FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 januari 2011

Ferrari test in windtunnel Toyota

Ferrari heeft bij de ontwikkeling van de F150 gebruik gemaakt van de windtunnel van Toyota. Het Italiaanse team zet voor dit jaar in op een grote aerodynamische sprong voorwaarts en besloot daarom niet alleen de eigen windtunnel, maar ook de meer geavanceerde van Toyota te gebruiken.

Ferrari had hierbij wel rekening te houden met de Resource Restriction Agreement, die de inzet van hulpbronnen beperkt. Echter bij het inhuren van externe capaciteit is meer toegestaan. Onder de beperkingen vallen onder meer het aantal mensen dat voor een renstal actief mag zijn, de inzet van de capaciteit van de windtunnel en de kracht van de servers van de CFD-computers.

Omdat hier de beperkingen liggen moet het team creatiever omgaan met de inzet van de mensen en of het zich meer richt op de windtunnel of zoals Virgin Racing volledig vertrouwt op de computer. Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft gemeld dat het werk in de tunnel van Toyota er vrijwel op zit en dat de werkzaamheden zich nu naar het circuit gaan verplaatsen.

Berlusconi wil kritische pers mond snoeren

Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft minister van Telecommunicatie Paolo Romani vrijdag opdracht gegeven in te grijpen om kritische uitzendingen van actualiteitenrubrieken op de publieke omroep RAI aan banden te leggen.

Dat is volgens de website van de krant la Repubblica uitgelekt uit het kabinetsberaad van vrijdag. Aanleiding voor de woede van Berlusconi is de uitzending donderdagavond van Annozero, een van de laatste overgebleven kritische programma's van de RAI. Annozero besteedde aandacht aan Rubygate, het seks- en machtsmisbruikschandaal rond Berlusconi. Het programma op RAI 2 trok meer dan zeven miljoen kijkers, meer dan de zes miljoen mensen die tegelijkertijd de bekerwedstrijd Juventus-Roma op RAI 1 keken.

Berlusconi wil 'dit soort programma's' niet meer op de publieke omroep, zo zei hij tijdens het kabinetsberaad.

Den Haag wil integratie in één generatie

De gemeente Den Haag wil het tempo van de integratie verhogen en de vrijblijvendheid achter zich laten. Het doel is dat migranten binnen een generatie integreren. Dat staat in de Hoofdlijnenbrief integratiebeleid 2011-2014, die vrijdag naar de gemeenteraad is gestuurd. "Veel succesvolle migranten laten ons iedere dag zien dat het kan."

Het gemeentebestuur van VVD, CDA, PvdA en D66 wil 'een stevig, helder en consequent' integratiebeleid voeren. Veel Hagenaren voelen zich niet thuis in hun straat en de stad, zegt wethouder integratie Marnix Norder (PvdA). "Het college wil hun problemen serieus nemen." Dat moet via onder meer taalcursussen, beroepsonderwijs, opvoedingsondersteuning, hulpverlening, vrijwilligerswerk, buurtcontacten, stages en toeleiding naar de arbeidsmarkt.

Een te vrijblijvende aanpak leidt ertoe dat een deel van de migranten niet integreert of daar onnodig lang over doet, stelt Norder. Gemiddeld komen er jaarlijks duizend nieuwe migranten uit niet-westerse landen bij in Den Haag, naast veel mensen uit Oost-Europa.

Mede omdat ook in het onderwijs de segregatie nauwelijks afneemt, komen taal, onderwijs en werk centraal te staan bij de integratie binnen één generatie. Kennis van de Nederlandse taal en samenleving staan bovenaan de lijst. Als migranten zich niet willen ontplooien, krijgt dat consequenties. Zo kunnen boetes worden uitgedeeld op basis van de Wet Inburgering. Mensen met een bijstandsuitkering worden mogelijk gekort op hun uitkering als ze niet alles doen wat mogelijk is om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Vreemdelingen die geen werk, inkomen, huisvesting en toekomst in Den Haag hebben, worden gestimuleerd terug te keren naar hun land van herkomst. Verder zijn voorzieningen voor dag- en nachtopvang bedoeld voor Haagse daklozen, en niet voor tijdelijke huisvesting van migranten. Den Haag telt veel Polen en andere Oost-Europeaanse arbeiders, die geregeld bij zo'n pension aankloppen.

De brief bevat vijftien actiepunten, die de komende maanden verder worden uitgewerkt. De specifieke aanpak voor overlastgevende en criminele Antilliaanse en Marokkaanse jongeren wordt in ieder geval 'met kracht' voortgezet.

De Haagse VVD schreef dinsdag in een nota over integratie dat Den Haag de komende jaren minder kansarme inwoners moet toelaten. Volgens de VVD moeten eerst de bestaande problemen rondom integratie worden opgelost, voordat weer 'kansarme nieuwkomers' kunnen worden toegelaten. Het huidige beleid is 'dweilen met de kraan open'. De PvdA in Den Haag reageerde woest en noemde de plannen 'schandalig en moreel verwerpelijk'. De samenwerking in het college tussen de twee partijen loopt volgens de PvdA gevaar.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Heracles Almelo

Vanavond stond in de Eredivisie de wedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en Heracles Almelo op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

Heracles Almelo

 52' Vleminckx
   63' Fledderus
 
 Gele kaart: Zimling, Schöne, Amieux (N.E.C. Nijmegen), Looms, Fledderus (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Will
Otten
Zomer
Amieux
Chatelle (Fejzullahu/77)
Sibum
Goossens
Zimling
Schöne
Vleminckx
  Pasveer
Breukers
Maertens
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Fledderus
Douglas
Armenteros (Plet/83)
Everton (Vejinovic/60)

'Feyenoord zet zinnen op Nilsson'

Nu Luc Castaignos op het punt staat te vertrekken bij Feyenoord zijn de Rotterdammers met spoed op zoek naar een aanvallende versterking. Volgens RTV Rijnmond heeft de club haar oog laten vallen op Lasse Nilsson. De Zweed komt bij Vitesse onder Albert Ferrer niet meer aan spelen toe en mag vertrekken.

Feyenoord wilde in eerste instantie sc Heerenveen-spits Bas Dost halen, maar door de Friezen viel niet te praten over verhuur van de aanvaller. Nu lijkt Nilsson de aanval van de Rotterdammers te moeten versterken. De Zweed scoorde in 56 duels bij Vitesse dertien maal. In het verleden kwam de aanvaller onder meer ook uit voor sc Heerenveen.

Tijdelijk Midden-Oostenforum geopend

Demonstraties leidden eerder deze maand tot het vertrek van de Tunesische president. De afgelopen week volgden duizenden Egyptenaren dit voorbeeld. President Hosni Mubarak geeft echter nog niet toe en de demonstraties worden heviger en gewelddadiger.

Inmiddels zijn ook in Jemen en Jordanië duizenden mensen de straat opgegaan en ook is het onrustig in Algerije. 

Om op de hoogte te blijven van de jongste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, is het tijdelijke Midden-Oostenforum vanavond geopend!

Van den Boog: "Vertrek van Suárez doet mij veel pijn"

Rik van den Boog is niet echt blij met het vertrek van Luis Suárez naar Liverpool. Ajax zag vandaag het banksaldo hoog oplopen. Voor 26,5 miljoen euro werd sterspeler Suárez verkocht aan het Engelse Liverpool. Toch is algemeen directeur Van den Boog vooral verdrietig om het vertrek van de aanvaller.

"Mensen feliciteren me met die transfersom", aldus Van den Boog. "Maar eigenlijk doet het vertrek van Suárez mij vooral pijn. Hij bracht iets speciaals en heeft de afgelopen jaren veel voor ons betekend. Kijk bijvoorbeeld maar naar het aantal doelpunten en assists. Luis verdient een heel mooi afscheid."

Suárez moet nog wel medisch gekeurd worden bij Liverpool. Mocht dat positief verlopen, dan is Suárez de op twee na duurste Ajax-transfer ooit. Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder (beiden 27 miljoen euro) brachten nog meer geld op voor Ajax.

Park stopt als international van Zuid-Korea

Park Ji-sung stopt als international van Zuid-Korea. De middenvelder van Manchester United speelde tachtig interlands, waarin hij tien keer scoorde. Het afscheid van Park als international werd vandaag bekend gemaakt door bondscoach Cho Kwang-Rae. Hij deed vandaag in de troostfinale van de Azië Cup niet mee. Zuid-Korea won deze wedstrijd tegen Oezbekistan met 3-2.

Park beleefde zijn hoogtepunt als international op het WK van 2002 in eigen land. Hij scoorde in de derde groepswedstrijd tegen Portugal het enige doelpunt, uiteindelijk eindigde de ploeg onder leiding van Guus Hiddink als vierde. Na het WK vertrok de middenvelder naar PSV. Na tweeënhalf seizoen bij de ploeg uit Eindhoven maakte Park de transfer naar Manchester United.

Homebrew op de DSi door Sudoku DSiWare-exploit

Voor 200 DSi Points (zo'n 2 dollar) kan je de hele wereld van digitale sudoku veroveren. De game biedt echter meer dan dat. Een groepje hackers bekend onder de naam "Team Twiizers" heeft een exploit gevonden in EA's Sudoku DSiWare-game. Ze kunnen namelijk fake saves laden, waardoor het dus mogelijk wordt homebrew uit te voeren op de DSi zonder flashcard. Deze exploit kan niet gebruikt worden voor het spelen van illegale back-ups, maar alleen gebruikt worden voor het laden van homebrew.

Dit nieuws is vrij interessant voor homebrew-ontwikkelaars. Deze exploit zorgt er namelijk voor dat ze gebruik kunnen maken van alle DSi hardware-upgrades (de upgrades op de normale DS). In de DSi-modus is de sleuf voor SD-kaartjes beschikbaar, alle 16MB aan RAM is bruikbaar en de CPU is twee keer zo hoog geklokt in vergelijking met DS-modus.

Nintendo heeft snel gehandeld, want tijdens het schrijven van dit bericht is de game reeds verwijderd uit de DSiWarestore.

[Upd] Chaos en geweld protesten Egypte

De afgelopen dagen zijn de grote steden in Egypte, Suez, Alexandrië en Caïro, het toneel van demonstraties tegen de regering van president Hosni Mubarak. De tienduizenden demonstranten eisen het aftreden van de Egyptische president.

De hevigheid van de protesten en de tegenmaatregelen van de overheid nemen toe en hebben geleid tot een zeer dreigende situatie in Egypte. De Mobiele Eenheid (ME) binnen Egypte schiet met rubber kogels en traangas. Sinds 16.00 uur toont CNN beelden van legervoertuigen die door het centrum van Caïro rijden. Het internet en mobiele telefonie is afgesloten.Waar de Nederlandse regering eerder nog geen negatief reisadvies uit wilde geven, is dat nu wel gebeurd.

Update 16.59 uur
Al Jazeera toont momenteel live-beelden van de rellen, terwijl dit eigenlijk niet wordt toegestaan. De politie is in het gebouw van Al Jazeera en zou naar verluidt willen dat ze stoppen met het uitzenden van de rechtstreekse beelden.
Hier is de live-streamlink van Al Jazeera te zien.

Update 17.34 uur
De ingestelde avondklok wordt massaal genegeerd. Politiebusjes worden in brand gestoken en men poogt deze busjes in de Nijl te gooien. Ook in de andere steden is nu het leger ingezet. Het hoofdgebouw van de regeringspartij staat in brand. Momenteel zijn er in Caïro berichten van helikopters in de lucht, daarnaast zijn er explosies en zware artillerie te horen.

Update 18.22 uur
Er wordt door onder andere het AP bericht dat duizenden demonstranten in Caïro het gebouw van het centrale televisiestation en gebouwen van verschillende ministeries bestormen. Al Jazeera meldt dat er op de demonstranten wordt geschoten, maar dat onbekend is met welk soort ammunitie. Er zijn geruchten dat er met automatische wapens met scherp wordt geschoten, maar in Caïro zijn nog geen meldingen van neergeschoten mensen. In Suez is een demonstrant om het leven gekomen. Zijn lijk wordt rondgedragen door de straten als bewijs. Het hoofdgebouw van de regeringspartij NDP brandt nog steeds en men vreest voor het naastgelegen Nationale Museum.

Update 19.22 uur
Er zijn twee doden in Suez bevestigd en in heel Egypte honderden gewonden. Het leger wordt in grote delen van Egypte warm verwelkomd, maar aan welke kant het leger staat is nog niet helemaal duidelijk. Er branden in Caïro meerdere gebouwen en politiebusjes. Hulpdiensten zijn nergens te bekennen.

Update 20.33 uur
The New York Times meldt geruchten dat president Mubarak Egypte zou zijn ontvlucht. Dit is echter nog nergens bevestigd. Er is inmiddels sprake van zeker 5 doden in het Noord-Afrikaanse land en 870 gewonden. Het vuur in het gebouw van de NDP woedt richting het Nationaal Museum, zo meldt Al Jazeera. Het leger lijkt een soort compromis te zijn tussen de demonstranten en de politietroepen. Tussen de 400 en 500 demonstranten hebben een legervoertuig geblokkeerd door eromheen te staan. Ze scanderen leuzen als "Weg met Mubarak". In de havenstad Suez zou een politiebureau in de macht van demonstranten zijn en er worden gevechten gemeld tussen politietroepen en legertroepen. Officieel is alleen bekend dat het leger op de straten is om de demonstranten te overtuigen naar huis te gaan.

Update 21.12 uur
Egypt Air en andere maatschappijen hebben aangekondigd voorlopig niet op Caïro te vliegen. AP meldt dat het leger de staatstelevisie onder controle heeft en mogelijk snel aan zal kondigen het land te hebben overgenomen. Demonstranten hebben een cordon gevormd rond het Nationaal Museum zodat het niet geplunderd kan worden, zoals bij het gebouw van de NDP wel het geval is. Mogelijk zou Mubarak naar Londen zijn gevlogen, zo meldt een Arabisch nieuwsstation.

