Van der Sar, vanuit Voorhout naar Oranje

Ter ere van de 40ste verjaardag van Edwin van der Sar kwam onderstaande special op FOK!sport. Vandaag neemt Nederlands beste keeper aller tijden afscheid en plaatsen we dit overzicht nogmaals.

Maar een goed overzicht van zijn voetballoopbaan is natuurlijk niet compleet zonder ook zijn geschiedenis bij het Nederlands elftal.

In de zomer van 1994 mag Van der Sar voor het eerst met Oranje op stap. Hij is door bondscoach Dick Advocaat toegevoegd aan de selectie voor het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. Onbetwiste nummer één op dat moment is Ed de Goeij. De jonge Van der Sar zal dat toernooi ook geen enkele wedstrijd spelen.

Als De Goeij in het najaar van 1995 geblesseerd raakt, krijgt Van der Sar de kans als eerste keeper van bondscoach Guus Hiddink. De wedstrijd in en tegen Wit-Rusland wordt zijn allereerste interland. Maar het blijkt geen gelukkige start. Nederland verliest met 1-0 en de keeper is medeschuldig aan de treffer van de Wit-Russen.

Hiddink behoudt echter zijn vertrouwen in de Ajax-doelman en zo blijft hij eerste doelman en wordt De Goeij naar de bank verwezen. Met Van der Sar in de goal weet het Nederlands elftal zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap van 1996 in Engeland. Het wordt een ongelukkig toernooi van Oranje met enkele incidenten, Nederland gaat maar ternauwernood door na de kwartfinale. daar ontmoet het Frankrijk. De wedstrijd eindigt in 0-0 en strafschoppen moeten de beslissing brengen. Clarence Seedorf is de enige die mist en zo verlaat Nederland het toernooi zonder veel aanzien.

Maar dat er veel potentie in de groep zit blijkt op de volgende eindronde. In de zomer van 1998 speelt Nederland in Frankrijk één van zijn beste toernooien ooit. Na een moeizame start van het toernooi tegen België groeit het team in het toernooi. Met Van der Sar als één van de steunpilaren.

In de kwartfinale tegen Argentinië eist de keeper een hoofdrol voor zich op. Bij een 1-1 stand krijgt Arthur Numan zijn tweede gele kaart en komt Oranje met tien man te staan. Maar als de Argentijn Ortega in het Nederlandse strafschop gebied een schwalbe maakt en daar geen strafschop voor krijgt weet de ervaren doelman precies de goede snaar te raken bij de kleine Argentijn die boos opstaat terwijl de lange Van der Sar voor hem staat. Ortega deelt tijdens het opstaan een welgemikte kopstoot uit aan de keeper van Oranje en de scheidsrechter die er bovenop staat deelt direct de rode kaart uit waardoor beide teams met tien spelers verder moeten. Niet veel later schiet Dennis Bergkamp de Oranjemannen naar de halve finale.

Daar is Brazilië de tegenstander. In een zinderend duel waar beide ploegen gelijkwaardig zijn is 1-1 de eindstand. Strafschoppen moeten weer de beslissing brengen. Die worden door de Brazilianen perfect genomen en door de Nederlanders verre van. Nederland wordt uiteindelijk vierde, een mooie prestatie maar het was lang geleden dat Oranje zo dicht bij de wereldtitel was.

Gelukkig is er weer een mooi eindtoernooi in het vooruitzicht. In 2000 zijn Nederland en België gastheer van de strijd om de Europese titel. Het is een unieke kans om met deze sterke generatie een prijs voor eigen publiek te kunnen winnen. Met de ervaring uit de Italiaanse competitie op zak staat Van der Sar uiteraard weer in de goal. Met goed voetbal weet Nederland weer de halve finale te bereiken. Daarin is Italië de tegenstander.

Oranje domineert de wedstrijd, creëert veel kansen maar weet niet te scoren. Zelfs de twee strafschoppen die Nederland krijgt gedurende wedstrijd gaan er niet in. En zo komt het voor Oranje wederom aan op een strafschoppenserie. Wederom moet Nederland het onderspit delven en zo lijkt er een nationaal trauma geboren.

Voor het volgende WK weet het Nederlands elftal zich niet te kwalificeren waardoor Oranje pas weer op het EK van 2004 in Portugal te zien is op een eindtoernooi. Daar mondt de kwartfinale tegen Zweden wederom uit in een strafschoppenserie en heel Nederland houdt zijn hard vast. Het wordt een spannende serie waarin Zlatan Ibrahimovic als eerste een strafschop mist.

Eén strafschop van de Zweden gaat er via de lat en de rug van Van der Sar alsnog in. Cocu schiet hard op de paal en brengt de ploegen zo weer in evenwicht. Na ieder vijf strafschoppen staat het dus 4-4. Dan legt Zweden aan voor de zesde, de bal wordt links laag in de hoek naast de keeper geschoten. Maar met een felle duik houdt Van der Sar de bal. Nadat Robben de beslissende erin schiet zijn Nederland en de lange keeper eindelijk van het trauma verlost. Helaas sneuvelt Oranje in de halve finale tegen Portugal.

In de aanloop naar het WK wordt Van der Sar zelfs aanvoerder van het Nederlands elftal nadat Edgar Davids niet meer geselecteerd wordt. Het WK in Duitsland in 2006 staat voor Nederland in eerste instantie in het teken van de poule des doods. Met Ivoorkust, Argentinië en Servië heeft Oranje zwaar geloot. Maar met af en toe heel goed voetbal komt Nederland de poule redelijk makkelijk door. Helaas blijkt in de tweede ronde Portugal wederom een maatje te groot en zo moet Nederland al snel naar huis.

Het EK van 2008 zal de laatste eindronde van Edwin van der Sar zijn. Hij heeft aangekondigd te stoppen als international na het toernooi. Het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland moet de kroon op zijn interlandloopbaan worden. Wederom treft Nederland de poule des doods, met de toplanden Frankrijk en Italië en Roemenië dat een sterke kwalificatie achter de rug heeft. Maar bij Oranje lijkt alles te lukken en er wordt sensationeel gevoetbald. Met een goed keepende Van der Sar in de goal en een team in vorm voor hem worden de drie poulewedstrijden gewonnen. De ervaren doelman krijgt zelfs rust in de laatste poulewedstrijd. De kwartfinale tegen Rusland gaat echter verre van goed en Nederland moet na een 3-1 verliespartij na de verlenging afscheidnemen van het toernooi. Van der Sar verlaat huilend het veld.

Na 128 wedstrijden zit het erop voor hem, lijkt het. Als in het najaar van 2008 zijn vervanger Maarten Stekelenburg echter niet kan spelen vraagt bondscoach Bert van Marwijk of de ervaren doelman niet terug wil komen voor twee interlands. Van der Sar wil Oranje niet laten zitten en neemt op 15 oktober afscheid met een 1-0 overwinning op Noorwegen.

Edwin van der Sar heeft er met het Nederlands elftal een prachtige carrière opzitten. Bij was meer dan tien jaar de steunpilaar van Oranje en was dicht bij het winnen van prijzen, helaas won hij er nooit één met Nederland. Maar dat doet niets af aan zijn geweldige prestaties voor ons land. Hij is met 130 interlands nog altijd recordinternational. Voor Nederland - Hongarije afgelopen zomer nam hij afscheid van het publiek. Bij dat afscheid kreeg hij uit handen van toenmalig minister Ab Klink een lintje. Hiermee kwam er een mooi einde aan een bijzondere tijd.