Publieke omroep zet Engelse zender in

De publieke omroep zet een zender in Engeland in om de ontvangst van radiozenders te verbeteren na de branden in zendmasten in Hoogersmilde en Lopik. Door gebruik te maken van de Engelse noodzender is Radio 1 vanaf donderdag 11.00 uur te beluisteren via een andere frequentie, meldt een woordvoerder van de omroep woensdag.

Sinds de branden werd Radio 1, de rampenzender van Nederland, uitgezonden via 747 AM. Dat is eigenlijk de frequentie van Radio 5. Die krijgt de frequentie donderdag weer terug. Radio 1 is vanaf donderdag te beluisteren via 648 AM.

De publieke omroep wijkt uit naar Engeland, omdat het herstel van de zendmast in Lopik langer gaat duren dan eerder voorzien omdat de zendmast opnieuw wordt opgetuigd, aldus de woordvoerder. "Momenteel draait die zendmast op een heel laag vermogen."

Vanwege de branden in de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde is de FM-ontvangst van publieke zenders in Nederland nog altijd onvoldoende. De branden vonden ongeveer drie weken geleden plaats. In Hoogersmilde stortte het bovenste deel van de zendmast tijdens de brand naar beneden.