Extra informatie en achtergronden vind je in ons speciaal geopende Midden-Oostenforum.

GroenLinks verliest tweehonderd leden

Bij een klein deel van de GroenLinks-achterban is de beslissing om in te stemmen met de politietrainingsmissie niet in goede aarde gevallen. De partij kreeg vrijdag ruim tweehonderd mailtjes en telefoontjes binnen met opzeggingen van leden.

De opzeggers zijn ontevreden over de koers van de partij in het debat over Afghanistan, meldt een woordvoerder. Toch registreerden zich ook een handjevol nieuwe leden. "Het compenseert het verlies niet, maar er zijn dus ook mensen die naar aanleiding van onze toezegging ons willen steunen." GroenLinks telt in totaal ruim 27.500 leden.

De GroenLinks-fractie stemde donderdagavond in met de voorgestelde missie in Kunduz. Volgens fractieleider Jolande Sap was het een zeer moeilijk besluit, maar is GroenLinks bereid verantwoordelijkheid te dragen als Nederland het verschil kan maken in Afghanistan. De partij eiste onder meer dat de agenten niet voor militaire doeleinden worden ingezet. Een van de fractieleden, Ineke van Gent, stemde tegen de missie.


GroenLinks verliest tweehonderd leden (Foto: Novum)

BlackBerry Rutte valt in wc

De BlackBerry van Mark Rutte (VVD) is in het toilet gevallen. Dat bevestigde de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na een vraag van het tv-programma PowNews.

"Dat klopt!" De betreffende wc was gelukkig 'nog ongebruikt', grapte Rutte. Hoe en door wie de smartphone vervolgens uit het toilet is gevist, daarover zweeg de premier. Het apparaat doet het inmiddels weer. Kwestie van de batterij eruit halen en de boel even een paar uur laten drogen, zei Rutte.

Ecclestone: "Australië niet ten koste van alles behouden"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft aangegeven niet ten koste van alles de Formule 1-race in Australië te willen behouden. De wedstrijd vindt nu nog in Melbourne plaats, maar burgemeester Robert Doyle vindt het niet langer verantwoord om de kosten voor de race op te brengen.

"Als de burgemeester niet tevreden is met de race of als hij het contract wil laten ontbinden zal ik hem zeker te woord staan. Ik ben blij als hij er met mij over wil praten om het evenement te schrappen uit Melbourne. Voor nu hebben we echter een contract en ik breek geen contracten," zei Ecclestone.

De Brit is verrast dat de burgemeester van Melbourne de steun voor de race in Melbourne openlijk in twijfel trekt. De Formule 1 is in ieder geval nog tot en met 2015 in Australië te zien. "We zijn altijd zeer tevreden geweest omdat ik dacht dat we veel steun kregen in Melbourne. Het enige wat er scheelt is dat de burgemeester twijfelt aan deze enorme steun."

Terreurwetten deels in strijd met mensenrechten

De wetten die Nederland de afgelopen jaren heeft ingevoerd om terrorisme te bestrijden, zijn mogelijk deels in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag (EVRM). Dat blijkt uit een vrijdag verschenen evaluatie van de antiterreurwetgeving in opdracht van het kabinet.

Volgens de onderzoekers is de kans reëel dat onderdelen van zes nieuwe antiterreurwetten en -wetsvoorstellen volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet door de beugel kunnen. Het gaat onder meer om wetten waarmee terreurverdachten in hun bewegingsvrijheid kunnen worden beperkt of dag en nacht in de gaten kunnen worden gehouden.

De onderzoekers baseren zich op eerdere uitspraken van het Europese Hof in Straatsburg. Of de wetten inderdaad in strijd zijn met de mensenrechten, blijkt pas als het Europese Hof zich erover uitspreekt. Dat gebeurt pas als iemand daar na een veroordeling een klacht indient. Tot nu toe is dat niet gebeurd, doordat de wetten relatief kort geleden of nog helemaal niet in werking zijn getreden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) benadrukt in reactie op het rapport dat de onderzochte wetten en wetsvoorstellen als geheel niet in strijd worden geacht met het EVRM. Opstelten trekt wel een wetsvoorstel in, maar dat is omdat de behandeling in het parlement al was stopgezet omdat het voorstel werd overlapt door een andere wet.

'Saxo Bank denkt aan Menchov als vervanger Contador'

Ondanks dat Alberto Contador in beroep is gegaan tegen zijn dopingschorsing, is zijn nieuwe ploegleider Bjarne Riis al op zoek naar een eventuele vervanger. Volgens La Gazetta dello Sport zou de ploegleider van Saxo bank Denis Menchov naar zijn ploeg willen halen.

Menchov verliet deze winter na zes jaar Rabobank en tekende een contract bij de nieuwe ploeg Geox-TMC. Die ploeg kreeg echter geen ProTeam-status en werd daarna ook niet uitgenodigd voor de Tour. Voor de nummer drie van de afgelopen Tour de France zou dit een motivatie kunnen zijn om te tekenen bij Saxo Bank.

Een andere optie die Riis heeft is om de jonge Richie Porte aan te wijzen als kopman. De talentvolle Australiër kende vorig jaar een indrukwekkend debuut en droeg onder meer de roze trui in de Giro d'Italia.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 

Investeren in clustermunitie wordt niet verboden

Het kabinet blijft weigeren een verbod in te stellen op investeringen in clustermunitie door bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag laten weten aan de Eerste Kamer, die zo'n verbod wil.

De Jager denkt dat een verbod niet te handhaven is. Ook wijst hij erop dat steeds meer financiële instellingen investeringen in clustermunitie uit zichzelf in de ban doen. De Jager is wel bereid te kijken of alle financiële instellingen met elkaar kunnen afspreken niet meer in clustermunitie te investeren.

In maart sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich al uit voor een verbod op investeringen in clustermunitie. Ook toen weigerde het kabinet, met dezelfde argumenten.

Clustermunitie bestaat uit granaten die uiteenvallen in honderden kleine bommen. Veel van deze munitie gaat niet af, zodat lang na een oorlog nog mensen gewond raken of om het leven komen. Vooral kinderen worden het slachtoffer.

Alonso: "De F150 beter op mij afgestemd"

Ferrari heeft vandaag de F150 gepresenteerd in Maranello. Coureur Fernando Alonso verwacht dat hij met deze auto beter uit de voeten zal kunnen, omdat de bolide meer afgestemd is op zijn rijstijl. Desondanks werd de Spanjaard met de 2010-bolide toch nog tweede in het kampioenschap.

"De auto waarmee ik vorig seizoen reed, gedroeg zich heel anders dan de wagens waarmee ik daarvoor had gereden. De nieuwe auto is een voortzetting van de wagen van vorig jaar, maar de technische mensen hebben dit keer meer rekening kunnen houden met mijn rijstijl. Ik zal daardoor met een beter gevoel in de auto zitten," zei Alonso.

"Bovendien ken ik het hele team nu. Ik weet nu hoe alle monteurs heten, iets wat vorig jaar in Bahrein nog niet het geval was. Vorig jaar had ik ook nog niet alle telefoonnummers van de jongens in de fabriek, maar die heb ik nu wel, dus ik heb tegenwoordig regelmatig contact met ze."

Na de presentatie heeft Alonso de F150 op Fiorano een shakedown gegeven. De Italiaanse renstal omzeilde de regel van het testverbod door filmopnamen van de auto te maken. Volgende week zal de bolide in Valencia echt aan de tand worden gevoeld.

Wielinga keert terug in wielerpeloton

Remmert Wielinga maakt dit seizoen een verrassende comeback in het wielerpeloton. De 32-jarige oud-Rabobank renner zal gaan rijden voor Itera-Katusha, de opleidingsploeg van ProTeam Katusha.

"Het eerste deel van het seizoen rij ik voor de continentale ploeg en het tweede deel als alles mee zit voor de Pro Tour ploeg," aldus Wielinga, die met een Russische vrouw getrouwd is, tegen Wielerland.

Wielinga gold ooit als één van de grootste Nederlandse talenten op het gebied van klimmen, en in 2003 won hij een rit in de Ruta del Sol werd hij 12de in de Dauphiné Liberé. Dat jaar reed hij ook de Tour de France, waar hij bijna elke dag uit het peloton moest lossen en uiteindelijk Parijs niet haalde.

Man gefilmd tijdens seks met paard

In Engeland diende vandaag de rechtszaak tegen een 26-jarige paardenliefhebber. Derek Woods uit Exeter is met een infraroodcamera gefilmd terwijl hij een paard van achteren neemt.

Woods, oorspronkelijk uit het Schotse Glasgow, werd in december 2009 slapend aangetroffen in de schuur van de boer, maar de politie kon hem destijds niets maken. Men besloot echter nepcamera's en een luid alarm op te hangen, maar deze bleken niet afdoende. Februari vorig jaar trof de paardeneigenaar enkele verwondingen aan op de merrie.

De boer besloot ditmaal een stil alarm en een infraroodcamera op te hangen, en met succes. In augustus vorig jaar werd gefilmd hoe Woods het paard snoeihard achterlangs neemt. De paardenneuker, die zich te erg schaamt om over zijn liefde voor paarden te praten, wordt door zijn advocaat omschreven als een 'geïsoleerde man met een alcoholprobleem'.

De rechter heeft de beste man veroordeeld tot twee jaar supervisie en een verplichte behandeling voor zijn drankverslaving. Daarnaast moet hij voortaan minimaal anderhalve kilometer uit de buurt van de stallen en landerijen van de boer blijven.

'Regio Moerdijk sterk vervuild met aluminium'

In de omgeving van Moerdijk zijn in de grond sterk verhoogde concentraties aluminium gevonden. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van metingen van milieuadviesbureau BK in opdracht van de omroep. Volgens de onderzoekers kan het aluminium schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt dat het 'uitermate onwaarschijnlijk' is dat er een relatie is met de brand in Moerdijk van ruim drie weken geleden. Het monster is op een halve meter en dus te diep genomen, zegt een woordvoerder. "Het aluminium had nooit in drie weken tijd kunnen doorsijpelen. Het monster is genomen in kleigrond, waarin van nature aluminium voorkomt. Hoewel de gehaltes wel hoog zijn."

De metingen werden verricht in het gebied ten noorden van Moerdijk, waar de rookwolk tijdens de brand bij Chemie-Pack op 5 januari overtrok. Op sommige plaatsen is de concentratie aluminium vijf keer zo hoog als normaal. Op een meetpunt bij Streijensas werd op een diepte van 30 tot 50 centimeter 54.000 milligram aluminium aangetroffen, terwijl 10.000 milligram het landelijke gemiddelde is.

BK onderzocht de bodemmonsters op de aanwezigheid van diverse giftige stoffen. De meeste conclusies uit rapporten van het RIVM werden bevestigd, behalve die over de hoeveelheid aluminium in de regio.

Het RIVM verklaarde het gebied eerder deze week nog veilig. Volgens BK is aluminium vooral schadelijk als het in de voedselketen komt. De stof kan allerlei neurologische effecten teweegbrengen. Vooral nierpatiënten zouden de stof niet goed kunnen verdragen.

De kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater is volgens waterschap Hollandse Delta niet veranderd. Op één locatie werd een verhoogde hoeveelheid PAK's, een chemische stof die ontstaat bij verbranding van organisch materiaal, meldt het waterschap vrijdag. Volgens Hollandse Delta komen deze stoffen bij elke brand vrij.

Eerder concludeerde het waterschap Brabantse Delta nog dat het oppervlaktewater in de omgeving sterk is verontreinigd met kankerverwekkende stoffen.

Beatrix hoeft nog niet weg

Zeven van de tien Nederlanders vinden het prima als koningin Beatrix nog even aanblijft. Driekwart heeft vertrouwen in de vorstin. Een jaar geleden lag dat op 72 procent. Dat blijkt uit een peiling onder 26.000 deelnemers van het opiniepanel van het televisieprogramma Eenvandaag. Beatrix wordt zondag 73 jaar en zit sinds 1980 op de troon.

Al jaren wordt gespeculeerd over het tijdstip van de wisseling van de wacht. Maar kroonprins Willem-Alexander kan best nog even wachten, vindt het leeuwendeel van de bevolking. Van hen mag Beatrix zelf haar moment kiezen. 13 procent denkt dat ze haar aftreden dit jaar bekend gaat maken.

Het vertrouwen in Willem-Alexander ligt met 64 procent wat lager. Vorig jaar was het 60 procent, maar twee jaar geleden lag het nog op 80 procent.

De 43-jarige kroonprins is vooral populair bij mensen onder de 40 jaar. Zij zien hem liever op de troon dan zijn moeder. Dat geldt ook voor lageropgeleiden, mensen die werken in de sport, defensie of politie en de bouw. Beatrix doet het goed bij 55-plussers, hogeropgeleiden en mensen die werken bij de overheid of in het onderwijs.

Prinses Máxima is al jaren het populairste lid van het Koninklijk Huis. Beatrix staat tweede en Pieter van Vollenhoven derde. Prins Willem-Alexander moet genoegen nemen met de vierde plaats, met 7 procent van de stemmen.


Oké, wat jullie willen..dan blijf ik nog even! (Foto: Novum)

Duizenden Jordaniërs de straat op

Duizenden aanhangers van de oppositie in Jordanië zijn vrijdag de straat opgegaan in de hoofdstad Amman om het aftreden van premier Samir Rifai te eisen. Ze zijn woedend over de stijgende prijzen in het land, de inflatie en de werkloosheid.

