Pieters weten dat hij verwacht in de basis te staan tegen de Alkmaarders. "Linksback is mijn plek geworden en daar liggen ook mijn kansen bij het Nederlands elftal. Ik wil zondag gewoon spelen", aldus de international.

Bij PSV gaat Pieters de concurrentiestrijd aan met Abel Tamata. "Abel Tamata heeft het goed gedaan in de voorbereiding, heeft zijn visitekaartje afgegeven", aldus een lovende Pieters. "Ik blijf Abel helpen. Ook nu hij een concurrent is. Uiteindelijk telt alleen het belang van de club."

Erik Pieters kwam in de zomer van 2008 van FC Utrecht over naar PSV. Bij de Eindhovenaren speelde de linksback zich snel in het elftal van toenmalig trainer Huub Stevens. Ook onder Fred Rutten was Pieters de afgelopen seizoenen basisspeler, maar dat zou nu wel eens kunnen veranderen."

Meisje (18) heeft bom om haar nek

De politie in Sydney is woensdag massaal uitgerukt om een bom te ontmantelen die volgens Australische media bevestigd is om de nek van een 18-jarig meisje. Het zou mogelijk gaan om een poging tot afpersing.

Verscheidene media meldden dat een man met een bivakmuts het huis van het meisje is binnengedrongen en de bom op haar lichaam heeft aangebracht. Ook zou hij een briefje hebben achtergelaten waarin hij losgeld eist. De politie wilde dat echter niet bevestigen.

De Kort twee jaar langer bij Skil-Shimano

Het inmiddels drie jaar durende verblijf van Koen de Kort bij het Skil-Shimano team wordt na dit seizoen verlengd. Het management van het team en de 28-jarige Nederlander kwamen een tweejarige contractverlenging overeen.

Vorige week werd De Kort nog negende in het eindklassement van de Tour de Wallonie. Hij toonde zich de afgelopen jaren een vaste waarde in het team en is veelzijdig inzetbaar; De Kort wordt veelal opgesteld in de klassiekers en in etappekoersen en is tevens een gewaardeerde schakel in de sprinttrein van het team.

De Kort langer bij Skil-Shimano (Foto: Pro Shots)

CDA wil strengere taakstraffen

Regeringspartij CDA wil dat de regels voor het omzetten van een celstraf naar een taakstraf strenger worden. De huidige regeling is 'onlogisch en oneerlijk', vindt Tweede Kamerlid Coskun Çörüz, die om opheldering heeft gevraagd bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Nu wordt een celstraf van 24 uur omgezet naar een werkstraf van twee uur. Merkwaardig, vindt Çörüz. Een dag celstraf moet volgens hem minstens gelijk staan aan een werkdag van acht uur. Iedere rechter hanteert de huidige formule, maar het is onduidelijk waarom die is gekozen. Daarom heeft de CDA'er om opheldering gevraagd.

Het CDA wil verder dat veroordeelden beter herkenbaar zijn wanneer ze hun taakstraf uitvoeren. "De samenleving mag best zien dat je een taakstraf hebt." Çörüz denkt aan een oranje hesje met de tekst 'Werkt voor de samenleving'. Mensen met een taakstraf moeten zo'n hesje overal dragen als het aan Çörüz ligt, dus ook binnen. "Laat het voor iedereen maar duidelijk zijn."

Tiener opgepakt voor brandstichting winkelcentrum

Een 16-jarige jongen uit Halsteren is in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden voor brandstichting in een klein winkelcentrum in zijn woonplaats. Een cafetaria en een kapperszaak brandden deels uit. In het winkelcentrum zat ook een supermarkt, die liep rook- en waterschade op. De tiener meldde zich na de brand zelf bij de politie.

De brandweer rukte rond middernacht uit voor de brand in het cafetaria. De twee andere zaken in het winkelcentrum werden ook bedreigd door het vuur en een kapperszaak bleek niet te redden. De brand was rond 03.00 uur onder controle. Niemand raakte gewond.

Een uur later meldde de jongen zich bij de politie. Over zijn motief is niets bekend.

PSV'er Labyad kampt met knieblessure

PSV kan zondag in het eerste competitieduel tegen AZ waarschijnlijk niet beschikken over Zakaria Labyad. De 18-jarige middenvelder heeft een kneuzing in de meniscus van zijn rechterknie en een lichte verrekking aan zijn binnenste knieband. Hij krijgt voorlopig een aangepast trainingsprogramma, meldt PSV.

Labyad, die vorig seizoen zeven competitiewedstrijden in actie kwam, kampt met de kwetsuur sinds het trainingskamp van PSV vorige week in Engeland. Hij had eerder ook al problemen met zijn knie.

[WIN] Super 8 prijzenpakket

Super 8 draait vanaf volgende week 11 augustus in de bioscoop. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op vrijkaartjes voor de film. Super 8 is de nieuwe spannende film van regisseur en scriptschrijver J.J. Abrams (Lost, Mission Impossible: III) en producent Steven Spielberg.

Het is zomer 1979. Een groepje vrienden is getuige van een catastrofaal treinongeluk in een klein stadje in Ohio, terwijl ze een film aan het opnemen zijn. Ze vermoeden al snel dat het geen ongeluk was. Wanneer kort daarna ook nog mysterieuze verdwijningen en onverklaarbare gebeurtenissen plaatsvinden, probeert de hulpsherrif achter de angstaanjagende waarheid te komen...

In samenwerking met Universal Pictures International mag FOK! 5 prijzenpakketen weggeven. Daarin vinden de winnaars elk 2 kaarten om Super 8 te gaan kijken in de bioscoop, de dvd van Cloverfield en een erg gave schoudertas van de film Super 8. Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.


Meedoen kan tot en met 10 augustus 2011

Rosseler verruilt Radioshack voor Garmin

Sébastien Rosseler is komend seizoen actief voor Garmin-Cervélo. De 30-jarige wielrenner uit België, die de afgelopen twee jaar voor Radioshack reed, tekent een contract voor twee seizoenen bij de ploeg van manager Jonathan Vaughters. Dat laat Rosseler op zijn website weten.

Rosseler, een tijdritspecialist, stapte na vier seizoenen Quickstep vorig jaar over naar Radioshack. Voor de ploeg van Lance Armstrong won hij in 2010 de Brabantse Pijl en dit jaar was hij de sterkste in de Driedaagse De Panne.

Cavendish ziet kansen op wereldtitel

Mark Cavendish geeft zichzelf veel kans om bij het wereldkampioenschap wielrennen de wegwedstrijd te winnen. Tegenover de BBC zei de Brit dat het parcours in Kopenhagen praktisch gemaakt is voor hem.

"Het parcours is niet totaal vlak, maar het is vlak. Het is ook een technische ronde, dus we zullen als team vaak voorin moeten fietsen”, aldus de topsprinter.

Tijdens de Tour de France van dit jaar won Cavendish vijf etappes en de groene trui.

EA Sports biedt voordeeltjes tegen betaling

Uitgever Electronic Arts heeft dinsdag de Season Ticket-service voorgesteld. Gamers die de portemonnee trekken, krijgen met de dienst eerder toegang tot sportgames, korting op downloadbare content en een speciale badge die in games wordt getoond. De Season Ticket-service is vanaf dinsdag verkrijgbaar.

