FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

MrManiak

Welkom in Potosi, Nicaragua. Een nieuw land, nieuwe opdrachten, hetzelfde team. Met de complete groep de zee over om in het zeer regenactige land rond te rennen met Polaroidcamera's, te luisteren naar een lokale gitaarspeler en rond te crossen in een jeep. De Mol leek zich in de aflevering aardig stil en rustig te houden, maar toch waren er weer zeer veel opvallende zaken te zien. Kijk met mij mee en bekijk de aparte en opvallende zaken van aflevering 5. Heb jij de Mol al in zicht?

 

Aflevering 5: Land In Zicht

Pre-aflevering

User Jor_Dii heeft nog een eigen theorie gevonden met betrekking tot de executie van de eerste twee afleveringen:

In aflevering 1 zien we:

Hanna vraag 2 beantwoorden > afl 2 er uit
Horace vraag 3 beantwoorden > afl 3 er uit
Jan vraag 5 beantwoorden > afl 5 er uit
Karin vraag 10 beantwoorden
Patrick vraag 20 beantwoorden (Wie is de Mol?)

In aflevering 2 zien we:

Art vraag 11 beantwoorden
Anna vraag 8 beantwoorden
Pepijn vraag 7 beantwoorden

Volgorde van afvallen zou dan zijn: Hanna, Horace, Myrianna, Jan, Niemand, Pepijn, Anna, Soundos???, Karin (verliezer?), Art (winnaar?), Patrick (Mol?)

Interessant. Op dit moment lijkt het nog te kloppen, we wachten het voor volgende week even af.

Tijdens de terugblik van vorige week:

Pieter-Jan weet wie de Mol is. Dit is een feit die al voor de aflevering bekend was. Met die gedachte in het achterhoofd viel mij deze uitspraak erg op. Kwestie van een montagetruukje of echt zo bedoeld?

PJ: "Wie is de Mol? Patrick."

Patrick geeft echter wel een antwoord:

Patrick: "Karin."

Opdracht 1: Goucho's, koeien en kokers

Paardrijden om koeien heen en weer te jagen. De uitleg was zo simpel: krijg 600 koeien naar veld 2 en de koeien die daar staan op dit veld. PJ gaf echter geen uitleg over de kokertjes, maar daar waren de kandidaten al achtergekomen. In het rode team vonden wij Art, Jan en Patrick en in het blauwe team Pepijn, Anna, Karin en Soundos. Wat was er te zien?

  • Soundos heeft nog nooit op een paard gereden en moet dus aan de zijlijn staan. Als Mol zijnde is dat weer naar, want je zou dan totaal niet kunnen Mollen.
  • Omdat team Blauw niet was vertrokken, ontstond er een chaos van 1200 koeien. Het mag een wonder genoemd worden dat er daartussen nog drie kokers (wel allemaal blauwe) gevonden werden.
  • Art heeft ineens moeite met zijn stijgbeugel terwijl er een koe met een rood kokertje voorbij komt lopen.
  • Pepijn is bloedfanatiek, maar dit uit zich op een verkeerde manier. De kudde wordt volledig uiteen gedreven in plaats van bij elkaar.
  • Pepijn riep meerdere malen tegen Anna dat ze neit van haar paard af mocht gaan. Die is toch niet tegen de regels?
  • Mocht het wel tegen de regels zijn geweest: Anna bood als enige continu aan om geld van de grond te rapen.

In het hotel

Meer een opvallend iets: Wat moet Soundos in hemelsnaam met een iPad? Je bent met Wie is de Mol bezig, dan neem je als kandidaat toch niet zo'n type apparatuur mee? (Is dat ook niet verboden? Telefoons worden toch ook ingenomen aan het begin van het seizoen?)

Soundos iPad

Opdracht 2: Dichten met foto's

Stromende regen en een Polaroidcamera, zoals je zag was het een vreselijke combinatie. Van de zes foto's zijn er maar twee geraden door Anna. Wat gebeurde er?