Ongeveer 3500 aanhangers van de oppositie, vakbonden en linkse organisaties hadden zich in Amman verzameld. De menigte joelden het impopulaire beleid van Rifai uit en schreeuwden: "Rifai, ga weg, de prijzen staan in brand, net als de Jordaniërs." Nog eens tweeduizend demonstranten in de steden Irbid en Karak deden vergelijkbare oproepen.

Vrijdag is de derde opeenvolgende dag dat er actie wordt gevoerd in Jordanië. De betogingen lijken een navolging van die in Tunesië en Egypte, waar eveneens wordt geroepen om het aftreden van de regering.

De Jordaanse koning Abdullah II heeft beloofd snel een aantal hervormingen door te voeren.


Duizenden Jordaniërs de straat op (Foto: Novum)

Strippenkaart terug in de winkel

In Zuid-Holland zijn komende maand toch weer strippenkaarten te koop. Dat heeft een woordvoerder van het Stadsgewest Haaglanden vrijdag gezegd.

De verkoop van strippenkaarten was per 17 januari gestopt omdat de OV-chipkaart vanaf volgende week het enige geldige vervoersbewijs in de provincie zou worden. Een Kamermeerderheid stemde donderdagnacht echter in met een PvdA-voorstel om de afschaffing van de strippenkaart uit te stellen. De Kamer vindt het onverstandig in Zuid-Holland volledig over te gaan op de chipkaart nu deze week is gebleken dat die heel gemakkelijk te kraken is.

Volgens bestuurder Peter Smit van de regio Haaglanden lost de maatregel het probleem van de fraude met de chipkaarten niet op. "Wie wil knoeien met zo'n kaart, kan dat zonder de afschaffing van de strippenkaart ook. Voor de bus en de tram is het niet zo simpel als in de media is gesuggereerd."

Ook vervoersbedrijf Arriva is teleurgesteld in het besluit van de Kamer. Het bedrijf zegt te worden opgezadeld met 235.000 euro aan extra kosten doordat de strippenkaart een maand langer in gebruik wordt gehouden. "Wij vragen ons af wie dat gaat betalen", zegt een woordvoerder.

Sparta contracteert Bilate

Sparta Rotterdam geeft XerxesDZB-aanvaller Mario Bilate een kans in het betaald voetbal. De spits verruilt de koploper van de Hoofdklasse B bij de zaterdagamateurs per direct voor Sparta Rotterdam. Hij tekende een contract tot medio 2013 bij de club uit de Jupiler League.

De negentienjarige Bilate, zoon van een Ethiopische vader en een Russische moeder, speelde al eens in de jeugdopleiding van Sparta. Hij keerde terug naar XerxesDZB, waar hij dit seizoen een prima indruk maakte. In tien competitiewedstrijden trof Bilate zeven maal doel.

Een delegatie van Sparta bekeek hem uitvoerig en handelde vervolgens snel, omdat ook Excelsior en FC Utrecht op het vinkentouw zaten voor de spits. Als onderdeel van de transfer zullen Sparta en XerxesDZB ook een oefenduel spelen.

Almere City huurt Resodihardjo van ADO

Leroy Resodihardjo maakt het seizoen af bij Almere City FC. De club uit de Jupiler League huurt de middenvelder van ADO Den Haag, waar hij op een zijspoor was beland. ADO Den Haag zal het aflopende contract van Resodihardjo niet verlengen, zodat hij in de zomer mogelijk definitief naar Almere City gaat.

De 23-jarige Resodihardjo verruilde in de zomer van 2008 amateurclub Scheveningen voor ADO Den Haag. In zijn eerste seizoen deed trainer André Wetzel nog regelmatig een beroep op hem. De middenvelder kwam toen tot zeventien duels in de Eredivisie. Vorig seizoen was zijn inbreng al te verwaarlozen en speelde hij slechts twee keer mee, dit seizoen kwam Resodihardjo nog helemaal niet binnen de lijnen in het eerste elftal.

Feyenoord haalt Lamprou terug

Doelman Kostas Lamprou keert per direct terug bij Feyenoord. Hij was verhuurd aan Excelsior, maar vanwege de keepersproblemen in de Kuip haalt Feyenoord hem voortijdig weg uit Kralingen.

De negentienjarige Griek was bij Excelsior reservedoelman achter Cees Paauwe. Hij zal bij Feyenoord voorlopig als reservekeeper gaan fungeren, omdat Darley en Rob van Dijk geblesseerd zijn. Lex van Haeften is nu de nieuwe tweede doelman van Excelsior.

MadWorld's Jack in Anarchy Reigns-trailer

Anarchy Reigns is de nieuwste actie-game van ontwikkelaar Platinum Games, die we onder andere kennen van Mad World en Bayonetta. De game lijkt een fighter te worden waarin online functies erg belangrijk zijn. Wisten we eerder vandaag enkel de Europese titel met jullie te delen, hebben we nu de debuut-trailer voor jullie.

De trailer laat duidelijk zien dat we enkele bekende figuren tegen zullen komen in Anarchy Reigns, met als hoofdrol in de trailer Mad World's Jack, inclusief kettingzaag. Ziek! Anarchy Reigns zal dit jaar nog in de winkels liggen voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Achter het doel: VAK410

In de serie achter het doel zullen we steeds een andere supportersgroep of ludieke actie bespreken. Deze keer het tienjarig bestaan van VAK410. De fanatieke supporters van Ajax.

Gisteren was het dan zover. De jonge supportersgroep VAK410 vierde haar tien jarig bestaan. In 2001 was een groep jonge supporters van mening dat de sfeer in de ArenA beter kon, daarom werd er een oproep gedaan aan alle Ajacieden die meer sfeer wilden. Tijdens de wedstrijd Ajax - Vitesse werd VAK410 geboren.

Gister werd tijdens de wedstrijd Ajax - NAC de verjaardag gevierd. Met voorafgaand een corteo naar het stadion, inclusief vuurwerk en fakkels. In de ArenA ging het feest verder met verschillende doeken. Ajaxlife maakte een mooi filmpje..

Meer over deze actie vind je op de website van VAK410. Mooi filmpje gezien van een supportersgroep/actie? Laat het weten via de submit!

Zuid-Korea derde bij Azië Cup

Zuid-Korea heeft beslag gelegd op de derde plaats bij de Azië Cup. In de troostfinale versloeg dat land Oezbekistan met 3-2. De finale van de Azië Cup staat morgen op het programma. Dan treffen Japan en Australië elkaar als het toernooi in Qatar zijn climax bereikt.

De Koreanen liepen Oezbekistan in de eerste helft onder de voet. De Aziatisch kampioen van 1956 en 1960 liep vlot uit naar 3-0 door doelpunten van Ja Cheol Koo en tweemaal Dong Won Ji.

Vlak voor rust kregen de Oezbeken een penalty die door Alexander Geynrikh tot de aansluitingstreffer werd gepromoveerd. In de tweede helft was Geynrikh nogmaals trefzeker. Daarna gingen de Oezbeken, geholpen door steeds slordiger spel van Zuid-Korea, nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker, maar die bleef uit.

Met de derde plaats evenaart Zuid-Korea de prestatie van de vorige editie van het toernooi in 2007. De laatste keer dat het land de finale haalde was in 1988. Voor Oezbekistan is de vierde plaats de beste prestatie ooit.

Hugh Jackman mag Oscar uitreiken

Hugh Jackman gaat volgende maand een Oscar uitreiken. De 42-jarige Australische acteur sluit daarbij aan in het rijtje van onder anderen Sandra Bullock, Oprah Winfrey en Jeff Bridges. Bridges en Bullock wonnen vorig jaar de Oscars voor beste acteur en actrice. Zij mogen diezelfde beeldjes nu uitreiken.

Jackman praatte het Oscarspektakel in 2009 aan elkaar. Ook Marisa Tomei en Halle Berry komen langs om een beeldje uit te reiken. Zij wonnen respectievelijk een Oscar in 1993 en 2002. Winfrey werd genomineerd voor haar bijrol in de film The Color Purple uit 1985.

De Academy Awards, zoals de Oscars officieel heten, worden 27 februari uitgereikt in het Kodak Theatre in Hollywood. James Franco en Anne Hathaway presenteren de ceremonie.


Hugh Jackman mag Oscar uitreiken (Foto: Novum)

Honderden dode zeepaardjes in koffers Schiphol

De douane heeft afgelopen week op Schiphol 662 dode zeepaardjes aangetroffen in koffers. De drie koffers waren van reizigers uit Peru die naar China vlogen. Ze krijgen een proces-verbaal, laat het Ministerie van Financiën vrijdag weten.

Bij controle van de transferbagage trof de douane in alle drie de koffers dode zeepaardjes aan. De diertjes zijn in beslag genomen. Zeepaardjes zijn een beschermde diersoort en mogen niet worden verhandeld.


Honderden dode zeepaardjes in koffers Schiphol (Foto: Novum)

Conduit 2 weer vertraagd

The Conduit 2, het Wii-exclusieve schietspel van Sega, is uitgesteld naar 22 april. Oorspronkelijk zou de game in maart uitkomen. De vertraging zal het team tijd geven om de multiplayer te "verbeteren en te balanceren," aldus Sega. De multiplayer moet het paradepaardje van het spel worden.

High Voltage, de ontwikkelaar, belooft zowel een verbeterde online multiplayer als splitscreen multiplayer, ondersteuning voor de WiiMotion Plus en de Classic Controller. High Voltage zegt lessen geleerd te hebben van het eerste deel.

Bom gevonden langs drukke weg Noord-Ierland

De Noord-Ierse politie heeft donderdag langs een drukke weg in Belfast opnieuw een explosief gevonden. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Eerder deze week werd in Belfast ook al een bom aangetroffen, waardoor de woningen van zo'n vijftig gezinnen moesten worden ontruimd.

Volgens de politie was het explosief dat donderdag werd aangetroffen 'onderdeel' van het explosief dat dinsdag bij een politiebureau werd ontdekt. De politie vermoedt dat de bommen geplaatst zijn als onderdeel van een poging politieagenten uit een druk gebied te lokken en ze vervolgens op te blazen.

De politie ontving dinsdagnacht verschillende telefoontjes waarin werd gewaarschuwd voor een bom. De meldingen kwamen van republikeinse dissidenten. Zij zijn het niet eens met de steun van het Ierse Republikeins Leger (IRA) aan het vredesproces in Noord-Ierland en blijven een geweldscampagne voeren.

Eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts

In Den Bosch worden vrijdag de eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts. Het gaat om 35 patiënten met hart- en vaatziekten, meldt de GGD Hart van Brabant. Naar verwachting krijgen tot eind februari tussen de vijfhonderd tot duizend mensen het vaccin toegediend. Gezonde mensen worden niet ingeënt.

Op advies van de Gezondheidsraad besloot de minister van Volksgezondheid eerder een vaccin tegen Q-koorts aan te bieden aan mensen met specifieke hart- en vaatziekten die nog niet eerder met de Q-koortsbacterie in aanraking zijn gekomen. De vaccinatie is bedoeld om het risico op een ernstig verlopende of een chronische infectie te beperken.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De ziekte is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De mensen die klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Acute Q-koorts kan complicaties geven bij een zwangerschap. De acute variant geneest echter meestal spontaan na een paar weken. Zelden is sprake van een dodelijke afloop.

Bij 1 tot 3 procent van de Q-koortspatiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een chronische aandoening. Chronische Q-koorts kan jaren duren en begint sluimerend. Patiënten die hieraan lijden, kunnen last hebben van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en gewichtsverlies. De bacterie kan zich onder meer vast gaan zetten op de hartkleppen en aders, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Sinds 2007 hebben zich ruim vierduizend mensen gemeld met ziekteverschijnselen van Q-koorts, de meesten in het zuiden van het land. Vorig jaar eiste de ziekte elf slachtoffers. In alle gevallen was sprake van chronische Q-koorts en kampten de patiënten ook met andere medische problemen. Dit jaar is overigens nog maar een persoon met Q-koorts gemeld, vorig jaar werden er 398 mensen ziek door Q-koorts.


Eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts (Foto: Novum)

Zeitgeist : Moving Forward

Mensen met een zwakke aandachtsboog en mensen die graag opmerken hoe lang het geblogde filmpje wel niet is kunnen nu beter even wegkijken. De nieuwe Zeitgeist is alweer een tijdje uit en hij mag dit keer maarliefst 160+ minuten duren. Met een 9.0 op imdb belooft dit weer een juweeltje van jewelste te worden. Mensen die de Zeitgeist-serie niet kennen kunnen alle delen gewoon nog bekijken op de officiële portal-site, waar ook dit laatste deel gepost is. Plan 'm in en ga er lekker voor zitten!

Dean Saunders stoot broer Ben van eerste plaats

Popstars-winnaar Dean Saunders heeft de eerste plaats in de Single Top 100 afgesnoept van zijn jongere broer Ben, die The Voice of Holland won. Dean komt met zijn eerste single You and I Both bovenaan de lijst binnen.

"Het is een droom die uitkomt", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. "Mijn week kan niet meer stuk, eerst Popstars winnen en nu op nummer een. Ik had dit nooit, nooit, nooit verwacht." Er heerst geen broedertwist binnen de familie Saunders. "Hij belde mij om me te feliciteren", zegt de Popstars-winnaar over Ben. "Hij is supertrots op me. We voelen echt geen concurrentie."

De komende tijd staat Dean vooral veel op het podium. "Dat vind ik ook het leukste om te doen", zegt de zanger die nog niet weet of hij op korte termijn ook met een album komt. "Dat zou heel goed kunnen. Ik laat het allemaal over me heenkomen en dan zien we wel."

Broer Ben staat met zijn eerste eigen single Kill for a Broken Heart, die twee weken geleden verscheen, op nummer drie in de Single Top 100. De tweede plek is voor Adele met Rolling in the Deep. De Britse zangeres komt deze week bovenaan de albumlijst binnen met haar nieuwe cd 21.