Een Season Ticket kost jaarlijks 2000 Microsoft Points, omgerekend zo'n 25 euro. Gamers krijgen dan drie dagen eerder toegang tot nieuwe delen in de FIFA-, Madden-, NHL- en Tiger Woods PGA Tour-reeksen. Na drie dagen zijn de speciale versies niet langer speelbaar en moet de game in de winkel worden aangeschaft om verder te spelen. De behaalde voortgang wordt wel overgezet.

Verder krijgt iedereen met een Season Ticket twintig procent korting op downloadbare content. In de online spelmodi van de sportgames zijn Season Ticket-kopers te herkennen aan een speciale badge.

De Season Ticket-service is in Nederland alleen voor de Xbox 360 beschikbaar.


Berlusconi spreekt parlement toe

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi spreekt woensdagmiddag het parlement toe in een poging de toenemende onrust over de economische situatie in het land weg te nemen.

Dinsdag hielden financiële functionarissen in Italië al een spoedoverleg over de schuldenproblematiek in het land. Na afloop lieten zij in een verklaring weten dat het financiële systeem solide is.

De waarde van Italiaanse staatsobligaties staat zwaar onder druk. Het rendement op Italiaans 10-jarig staatspapier steeg woensdag iets verder tot 6,29 procent.

Berlusconi spreekt parlement toe
Berlusconi spreekt parlement toe (Foto: ANP)

Kwetsbaar Haïti beeft voor tropische storm

Haïti zet zich schrap voor de naderende tropische storm Emily, die naar verwachting zware regenval met zich brengt. De autoriteiten hebben mensen in regio's die gevoelig zijn voor overstromingen en aardverschuivingen, opgeroepen veiliger gebied op te zoeken.

Het straatarme land in het Caribisch gebied worstelt nog altijd met de gevolgen van een verwoestende aardbeving begin vorig jaar. Tienduizenden mensen wonen in provisorische hutjes in vluchtelingenkampen.

Kwetsbaar Haïti beeft voor tropische storm
Kwetsbaar Haïti beeft voor tropische storm (Foto: ANP)

Collega's steunen Kendrick

Robert Kendrick kreeg vorige week een dopingschorsing van twaalf maanden. Gisteren werd bekend dat de Amerikaan naar het CAS stapt. In zjn strijd tegen de schorsing kan hij rekenen op de steun van zijn Amerikaanse landgenoten die meedoen aan het ATP-toernooi van Washington.

"Hij is veel te zwaar gestraft", zo zei John Isner die zich niet kan voorstellen dat Kendrick prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt. Ryan Sweeting is het met hem eens. "Het is belachelijk."

COC in actie tegen weigerambtenaren

Het COC grijpt de Gay Pride aan om actie te voeren tegen weigerambtenaren. De homobelangenorganisatie deelt posters uit, die komende zaterdag langs de route van de botenparade in Amsterdam moeten worden getoond. Het COC vindt het onbegrijpelijk dat de regering geen eind maakt aan het fenomeen.

Met de actie wil COC ook afdwingen dat het kabinet voorlichting over homo- en transseksualiteit op scholen verplicht stelt. Een Kamermeerderheid is daar voorstander van, maar het kabinet wil er niet aan.

Op de duizenden posters die de homobelangenorganisatie uitdeelt staat de tekst 'weiger de weigerambtenaar' en 'voorlichting op elke school'. COC hoopt dat bezoekers die meenemen naar de grachtenparade of achter het raam hangen.


COC in actie tegen weigerambtenaren (Foto: Novum)

Test tsunami-alarm in Middellandse Zee

Het waarschuwingssysteem voor tsunami's in de Middellandse Zee, het noordoosten van de Atlantische Oceaan en de aangrenzende zeeën wordt volgende week woensdag voor de eerste keer getest.

Nederland is een van de 31 landen die mee zullen doen aan de test. Dat meldde de Intergouvernementele Oceanografische Commissie dinsdag.

Het waarschuwingssysteem werd opgezet in 2005. Tijdens de test kijken de deelnemende landen onder meer of hun communicatiekanalen goed functioneren.

Blizzard registreert Mists of Pandaria

Blizzard Entertainment heeft een nieuwe merknaam geregistreerd. Deze Mists of Pandaria is mogelijk de naam van de volgende World of Warcraft-expansie die hoogstwaarschijnlijk bekendgemaakt gaat worden tijdens BlizzCon dit jaar. Blizzard heeft op eenzelfde wijze ook Cataclysm als handelsmerk gedeponeerd in 2009, vlak voor hun BlizzCon-evenement.

Hoewel Blizzard niet bevestigd heeft dat Mists van Pandaria de volgende World of Warcraft-uitbreiding is, is de kans wel groot. Uit de aanvraag blijkt dat het om een online spel gaat. Wat de nieuwe expansie zou betekenen voor Azeroth is onbekend. Een speelbaar panda-ras? Nieuwe gebieden die ontdekt en veroverd moeten worden? Wat zou jij graag nog zien in de wereld van Azeroth?

Meisje (15) steelt politiefiets naast agenten

Een 15-jarig meisje uit het Groningse Grootegast heeft dinsdagavond na afloop van de profronde van Surhuisterveen in het gelijknamige Friese dorp een politiemountainbike gestolen van een agent die even niet oplette. Dat meldde de politie woensdag.

De agent was met drie collega’s bezig met het aanhouden van twee andere Groningers die zich vervelend gedroegen. Het meisje kon later op de avond worden aangehouden en zit nog vast.

Verbeek blij met drukke programma

Z-trainer Gertjan Verbeek is niet ontevreden met het drukke programma van zijn ploeg. Morgen spelen de Alkmaarders nog tegen FK Jablonec en zondag tegen PSV.

Het feit dat de club uit Noord-Holland in vijf dagen twee belangrijke duels moet spelen is volgens Verbeek geen nadeel. "Het is juist een voordeel", laat de coach weten aan De Telegraaf. "WIj hebben dan al twee officiële duels in de benen", doelt Verbeek op de wedstrijd tegen PSV.

De oefenmeester is echter niet te spreken over de interlandperiode die tussendoor nog is ingelast. "Waar ik veel meer moeite mee heb, is het feit dat er op 10 augustus alweer interlands op het progamma staan. Dat vind ik echt belachelijk", aldus Verbeek.

De trainer heeft veel vertrouwen in de twee wedstrijden die op het programma staan. "We moeten in staat zijn om die twee duels gewoon te draaien, daar hebben we 34 wedstrijden voor gewerkt." AZ verdedigt in Tsjechië een 2-0 voorsprong tegen Jablonec.

Google+ trekt 25 miljoen bezoekers per dag

Google's nieuwe netwerksite trekt sinds de lancering eind juni al 25 miljoen unieke bezoekers per dag. Google+ is daarmee de snelst groeiende socialenetwerksite met zo veel bezoekers, blijkt uit gegevens van statistisch bureau comScore.

Google+ bereikte de mijlpaal al op 24 juli en groeit nog met ongeveer 1 miljoen unieke bezoekers per dag. Facebook deed er 3 jaar over om zo veel bezoekers te halen en Twitter ruim 30 maanden, aldus comScore.

Google+ trekt 25 miljoen bezoekers per dag
Google+ trekt 25 miljoen bezoekers per dag (Foto: ANP)

Kidnappers eisen 3 ton voor gegijzelde honden

Ontvoerders eisen 300.000 Australische dollar (227.000 euro) voor de veilige terugkeer van vier honden van een zakenman. Ze hebben gedreigd de dieren te doden, als de man niet met het geld over de brug komt.

