VVD: meer lenen met garantiehypotheek

De strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek moeten niet gelden voor huizen die vallen onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Regeringspartij VVD pleit voor een uitzondering.

Sinds 1 augustus is de hoogte van de hypotheek beperkt tot 106 procent van de waarde van de woning. Ook mag de hypotheek voortaan voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn en wordt het moeilijker om af te wijken van de inkomensnorm. Hierdoor moeten consumenten worden beschermd tegen overkreditering.

Voor hypotheken die onder de NHG vallen, wordt door de banken geen uitzondering gemaakt. Huizenkopers met zo'n garantie kunnen daardoor twee procent minder lenen. VVD-Kamerlid Matthijs Huizing vindt dat niet terecht. "Bij woningen onder NHG staat immers het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker", redeneert hij.

Volgens het Kamerlid hebben de kredietverstrekkers pas recentelijk de NHG-norm aangepast en was er tijdens een debat dat hij in mei met minister van Financiën Jan Kees de Jager (VVD) voerde nog geen sprake van. Daarom heeft hij in schriftelijke Kamervragen de bewindsman om opheldering gevraagd.

De strengere regels voor hypotheken gelden wat de banken betreft voor alle nieuwe hypotheken, ook die met een NHG, schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken op haar website. "De banken kiezen hiermee voor heldere, eenduidige normen."