Verloren film Hitchcock ontdekt in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is Alfred Hitchcocks eerste film teruggevonden. De Britse regisseur was 24 toen hij in 1923 de stomme film The White Shadow opnam.

Hitchcock wordt genoemd als assistent-regisseur, art directoren schrijver. Ook deed de montage. De regisseur was Graham Cutts. Dat meldt het New Zealand Film Archive in Wellington, waar de filmspoelen zijn teruggevonden, woensdag. De film gaat over tweelingzussen, waarvan de een 'engelachtig' is, en de ander 'zonder ziel', zegt het archief. Beide personages worden gespeeld door actrice Betty Compson.

De eerste drie van de in totaal zes filmspoelen zijn teruggevonden. De rest is nog spoorloos. Van het materiaal, dat werd ontdekt tussen Amerikaanse films, bestaan geen andere kopieën.

Onderzoekers van het archief vonden ook andere oude films terug, waaronder Upstream van John Ford en vroege vertellingen van 'vrouwelijke regiepioniers' als Muriel Ostriche en Alice Guy. De films komen uit de collectie van een Nieuw-Zeelandse verzamelaar.

Een aantal verloren films zal te zien zijn op de website van de US National Film Preservation Foundation. The White Shadow krijgt een nieuwe première. De datum daarvan wordt binnenkort bekendgemaakt.


Verloren film Hitchcock ontdekt in Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)