"Ze weten dat mijn honden mijn kindjes zijn. Ze worden iedere ochtend aangekleed, hebben pyjama's en ik heb voor ze gevochten bij mijn scheiding, zoals men doet voor kinderen", zegt Ian Lazar in de krant Sydney Morning Herald.

Hij weigert echter te betalen voor zijn kleine engeltjes Goldberg, Max, Bella en Lilly. Lazar, die geld leent aan mensen die niet kunnen lenen bij grote financiële instellingen, vermoedt dat twee mannen die 3 miljoen wilden lenen en aan wie hij maar 1 miljoen betaalde, achter de ontvoering zitten.

Kidnappers eisen 3 ton voor gegijzelde honden
Kidnappers eisen 3 ton voor gegijzelde honden (Foto: ANP)

'Doelman De Winter naar De Graafschap'

Yves de Winter wordt de nieuwe doelman van De Graafschap. De 24-jarige Belg komt over van Westerlo en tekent een contract voor drie seizoenen. Hij is in Doetinchem de opvolger van Boy Waterman, die naar Alemannia Aachen vertrokken is. "Ik ben erg blij, het was tijd om frisse lucht op te snuiven", zegt De Winter in De Gazet van Antwerpen.

"De Graafschap lijkt me een goede stap. Het is een ambitieuze club." De Winter was sinds 2007 eerste keus onder de lat bij Westerlo, al verloor hij vorig seizoen tijdelijk zijn basisplaats. Het is onwaarschijnlijk dat De Winter zondag tegen Ajax al het doel verdedigt. Joost Terol lijkt tegen de landskampioen nog onder de lat te staan.

Overspel anoniem te melden via nieuwe site

Wie weet dat een bekende door zijn of haar partner wordt bedrogen, kan dat anoniem melden via een nieuwe website. De site onthul-overspel.nl roept bezoekers op de liefde 'recht' te doen door vreemdgangers te ontmaskeren.

Bezoekers kunnen het e-mailadres van de bedrogen partner invoeren, vergezeld van een uitleg, de naam van de minnaar of minnares en eventueel een link naar diens facebookprofiel. Via de site zijn inmiddels ruim zeshonderd meldingen gedaan. Het is echter niet na te gaan of die allemaal serieus zijn.

De 30-jarige bedenkster Emilie Visser uit Den Bosch ontwikkelde de site met drie vrienden uit de marketingwereld, zegt ze in het AD. Vaak zouden mensen niet durven te zeggen dat iemand wordt bedrogen. "Uit angst een goede vriendschap kapot te maken, bijvoorbeeld. Want wat als je niet wordt geloofd? Of als jij de schuld krijgt van een op de klippen gelopen relatie?" Daarom zou het beter zijn de melding anoniem te doen.

Uit de algemene voorwaarden kan worden afgeleid dat de gratis dienst niet geheel belangeloos is opgezet. De website met barbieroze achtergrond eigent zich het recht toe de ingevoerde e-mailadressen voor onder meer commerciële activiteiten te gebruiken. Na de nare mededeling via onthul-overspel.nl dat de partner vreemdgaat, kan de ontvanger dus ook nog spam verwachten.


Overspel anoniem te melden via nieuwe site (Foto: Novum)

Organisatie WK tafeltennis in financiële nood

De organisatie van de wereldkampioenschappen tafeltennis, die in mei van dit jaar plaatsvonden in Rotterdam, heeft financiële problemen. Dit meldt De Telegraaf.

De Nederlandse tafeltennisbond NTTB maakte vandaag bekend dat de Stichting Tafeltennisevenementen Nederland (STN), die het evenement organiseerde, voorlopige surseance van betaling heeft gekregen van de rechtbank. Overigens benadrukte de NTTB dat eventuele schadeclaims geen gevolgen hebben voor de tafeltennisbond zelf.

Haïti heeft nog steeds geen premier

Haïti heeft bijna drie maanden na het aantreden van de nieuwe president, Michel Martelly, nog altijd geen premier. Martelly's tweede kandidaat voor het premierschap werd dinsdag door de senaat afgekeurd. Zijn eerste kandidaat was in juni door het huis van afgevaardigden ongeschikt bevonden. Martelly moet dus wederom op zoek naar een kandidaat-premier.

Martelly's tweede keus, de voormalige minister van justitie Bernard Gousse, vond bij een meerderheid van de senatoren geen genade. Gousse wordt ervan beticht zich in zijn tijd als minister aan schendingen van de mensenrechten schuldig te hebben gemaakt.

Haïti kampt met de nasleep van de verwoestende aardbeving van vorig jaar. Het is dan ook van essentieel belang dat er zo snel mogelijk een goed functionerende en adequaat handelende regeringsploeg aan het roer komt.

Zanger Michel 'Sweet Micky' Martelly werd in maart tot president gekozen. Op 14 mei werd hij beëdigd.

Red Dead Redemption krijgt GotY-editie

Op de site van de BBFC, British Board of Film Classification, is te zien dat Red Dead Redemption later dit jaar een Game of the Year-editie krijgt. Tot nu is alleen bekend dat Undead Nightmare meegeleverd wordt.

Maar omdat het een Game of the Year-editie is, kun je er vanuit gaan dat de andere downloadable content packs ook meegeleverd worden. Het wachten is nu op de aankondiging van Rockstar, dan zal meteen bekendgemaakt worden wat het pakket inhoudt.

Gamertag veranderen Deal of the Week

Microsoft heeft via haar eigen site bekendgemaakt dat je nu goedkoop je gamertag kunt wijzigen, aangezien de optie op dit moment Deal of the Week is. Uiteraard geldt deze regeling alleen voor Gold-members, zoals elke Deal of the Week.

Je bespaart dertig procent door deze week je gamertag aan te passen. Normaal kost het 800 Microsoft Points en deze week is dan 560 punten. Je gamertag aanpassen gaat via het My Xbox-menu op je Xbox 360, via de optie Change Gamertag.

Als je je gamertag hebt aangepast, wordt deze automatisch in de lijsten van je vrienden veranderd. Het is enkel een esthetische verandering, technisch gezien verandert er niets. Als je zelf geen nieuwe naam weet, maar je wil wel een nieuwe hebben, dan kun je ook je laten inspireren door suggesties.

Blake is tennis nog niet verleerd

James Blake heeft de derde ronde van het ATP-toernooi in Washington bereikt. De Amerikaan versloeg de Argentijnse titelverdediger David Nalbandian met 6-2 en 6-4.

Door een reeks van blessures was de voormalig nummer vier van de wereld uit de top-100 verdwenen. In februari van dit jaar maakte Blake zijn rentree maar sindsdien had hij nog weinig laten zien.

Blake liet tegen Nalbandian zien dat hij het tennis nog niet verleerd was. Zijn service verliep zeer goed en mede hierdoor was hij al na een uur klaar.

In de volgende ronde moet de Amerikaan het opnemen tegen zijn trainings- en dubbelpartner John Isner.

Blake is tennis niet verleerd (Foto: Pro Shots)

Sheen trekt aanklacht tegen pornoactrice in

Charlie Sheen heeft zijn aanklacht tegen pornoactrice Capri Anderson laten vallen. Hij beschuldigde haar van uitbuiting en zei dat ze zijn horloge had gestolen. Anderson vergezelde Sheen in oktober na een etentje naar zijn hotelkamer in New York.