Dean Saunders stoot broer Ben van eerste plaats (Foto: Novum)

Herman Bolhaar nieuwe baas OM

Herman Bolhaar wordt de nieuwe baas van het Openbaar Ministerie. Hij volgt deze zomer Harm Brouwer op als voorzitter van het College van procureurs-generaal, die na zes jaar vertrekt. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bekend.

Bolhaar is sinds 2008 hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Hij neemt op 1 juni het stokje van Brouwer over, die sinds 2005 aan het roer stond. In Bolhaar heeft het OM een 'heel goede opvolger' gekregen, zei Opstelten. De bewindsman verwacht dat hij het 'strakke beleid' van zijn voorganger voortzet. De 55-jarige Bolhaar werkt sinds 1983 voor het OM en was tussen 2004 en 2008 al lid van het college van procureurs-generaal. Hij is in eerste instantie voor drie jaar benoemd.

De 59-jarige Brouwer was eerder rechter en raadsheer. Hij gaat zijn loopbaan binnen de rechtspraak vervolgen. Brouwer moest stoppen omdat het college na maximaal zes jaar een andere voorzitter moet krijgen. Hij neemt medio mei afscheid van het Openbaar Ministerie.


Herman Bolhaar nieuwe baas Openbaar Ministerie Foto: Novum)

'Geen studiepunten voor rechtenstage'

Rechtenstudenten moeten geen stage lopen als dat ten koste gaat van hun studietijd. In een rechtenstudie moeten de grondbegrippen van het recht worden geleerd en dat laat geen ruimte voor het lopen van praktijkstages. Dat zei president van de Hoge Raad Geert Corstens vrijdagochtend in Utrecht bij het Juridisch Jaarcongres van Nederlandse faculteiten.

"Stages horen in een academische opleiding geen rol van betekenis te spelen", vindt de baas van het hoogste rechtsorgaan. Als studenten stage willen lopen, dan moet dat maar in hun vrije tijd. Corstens vindt dat voor een stage geen studiepunten moeten worden gegeven. Specialisatie komt pas later, tijdens het werkzame bestaan.

Het congres ging onder meer over de vraag wat afgestudeerde juristen moeten weten en kunnen. De 64-jarige Corstens was van 1982 tot 1995 hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, maar voelt zich nog altijd 'nauw' met de rechtswetenschappelijke wereld verbonden.

Hij bezocht vorig jaar alle juridische faculteiten van Nederland. Afgestudeerde juristen moeten 'zware bagage' hebben meegekregen. Als dat niet gebeurt, moeten ze er rekening mee houden dat ze geen officier van justitie, rechter of notaris kunnen worden. Sommige faculteiten hebben de eisen volgens Corstens minder serieus genomen.

De Commissie stagiaire-opleiding publiceerde onlangs een rapport over de kwaliteiten die een afgestudeerde jurist zou moeten bezitten. Corstens vindt deze eisen 'de minimumvoorwaarden' waaraan een afgestudeerde zou moeten voldoen om het 'ambacht' rechter te kunnen uitvoeren. Het beheersen van de grondbegrippen van het recht is geen eenvoudige zaak, zei Corstens. Hij vindt de nominale studietijd van vier jaar dan ook niet lang.

Contador is vertrouwen in dopingcontroles kwijt

Alberto Contador is zijn vertrouwen in het systeem van dopingcontroles volkomen kwijt. Dat zei de Spaanse wielrenner vandaag tijdens een persconferentie op Mallorca, meldt de Spaanse krant AS. Contador wacht een schorsing van een jaar. Tijdens de Tour de France van vorig jaar werd hij betrapt op het middel clenbuterol. "Ik voel me een slachtoffer van het systeem."

"Ik heb nooit iets misdaan, behalve het niet laten testen van mijn vlees op clenbuterol", was de Spanjaard sarcastisch. "In mijn carrière ben ik vijfhonderd keer getest. Thuis, op mijn verjaardag, in de bioscoop. Dat heb ik nooit erg gevonden omdat ik er vertrouwen in had dat het systeem werkte. Dat vertrouwen is weg."

Overigens is de voorgestelde schorsing van een jaar nog niet definitief. Contador heeft tot 9 februari de tijd om nieuwe bewijsstukken aan te voeren. Wordt de Spanjaard gestraft, dan raakt hij hoogstwaarschijnlijk ook zijn tourzege kwijt.

'Villabelasting' niet uitgebreid

Het kabinet trekt een plan in dat ervoor had moeten zorgen dat eigenaren van huizen ter waarde van meer dan een miljoen euro meer belasting moesten gaan betalen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Het vorige kabinet heeft het voorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Het plan hield in dat geleidelijk steeds meer dure huizen zouden gaan vallen onder de zogeheten villabelasting, een opslag op het eigenwoningforfait. Het nieuwe kabinet vindt de uitbreiding van de villabelasting echter een 'ongewenste ontwikkeling'.

De behandeling van het voorstel lag al stil sinds de val van het kabinet, vorig voorjaar. Het behoorde tot de zogeheten controversiële onderwerpen waar de Tweede Kamer niet verder over wilde spreken.

Witcher 2 ontwikkeld met consoles in het achterhoofd

Ondanks dat The Witcher 2 tot op heden alleen is bevestigd voor de PC houdt CD Projekt toch rekening met eventuele console-versies van de RPG. De game bevat ondersteuning voor controllers en de menu's zijn ook controller-vriendelijk, aldus Jan Bartkowicz van CD Projekt.

"The Witcher 2 is het eerste project wat we graag voor consoles zouden maken," vertelt Bartkowicz. Er zijn zelfs al delen van de game speelbaar op consoles. "We willen de console port zelf ontwikkelen. We hebben besloten het niet te outsourcen, en we hebben wat tests gedaan en delen van de game geport om zeker te zijn dat we niemand benadelen."

The Witcher 2 zal 17 mei uitkomen voor de PC, en hopelijk horen we snel dat de game ook richting de consoles gaat.

Suárez definitief naar Liverpool

Luis Suárez verruilt Ajax voor Liverpool. De Engelsen betalen een bedrag van maximaal 26,5 miljoen euro voor de aanvaller. De Uruguayaan zou een contract voor 3,5 jaar tekenen en per seizoen 4,2 miljoen euro gaan verdienen.

De zaakwaarnemer van Suárez bereikte afgelopen week al een mondelinge overeenstemming over de voorwaarden van de verbintenis van Suárez bij Liverpool. De aanvaller hoeft nu dus alleen nog te worden gekeurd.

Ajax wilde alleen vandaag nog onderhandelen over een eventuele transfer van Suárez. Daarna wilde de club dat de Uruguayaan zich zou voorbereiden op de competitiewedstrijd van komend weekend tegen NAC Breda.

De aanvaller kwam in 2007 voor een bedrag van circa negen miljoen euro over van FC Groningen. In 110 competitieduels scoorde hij 81 keer voor de Amsterdammers. Daarnaast werd hij vorig seizoen Voetballer van het Jaar en topscorer in de Eredivisie.

Jochie van 8 schiet zusje dood

Een achtjarig, Arabisch jongetje heeft deze week per ongeluk zijn zusje doodgeschoten. Het ventje richtte een pistool op het meisje en haalde de trekker over. Hij kon echter niet vermoeden dat het vuurwapen geladen was.

Het drama vond plaats in de provincie Mikhwat, in het zuiden van Saoedi-Arabië. Het meisje werd direct overgebracht naar het ziekenhuis, maar het mocht niet meer baten. Het meisje bleek bij aankomst al te zijn overleden.

"De kogel raakte haar in de rechterbovenhoek van haar borst", berichtten Saoedische media. "Haar ouders vertelden de politie dat het een ongeluk was. Haar broer was aan het spelen met het pistool van hun vader en wist niet dat het geladen was." Het is echter niet bekend hoe oud het meisje was.

Van der Vaart: "FA Cup mooiste beker"

Rafael van der Vaart is in zijn eerste seizoen in Engeland direct een held geworden bij Tottenham Hotspur. Met zijn club treedt hij zondag in de FA Cup aan tegen Fulham, een nieuwe ervaring en misschien wel de beste kans voor de Spurs om een prijs te pakken. "Dit is de mooiste bekercompetitie in de wereld. Het is echt iets waar we naar uitkijken", heeft Van der Vaart zin in de ontmoeting met Fulham.

Hoewel de tegenstander van de Spurs in de Premier League wisselvallig presteert, denkt Van der Vaart niet dat de Londense derby van zondag een makkie wordt. "Ze hebben gewoon een goed elftal, dus het wordt een moeilijke wedstrijd."

Inzet van het duel is een plaats in de achtste finale. "Dan nog een paar keer winnen en je staat gewoon in de halve finale op Wembley", beseft Van der Vaart. Tottenham won de FA Cup al acht keer eerder, maar stond sinds 1991 niet meer in de finale. "Het is een prijs die er toe doet, dus daar gaan we wel voor, maar de competitie en de Champions League staan ook hoog bij ons."

Bij Fulham komt Van der Vaart de Belg Moussa Dembélé tegen, die deze zomer overstapte van AZ. "Hij doet het goed, voor zover ik gezien heb", weet de Oranje-international over zijn collega. "Hij was een paar keer geblesseerd, maar over het algemeen zijn ze wel blij met hem."

Rock Band voorlopig niet speelbaar met Kinect

John Drake, drummer van The Main Drag en community manager bij Harmonix, heeft aangegeven dat Harmonix niet van plan is om binnenkort een versie van Rock Band te gaan ontwikkelen die gespeeld kan worden met gebruikmaking van de Kinect, maar hij ziet wel goede mogelijkheden voor de toekomst van het genre.

"Harmonix is trots op ‘Dance Central', en Kinect is een te gek en cool besturingssysteem, maar momenteel is Rock Band 3 al fantastisch genoeg zonder dat er gebruik gemaakt wordt van motion gaming," aldus Drake.

Ook liet hij weten dat Harmonix van plan is om zoveel mogelijk in te gaan op de wensen die mensen hebben met betrekking tot game-ervaringen: "We hebben geleerd van Rock Band en Dance Central dat mensen er van houden om bezig te zijn met muziek. We blijven ons best doen om dit genre verder te ontwikkelen en de spelers zoveel mogelijk fantastische ervaringen mee te geven."

Duitse militairen langer in Afghanistan

Duitsland verlengt de militaire missie in Afghanistan met een jaar. Een ruime meerderheid in het Duitse parlement heeft vrijdag zoals verwacht goedkeuring verleend aan het plan van de Duitse regering.

In totaal 420 parlementsleden stemden voor en 116 tegen het mandaat Duitse soldaten tot eind januari 2012 in Afghanistan te stationeren. De regering hoopt eind dit jaar te kunnen beginnen met een geleidelijke terugtrekking uit het land.

Duitsland heeft momenteel 4860 soldaten in het noorden van Afghanistan zitten, waar ook de nieuwe Nederlandse missie gepland is. In dit deel van het land was het lange tijd relatief rustig, maar de afgelopen twee jaar nam het geweld in de regio toe. De missie in Afghanistan is de afgelopen tijd steeds minder populair geworden onder het Duitse volk.

In Nederland stemde donderdagnacht een meerderheid van de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel om politietrainers naar het Afghaanse Kunduz te sturen.

Dode bij ontploffing in Hedel

Bij een ontploffing in een bedrijf in het Gelderse Hedel is vrijdagmiddag een dode gevallen. Een politiewoordvoerder kan nog niet zeggen wat er precies is gebeurd. Omroep Gelderland spreekt van een ontplofte gasfles.

Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het bedrijf is gespecialiseerd in het monteren van wanden en plafonds. In het pand aan de Drielseweg zit onder meer een machinale timmerwerkplaats.

Contador gaat schorsing aanvechten

Alberto Contador gaat in beroep tegen de schorsing van één jaar die hem is opgelegd door de Spaanse wielerbond. De drievoudig winnaar van de Tour de France maakte dit vanmiddag bekend tijdens een persconferentie op Mallorca.

Tijdens de Tour van vorig jaar werden in een urinemonster van de Spanjaard minieme hoeveelheden clenbuterol aangetroffen. Contador zegt dat dat komt door het eten van vervuild vlees.

Tijdens de persconferentie vanmiddag zei Contador dat hij tot het uiterste wil gaan om zijn onschuld aan te tonen.

Gamen via 3G beperkt op NGP

Gamen via een 3G-netwerk is niet altijd mogelijk op de donderdag aangekondigde NGP-spelcomputer. Andrew House, marketingmanager bij Sony Computer Entertainment, liet doorschemeren tegenover de Britse website Eurogamer dat het netwerk en de snelheid van de datastroom zorgen voor beperkingen. Zo zou het goed kunnen dat sommige games niet online te spelen zijn via een 3G-netwerk maar wel via een wifi-verbinding in huis.

De Next Generation Portable (NGP) van Sony wordt in meerdere versies op de markt gebracht. Niet elke NGP-spelcomputer beschikt over een verbindingsoptie met een 3G-netwerk.

House geeft aan dat 3G onder andere gebruikt kan worden om de speler op de hoogte te houden van de situatie in een spel. Zo schetst de marketingmanager een situatie waarbij spelers een bericht krijgen wanneer hun huis in een online game op de Playstation 3, zoals bijvoorbeeld DC Universe Online of het nog te verschijnen The Agency, wordt aangevallen.


 

Simon onzeker bij Feyenoord

Feyenoord kent voor het uitduel tegen FC Twente van komende zondag de nodige personele problemen. De Rotterdamse club meldt op zijn website dat de zieke Krisztian Simon mogelijk aan het lijstje afwezigen kan worden toegevoegd. Jhonny van Beukering, die deze week ook ziek was, is weer terug.

