Weg met de Zeeuw en Drent!

Nee ik bedoel niet Demy de Zeeuw, alhoewel we daar voor een leuk bedragje met een nette winst toch mooi vanaf zijn gekomen. We, is in dit geval natuurlijk Ajax waar ik helemaal geen onderdeel van ben, maar het spraakgebruik wil nou eenmaal dat je je dusdanig vereenzelvigt met de club waar je fan van bent dat je middels we aan mag geven erbij te horen. Tenzij de betreffende club verliest, dan is het uiteraard zij. Maar goed, dit stukje gaat niet over voetbal.

Hoewel, nog één voorbeeld. Als ik zeg: Danny Blind, wat denk je er dan automatisch voor? De Zeeuw. Als er een bericht over Danny Blind in de krant of op internet staat (waarom mag iets eigenlijk niet in internet staan?), dan staat er vrijwel altijd: de Zeeuw Danny Blind. Iedereen weet waar Danny vandaan komt. Uit Zeeland. De preciese plaats zal niet bij iedereen bekend zijn, maar de provincie wel. Net als van Peter van Vossen. Ook een "de Zeeuw".

Maar dit gaat dus niet over voetbal. Dit is ook geen stukje over etnische zuiveringen, maar het heeft er wel mee te maken. Dit gaat over de merkwaardige noodzaak die de media kennelijk ziet om mensen uit voornamelijk de provincies Zeeland en Drenthe als zodanig te benoemen, zonder dat hier ook maar enige aanleiding toe is. Komt er iemand uit Zeeland, dan is het de Zeeuw die en die. Komt er iemand uit Drenthe, dan is het de Drent zo en zo. Waarom? De media zitten voornamelijk in het westen en kennelijk vinden die het bijzonder dat iemand uit een van die provincies iets overkomt. Positief of negatief, dat maakt niet uit.

Als er bijvoorbeeld een ongeluk is met iemand uit Drenthe of Zeeland, dan moet dat er altijd bijvermeld worden. Zelfs als het ongeluk in een van die provincies is gebeurd. En als het nou een Zeeuw is die een ongeluk in Drenthe heeft gekregen dan kun je nog denken, goh wat zielig voor die man, zo ver van huis. Maar zelfs als het ongeluk in Zeeland plaats vindt, staat er in het bericht een vermelding van "de Zeeuw", terwijl het niet zo verwonderlijk is dat er zich in Zeeland Zeeuwen bevinden.

Geruime tijd geleden werd er een Drent doodgestoken. In Assen nog wel! Een inwoner uit de provincie Drenthe wordt in de hoofdstad van die provincie doodgestoken. Vervelend voor hem, maar op zich niet bijzonder. Dat hij doodgestoken is wel, maar niet dat het specifiek in Drenthe gebeurd. Zou dit in Amsterdam gebeurd zijn, dan was het wat aparter geweest. Zou het om een Amsterdammer gaan die in Amsterdam is doodgestoken werd, dan zou het bericht iets zeggen als: man doodgestoken in hoofdstad.

Is Bløf een Nederlandse band? Nee, Bløf is een Zeeuwse band. Is Daniël Lohues een Nederlandse zanger? Nee, hij is een Drentse zanger. Net als zijn vroegere bandje Skik, dat was ook een Drents bandje. De meest bekende Nederlandse wielrenner van dit moment? De Zeeuw Johnny Hoogerland. Zonder Google te gebruiken weet vrijwel niemand waar Demy de Zeeuw vandaan komt. En weet je wat nou vreemd is? Er is nog een heel beroemde voetballer die ook uit Zeeland komt, maar waar ik nog nooit een "de Zeeuw" voor gehoord heb. Dat is De Kromme. Waarom is dat?