De pornoactrice stelt dat Sheen naarmate de avond vorderde steeds agressiever werd. Hij zou haar bijna hebben gewurgd en riep racistische leuzen. Anderson sloot zich daarom op in de badkamer. De acteur beweert dat ze dat deed om zijn horloge ter waarde van 165.000 dollar te kunnen stelen.

Nadat Anderson haar verhaal deed in Good Morning America en zei dat Sheen haar een miljoen dollar zwijggeld bood, besloot de acteur haar voor de rechter te slepen. Het is niet bekend waarom hij de aanklacht nu heeft laten vallen.

Tekken x Street Fighter krijgt classic control-besturing

Hoewel de productie van Tekken x Street Fighter officieel nog niet begonnen is, staat één ding al vast: het spel krijgt de bekende en vertrouwde classic control-besturing. Dat houdt in dat elk ledemaat en aparte knop krijgt. Dat zegt Tekken-producent Katsuhiro Harada.

"Street Fighter X Tekken was developed using four buttons and it plays similar to Street Fighter. For Tekken X Street Fighter, I want to keep it where players use left punch and right punch. Maybe we will have an alternate control system where the four buttons will have different functions, but we won’t add more buttons to the game."

EU dreigt met stappen om Westerschelde

De Europese Commissie dreigt met juridische stappen als het kabinet-Rutte afspraken over natuurherstel ter compensatie van de Westerschelde niet nakomt. Dat blijkt uit een nog niet openbaargemaakte brief van het directoraat-generaal milieuzaken van de EU, schrijft de Volkskrant woensdag.

Met een zogenoemde inbreukprocedure kan de commissie Nederland via het Europese Hof dwingen afspraken na te komen. De Tweede Kamer dringt volgens de krant al lange tijd aan op openbaarmaking van de brief aan staatssecretaris van Natuur Henk Bleker, die gedateerd is op 8 april. Bleker heeft volgens de krant geen belang bij het openbaar maken van de brief omdat zijn natuurbeleid daarin zwaar wordt bekritiseerd.

In de brief wordt benadrukt dat herstelwerkzaamheden niet buiten de Westerschelde kunnen worden uitgevoerd. Dat is in strijd met de plannen van het kabinet, dat na jaren gesteggel wil afzien van het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen, waarmee veel afspraken met onder meer België niet worden nagekomen.

Bleker denkt aan internationale verplichtingen te voldoen door een stuk nabij Vlissingen te ontpolderen en enkele andere maatregelen te nemen. De brief 'ademt' volgens de krant 'de sfeer' dat dit niet genoeg is.

In de brief wordt er ook aan herinnerd dat de Europese Commissie in deze kwestie al eerder een inbreukprocedure opstartte. Die werd in 2007 afgebroken omdat Nederland toen had toegezegd de afspraken na te komen.

Naast de kritiek over de Westerschelde wordt betwijfeld of Nederland internationale afspraken nakomt voor het beschermen van waardevolle natuurgebieden. Die zijn opgenomen in het Natura 2000-beleid.

'Overname Sucker Punch zal weinig effect hebben'

Zoals gisteren al werd vermeld, is Sucker Punch overgenomen door Sony. Mede-oprichter van Sucker Punch Chris Zimmermans heeft aangegeven dat de overname de dagelijkse werkzaamheden niet veel zal gaan beïnvloeden. Sucker Punch is het meest bekend van inFAMOUS en het vervolg daarop.

"I don't think it will have much of an effect on our day-to-day operations.

Everyone that's been here for the past dozen years is still here; we still have the same goals in mind. We're still working on the same things. So the day-to-day isn't going to change, I think. We're expecting this is going to put us in a position where we can continue to work on innovative genre-defining content.

That's kind of why we're doing this. And we've been in that position before, and we think we're going to continue to be in that position."

Alhoewel mensen Sucker Punch vooral zullen kennen van inFAMOUS, zal een kleine groep hen ook kennen van Sly Cooper. De nieuwste game in de Cooper-reeks wordt echter niet gemaakt door Sucker Punch maar Zanzaru Games. Zimmerman denkt niet dat de stijl veel zal veranderen.

"After Sly 3 was done, we started working on InFamous. And it took us a long time because we were part of the process with Sony of looking for studios that might be able to take over the Sly Cooper franchise. And it wasn't until Sony made contact with Sanzaru that we knew that we've found the right fit.

They were super, super passionate about Sly Cooper. You could tell that they really got it. They knew what made it special and had their own ideas about where it ought to go. And for us that's super exciting. It's really neat to make the video games and know how many millions of people play them and enjoy them."

Battlefield 3-bèta krijgen bij pre-order Origin

Wanneer je bij EA's eigen downloadplatform, Origin, een kopietje van Battlefield 3 reserveert, krijg je automatisch toegang tot de beta van de shooter. Bij Electronic Arts' vorige shooter, Medal of Honor, kregen alleen de limited edition-kopers toegang tot de felbegeerde beta. In oktober komt Battlefield 3 uit.

Update: Volgens verschillende Britse en Europese bronnen zou dit niet gelden voor Europa en Groot-Brittannië, alleen de VS. De reden is dat de Amerikaanse Origin bèta-toegang bevestigt als pre-order op de game-pagina. In de Europese Origin-store zou deze belofte ontbreken.

Aissati moest Vitesse twaalf miljoen opleveren

Vitesse wilde een afkoopsom van twaalf miljoen euro opnemen in het contract van Ismaïl Aissati. De 22-jarige middenvelder van Ajax, die afgelopen seizoen op huurbasis voor de club uit Arnhem speelde, ging daar niet mee akkoord, waardoor de transfer geen doorgang vond.

"Alles was rond", zegt Aissati tegenover De Telegraaf. "Maar Vitesse wilde bij een verkoop twaalf miljoen euro voor me hebben, terwijl ze Ajax maar één miljoen hoefden te betalen." De Utrechter traint en speelt voorlopig voor Jong Ajax. Hij heeft nog een contract voor een jaar, waardoor een nieuwe verhuurperiode geen optie is voor de Amsterdammers.

Aissati beweert alles gedaan te hebben om een overgang naar Vitesse rond te krijgen. "Ik heb zelfs aangeboden minder te gaan verdienen in ruil voor een lagere gelimiteerde transfersom. Of die twaalf miljoen te handhaven, maar me dan wel te laten meedelen bij verkoop." De aanvallende middenvelder wil bij voorkeur in Nederland blijven, maar vooralsnog hebben zich geen Nederlandse clubs voor hem gemeld.

Street Fighter x Tekken gaat los op Vita

Street Fighter x Tekken zal heel veel features van de PlayStation Vita gaan gebruiken, dat zegt producent Yoshinori Ono. "The really cool thing about PS Vita, of course, is the wealth of new features: Wifi, 3G, GPS, the gyroscope, and touch panels on both sides."

"There are all sorts of cool things that we can do with those. We want to take advantage of that and really encourage people to get out into the world with their PS Vita and play Street Fighter X Tekken." Maar dat is nog niet alles.

Ono is ook vooral heel blij met de mogelijkheid om de PS Vita te laten communiceren met de PlayStation 3. "And we’re looking at ways to link to the PS3 version as well to get you into the habit of leading a double-life of Street Fighter X Tekken."

"When you’re out of the house, you play it on PS Vita and then you come home, turn on your PS3 and keep going." Street Fighter x Tekken komt volgend jaar uit in maart op de grote consoles. De releasedatum van de PlayStation Vita-versie is onbekend.