Darley, Dani Fernandez, Bart Schenkeveld, Adil Auassar, Leroy Fer, Ruben Schaken, Jon Dahl Tomasson en Sekou Cissé zijn door blessures al langer niet beschikbaar. Daarbij zag trainer Mario Been deze week ook Karim El Ahmadi afhaken. De middenvelder werd verhuurd aan Al-Ahli uit Dubai.

Door de benarde situatie kan Feyenoord niet zoveel tegenslag gebruiken. Met nog veertien duels voor de boeg staan de Rotterdammers op de veertiende plaats, slechts vier punten boven de degradatiestreep.

[WB] Tuitert ligt voor op schema

Mark Tuitert werd vanmiddag derde op de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou. De olympisch kampioen is net hersteld van een rugblessure waardoor hij deelname aan de NK en WK sprint op zijn buik kon schrijven.

"Het ging vandaag beter dan in de trainingen. Ik heb de afgelopen periode zo hard gewerkt aan mijn bochten, dat betaalt zich hier uit," aldus Tuitert die de hoop uitsprak om de komende weken nog meer vooruitgang te boeken. Hij wil bij de World Cup-finale in Heerenveen (begin maart) proberen een ticket voor de WK afstanden te bemachtigen.

"Ik had niet verwacht al op dit niveau te zijn. Ik lig voor op schema. Om te kunnen winnen zal ik meer moeten laten zien, maar dat is te overzien,” besluit de schaatser van Control.

Arrestaties voor bekogelen spelersbus Twente

Twee mannen uit Amsterdam zijn dinsdag in hun woning opgepakt voor het bekogelen van de spelersbus van FC Twente in april. Bij het incident, in de cruciale fase van de strijd om het landskampioenschap, raakte niemand gewond. De 24- en 20-jarige verdachten hebben inmiddels bekend, meldt de politie vrijdag.

De bus werd bekogeld terwijl de selectie van Twente op weg was naar Alkmaar voor de wedstrijd tegen AZ. Bij een viaduct over de ringweg bij Alkmaar tussen de afslagen Egmond en Heiloo gooiden de Amsterdammers stenen tegen de ruiten.

Vooral een zijraam, waar tijdens de rit spelers achter zaten, raakte beschadigd. De spelers kwamen met de schrik vrij. De wedstrijd tegen AZ ging overigens met 1-0 verloren, maar Twente werd later wel kampioen.

De verdachten zijn volgens de politie voetbalsupporters uit Amsterdam. De mannen worden vrijdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar op verdenking van poging tot doodslag.

Loverboy zes jaar de cel in voor mensenhandel

Een 33-jarige Eindhovenaar moet zes jaar de gevangenis in voor mensenhandel. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 15.000 euro. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de man vier vrouwen in huis nam en hen heeft gedwongen of bewogen tot prostitutie.

De Brabander buitte de vier slachtoffers tussen augustus 2007 en juli vorig jaar uit in Eindhoven, Waalwijk en Utrecht. Bij twee vrouwen was sprake van geweld en dreiging met geweld.

Een van de slachtoffers zat langdurig in jeugdinrichtingen en werd op 17-jarige leeftijd verliefd op de Eindhovenaar. Hij misbruikte haar seksueel tussen haar achttiende en twintigste. Zij was als het ware zijn slaafje, meldt de rechtbank.

Een ander slachtoffer werd thuis geïsoleerd. De rechtbank vindt de manier waarop de 33-jarige de vrouwen behandelde in strijd met hun menselijke waardigheid. De inkomsten van de vrouwen gingen vrijwel volledig op aan de cocaïneverslaving van de verdachte en de slachtoffers. Twee slachtoffers krijgen een schadevergoeding van respectievelijk 5300 euro en 9950 euro.

De advocaat van de Eindhovenaar stelde onder meer dat de vrouwen zelf instemden met de prostitutiewerkzaamheden, maar dat verwierp de rechtbank. Uit bewijsmiddelen blijkt dat wel sprake was van een kwetsbare positie. Het feit dat de vrouwen uiteindelijk instemden met de prostitutiewerkzaamheden maakt zijn daden niet minder strafbaar.

De officier van justitie had twee weken geleden ook zes jaar cel geëist.

Gegevens Defensie op straat beland

Vertrouwelijke gegevens van Defensie zijn in Utrecht op straat beland, doordat medewerkers containers met oud papier voor een verhuizing buiten hadden gezet. RTV Utrecht, dat een deel van de papieren in handen kreeg, meldt vrijdag dat onder de vertrouwelijke gegevens een lijst met mobiele nummers van medewerkers zit.

Ook zitten er plattegronden van locaties met kerosineleidingen en een plattegrond van een militair object in Rhenen bij. Dit laatste object zou op Google Maps onherkenbaar zijn gemaakt.

De gegevens zijn afkomstig uit containers met oud papier, die medewerkers van de Dienst Vastgoed Defensie aan de Knipstraat op straat hadden gezet omdat de dienst verhuist naar de Kromhoutkazerne.

Het ministerie van Defensie spreekt volgens de omroep van een grote blunder en stelt een onderzoek in.

Geen vingerafdrukken op pistool vrouw Lange Frans

Op het wapen dat in de auto van de vrouw van Lange Frans werd gevonden zijn geen vingerafdrukken van Daniëlle aangetroffen. Dat zegt haar advocaat tegen het AD. Daniëlle werd in oktober gearresteerd omdat er een wapen in haar auto werd gevonden. Ze was op weg naar Baas B.

Volgens Daniëlle is het voormalig rapmaatje van haar echtgenoot verantwoordelijk voor hun financiële problemen. Op 24 oktober ging ze samen met haar moeder naar Baas B in de auto van het bedrijf van Lange Frans om verhaal te halen.

De politie onderschepte Daniëlle en vond het pistool. Daniëlle beweerde niets van het pistool af te weten. De auto wordt door meerdere mensen gebruikt.

Volgens de advocaat van Daniëlle blijkt uit forensisch onderzoek dat het wapen geen vingerafdrukken bevatte van de verdachte. Ze wordt nog altijd verdacht van verboden wapenbezit, maar deze uitslag lijkt haar verklaring te ondersteunen.


Geen vingerafdrukken op pistool vrouw Lange Frans (Foto: Novum)

Darkspore releasedatum onthuld

Darkspore, de spirituele opvolger van Spore maar met totaal afwijkende gameplay, zal op 29 maart uitkomen. In een developer diary is deze onthuld. De game heeft de costumization van Spore overgenomen en dit overgoten met een sausje van Diablo-achtige hack 'n slash.

Natuurlijk kun je je groepje helden eindeloos aanpassen totdat je een ons weegt. Daarnaast kun je wapens oppikken en gebruiken, co-op spelen tot vier man en er zit multiplayer bij inbegrepen voor wat Player-versus-Player. Of de game zo goed is als lijkt in de developer diary hieronder, zien we dus de 29e maart.

De Boer: "Geen aankopen als Suárez blijft"

Ajax haalt in januari geen nieuwe spelers als Luis Suárez in Amsterdam blijft. De Amsterdammers raakten deze maand Urby Emanuelson kwijt aan AC Milan, terwijl Mido zijn contract inleverde. Suárez staat in de nadrukkelijke belangstelling van Liverpool, maar de Engelsen willen niet voldoen aan de vraagprijs van Ajax. Die is naar verluidt zo'n 25 miljoen euro.

Vervangers voor Emanuelson en Mido zullen er niet komen als Suárez blijft. "Dan is er in principe geen geld voor nieuwe spelers en maken we met de huidige spelersgroep het seizoen af", zegt trainer Frank de Boer in De Telegraaf. Ajax gaat zondag op bezoek bij NAC Breda.

Ajax wil alleen vrijdag nog onderhandelen over een eventuele transfer van Suárez. Daarna wil de club dat de Uruguayaan zich voorbereidt op de competitiewedstrijd tegen NAC Breda. De 24-jarige aanvaller kan dan zijn rentree maken na de schorsing van zeven duels naar aanleiding van het bijtincident.

Ba toch gekocht door West Ham United

West Ham United heeft spits Demba Ba van Hoffenheim gekocht en niet gehuurd. Eerder deze week leek er nog sprake te zijn van een huurovereenkomst, maar de Engelsen melden vandaag op hun website dat de international van Senegal voor 3,5 jaar tekent. Hoeveel er voor hem is betaald, is niet bekendgemaakt door de clubs.

Demba Ba speelde dit seizoen twintig wedstrijden voor Hoffenheim. Daarin scoorde hij negen keer. De aanvaller probeerde de laatste weken een transfer af te dwingen door niet op de trainingen van Hoffenheim te verschijnen. De Duitsers besloten daarop dat de speler niet meer welkom was.

"Het was een lang verhaal, maar ik ben blij dat ik nu bij deze club ben", zegt Ba op de website van West Ham. "Ik ga alles geven voor West Ham United."

De spits beseft ook dat er in de tweede seizoenshelft punten gehaald moeten worden door de hekkensluiter. "Mijn doel voor de rest van het seizoen is genieten van het spelletje en West Ham te behouden voor de Premier League."


Demba Ba toch gekocht door West Ham United (Foto: Novum)

Helft cafés blijft rookverbod negeren

Het rookverbod wordt in cafés nog steeds massaal genegeerd. De naleving lag in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar in cafés en discotheken op 50 procent, net als in het najaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Het rookverbod in restaurants, cafetaria's, sportkantines en eetgelegenheden van musea en theaters werd wel goed nageleefd. Controleurs bezochten zo'n 600 horecagelegenheden in 25 gemeenten.

In 65 procent van de cafés met één personeelslid stonden asbakken. In kroegen met meer personeelsleden was dat 46 procent, 8 procentpunt meer dan in het najaar.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde vorige week aan dat de boetes voor cafés en discotheken die zich niet aan het rookverbod houden, flink omhooggaan. De VWA kan nu boetes van 300 tot 2400 euro opleggen.

Schippers omarmde ook het idee om een kliklijn in te stellen waar cafébezoekers melding kunnen maken van gelegenheden die het rookverbod overtreden. De VWA heeft nu zo'n tachtig 'rookinspecteurs'. Schippers heeft geen geld om dat aantal uit te breiden.

Het kabinet heeft het rookverbod afgeschaft voor cafés die kleiner zijn dan 70 vierkante meter en die geen personeel in dienst hebben. Deze cafés mogen kiezen of ze roken wel of niet toestaan.

Toiletwinkel biedt redding bij hoge nood

Zaterdagmiddag, drukke winkelstraat en opeens moet je nodig naar het toilet. "Om dan naar de derde etage te moeten van een warenhuis is geen pretje", zegt Eric Treurniet, oprichter van 2theloo. Hij opent 17 februari zijn eerste plaswinkel in de Kalverstraat in Amsterdam, zei hij vrijdag.

Na de opening van de winkel met toiletten in Amsterdam moeten er tien tot vijftien winkels volgen in de rest van Nederland. "Daarna zijn andere Europese landen aan de beurt", zegt Treurniet.

De ondernemer kwam een jaar geleden op het idee voor de plaswinkel toen hij met zijn gezin in Brugge stond en zijn dochter hoge nood had. "In een winkel mag je vaak geen gebruikmaken van het toilet. En als je geen gast van een hotel bent, voel je je toch een beetje gegeneerd om daar gebruik te maken van de faciliteiten."

Max Anarchy heet Anarchy Reigns in Europa

Anarchy Reigns wordt de Europese titel van het nieuwste spel van gamestudio Platinum Games en uitgever Sega. Dat heeft de uitgever donderdag laten weten. Het spel werd woensdag in Japan aangekondigd als Max Anarchy.

Anarchy Reigns wordt een actiegame waarin meerdere spelers samen kunnen werken of juist tegen elkaar kunnen vechten. Uitgever Sega geeft aan dat de online functies van het spel erg belangrijk zijn, maar details over het aantal spelers zijn nog niet bekend. De game wordt gemaakt voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Platinum en Sega werkten eerder samen aan onder andere het actiespel Madworld voor de Nintendo Wii, waarin de speler tijdens een gewelddadige spelshow op spectaculaire wijze vijanden moet spiesen, en de actiegame Bayonetta, waarin een sexy heks het op moeten nemen tegen monsters en kwaadaardige engelen.


 

Drie militairen vast voor mishandeling

De politie heeft vrijdagochtend drie militairen opgepakt voor mishandeling van een man in Zwolle. De drie provoceerden tijdens het stappen het overige uitgaanspubliek. Zo liet een van hen zijn broek zakken. Daarop ontstond ruzie, waarbij de nog niet geïdentificeerde man in elkaar werd geslagen, meldt de politie.

De drie verdachten zijn overgedragen aan de marechaussee. Het gaat om een 21-jarige man uit Hilversum, een 24-jarige man uit Keijenborg en een 24-jarige man uit Assen.

Hoe het slachtoffer eraan toe is, is niet bekendgemaakt.

Vermoorde man gevonden in flat Leidschendam

In een flatwoning in Leidschendam is in de nacht van donderdag op vrijdag het lichaam van een man aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf. Een vrouw is aangehouden als verdachte, meldt de politie.

Het lichaam werd rond middernacht gevonden in de flatwoning aan de Dokter van Ledestraat. De identiteit van het slachtoffer en de vrouw is nog niet vrijgegeven. Wat er precies is gebeurd en waardoor de man om het leven is gekomen, is nog onbekend.

Ierse Lagerhuis keurt Finance Bill goed

Het Ierse Lagerhuis heeft donderdag, met 81 stemmen voor en 76 tegen, ingestemd met de nieuwe financieringswet. Dat heeft de Ierse zender RTE gemeld.

De Finance Bill is het laatste stuk wetgeving dat Ierland moet aannemen als onderdeel van internationale kredietafspraken die in november zijn gemaakt. De wet komt er op neer dat belastingen worden verhoogd om het begrotingstekort te verminderen.

