Proces tegen oud-president Mubarak van start

In Caïro begint woensdag het proces tegen oud-president Hosni Mubarak (83), die in februari na massaal volksprotest aftrad. Het voormalige staatshoofd is aangeklaagd wegens machtsmisbruik en het bloedig neerslaan van betogingen. De aanklagers verwijten hem betrokkenheid bij de dood van 850 mensen.

Mubarak, die bijna 30 jaar aan de macht is geweest in het Noord-Afrikaanse land, leefde de afgelopen tijd in een kliniek in de badplaats Sharm el-Sheikh.

Ook de twee zoons van Mubarak, een ex-minister van Binnenlandse Zaken en zes politiecommandanten moeten terechtstaan tijdens het proces, dat in het gebouw van de Nationale Politieacademie wordt gehouden. Het proces zal rechtstreeks worden uitgezonden op tv.

Veel Egyptenaren zijn bang dat Mubarak toch nog aan berechting ontsnapt wegens zijn vermeende broze gezondheid. De generaals die nog altijd aan de macht zijn in Egypte, zouden wel voelen voor deze optie, waarbij Mubarak geen informatie zal geven die belastend kan zijn voor zijn vroegere vertrouwelingen.

Proces tegen oud-president Mubarak van start
Proces tegen oud-president Mubarak van start (Foto: ANP)