Capcom brengt Snoopy naar iApparaten

The Peanuts zijn op weg naar de iPhone, iPad en iPod, want Capcom Mobile werkt op dit moment aan een game van Snoopy. Het spel draagt de overduidelijke werktitel 'Snoopy' en komt aan het einde van de herfst uit.

Verdere details zijn schaars, maar we weten wel dat de game ontwikkeld wordt door Capcom Mobile’s micro-transaction-studio Beeline. Daarnaast maakt de studio meteen bekend aan drie andere titels te werken, namelijk Smurfs’ Grabber, Dream Park en Monster Pet Shop, en dat er nog eens vier games aankomen.

Real Madrid gaat samenwerken met Chinezen

Real Madrid doet er alles aan om in Azië aan populariteit te winnen. De Spaanse voetbalclub kondigde vandaag een samenwerking aan met Guangzhou Evergrande, de koploper in de Chinese competitie.

Real gaat volgens persbureau Xinhua helpen met de bouw van een voetbalacademie in China, die de grootste van het land moet worden. De uitwisseling van spelers staat ook op de agenda. Real speelt vanavond vriendschappelijk tegen Guangzhou Evergrande.

'Kamerlid GroenLinks bij kindontvoering betrokken'

Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks is volgens het tijdschrift HP/De Tijd betrokken bij de ontvoering van de kinderen van haar partner, uit een eerder huwelijk. Deze verblijven sinds de meivakantie in de woning van de politica, aldus het blad.

Mariko Peters (bron: Wikiportret, foto: Margot Scheerder, licentie: Creative Commons)HP/De Tijd baseert zich op e-mailcorrespondentie tussen de moeder, die in Groot-Brittannië woont, en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In een van de mails wordt de vader beschuldigd van ontvoering van zijn drie kinderen.

De partner van Peters scheidde in 2007 van zijn vrouw, en de voogdij over de kinderen werd daarop aan de moeder toegekend. Toen het kroost drie maanden geleden na verblijf bij hun vader niet terugkeerde, meldde de moeder dit bij de Britse autoriteiten. Die legden de zaak vervolgens voor aan hun collega's in Nederland. Justitie wil niets over de zaak kwijt.

Peters is niet blij met de publicatie van HP/De Tijd, en beraadt zich op stappen tegen het tijdschrift. Saillant detail is dat ze de woordvoerder justitie is voor haar partij in de Tweede Kamer.

Film: Green Lantern

In Green Lantern krijgt testpiloot Hal Jordan (Ryan Reynolds) van een stervende alien een magische ring die hem in staat stelt alles te doen wat zijn verbeelding hem toelaat. Vanaf dat moment is hij onderdeel van het Green Lantern Corps, een intergalactisch politieteam, en moet hij de orde bewaren in zijn eigen ruimtesector. Maar is hij daar wel toe in staat? En kan hij het opnemen tegen Parallax, de belichaming van angst?

Menchov zet zinnen op derde Vuelta-zege

Voor Denis Menchov telt alleen de eindzege in de Ronde van Spanje. De 33-jarige Rus hoopt de etappekoers na 2005 en 2007 voor de derde keer op zijn naam te schrijven. "Ik sta te popelen om de Vuelta te winnen. Ik voel honger voor de fiets", zegt de klassementsman, die Rabobank dit seizoen na vijf jaar inruilde voor Team Geox.

Menchov verwacht een zware ronde. "Het parcours zal in dit stadium van het seizoen veel van de renners vragen. Maar je moet met de juiste instelling rijden. Ik ken de beklimmingen goed", vertelde hij tegen het Spaanse El Diario de Navarra.

De nummer drie van de Tour van vorig jaar vindt dat hij er ruim twee weken voor de start van de Vuelta goed op staat. "Ik heb veel gerust en een aantal goede trainingen gehad. Het gevoel was goed tijdens de Ronde van Oostenrijk en de Clasica San Sebastian. Als ik iets mis heb ik nog twee weken om daar aan te werken."

De klimmer ziet de Spanjaard Igor Anton niet als zijn voornaamste concurrent. "Igor is een goede renner en hij heeft zich ongetwijfeld goed voorbereid. Maar hij heeft altijd problemen om het af te maken. Ik denk dat er drie of vier renners zijn die om de eindzege zullen strijden."

Menchov kon zich de afgelopen tijd in alle rust voorbereiden. Hij miste na tien achtereenvolgende deelnames de Tour de France, omdat Geox geen wildcard aangeboden kreeg. "Natuurlijk had ik graag de Tour willen rijden. Het was gek om na de Giro lang te stoppen om vervolgens de voorbereiding op de Vuelta te starten. Maar misschien is het niet verkeerd om een ander plan te hebben nadat je tien jaar dezelfde wedstrijd hebt gereden."

De Rus werd onlangs in verband gebracht met andere ploegen. Die teams kunnen zich de moeite besparen, stelt Menchov. "Ik heb nog een eenjarig contract en die zal ik uitdienen."

'Onbevoegde psychiater gaf tientallen tbs-adviezen'

Het Openbaar Ministerie (OM) wil ongeveer dertig tbs-zaken opnieuw voor de rechter brengen nu blijkt dat een onbevoegde psychiater in die zaken advies heeft uitgebracht. Betrokken advocaten vrezen dat dit helemaal niet mogelijk is, schrijft Trouw woensdag.

De psychiater heeft zijn registratie in een databank met zorgverleners, het BIG-register, in juni 2008 niet hernieuwd. Toch bleef hij volgens de krant bij de Nijmeegse Pompestichting werken, waar veel tbs'ers zijn opgenomen. De psychiater was daar ook plaatsvervangend hoofd van de inrichting.

Hij adviseerde in zo'n dertig zaken over de verlenging van opgelegde tbs-maatregelen. Volgens de krant gaat het mogelijk om meer zaken omdat een zaak niet op de lijst van het OM bleek te staan.

De zaak zou onlangs aan het licht zijn gekomen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat het OM inschakelde. Justitie stelde de betrokken advocaten op de hoogte.

Advocaat Niels van der Laan betwijfelt in de krant of de zaken wel opnieuw voor de rechter kunnen worden gebracht. "De wet bepaalt dat er tussen twee verlengingen in niet door de rechter kan worden getoetst."

De psychiater werkt inmiddels niet meer bij de Pompestichting. Volgens het BIG-register zou hij nu bij GGZ Eindhoven werken.

Proces tegen oud-president Mubarak van start

In Caïro begint woensdag het proces tegen oud-president Hosni Mubarak (83), die in februari na massaal volksprotest aftrad. Het voormalige staatshoofd is aangeklaagd wegens machtsmisbruik en het bloedig neerslaan van betogingen. De aanklagers verwijten hem betrokkenheid bij de dood van 850 mensen.

Mubarak, die bijna 30 jaar aan de macht is geweest in het Noord-Afrikaanse land, leefde de afgelopen tijd in een kliniek in de badplaats Sharm el-Sheikh.

Ook de twee zoons van Mubarak, een ex-minister van Binnenlandse Zaken en zes politiecommandanten moeten terechtstaan tijdens het proces, dat in het gebouw van de Nationale Politieacademie wordt gehouden. Het proces zal rechtstreeks worden uitgezonden op tv.

Veel Egyptenaren zijn bang dat Mubarak toch nog aan berechting ontsnapt wegens zijn vermeende broze gezondheid. De generaals die nog altijd aan de macht zijn in Egypte, zouden wel voelen voor deze optie, waarbij Mubarak geen informatie zal geven die belastend kan zijn voor zijn vroegere vertrouwelingen.

