FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

Martijn van Veen

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 


Beaudelaire

We hebben alweer de vijfde aflevering gezien en de serie is alweer ten einde. Het gaat altijd weer zo snel voorbij helaas. Gelukkig komen we wel steeds dichterbij het antwoord wie de Mol is. Voor mij wordt het eigenlijk steeds duidelijker dat Art Rooijakkers de Mol is. Maar helaas is dit te duidelijk ben ik bang. Daarnaast zit half Nederland op Art (figuurlijk gezien) en ligt het er dus te dik bovenop. 

In de vijfde aflevering gingen de kandidaten ook naar een nieuw land. Al was dit voor de FOK!kers geen verrassing en wisten we in augustus al dat dit Nicaragua was. De deelnemers moesten meteen al hard aan de slag door in twee teams elk 600 koeien te verplaatsen. Sommige koeien hadden geld aan hun nek hangen in kokertjes, die verzamelt moesten worden. Het team van Art, Jan en Patrick ging erg snel van start en hadden de koeien al snel verplaatst. Alleen ze hadden helemaal geen geld ingezameld. Karin, Anna en Pepijn gingen dan weer veel te traag, maar hadden wel 750 euro te pakken met dank aan Anna. Soundos besloot om geen paard te bestijgen, waardoor ze de kans om de boel te verstieren uit handen gaf. Iets wat een Mol niet zou doen, volgens mij.

Na het paardrijden kregen de deelnemers de opdracht om aan de hand van een gedicht polaroidfoto's te maken. Ze kozen een woord uit het gedicht en maakten daar een foto bij. Anna, die niet meedeed met het foto's maken, had het gedicht uit haar hoofd geleerd en moest de foto's aan een woord koppelen. De foto's met Art waren onduidelijk. Dit kwam deels door de moeilijke woorden (harmonie en wind) en door het te vroeg indrukken van het knopje op het toestel. Ook de foto van Patrick en Soundos mislukte (het woord was zoet) en uiteindelijk bleef er alleen een zwart vlak over. Slechts 500 euro verdiend, maar dat ligt niet aan Anna. Sommige foto's waren gewoon te onduidelijk om er überhaupt een goed woord aan te koppelen.

In de laatste opdracht van de aflevering moesten de kandidaten gedurende drie kwartier een parcour afleggen van zeven kilometer in twee terreinwagens. Langs de route stonden zes paaltjes en in de buurt van elke paal lag geld. Uiteindelijk werd al het geld opgehaald en ook verdubbeld, dus de Mol heeft niet goed zijn of haar best gedaan. Wel reed Art op sommige momenten erg hard, waren Art en Patrick van plan om geld weg te laten waaien en rende Pepijn met Anna ineens weg van de auto op zoek naar geld, maar eigenlijk om hun tactiek te bespreken. 

De conclusie blijft nog steeds hetzelfde. Art blijft degene die het minste geld heeft verdiend en blijft dus hoofdverdacht voor mij. Patrick en Pepijn zijn nog steeds degene die ik in de gaten houd. Patrick in iets grotere mate dan Pepijn, omdat Pepijn nog wel wat geld opbrengt. Het klinkt misschien raar, maar ergens hoop ik dat Art er de volgende keer uit gaat. Dat gevoel dat je weer helemaal opnieuw kunt beginnen en helemaal op het verkeerde been bent gezet, blijft onbeschrijflijk. Maar tot die tijd blijft het meneer Rooijakkers.