De wet wordt nu voorgelegd aan het Hogerhuis dat zich vrijdag en zaterdag over de wet gaat buigen. Als de wet ook door het Hogerhuis wordt aangenomen kan het parlement volgende week ontbonden worden en kunnen de Ierse kiezers eind februari naar de stembus.

[WB] Boer: "Ik kon Wolf tien meter bijhouden"

Margot Boer eindigde eerder vandaag als tweede op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou. Het verschil met winnares Jenny Wolf was 0,66 seconde.

Na afloop was Boer niet helemaal tevreden. "Voordat ik druk kon zetten, brak het ijs onder mijn voeten weg. Volgens mij had iedereen daar last van, behalve Wolf,” aldus de schaatsster van Team Liga die wel te spreken was over haar start. "Ik lag na tien meter nog steeds naast Jenny. Dat is toch best knap”, sprak Boer, die sinds kort haar starthouding heeft aangepast.

Van Marwijk: "Dortmund wordt kampioen"

Bert van Marwijk weet het zeker; Borussia Dortmund wordt dit seizoen kampioen van Duitsland. Dat zegt hij op de KNVB-website.

Dortmund verdedigt in de Bundesliga een voorsprong van elf punten op de nummer twee, Bayer Leverkusen. Titelverdediger Bayern München moet zelfs veertien punten zien goed te maken op BVB. "Dortmund gaat het redden, honderd procent", aldus de bondscoach van Oranje. "Dortmund heeft nog geen team dat echt kampioenswaardig is, omdat de meeste spelers nog vrij jong zijn", gaat Van Marwijk verder. "Ze zijn pas bij elkaar. Maar de Bundesliga is een extreme competitie, waarbij de concurrenten nu al volledig kansloos zijn."

Van Marwijk was zelf van 2004 tot 2006 hoofdtrainer van de Duitse koploper. Na een goed eerste seizoen gingen de prestaties achteruit en werd hij ontslagen. "Over de zaken die er toen allemaal speelden, wil ik niets zeggen. Ik was blij dat ik er toen weg was. Eén ding blijft overeind staan: Borussia Dortmund is een geweldige club, het zegt mij ook genoeg hoe er nu nog over mij wordt gesproken. Ik ben er nog steeds welkom."

Nog geen negatief reisadvies Egypte

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft nog geen negatief reisadvies voor Egypte. De situatie wordt scherp in de gaten gehouden, maar toeristen lopen nog geen groot risico. In Egypte verblijven momenteel ruim 3800 Nederlandse toeristen.

"Bijna alle toeristen zitten in badplaatsen als Sharm El Sheikh en Hurghada. Daar is vooralsnog niets aan de hand", zegt een woordvoerder van het ministerie. Ook de ruim 1500 Nederlanders die woonachtig zijn in Egypte lopen geen direct gevaar. Het ministerie adviseert hen uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties.

Volgens het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) houden ook de Nederlandse touroperators de ontwikkelingen in de gaten. "Zij hebben contact met lokale reisagenten. Iedereen handelt zo naar eigen inzicht." Volgens de woordvoerder hebben verschillende reisorganisaties als TUI en Thomas Cook inmiddels reizen naar de hoofdstad Caïro geschrapt.

In Egypte is het al de hele week onrustig. Tienduizenden demonstranten eisen het aftreden van de al dertig jaar zittende president Hosni Mubarak en een einde aan de enorme armoede, de stijgende prijzen en de hoge werkloosheid. Op diverse plaatsen in het land leidden de protesten tot confrontaties tussen betogers en politie.


Nog geen negatief reisadvies Egypte (Foto: Novum)

Man (20) verdacht van ontucht met nichtjes

Een 20-jarige man uit het Zuid-Hollandse Melissant wordt verdacht van ontucht met twee nichtjes en het bezit van kinderporno. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man trok volgens een woordvoerder in het bijzijn van de kinderen zijn broek naar beneden en betastte hen. De verdachte is in afwachting van zijn proces. Hij loopt nog vrij rond. Het politieonderzoek werd al in juni afgerond. De politie heeft de zaak niet eerder naar buiten gebracht omdat het delict niet zwaar genoeg was.

Horner: "Snelle RB7 kan weer discussie veroorzaken"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner denkt dat mocht de bolide van zijn team snel zijn deze weer veel stof voor discussie kan gaan vormen. Vorig jaar werd de legaliteit van de RB6 openlijk in twijfel getrokken, maar de auto werd niet illegaal bevonden. De RB7 kan bij dominantie hetzelfde overkomen.

Red Bull won vorig seizoen beide wereldtitels in de Formule 1 en Horner vindt het jammer dat het team niet de erkenning heeft gekregen voor het bouwen van een snelle auto. In plaats daarvan bleef het luchtje van illegaliteit hangen. "Het is onvermijdelijk dat er eenzelfde situatie onstaat als we ook komend jaar weer een snelle auto hebben. Het is iets dat er helaas bij hoort als je succesvol bent," zei Horner tegen Autosport.

"Ik denk dat sommige mensen er nu eenmaal moeite mee hebben dat we in vrij korte tijd ontzettend veel hebben bereikt. Red Bull is het meest spraakmakende team dat nu op de grid staat. Dat komt doordat we een eigen filosofie hebben, maar ook door de coureurs die voor ons rijden en omdat we onze zaken op een andere manier aanpakken dan andere teams."

"We nemen het dus maar gewoon op de koop toe dat de rest ons af en toe scheef aankijkt. We gaan proberen er niet al te veel op te letten, want het is belangrijker dat we ons op onszelf concentreren," sloot Horner af.

Judi Dench terug als Bond-baas M

Judi Dench speelt in de 23e Bondfilm opnieuw de rol van M, het afdelingshoofd van geheime dienst MI6 en baas van James Bond. De 76-jarige actrice speelt de rol sinds 1995 en maakte haar opwachting voor het eerst in GoldenEye, met Pierce Brosnan als 007.

Dench bevestigt aan de BBC dat ze de rol weer gaat spelen, maar blijft verder mysterieus over de nieuwe Bondfilm. "Ik houd mijn lippen stijf op elkaar, ik kan er niets over zeggen." De film wordt voor het eerst geregisseerd door Sam Mendes. Daniel Craig speelt voor de derde maal de hoofdrol in de Bond-films.

De Britse acteerlegende Dench heeft zin om haar rol weer op te pakken. "Ik verheug me erop om weer met Daniel te werken en natuurlijk met Sam. Ik heb eerder met hem gewerkt in het theater. Het wordt heel leuk om te doen en ik ben blij dat het weer gaat beginnen." Mendes en Dench werkten in 1990 samen in het stuk De Kersentuin van Tsjechov.

De opnames van de film, die als werktitel Bond 23 heeft, gaan eind 2011 van start. 'Bond 23' gaat op 9 november 2012 in première.


Judi Dench terug als Bond-baas M (Foto: Novum)

Prijsvraag: Win een Gorillamobile Yogi

 

Drie weken lang mag FOK!weblog in samenwerking met Gorillamobile.nl elke week een leuke gadget weggeven. Dit is de tweede week van deze actie en deze week kun je één van de twee Gorillamobiles Yogi voor je iPad winnen.

Joby introduceert daarnaast twee nieuwe Gorillamobile producten die het gebruik van je iPad nog leuker maken. Deze producten zijn vanaf eind januari beschikbaar. FOK!kers die meedoen aan deze prijsvraag kunnen de eerste gelukkige bezitters worden van een van deze producten. De producten van Joby zijn vooral bekend van de verschillende Gorillapods voor cameras in alle soorten en maten.

De flexibele benen, bekend van de diverse Gorilla-producten van Joby zijn nu toegepast in deze iPadhouder waardoor je met de Yogi je iPad overal aan kan bevestigen en stabiel ophangen. Van het keukenkastje tot op schoot! Zo lees je je iBook op de bank, dankzij deze Gorillamobile in een perfect gepositioneerde stand voor de prettigste weergave, of hang je je iPad gemakkelijk aan de keukenplank om je favoriete kookprogramma op de iPad te presenteren. Doordat de beentjes afneembaar zijn kun je eenvoudig van portretstand naar landschapsstand switchen, of de poten volledig verwijderen om de iPad in het frame in je tas mee te nemen. Wees creatief en ervaar de uitgebreide mogelijkheden. Gorillamobile Yogi voor iPad is verkrijgbaar vanaf eind januari 2011 en heeft een adviesprijs van: €49,95

Hoe kun je meedoen?: Dat is heel simpel, vertel ons in de reacties waarom jij een van deze Gorillamobiles Yogi voor iPad wilt winnen. Meedoen kan tot en met vrijdag 28 Januari.

London Calling verkrijgbaar voor Rock Band 3

Vanaf 1 februari zal het album London Calling, van punkrock band The Clash verkrijgbaar zijn om op Rock Band te spelen. Vijf van de nummers op het album zullen bovendien in de Pro mode gespeeld kunnen worden, te weten ‘London Calling, Rude Can't Fail, Spanish Bombx, Clampdown en The Card Cheat". Hiervoor moet wel extra betaald worden; 80 Microsoft Points, 100 Wii Points of $ 0.99.

Het album en de losse nummers komen voor alledrie de platforms tegelijk uit. Wel is het noodzakelijk om Rock Band 3 te hebben, want deze DLC is niet speelbaar op eerdere versies. De volgende nummers zullen verkrijgbaar zijn, elk voor 160 MSP, 200 WP of $ 1,99:

London Calling
Brand New Cadillac
Jimmy Jazz
Hatefull
Rudie Can't Fail
Spanish Bombs
The Right Profile
Lost In The Supermarket
Clampdown
The Guns Of Brixton
Wrong `Em Boyo
Death Or Glory
Koka Kola
The Card Cheat
Lover's Rock
Four Horsemen
I'm Not Down
Revolution Rock

Mocht je het hele album ‘London Calling' willen, dan kost het je 1600 MSP, 2000 WP of $ 19,99.

 

ALDI-medewerkers klagen massaal over management

Honderden medewerkers van supermarktketen ALDI discussiëren op een forum met elkaar over de autoritaire stijl van leidinggeven binnen het bedrijf. FNV Bondgenoten opende het forum eind september 2010 zodat de werknemers openlijk konden klagen over de 'directieve managementstijl' van de ALDI.

Volgens FNV Bondgenoten regeert het management van ALDI met strakke hand. De leiding van de supermarktketen gaat met een respectloze manier met de werknemers om, vindt de vakbond. "De angst onder het personeel zit er goed in, maar via het online forum durven ze eindelijk voor hun mening uit te komen", stelt FNV-bestuurder Marlies Peeters.

De leden van het forum discussiëren onder meer over werkdruk, de procedure bij ziekmeldingen en salaris. Ook geven sommige werknemers aan dat er geen tijd is voor toiletbezoeken en dat ze van hun baas moeten werken als ze ziek zijn. "Jaren geleden beweerde een filiaalleider dat je zelfs met twee gebroken benen nog kunt werken, want je kunt toch kassa zitten", reageert een forumlid.

FNV wil met een groep werknemers naar de directie van het bedrijf stappen over de klachten. "Maar we moeten eerst genoeg mensen hebben die durven op te staan. We merken nu vaak dat iemand die zijn nek uitsteekt door de leiding de kop wordt ingedrukt. Daarom durven veel personeelsleden niet voor hun mening uit te komen."

Dodelijk ongeval door roekeloos rijden

Twee automobilisten die donderdagavond betrokken waren bij een dodelijk ongeval op het Prins Bernhardviaduct in Den Haag worden verdacht van roekeloos rijgedrag. De 21- en 34-jarige verdachten, bekenden van elkaar, zitten nog vast, meldt de politie vrijdag.

Bij het ongeval kwam een 84-jarige voetgangster om het leven. Na het ongeval meldde de politie dat de vrouw vermoedelijk werd aangereden toen ze de rijbaan overstak bij een busplatform. Het slachtoffer overleed vrijwel direct aan haar verwondingen.

Vrouw verrast vriend met babypornofilmpje

Een Amerikaanse vrouw heeft haar uitgezonden vriend op uiterst schokkende wijze verrast met een zelfgemaakt seksfilmpje. Inez Lambert uit Portland heeft haar soldaat een videootje gestuurd waarin een baby seksueel wordt misbruikt.

Corey H. McAdoo verblijft momenteel in Afghanistan waar hij bezig is met de vredesmissie. Om hem voor te bereiden op zijn thuiskomst, besloot Lambert haar vriend alvast op te warmen met een seksfilmpje. De 24-jarige, die als babysitter bij een sportschool werkt, verkrachtte op haar werk een kind van hooguit een jaar oud en stuurde een videootje van het misbruik naar de soldaat.

De politie verdenkt de vrouw er ook van dat ze het kind verkrachtte terwijl McAdoo meekeek via Skype. Lambert is opgepakt wegens sodomie, verkrachting van een kind en het vertonen van kinderporno. Haar vriend is in afwachting van toestemming om terug naar de VS te mogen.

Jackass 3.5 op 1 april online in de VS

Jackass 3.5 is vanaf 1 april online te bekijken. Dat laat de Amerikaanse site joost.com, waar de baldadige stuntfilm exclusief te zien is, weten. De film bevat opnames die Jackass 3D, de laatste bioscoopfilm van Johnny Knoxville en zijn buddy's, niet hebben gehaald.

De stunts zouden zelfs naar Jackass-maatstaven wel erg grof en dom zijn. Zo gaat Steve-O een confrontatie aan met een bijtschildpad, vormt Chris Pontius zijn geslachtsdelen tot een specht ('wood pecker') en maakt Bam Margera een vlucht met een zelfgemaakt raket met de veelzeggende titel 'rocket to Uranus'. Ook wordt Knoxville eindelijk eens hard te pakken genomen, wat doorgaans zo goed als onmogelijk is.