Proces tegen oud-president Mubarak van start
Proces tegen oud-president Mubarak van start (Foto: ANP)

Dierenactivisten eisen vrijheid voor orka Morgan

Dierenactivisten eisen woensdag in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat orka Morgan wordt teruggezet in de natuur. Het Dolfinarium in Harderwijk zou bewust informatie over het dna van Morgan hebben achtergehouden, zodat haar familie niet kan worden teruggevonden.

Volgens de Orka Coalitie wil het zeedierenpark het jonge vrouwtje inzetten voor het fokken van orka's. Morgan werd vorig jaar in de Waddenzee aangetroffen en verblijft sindsdien in Harderwijk.

Volgens wetenschappers kan de jonge orka niet vrijgelaten worden omdat het dier in de natuur alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De Orka Coalitie betwist de onafhankelijkheid van de deskundigen en wil dat Morgan haar vrijheid terugkrijgt.

Vorige week kreeg het Dolfinarium een vergunning van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie om orka Morgan te verhuizen naar een dierenpark in Tenerife. Op Tenerife wacht volgens het Dolfinarium een adoptiefamilie op Morgan in een dierenpark op het Canarische eiland. Voordat Morgan daadwerkelijk kan vertrekken, moet de rechtszaak echter worden afgewacht.

Het Dolfinarium meldde het eerder te betreuren dat de Orka Coalitie een rechtszaak heeft aangespannen om het vervoer tegen te houden. "Dit betekent vertraging in het proces en dat is niet in het belang van Morgan. Zij heeft zo snel mogelijk contact met soortgenoten nodig", zei directeur Marten Foppen.

'Pinpas vaak vergeten door nieuwe pinnen'

Door het nieuwe pinnen wordt de pinpas vaak vergeten. Kassamedewerkers moeten meer dan eens achter klanten aan rennen omdat zij hun pinpas in het apparaat hebben laten zitten, schrijven De Telegraaf en het Nederlands Dagblad woensdag.

Winkeliers klagen in de kranten ook dat de nieuwe methode meer tijd in beslag neemt. Het systeem lijkt trager te werken en vaak moeten klanten even zoeken waar de kaart in moet worden gestoken. Ook hebben buitenlandse passen soms niet de benodigde chip, waardoor winkeliers die het van toeristen moeten hebben inkomsten missen.

Bij de nieuwe methode wordt de pinpas niet door een gleuf gehaald, maar in het apparaat gestoken. Een belangrijk verschil met de oude methode is dat de pas wordt losgelaten in plaats van dat hij meteen weer in de portemonnee wordt gestopt. Voor veel Nederlanders blijkt het moeilijk daaraan te wennen.

Vooral bij supermarkten wordt de pas vaak vergeten, zegt een woordvoerder van het projectbureau Het Nieuwe Pinnen in het Nederlands Dagblad. "Bij de kassa betalen gaat heel snel." De krant laat een vrouw aan het woord die al een paar keer haar pas is vergeten omdat ze zich opgejaagd voelt.

Een Hema-medewerkster laat in de krant weten dat ze al een hele stapel pinpassen heeft liggen. Die worden zoals voorgeschreven door banken na 48 uur doorgeknipt en opgestuurd naar de bank.

Het apparaat geeft wel een waarschuwingspiep als de pas erin wordt gelaten, 'maar dat gebeurt pas als de klant al bijna buiten staat." In De Telegraaf zegt een verkoopster van een kledingzaak dat het piepje 'nauwelijks hoorbaar' is. "Vooral als de muziek aanstaat."

Een bejaarde verzucht in de krant dat het niet altijd duidelijk is waar de betaalpas in moet worden gestoken. "Soms zit die gleuf van boven en soms van onderen."

De woordvoerder van Het Nieuwe Pinnen zegt dat het niet op grote schaal gebeurt dat mensen hun pas vergeten. Volgens haar is het een kwestie van wennen.

Weer geen akkoord Veiligheidsraad over Syrie

De VN-Veiligheidsraad heeft zich dinsdag opnieuw gebogen over de crisis in Syrië. Na bijna 8 uur onderhandelen werden de 15 landen het opnieuw niet eens over een veroordeling van het Assadbewind. De vergadering in New York wordt woensdag om 16.00 uur (onze tijd) voortgezet.

Rusland en China zijn huiverig voor een resolutie die als rechtvaardiging kan dienen voor een westerse militaire interventie zoals in Libië. Westerse landen proberen al twee maanden een resolutie over Syrië aangenomen te krijgen.

Irak spreekt VS over langer blijven troepen

Irak gaat met de VS onderhandelen over de vraag of Amerikaanse troepen ook na eind 2011 in het land mogen blijven voor een trainingsmissie. Hierover zijn politieke leiders het dinsdag eens geworden.

Er zijn nu nog zo'n 47.000 Amerikaanse militairen in Irak. Volgens de huidige afspraken tussen Bagdad en Washington moeten die aan het eind van het jaar allemaal zijn vertrokken. Sommige bondgenoten van premier Maliki willen de Amerikaanse aanwezigheid niet verlengen.

Nintendo zegt sorry tegen vroege 3DS-kopers

Satoru Iwata heeft een excuusbrief op de Japanse Nintendo-website gezet. De brief is gericht aan alle consumenten die voor de prijsverlaging een Nintendo 3DS hebben gekocht. In zijn brief staat dat Nintendo zich bewust is van het feit dat deze kopers zich verraden voelen door het bedrijf.

"De situatie is sterk veranderd sinds we de 3DS gelanceerd hebben", licht Iwata toe. "We hebben besloten dat het noodzakelijk was om deze drastische stap te nemen om ervoor te zorgen dat grote aantallen gebruikers blijven genieten van de 3DS in de toekomst. Als de softwaremakers en verkopers niet overtuigd zijn dat de Nintendo 3DS een waardige opvolger van de DS is, dat een even breed publiek zal bereiken, is het onmogelijk voor de 3DS om aan populariteit te winnen, is het lastiger meer software beschikbaar te beschikbaar te krijgen en dus uiteindelijk iedereen tevreden te laten zijn met het systeem".

Iwata bedankt in zijn brief 3DS-eigenaren meerdere keren voor hun steun en benadrukt hun belang voor Nintendo. "We weten dat er niets is wat we kunnen doen om het gevoel dat je wordt gestraft voor het te vroeg kopen van het systeem volledig goed te maken", gaat de brief verder. Daarna verwijst hij naar het 3DS Ambassador Program dat 12 augustus zal starten. 

Iwata noemt in de brief ook de releases van Super Mario Land en 3D Mario Kart 7 op het einde van het jaar, het is hem maar al te duidelijk dat deze titels al bij de lancering aanwezig hadden moeten zijn.

Super Mario 3D Land
Ondanks prijsverlaging blijf Mario muntjes sparen

Grote brand treft winkelcentrum Halsteren

In een winkelcentrum in Halsteren (Noord-Brabant) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand gewoed. Vanwege de grote rookwolken die van de brandhaard kwamen, adviseerde de politie inwoners van het dorp hun ramen en deuren gesloten te houden. Niemand raakte gewond.

De brandweer had enkele uren nodig om de brand, die kort na middernacht was uitgebroken, onder controle te krijgen. Het is nog onduidelijk waardoor de brand is ontstaan en hoe groot de schade precies is.