  • Het eerste woord dat Art kiest is 'wind'. Het was zo goed als windstil buiten, maar Pepijn redt de foto... Even dan.
  • Want Art drukt de foto veel te vroeg af, nog voordat Pepijn de mensen goed kon neerzetten.
  • Art drukt ook met Jan de foto te snel af voor het woord 'harmonie'. "Ja, daar kan ik niets aan doen dat die camera zo is? Snel, we hebben weinig tijd!" Dus die camera kiest zelf wanneer hij foto's maakt?
  • Karin en Jan zijn alletwee op elkaar aan het afwachten, omdat ze elkaar verdacht vinden. Toch weet Anna de foto van een kindertasje te koppelen aan 'jeugd'.
  • 'Nicaraguaans' kan op zoveel manieren worden uitgebeeld. Maar waarom een foto van de vlag maken? Wees eerlijk, zou iemand dat echt kunnen raden? Patrick en Karin gokken er gewoon op.
  • Patrick en Polaroid is een verkeerde combinatie. De eerste foto ontpopt in een vlag mt blauw, wit en en zwart en de tweede foto is volledig zwart.

Over Polaroidfoto's, ik heb geprobeerd research te doen. Het verkeerd ontwikkelen kan aan meerdere dingen liggen:

Picture completely black: In packfilm cameras having automatic exposure, this usually indicates that the battery is dead. Another possibility is that you're using ASA 75 film with the film speed selector set at 3000 (labeled "B&W" on some cameras). (Bron: http://www.rwhirled.com/landlist/how2-packuse.htm).

Maar ook temperatuurverschil kan uitmaken bij het ontwikkelen van een Polaroidfoto. Soundos had de foto in haar bh gedaan, waardoor de foto warm bleef.

  • Soundos spreekt tot de verbazing van Patrick ineens Spaans. Ze leidt Patrick meteen af door te gillen omdat er een stroom water over straat raast.
  • Anna kon de Mol zijn door fot's expres niet te raden, maar in mijn ogen was het ook echt niet mogelijk. De meeste foto's waren ook echt slecht, het was al een wonder dat ze er twee kon raden.

Opdracht 3: Art Verstappen en paaltjes geld

Als ál het geld gevonden zou worden, dan zou het opgehaald geld worden verdubbeld. In mijn ogen zou dit zeker niet lukken, toch is er een verdubbeling geweest. Toch heeft de Mol zich laten zien. Maar waar precies?

  • Art rijdt als een ware rallycoureur langs de paaltjes
  • Pepijn heeft echt goed gerent in deze opdracht, zeer fanatiek.
  • Art boekt langs een geel paaltje, Patrick zei dat ze alleen een groen paaltje nodig hadden. Oja?
  • Soundos: "We kunnen best wel wat overslaan."
  • Karin suggereert dat ze niet met twee auto's tegelijkertijd moeten stoppen. Patrick grapt er overheen zodat haar commentaar meer genegeerd wordt.
  • Art rende langs een envelop. Hij zoekt een keertje intensief mee en nóg loopt hij langs de envelop.
  • Patrick: "We kunnen nu Mollen he. Envelop weggooien."

          Art zei ‘doe maar' om te kijken wat Patrick zou doen. Toch is de envelop niet weg. Patrick wil zichzelf niet verdacht maken?

  • Iemand: "Wat is de stand van de pot?" Anna: "13.490." Hoe weet Anna de stand van de pot?

Executie

  • Karin: "Dit is al de tweede keer dat mijn Mol eruit ligt." En dan zit je nog in het spel? Verdacht.
  • Art zag er erg gespannen uit toen het tussen Jan en hem ging.

Conclusie

Er zitten iets teveel mensen op Art... Nu al? Behoorlijk vroeg, dat kan de Mol in mijn hoofd niet. Maar ook de montage houdt enorm veel rekening met Art. Nog een goede motivatie zoals gepost op het forum, staat hier.

Ik blijf bij Patrick. Art ligt er heel erg dik bovenop, Karin heeft 33% van de pot binnengehaald en Anna is me veel te fanatiek. Patrick heeft (net zoals Art) nauwelijks iets in de pot gebracht, maar hij laat de opdrachten met flair mislukken. Ik bedoel, Art legt het er te dik bovenop. Patrick hoeft maar kleine dingen te doen waardoor die foutjes nauwelijks opvallen, maar toch schadelijk genoeg zijn. Niemand verdenkt hem ook:

Jan zat 100% op Soundos
Soundos zit op Art
Pepijn zit op Karin
Art zit op Jan
Karin zit op Jan
Patrick zit op Art

Om een lang verhaal kort te maken:

Mijn Mol