Pathé maakt bioscoopfilms mobiel

Bioscoopketen Pathé biedt vanaf december films aan via internet. Kijkers kunnen die op elk gewenst moment bekijken op televisie, laptop, tablet-pc en mobiele telefoon. Dat maakte Pathé woensdag bekend.

De bioscoopketen is in gesprek met filmdistributeurs en tv-aanbieders om de nieuwe dienst mogelijk te maken. Als het lukt, zijn de films via 'video on demand' vanaf vier maanden na de bioscooprelease tegen betaling te bekijken. Films kunnen worden aangekocht of eenmalig worden bekeken.

Pathé verwacht dat het kopen van een film ongeveer 14,50 euro kost. Het eenmalig bekijken van een film zou 5 euro gaan kosten.

Met 21 bioscopen is Pathé de grootste bioscoopketen van Nederland. Het bedrijf verwacht met de nieuwe dienst binnen een paar jaar drie miljoen films te hebben verstrekt aan de Nederlandse markt.

Vorige week maakte Pathé nog bekend te verwachten dat films voortaan korter in de bioscopen gaan draaien. Volgens directeur Lauge Nielsen is dat een gevolg van de opmars van video on demand. "Veel films zijn nu na zes tot acht weken al uitgedraaid", zei Nielsen tegen radiozender BNR.