Wie is aangesloten op het zogenoemde sms-alert, ontving een bericht met de waarschuwing. Voor de omgeving bleven de gevolgen beperkt tot de rookoverlast. Er zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gemeten.

In het winkelcentrum zijn een supermarkt, een snackbar en een kapperszaak gevestigd, vertelde een woordvoerster van de politie. Het vuur verspreidde zich onder meer via het dak van het gebouw.

Rosenthal ontbiedt Syrische ambassadeur

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ontbiedt de Syrische ambassadeur op zijn ministerie vanwege het aanhoudende geweld tegen demonstranten in Syrië.

Het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur uit Syrië is voor Nederland echter niet aan de orde. Daarmee volgt ons land de lijn van de Europese Unie. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dat dinsdagavond laten weten.

Rosenthal ontbiedt Syrische ambassadeur
Rosenthal ontbiedt Syrische ambassadeur (Foto: ANP)

Opnamestop Medisch Spectrum Twente deels opgeheven

Het Medisch Spectrum Twente houdt een van de twee afdelingen waarvoor zondag een opnamestop werd afgekondigd voorlopig nog dicht. De opnamestop voor een chirurgische verpleegafdeling wegens de vondst van de ziekenhuisbacterie MRSA is opgeheven, die van een andere verpleegafdeling nog niet, meldt het ziekenhuis dinsdagavond.

Uit tests blijkt dinsdag dat er geen nieuwe besmettingen met de bacterie zijn, maar dinsdagavond is nog een aantal kweken niet afgerond. Zodra dat wel het geval is, wordt een nieuwe beslissing over de opnamestop voor de verpleegafdeling genomen.

Vorige week dinsdag werd de bacterie, die ongevoelig is voor bepaalde soorten antibiotica, aangetroffen bij een patiënt. Die werd in quarantaine genomen, maar omdat twee medewerkers zondag ook besmet bleken, werd een opnamestop afgekondigd.

Voor gezonde mensen levert de MRSA-bacterie geen gevaar op, maar mensen met een slechte weerstand kunnen er abcessen of longontsteking van krijgen.


Opnamestop Medisch Spectrum Twente deels opgeheven (Foto: Novum)

Geen link overvallers Brinks met Scarface-bende

De politie heeft in het onderzoek naar de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat sprake is van een verband met internationaal opererende bendes. De politie onderzoekt dit echter wel. Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

In het programma werd een reconstructie getoond van de overval eind juni en de daaropvolgende achtervolging door de politie. De overvallers wisten het pand binnen te komen door met springstof een groot gat in de muur te maken. Even daarvoor hadden ze een gat in het hek rondom het gebouw geknipt.

Het gat in de muur dat was ontstaan na de explosie werd vermoedelijk groter gemaakt met een moker en een breekijzer, die de daders lieten liggen bij Brinks. De beveiligers van het geldtransportbedrijf waarschuwden na de explosie de politie en verschansten zich in het pand. Het geld dat werd buitgemaakt werd in grote zwarte tassen gestopt.

Toen de eerste politieauto's arriveerden, bleken meerdere daders op de toevoerwegen naar Brinks te staan. Zij openden direct het vuur op de politie. De overvallers vluchtten uiteindelijk in twee auto's en reden richting de A9.

Daar had de politie inmiddels een wegversperring opgeworpen, waar volgens de politie 'ongelofelijk veel' werd geschoten. Eén van de vluchtauto's van de overvallers verdween uit beeld, de andere werd gevolgd richting de A2. De overvallers reden zo hard, dat de politie ze niet bij kon houden, maar bij Waardenburg crashte hun wagen.

Ze kaapten de auto van een stel bouwvakkers die bij de gecrashte auto waren gestopt om te helpen. Uit het wrak haalden ze tenminste een grote zwarte zak en een van hun kompanen, die vermoedelijk bij de crash gewond was geraakt. Voordat de overvallers echter al het geld uit hun gecrashte wagen wisten te halen, vloog de wagen in brand.

Hierbij ging een fortuin aan papiergeld in rook op, aldus de politie. In de gecrashte auto vond de politie ook een aantal gestolen kentekenplaten, zowel Belgische als Nederlandse.

In de auto van de bouwvakkers gingen de overvallers er na de crash vandoor. Agenten hadden de nieuwe vluchtauto weer in de smiezen gekregen, maar bij Eindhoven lieten ze de overvallers gaan. Die hadden zich bij de rondweg bij Eindhoven zo opgesteld dat het leek of ze van plan waren te schieten op de achtervolgers.

Eerder werd bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg zijn naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was gekleed als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.

Volgens een politiewoordvoerder zijn de overvallers van Brinks zware criminelen met ervaring. Het gaat om mimimaal zes personen, met mogelijk verschillende nationaliteiten.

VS versoepelen regels voor hulp Somalië

De Verenigde Staten hebben het voor hulporganisaties eenvoudiger gemaakt om voedsel te leveren aan door droogte zwaar getroffen gebieden in Somalië. Zij hoeven niet te vrezen dat zij worden vervolgd, zelfs niet als een deel van de hulp terechtkomt bij extremisten, zeiden bronnen bij de Amerikaanse regering dinsdag.

Hulporganisaties moeten wel beloven dat zij alles in het werk stellen om te voorkomen dat de radicale beweging Al-Shabab de hand weet te leggen op hulpgoederen.

Zeker twaalf miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië zijn getroffen door de hongersnood. In Somalië heeft Al-Shabab grote gebieden die door de droogte zijn getroffen onder controle. Dit bemoeilijkt het werk van hulporganisaties, omdat Al-Shabab hen enerzijds vijandig gezind is en de Amerikaanse regering anderzijds regels heeft ingesteld om te voorkomen dat de beweging direct of indirect gesteund wordt.

Oprah Winfrey: zender leiden zwaarder dan talkshow

Oprah Winfrey heeft het nu zwaarder dan toen ze nog haar dagelijkse talkshow presenteerde. De 57-jarige presentatrice nam in mei afscheid van haar Oprah Winfrey Show en voert sindsdien de leiding over haar eigen kabelzender OWN (Oprah Winfrey Network). Dat is een moeilijkere klus dan ze verwacht had.

"Ik moet je zeggen: het is tien keer zwaarder dan mijn dagelijkse show die ik deed", schrijft ze op Facebook. "Ik heb nu zo veel vergaderingen dat ik soms even naar buiten moet om een luchtje te scheppen. Maar ik zie elke uitdaging als een mogelijkheid. Dus momenteel heb ik geen gebrek aan mogelijkheden."

Oprah nam op 25 mei na ruim 25 jaar afscheid van haar Oprah Winfrey Show. Ze maakte eind 2009 al bekend te stoppen met haar beroemde talkshow.

VS behouden AAA-status Moody's voorlopig

De Verenigde Staten behouden de hoogste waardering (AAA) van kredietbeoordelaar Moody’s. Het bedrijf voorziet wel nog steeds een mogelijke daling van die status in de komende 12 tot 18 maanden, omdat de Amerikaanse overheid nog altijd met enorme tekorten kampt.

Kredietbeoordelaars als Moody’s beogen met hun 'ratings’ aan te geven hoe betrouwbaar een land is in het terugbetalen van rente en aflossingen op staatsleningen. Moody’s had eerder gedreigd de status van de VS te verlagen, als het schuldenplafond niet zou worden verhoogd.

