FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 


MrManiak

Chaos, crisis in de zaal! (Zijn het Marokkanen? Nee het is Wartaal) De afvaller van Wie is de Mol aflevering vier is bekend, nog vóór de echte uitzending! Althans, dat werd op Twitter beweerd. Iemand binnen de AVRO of binnen het programma van Wie Is De Mol-redactie had een vooruitblik op aflevering vijf online gezet. Hieruit kun je al opmaken dat niemand minder dan Jan uit aflevering vier zou vliegen. Compleet Twitter stond uren voor de uitzending ondersteboven van tweets met waarschuwingen. Volgens de beheerder van de Wie Is De Mol-Facebookpagina wordt de persoon verantwoordelijk hiervoor gestraft. Maar zoals je weet vloog Miryanna uit de aflevering. Met andere woorden: een leuk staaltje bangmakerij van de AVRO, toffe actie!

Het was weer een leuke aflevering. De poort van de duivel, jagen op elkanders Mollenboekje en hels Lingo. Was er nog iets interessants te zien? Op verzoek alleen de opvallende zaken van aflevering vier.

Aflevering #4: Iets is wat het lijkt

Opdracht #1: Bus met ballen

We zijn in San Salvador. De eerste opdracht is al meteen een interessante. Rij met een bus zonder zicht op de baan een stuk af, pak balletjes en krijg weer zicht. Als de Mol in de winnende bus zit, gaat er 3000 euro uit de pot. Met muziek van Metal Gear Solid (voor de game-kenners) volgt een zenuwslopende busrit, eindigend met twee kapotgereden voertuigen.

• Karin speelt kamikazechauffeuse. Tsja, "Waarom zou ik naar links moeten sturen, de bocht is toch niet zo dichtbij?" Heeft ze een punt, maar er is ook geen bocht naar rechts in de eerste 15 meter van het circuit.
• Patrick roept dat het ‘lingo from hell' is. Dit werd eerder ook getweet door de Mol zelf.
• Het eerste woord in de witte bus is ‘BOHCTIG' in plaats van ‘BOCHTIG'. Het zal wel slordigheid zijn, want de Mol moet immers in de winnende bus zitten.
• Ook opvallend is dat er enkele kandidaten een gehoorbeschadiging hebben. Miryanna hoort het woord ‘vochtig' waar het ‘bochtig' hoort te zijn en Art hoort ‘testbaan' in plaats van ‘busbaan'.
• Pepijn oppert dat de balletjes zonder letters ook wel uit het raam gemieterd kunnen worden. Slim, maar dan moet je niet balletjes met letters ook eruit gooien.
• In de gele bus missen twee letters van het woord ‘bochtig'. Toch roept het team PJ om dat ze het woord hebben.
• Patrick sloopt de complete versnellingsbak, terwijl Miryanna de motor opblaast. Van Miryanna weten we dat het geen Mollenactie is, maar de Mol heeft toch juist baat dat de bus wel over de finish komt? Patrick niet verdacht?

Opdracht #2: Mollenboekenduel

Eigenlijk kun je zeer weinig hints uit deze opdracht halen. Waar zou je wel op kunnen letten? De antwoorden van de personen. Welke vraag en antwoorden waren interessant?

• Vraag voor Jan: Spreekt de Mol Spaans? Jan zijn antwoord: Ja. Jan spreekt Spaans.
• Vraag voor Patrick: Werd de Mol gedood door een sluipschutter? Antwoord: Ja. Patrick werd neergeknald door een schutter.
• Vraag voor Anna: Stak de Mol vuurwerk af? Antwoord: Ja. Anna stak ook vuurwerk af.

Zoals gezegd, eigenlijk kun je niets opmaken uit deze opdracht. Het was wel leuk om te zien dat Karin Art stond te naaien door een correct antwoord te geven terwijl hij een enkele stap verwijderd was van de boekjes. Vooral de blik van Karin spreekt dan boekdelen.
Art troggelt een Joker van Patrick af. Wil hij Patrick uit het spel krijgen door zijn Jokers te jatten of is Art zelf in een crisis dat hij de Jokers nodig heeft?

Opdracht #3: Poort van de duivel

Met een dikke 111 meter is de poort van de duivel een interessante opdracht. Minimaal zes kandidaten moeten over de brug om 2500 euro te verdienen. Je kon er donder op zeggen dat dit natuurlijk niet zou gebeuren.

• Pepijn zit ontzettend te zieken. Als eerste van de groep doet hij expres klungelig, laat zich vallen en raakt regelmatig uit balans. Lekkere motivatie voor als je daarna moet.
• Patrick vond het een bovennatuurlijk gevoel toen hij 8 hele meters had afgelegd. Hoe kan een ijzeren kabel nou zijn gewicht dragen? Heel erg makkelijk. Patrick denkt alleen van niet.
• Niet iets verdachts maar meer iets grappigs: Anna zingt ‘Hit The Road, Jack' terwijl ze over de kabel hangt.
• Bij Karin kreeg ik spontaan een George-flashback bij het abseilen van de dam. Gespeelde hoogtevrees? Het is erg goed mogelijk, want Karin is nu een ware heldin van de groep omdat ze het wel even geflikt heeft. Goed gedaan hoor.
• Ook Soundos heeft last van hoogtevrees. Ze doet geeneens een poging, terwijl ze weet dat ze gezekerd is.

Executie

Het jokers geven van Patrick begint nu echt verdacht te worden. Ook Art heeft zijn bedenkingen: "De Mol heeft geen jokers nodig!" Toch blijft Art erbij dat Patrick de Mol niet is, maar gewoon een hele goede vriend. De uitspraak doet ons wel meer verdenking op Patrick doen, maar ook Art zelf wordt verdacht. De Mol heeft geen jokers nodig, toch krijgt hij ze.

Interessante uitspraak van Jan toen Miryanna eruit vloog. "Ik wist dat zij de Mol niet was."

Conclusie


Ik begin steeds zekerder te worden van mijn zaak. Het begin was even aftasten voor mij, maar ik schaar me nu achter een enkel persoon. Nouja, ik moet er eentje kiezen. Ik heb op dit moment twee Mollen. De eerste is Patrick. Hij zorgt er nét voor dat een opdracht niet wordt gehaald, hij is overenthousiast en geeft toch op (of zet zich niet helemaal in) en hij weet wanneer hij een grote bek moet opentrekken. Ook zijn veel kleine, verdachte punten bij hem te zien in zowel gedrag als persoonlijkheid waardoor ik aan hem twijfel.
Ook Pepijn is nog een interessant mogelijkheid. Hij zoekt de grenzen van zowel zichzelf als van de groep op, doet een beetje gek en hij lult zich goed uit situaties door de schuld op anderen af te schuiven. Pepijn geeft zich vaak voor de volle 100%, of hij wekt de illusie dat hij dat doet.

Als ik moet kiezen, dan blijf ik bij mijn Mol van vorige week. Ik laat het plaatje namens mij spreken:

Mijn Mol