Vooralsnog is de film vanwege landencodes alleen in de Verenigde Staten te downloaden. Omdat veel van de beelden in Europa zijn opgenomen, blijft de kans bestaan dat de film op den duur ook hier op internet te zien zal zijn.

Sean Connery krijgt borstbeeld in Estland

Sean Connery heeft in Estland een bronzen borstbeeld gekregen. Het evenbeeld van de acteur werd donderdag onthuld in de hoofdstad Tallinn. Het initiatief voor het kunstwerk kwam van de Scottish Club, een groep die bestaat uit Estlandse liefhebbers van Schotland en Schotse expats.

"Sir Sean Connery is zonder twijfel een icoon", sprak de Britse ambassadeur Peter Carter bij de onthulling. "Hij is bekend als James Bond, maar ook als de meest sexy man van de eeuw. Hij is een groot Brits acteur, een groot Schots acteur en een geweldig symbool voor Schotland."

Connery was niet aanwezig bij de onthulling, maar liet op afstand zijn waardering blijken. "Ik kan niet anders dan gevleid zijn door dit gebaar", liet hij weten. "Het beste aan iedereen van de Scottish Club en alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt."

De 80-jarige acteur woont op de Bahama's. Hij zegt pas terug te willen keren naar Schotland als het onafhankelijk wordt van Groot-Brittannië. Toch draagt Connery koningin Elizabeth een warm hart toe, meent Carter, gezien het feit dat hij in 1999 het ridderschap accepteerde.


Sean Connery krijgt borstbeeld in Estland (Foto: Novum)

Huta Galung naar halve eindstrijd Heilbronn

Jesse Huta Galung heeft zich voor de halve finale van de Challenger in het Duitse Heilbronn geplaatst. De Nederlander was in de kwartfinale Matthias Bachinger met 3-6, 6-4 en 6-2 de baas.

In de eerste set werd Huta Galung bij 1-2 gebroken. Op 3-5 kreeg de Nederlander nog wel een kans om de Duitser terug te breken, maar daar slaagde hij niet in. De set ging daardoor met 3-6 naar Bachinger.

Huta Galung sloeg in de slotfase van de tweede set toe toen hij zijn tegenstander op 5-4 brak. In de beslissende derde set kwam Huta Galung eerst een break achter maar daarna won hij vijf games op rij en trok zo de partij naar zich toe.

Van Gent vindt zichzelf geen dissident

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt zichzelf geen dissident. Van Gent stemde donderdagnacht in het Kamerdebat over de politietrainingsmissie in Kunduz als enige van haar fractie tegen het voorstel van het kabinet. De achterban van GroenLinks, waarvan de meerderheid de missie niet ziet zitten, roert zich inmiddels.

Van Gent heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de trainingsmissie een succes wordt. Haar tegenstem betekent niet dat ze een dissident is binnen de fractie, onderstreept zij. "GroenLinks is een partij waar iedereen een mening mag hebben en waar flink gediscussieerd mag worden." Ze hoopt dat de komende tijd ook een 'goed debat' te kunnen voeren met de kritische achterban.

Vrijdagochtend liet politiek activist Sietse Bosgra op Radio 1 weten dat hij uit de partij stapt. Op Twitter kondigden meerdere GroenLinks-leden aan dat ze hun lidmaatschap gaan opzeggen vanwege de steun aan de missie.

Donderdag kondigde de voorzitter van de Midden Oosten-werkgroep van de partij Karel van Broekhoven aan dat fractievoorzitter Jolande Sap op het partijcongres van GroenLinks begin februari een motie van afkeuring kan verwachten. Hij verwacht dat binnen de partij 'de pleuris uitbreekt'. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek donderdag dat 79 procent van de GroenLinks-achterban tegen de missie is.

'Dead Space 2 verkoopt beter dan eerste deel'

Analisten hebben tegenwoordig bijna overal wel wat op te zeggen en nu ook. Analisten geven aan dat Dead Space 2 massaal het eerste deel voorbij stijgt in de verkoopcijfers. EA heeft nog geen officiële cijfers vrijgegeven dus we moeten nog even afwachten of de analisten correct zijn.

Dead Space 1 was een goede game maar toch wist die niet zo goed te verkopen en al snel kreeg de game een cult-status. Voor het tweede deel is er veel meer hype geweest en de game lijkt zeer goed ontvangen te worden. Dead Space 2 speelt zich af drie jaar na het origineel en zal weer Isaac Clarke als hoofdrolspeler bevatten.

Frans verbod op homohuwelijk niet ongrondwettig

De Franse wet die het homohuwelijk verbiedt is niet in strijd met de grondwet. Dat heeft de Franse Constitutionele Raad vrijdag bepaald. Wel merkt de raad op dat het het parlement vrij staat om nieuwe wetten te schrijven aangaande het homohuwelijk.

In een toelichting op het besluit stelt de raad dat parlementariërs het erover eens zijn dat 'het verschil in situatie tussen homoseksuele stellen en heteroseksuele stellen een verschil in behandeling wat betreft familierechten kan rechtvaardigen'. "Het is niet aan de Constitutionele Raad om zijn waardeoordeel in te wisselen voor dat van de parlementariërs", aldus de raad. De raad heeft naar eigen zeggen slechts de taak om te bepalen of een maatregel strookt met de rechten en vrijheden zoals die worden gegarandeerd door de grondwet. Dat bleek in dit geval zo te zijn.

De kwestie toont een paradoxale situatie in Frankrijk: enerzijds heeft het land een open houding ten aanzien van relaties en seksualiteit, maar aan de andere kant is het land conservatief als het aankomt op familiewaarden.

FOK!tv - Babes en Nerds op F.A.C.T.S.

Onlangs werd in België de comic & fantasybeurs F.A.C.T.S gehouden waar twee dagen lang fans van comics, fantasy en films naartoe kwamen.

Het was er een mooie mix van nerds en babes en FOK!tv sleepte ze allemaal voor de camera. Naast prinsesjes en zombies waren er ook wat bekende sterren aanwezig, zoals de politieagent uit Allo Allo, een Terminatrix en twee leden van het A-team. En een van hen werd behoorlijk chagrijnig van de camera. Wie? Dat zie je in FOK!tv.

> Download de flv en speel af met oa VLC Media Player

'Johma-sandwich is botoxbroodje'

De Johma Bruine Sandwich Bacon Ei zit tjokvol kunstmatige toevoegingen en is daardoor bijna twee weken houdbaar. Videobeelden tonen dat een gewone sandwich al na een dag schimmelt, terwijl het 'verse' Johma-broodje er na dertien dagen nog als nieuw uitziet. Consumentenorganisatie Foodwatch vindt dat consumenten misleid worden.

Het geheim van de lange houdbaarheid zit in de negentien additieven die op 29 verschillende manieren zijn toegevoegd. Op de verpakking van de Johma Bruine Sandwich Bacon Ei, die ruim drie euro kost, staan teksten als 'Iedere dag vers bereid' en 'de beste ingrediënten'. Johma noemt zichzelf 'de bekendste en grootste saladebereider van Nederland'.

"Noem het gerust een botoxbroodje, want het staat letterlijk stijf van de kunstmatigheid", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. De organisatie telde vijf soorten conserveermiddelen, drie voedingszuren, drie antioxidanten, drie emulgatoren, twee verdikkingsmiddelen, twee stabilisatoren, een kleurstof en een zuurteregelaar. De toevoegingen met de E-nummers zorgen ervoor dat de sandwich er 'fresh' uit blijft zien.

Johma maskeert de volgens Foodwatch laffe nasmaak van de toevoegingen en de bewerkte ingrediënten met een berg zout. "Wie een hele sandwich van 145 gram opeet, heeft bijna de helft van de zes gram zout binnen die je dagelijks mag hebben", stelt de organisatie.

Het is overigens niet verboden in dit soort gevallen de woorden 'fresh' en 'vers bereid' te gebruiken, want die termen zijn niet beschermd in de Warenwet. Omdat consumenten niet honderden E-nummers uit hun hoofd kunnen leren, spreekt Van Opzeeland van 'alledaagse misleiding'.

Johma zou meer stoffen toevoegen dan de concurrenten en de houdbaarheid tot acht dagen oprekken. De HEMA Sandwich Bacon Ei en de AH Bacon Ei sandwich zijn maar twee dagen houdbaar, meldt een woordvoerder van Foodwatch. Zij zegt geen inhoudelijke reactie van Johma op de bevindingen te hebben gekregen.


'Johma-sandwich is botoxbroodje' (Foto: Novum)

UEFA: geen EK Oekraïne bij schorsing

De UEFA heeft Oekraïne gewaarschuwd dat een schorsing door de FIFA het land het EK van 2012 kost. Dat heeft de Europese voetbalbond vandaag bekendgemaakt.

De FIFA heeft Oekraïne eerder gewaarschuwd dat de politiek zich niet met de nationale voetbalbond moet bemoeien. De wereldvoetbalbond gaf Oekraïne daarom een ultimatum om de bond met rust te laten. Anders wordt Oekraïne geschorst.

Bij een schorsing zijn Oekraïense clubs niet meer welkom bij Europese toernooien en mogen Oekraïense nationale teams geen interlands meer spelen. Volgens de UEFA zou Oekraïne bovendien het EK kwijtraken, dat het land samen met Polen organiseert.

De UEFA besloot Oekraïne bij de loting voor de EK-kwalificatie onder 21 jaar in de enige poule met zes landen in te delen. Op die manier hoeft de kwalificatie bij een eventuele schorsing niet ingrijpend te veranderen. De loting is op 3 februari.

Het dispuut tussen FIFA en Oekraïne draait om bondsvoorzitter Grygoriy Surkis. Deze oud-voorzitter van Dynamo Kiev is sinds 2000 de hoogste baas van de Oekraïense bond. Oekraïense voetbalfunctionarissen claimen dat Surkis Dynamo voortrekt en willen hem afzetten, maar volgens de FIFA en de UEFA zijn de functionarissen door politici beïnvloed.

Ketelbrug weer niet open door storing

De Ketelbrug op de A6 in Flevoland gaat voorlopig niet open. Het waarschuwingssysteem is donderdagnacht opnieuw getroffen door een storing. Monteurs waren bezig met onderhoudswerkzaamheden. Door de storing wordt de brug voorlopig niet bediend, meldt Rijkswaterstaat vrijdag. De scheepvaart is daardoor grotendeels gestremd.

Het systeem is de afgelopen jaren al vaker defect geweest. In oktober 2009 raakten vier mensen gewond bij een ongeval toen de brug plotseling omhoog ging, zonder dat de slagbomen naar beneden gingen. Donderdag werkten de waarschuwingslichten niet.

Rijkswaterstaat besloot naar aanleiding van deze incidenten het waarschuwingssysteem te vervangen. Het nieuwe systeem moet komend voorjaar in gebruik worden genomen.

De Ketelbrug blijft in ieder geval vrijdag nog dicht. Rijkswaterstaat is de hele dag bezig met herstelwerkzaamheden. Vrijdagnacht wordt het systeem opnieuw getest. Het wegverkeer kan daardoor enige vertraging oplopen.

Derde deel The Hangover onwaarschijnlijk

The Hangover-acteur Ed Helms denkt niet dat er nog een derde deel van de komedie gemaakt wordt. Volgens Helms, die in de twee delen van The Hangover het personage Dr. Stu Price speelt, zou een derde deel de reputatie van de eerste twee delen kunnen schaden.

"Ik betwijfel dat er nog een derde deel komt. Volgens mij zou regisseur Todd Phillips dat niet laten gebeuren", vertelt Helms aan de Amerikaanse krant Los Angeles Times. "Ik mag hopen dat The Hangover bekendstaat als een film met een zekere kwaliteit."

In het eerste deel van The Hangover vertrekken vier vrienden naar Las Vegas voor een beestachtig vrijgezellenfeest voor hun vriend Doug. Maar als ze na een wilde nacht in hun hotelkamers wakker worden, is de bruidegom verdwenen en weet niemand nog wat er de avond ervoor gebeurd is. In het tweede deel gaan de heren naar Bangkok, deze keer omdat Stu gaat trouwen.

The Hangover was wereldwijd een groot succes. The Hangover Part II komt in Nederland op 26 mei uit.


Derde deel The Hangover onwaarschijnlijk (Foto: Novum)

[WB] Skobrev snelste op schaatsmijl

Ivan Skobrev heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou de 1.500 meter voor mannen gewonnen. De Europees kampioen allround zette een tijd van 1.45,53 neer. Mark Tuitert was met 1.46,59 en de derde plaats de beste Nederlander.

Kjeld Nuis moest al in de eerste rit aan de bak. Zijn tegenstander was de Canadees Justin Warsylewicz. Nuis nam gelijk het initatief en reed de Canadees al snel op achterstand. De Nederlander kwam uiteindelijk in 1.47,75 over de finish. In de zesde rit moest Wouter Olde Heuvel het opnemen tegen de Pool Zbigniew Brodka. Brodka gaf de Nederlander goed partij en nam zelfs een kleine voorsprong. Olde Heuvel nam het heft bij het ingaan van de laatste ronde zelf in handen en kwam uiteindelijk in 1.47,40 over de finish en was daarmee de snelste.

In de rit erop scherpte Denny Morrison de snelste tijd aan tot 1.46,25. Die tijd bleef echter niet lang staan. Europees kampioen Ivan Skobrev zette in de achtste rit 1.45,53 neer. Mark Tuitert en Stefan Groothuis hadden een Nederlands onderonsje in de negende rit. Het was Groothuis die de regie in handen nam en die ook niet meer uit handen leek te geven. Tuitert vocht zich echter terug en kwam net iets eerder over de streep: 1.46,59 om 1.46,61.