Nu beide huizen van het Congres na een politiek gevecht akkoord zijn gegaan met een hogere toegestane staatsschuld, zijn acute betalingsproblemen afgewend. Het land zal echter ingrijpende maatregelen moeten nemen om een kredietwaardig imago te behouden.

Een andere invloedrijke kredietbeoordelaar, Standard & Poor's, stelde eerder dat de VS in de komende tien jaar 4.000 miljard dollar moeten besparen om een AAA-status te houden.

Pathé maakt bioscoopfilms mobiel

Bioscoopketen Pathé biedt vanaf december films aan via internet. Kijkers kunnen die op elk gewenst moment bekijken op televisie, laptop, tablet-pc en mobiele telefoon. Dat maakte Pathé woensdag bekend.

De bioscoopketen is in gesprek met filmdistributeurs en tv-aanbieders om de nieuwe dienst mogelijk te maken. Als het lukt, zijn de films via 'video on demand' vanaf vier maanden na de bioscooprelease tegen betaling te bekijken. Films kunnen worden aangekocht of eenmalig worden bekeken.

Pathé verwacht dat het kopen van een film ongeveer 14,50 euro kost. Het eenmalig bekijken van een film zou 5 euro gaan kosten.

Met 21 bioscopen is Pathé de grootste bioscoopketen van Nederland. Het bedrijf verwacht met de nieuwe dienst binnen een paar jaar drie miljoen films te hebben verstrekt aan de Nederlandse markt.

Vorige week maakte Pathé nog bekend te verwachten dat films voortaan korter in de bioscopen gaan draaien. Volgens directeur Lauge Nielsen is dat een gevolg van de opmars van video on demand. "Veel films zijn nu na zes tot acht weken al uitgedraaid", zei Nielsen tegen radiozender BNR.

U2 brak alle records met 360 degree Tour

De Ierse rockband U2 heeft de 'meest succesvolle concert tournee aller tijden' achter de rug. In de afgelopen twee jaar gaf de groep 110 concerten in 5 continenten. De 360 degree Tour bracht meer dan 700 miljoen dollar (493 miljoen euro) op, zo meldde een woordvoerster van de Amerikaanse concertpromoter Live Nation dinsdag.

De recordhouders wat betreft inkomsten uit een tournee waren tot nog toe The Rolling Stones. Die verdienden tussen augustus 2005 and augustus 2007 ruim 558 miljoen dollar (394 miljoen euro) met hun A Bigger Bang Tour.

U2 brak alle records met 360 degree Tour
U2 brak alle records met 360 degree Tour (Foto: ANP)

Duitse luchtverkeersleiders leggen werk neer

De Duitse vakbond van luchtverkeersleiders GdF heeft dinsdag besloten om donderdag zes uur lang het werk neer te leggen, van 06.00 tot 12.00 uur, om hun eis voor een loonsverhoging kracht bij te zetten. Een dag eerder hadden leden van de vakbond massaal laten weten voor een staking te zijn.

De onderhandelingen 'hebben een punt bereikt waarop er geen alternatief voor een staking meer is', aldus de vakbond.

GdF eist een loonsverhoging van 6,5 procent, maar de luchtverkeersautoriteit wil vooralsnog niet verder gaan dan 3,2 procent. Dit percentage is te laag, aldus de bond, omdat de inflatie hiermee niet eens volledig wordt gecorrigeerd.

De luchtverkeersautoriteit stapt naar de rechter om de staking te laten verbieden.

'Nederlandse gevangenis is net hotel'

Vier keer zat rapper Keizer in de gevangenis, maar erg zwaar vond hij het niet. "De gevangenis in Nederland is net een hotel, een soort buurthuis", zegt de 24-jarige rapper tegen het weekblad Nieuwe Revu.

Keizer hoefde zich nooit te vervelen achter de tralies, hij wist altijd wel aan drugs of drank te komen. "Je moet weten hoe je het moet krijgen. Ik wist hoe je het moest krijgen." Ook produceerde de rapper zijn eigen alcohol in de cel. "Echt, de bak is best gezellig."

Inmiddels is Keizer weer op vrije voeten, maar hij kan niet uitsluiten dat hij later weer in de cel belandt. "Als links voor mij het beste is, ga ik links. Als rechts het beste is, dan naar rechts." Toch is de rapper wel trots dat hij nu door zijn muziek in het nieuws komt, vooral voor zijn moeder. "Zij kreeg altijd te horen dat ik slecht bezig was. Nu kan ze zeggen: ken je hem niet? Hij is een ster."

Keizer is bij het grote publiek vooral bekend van het programma Op Volle Toeren, van Ali B. Daarin zong Lenny Kuhr een variatie op zijn nummer Mama Sorry. Keizer nam op zijn beurt Kuhrs nummer De Troubadour onder handen.

Game of the Decade-toernooi - Dag 17

Vandaag dag zeventien van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Bioshock
In de donkere en gevaarlijke wereld van Rapture ligt het gevaar om elke hoek en je zult je plasmids en wapens goed moeten leren te gebruiken tegen de Splicers en de zeer gevaarlijke Big Daddies. Een meeslepend verhaal in een mooi weergegeven wereld met een bijzondere sfeer. Dat zijn de redenen dat Bioshock niet op deze lijst mag ontbreken.

Deus Ex
Deus Ex is tot de dag van vandaag een bijzondere titel. De cyberpunk-achtige game is na al die jaren nog steeds zo leuk. Verschrikkelijk veel mogelijkheden, een goed verhaal en top gameplay. Het derde deel komt deze maand uit, deel één is nog steeds een topper van jewelste.

GoldenEye 007 Wii
GoldenEye 007 werd gezien als misschien wel de beste N64-game ooit gemaakt. Veel smeekbodes later kwam Nintendo in 2010 met een remake op de Wii. Die gameplay werkt na al die jaren nog steeds zo goed.

Kingdom Hearts
Wat krijg je als je Square-Enix mixt met Disney? Dan krijg je Kingdom Hearts. Een gigantische RPG met veel Japanse characters en...Disney-figuren! Lekker rammen met Mickey en schieten met Donald. Een luchtige maar toch ijzersterke RPG.

Need for Speed Hot Pursuit (2010)
Dat de serie Hot Pursuit nog steeds zo populair is hebben jullie gisteren gezien, maar dat dachten ze bij EA al lang. Daarom kwamen ze in 2010 met een nieuw deel van de Hot Pursuit-serie. Nog steeds zijn mooie auto's, een groot eiland en de politie actief, maar dan nu met nieuwe gameplaymogelijkheden en heerlijke graphics.

Rise of Nations
Een van Big Huge Games grootste titels kwam in 2003: Rise of Nations. Deze heerlijke strategie-game ging ook echt om de 'Rise of Nations'. Als een van de achttien volkeren moest je de wereld veroveren. De Nederlanders kwamen helaas pas later met een expansionpack uit.

Super Smash Bros. Melee
Stop alle bekende Nintendo-figuren in een doos, gooi er wat platformen en leuke wapens bij en je hebt een aardig idee van wat super Smash Bros. Melee inhoudt. Het spel is een goed geslaagd vechtspel om met vrienden op de bank te spelen. Het spel verscheen in 2002 voor de GameCube en was het vervolg van Super Smash Bros. voor Nintendo 64.

Tribes 2
Een van de populairste onlinegames die vaak wordt vergeten moet wel Tribes 2 zijn. De serie had revolutionaire gameplay, en voor de tijd mooie graphics. Wie wil niet schieten met robots met jetpacks? Precies.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.