Geen link overvallers Brinks met Scarface-bende

De politie heeft in het onderzoek naar de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat sprake is van een verband met internationaal opererende bendes. De politie onderzoekt dit echter wel. Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

In het programma werd een reconstructie getoond van de overval eind juni en de daaropvolgende achtervolging door de politie. De overvallers wisten het pand binnen te komen door met springstof een groot gat in de muur te maken. Even daarvoor hadden ze een gat in het hek rondom het gebouw geknipt.

Het gat in de muur dat was ontstaan na de explosie werd vermoedelijk groter gemaakt met een moker en een breekijzer, die de daders lieten liggen bij Brinks. De beveiligers van het geldtransportbedrijf waarschuwden na de explosie de politie en verschansten zich in het pand. Het geld dat werd buitgemaakt werd in grote zwarte tassen gestopt.

Toen de eerste politieauto's arriveerden, bleken meerdere daders op de toevoerwegen naar Brinks te staan. Zij openden direct het vuur op de politie. De overvallers vluchtten uiteindelijk in twee auto's en reden richting de A9.

Daar had de politie inmiddels een wegversperring opgeworpen, waar volgens de politie 'ongelofelijk veel' werd geschoten. Eén van de vluchtauto's van de overvallers verdween uit beeld, de andere werd gevolgd richting de A2. De overvallers reden zo hard, dat de politie ze niet bij kon houden, maar bij Waardenburg crashte hun wagen.

Ze kaapten de auto van een stel bouwvakkers die bij de gecrashte auto waren gestopt om te helpen. Uit het wrak haalden ze tenminste een grote zwarte zak en een van hun kompanen, die vermoedelijk bij de crash gewond was geraakt. Voordat de overvallers echter al het geld uit hun gecrashte wagen wisten te halen, vloog de wagen in brand.

Hierbij ging een fortuin aan papiergeld in rook op, aldus de politie. In de gecrashte auto vond de politie ook een aantal gestolen kentekenplaten, zowel Belgische als Nederlandse.

In de auto van de bouwvakkers gingen de overvallers er na de crash vandoor. Agenten hadden de nieuwe vluchtauto weer in de smiezen gekregen, maar bij Eindhoven lieten ze de overvallers gaan. Die hadden zich bij de rondweg bij Eindhoven zo opgesteld dat het leek of ze van plan waren te schieten op de achtervolgers.

Eerder werd bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg zijn naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was gekleed als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.

Volgens een politiewoordvoerder zijn de overvallers van Brinks zware criminelen met ervaring. Het gaat om mimimaal zes personen, met mogelijk verschillende nationaliteiten.