Het laatste paar werd gevormd door Håvard Bøkko en Simon Kuipers. De twee openden traag en ook een ronde voor het einde waren de tijden matig. Dankzij een eindsprint won Bøkko in 1.46,76, Kuipers kwam niet verder dan 1.47,48.

Crysis 2 krijgt ook PC demo

Na wat vanzelfsprekend geklaag van PC-bezitters over het uitblijven van een demo voor hun geliefde computer, heeft Crytek via Twitter aangekondigd dat ook voor dit platform een demo van Crysis 2 zal verschijnen. Over de PlayStation 3-versie is nog niks bekend. Crysis was altijd het paradepaardje van de PC.

Volgens de tweet zou het een multiplayer demo betreffen. Wanneer het beschikbaar zal komen is echter niet bekendgemaakt. Als dat wel gebeurt, dan laten we jullie dat natuurlijk weten.

Ondertussen werkt Crytek hard aan wat patches voor de Xbox 360-versie van de demo, die wat freezes en disconnects zou moeten oplossen. De FPS zal 25 maart uitkomen voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

 Crysis2

[AO] Murray verslaat Ferrer in halve finale

Andy Murray heeft David Ferrer geklopt in de halve finale van de Australian Open. De 23-jarige Murray was in vier sets te sterk voor de Spanjaard: 4-6, 7-6 (2), 6-1, 7-6 (2). De Schot staat zondag voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale van het eerste grand slamtoernooi van het jaar. Novak Djokovic is zijn tegenstander.

Ferrer ging goed van start in de wedstrijd. De nummer zeven van de wereldranglijst brak Murray in de tiende game van de eerste set en kwam daarmee op een 1-0 voorsprong. In de tweede set leek zich eenzelfde scenario te voltrekken en kreeg de Spanjaard op 5-4 weer een kans op de service van Murray.

De Schot herpakte zich en trok de game naar zich toe. Op 5-5 brak hij zelf om vervolgens weer teruggebroken te worden. In de tiebreak trok de nummer vijf van de wereld alsnog aan het langste eind. Ferrer was even van slag en verloor de derde set kansloos met 6-1.

Ook de eerste Spaanse servicegame van de vierde set ging naar Murray, die op een 2-0 voorsprong kwam. Maar Ferrer brak terug en toen de daaropvolgende acht games naar de serveerders gingen, moest een tiebreak de beslissing brengen. Deze ging met 7-2 naar Murray, die na de verloren finale van vorig jaar tegen Roger Federer nu een nieuwe kans krijgt op de eindwinst.

Actie, magie en slagtanden in Rift CG-trailer

Opkomende MMORPG Rift heeft een nieuwe CG-trailer gekregen. In de trailer zien we een Rift openscheuren met vervelende gevolgen voor degene in de buurt. De MMORPG is momenteel nog in een beta maar zal vanaf 4 maart beschikbaar zijn om te spelen.

Voor Rift zal je maandelijks een bedrag moeten betalen maar momenteel is nog niet bekend welk bedrag dit gaat worden. Bekijk de CG-trailer hieronder en voor meer informatie over de game kan je op de officiële faq terecht.

 

[WB] Sáblíková wint 3.000m, Wüst tweede

Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou heeft Martina Sáblíková de 3.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven. Ireen Wüst werd met de tweede plaats de beste Nederlandse.

Jorien Voorhuis kwam als eerste Nederlandse op het ijs. Zij moest het opnemen tegen Olga Graf. Voorhuis ging rap van start en nam gelijk een voorsprong op de Russin. Voorhuis reed een goede rit en kwam in 4.11,35 over de meet, de snelste tijd tot dan. In de rit erop trof Marije Joling Yelena Sokhryakova. Sokhryakova nam het voortouw en Joling kon enkel volgen. Uiteindelijk was het Joling die na twee sterke laatste ronden won in 4.12,59.

Ireen Wüst moest het opnemen tegen Christine Nesbitt. Tot die rit was de tijd van Voorhuis nog het snelste. Nesbitt nam na drie ronden een kleine voorsprong op Wüst maar de rijdster van TVM wist het gat klein te houden en een ronde erna zelf voor de aanval te kiezen. Met nog een ronde te gaan reed Wüst onder de tijd van ploeggenote Voorhuis. Nesbitt moest de Nederlandse laten gaan en Wüst kwam in 4.05,41 over de meet, de snelste tijd.

In de eennalaatste rit moest Martina Sáblíková het opnemen tegen Brittany Schussler. Schussler nam in het begin de regie in handen met de Tsjechische er net achter. Allebei reden ze nog boven de tijd van Wüst. Drie ronden voor het einde kwam Sáblíková op stoom en liet ze Schussler achter zich. Met nog één ronde te gaan was ze nog wel langzamer dan Wüst. Dankzij een snelle laatste ronde kwam ze met 4.04,04 toch onder de tijd van Wüst over de finish.

De tijd van de Tsjechische werd in de laatste rit niet verbeterd. Stephanie Beckert kwam ten val en Jileanne Rookaard kwam niet verder dan 4.12,98.

Seriemoordenaar in L.A. Noire screenshots

Rockstar heeft een aantal nieuwe screenshots voor hun aankomende game L.A. Noire vrijgegeven. Ook hebben ze een nieuwe website voor de game gelanceerd. Op de screenshots zien wij vooral veel doden, en dit lijkt te zijn gedaan door een seriemoordenaar die graag een teken in het gezicht van zijn slachtoffers achterlaat.

De nieuwe website is hier te bekijken. L.A. Noire komt op 20 mei uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

la noire

la noire

la noire

la noire

la noire

la noire

 

Vrouw belt politie omdat man geen seks wil

In Australië diende vandaag het proces tegen een 35-jarige vrouw uit Pontville. Zij heeft bekend de politie onder valse voorwendselen naar haar huis te hebben gestuurd. Alison Louise Vince belde het alarmnummer omdat haar man weigerde met haar de liefde te bedrijven.

Vince kreeg het vorig jaar mei aan de stok met haar inmiddels ex-man omdat hij geen zin had in seks. Hierop belde de vrouw de politie en meldde dat de beste man haar had mishandeld.

Hoewel ze zich er niets meer van kan herinneren, heeft zij de rechter verteld dat ze die avond te veel had gedronken en medicijnen en speed had geslikt. De rechter heeft haar veroordeeld tot het betalen van een boete van 400 Australische dollars.

Boerrigter: "Loting was absoluut eerlijk"

Ajax werd donderdag voor de halve finale van de KNVB beker gekoppeld aan RKC Waalwijk. Derk Boerrigter mocht op de knop drukken.

Samen met Ajacied Jan Vertonghen mocht de aanvaller van RKC de loting verrichten. "Ik drukte inderdaad op die knop", zegt Boerrigter tegen Voetbal International. "ik stond er met mijn neus bovenop en kan je vertellen dat alles absoluut eerlijk is gegaan. Ajax heeft gewoon een gelukje gehad met deze thuiswedstrijd."

Boerrigter hoopte op een andere tegenstander en ook zijn teamgenoten waren niet al te blij met de loting. De speler ontving meteen een aantal sms'jes. "En die waren niet allemaal positief", lacht hij. "Ajax speelde redelijk goed en creëerde een hoop kansen. Ik vond ze beter dan NAC. Wij kunnen onze borst natmaken."

Ajax strijdt op 3 maart tegen RKC Waalwijk om een plek in de finale. Het duel wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA. In de andere halve finale staat FC Twente tegenover FC Utrecht. De Tukkers versloegen woensdag PSV na strafschoppen, terwijl Utrecht afrekende met FC Groningen.

Nieuwbouw Stedelijk Museum stilgelegd

De nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam ligt stil. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt berichtgeving hierover in Het Parool. Volgens de krant staat hoofdaannemer Midreth op het punt failliet te gaan en hebben alle 120 werknemers van de onderaannemers de bouwplaats donderdag verlaten.

De zegsman wil niet bevestigen of het bedrijf uit Mijdrecht op een faillissement afstevent. "We zijn voorbereid op deze situatie en zijn in gesprek met de aannemer."

Volgens Het Parool betaalt het bedrijf al geruime tijd de rekeningen van onderaannemers niet. De Rabobank zou de leiding bij Midreth hebben overgenomen en vrijdag een faillissementsaanvraag indienen bij de rechtbank.

Shinobi III vanaf nu in de AppStore

De klassieker Shinobi III: Return of the Master Ninja uit 1993 dat oorspronkelijk uitkwam op de Sega Mega Drive is vanaf vandaag ook te spelen op een moderner apparaat. Het spel is vanaf vandaag te downloaden in de App Store, waardoor die gespeeld kan worden op de iPhone, iPod Touch en de iPad.

Shinobi III: Return of the Master Ninja kost €2,39 en is vanaf nu te downloaden via de App Store op iTunes.

shinobi 3

11-jarige autistische jongen als "cheater" gelabeld door Microsoft

In de Amerikaanse media gaat het bericht rond dat Julius Jackson, een 11-jarige autistische jongen, door Microsoft als ‘cheater' wordt gezien, en dat zijn 1500 cheevos van zijn Live-account zijn verwijderd. Het schijnt dat Julius op een dag wakker werd, en merkte dat zijn Achievements weg waren en er een ‘cheater'-label op zijn account zat.

Na contact opgenomen te hebben met Microsoft kreeg de moeder van Julius een email met daarin de uitleg dat het ‘cheater'-label wordt gegeven aan gamers die Achievements behalen door gebruik te maken van ‘externe hulpmiddelen', voornamelijk hacken.

"Het enige wat we doen is het bijstellen van de Gamerscore van de gamer, en de gamer het label valsspeler geven. Dit label is te zien op Xbox.com en op de Gamercard als de gamer aangesloten is op Xbox Live. De gamer kan wel gewoon nieuwe Achievements halen," aldus Microsoft.

Volgens de moeder van Julius is Xbox Live een belangrijk deel van Julius' leven, en biedt het hem de mogelijkheid contact te hebben met andere mensen. Stephen Toulouse, director of police and enforcement bij Microsoft, liet het volgende weten: "Zombie Kill67, het account van Julius, is naast de Xbox waar het zich normaal op bevindt, ook op een Xbox in een andere stad verschenen. Daarnaast is op het account een aantal Achievements gehaald voor Halo 3 die alleen online en in een bepaalde volgorde gehaald kunnen worden. Ze waren echter niet in de goede volgorde gehaald, en bovendien waren ze gehaald terwijl het account offline was. Dit is alleen mogelijk door de technologie van het systeem te veranderen, oftewel door hacken."

Jennifer Zdenek, Juilius' moeder, gaf toe dat haar zoon informatie over zijn account aan een andere gamer heeft gegeven, zodat hij Recon Armor zou kunnen bemachtigen in Halo 3. "Hij heeft zijn Gamertag doorgegeven. Ik heb hem gewaarschuwd, maar het is niet zoiets groots als een pincode. Het is maar een spelletje, dus we maakten ons er niet zoveel zorgen om. Die jongen bood aan om Recon Armor voor hem te bemachtigen, en dat is gebeurd."

Tja... Gevalletje eigen schuld dikke bult, of zou Microsoft coulant moeten zijn in dit geval?

 

Nelson Mandela ontslagen uit ziekenhuis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis. Dat werd bekendgemaakt door zijn arts. Mandela werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen vanwege een acute infectie van zijn luchtwegen.

Volgens de arts slaat de behandeling van Mandela goed aan en krijgt hij thuis verdere zorg. "Medisch gezien is er op dit moment geen reden tot paniek", zei hij.

Mandela moet regelmatig naar het ziekenhuis voor controles, maar zijn bezoek van woensdag duurde langer dan normaal; hij verbleef tot vrijdagmorgen in het ziekenhuis. De opname van Mandela trok veel journalistieke aandacht. De relatieve stilte rondom de toestand van Mandela leidde tot veel speculaties.


Nelson Mandela ontslagen uit ziekenhuis (Foto: Novum)

KNVB wil één confrontatie in bekerfinale

De finale van de KNVB Beker zal dit jaar gewoon weer in één wedstrijd worden beslist. Een herhaling van de finale van vorig seizoen wil de voetbalbond niet nog een keer meemaken.

Vorig seizoen ging de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. Uit angst voor rellen werd toen besloten om de finale over twee wedstrijden te laten spelen. Eén in de Kuip en één in de Amsterdam ArenA, zonder uitsupporters. Nu Ajax nog in het bekertoernooi zit, is de kans aanwezig dat de Amsterdammers opnieuw in de finale terechtkomen.

Ondanks dat wil de KNVB maar een wedstrijd in de finale. "Ons uitgangspunt blijft echter één wedstrijd op zondag 8 mei", zo bevestigt een woordvoerder van de KNVB tegenover Voetbal International.

"Het is onze bedoeling er op 8 mei één groot voetbalfeest van te maken. Er wordt inmiddels ook al gesproken over de finale met de gemeente Rotterdam. We werken aan een convenant waarin een aantal uitgangspunten komt te staan." Wat die uitgangspunten precies inhouden wil de KNVB niet naar buiten brengen.

Strippenkaart later afgeschaft in Zuid-Holland

De afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland wordt een maand uitgesteld. In de provincie zou vanaf volgende week donderdag alleen nog met de OV-chipkaart kunnen worden gereisd, maar minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) legt zich neer bij de eis van de Kamer om eerst de frauderisico's te onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd.

Een Kamermeerderheid stemde donderdagnacht in met een PvdA-voorstel om de afschaffing van de strippenkaart uit te stellen. De Kamer vindt het onverstandig in Zuid-Holland volledig over te gaan op de chipkaart nu deze week is gebleken dat die heel gemakkelijk te kraken is.

Schultz van Haegen (VVD) kreeg van de Kamer de opdracht binnen een maand uit te laten zoeken wat precies de gevolgen zijn van de nieuwe kraakmethode. Schultz vond eigenlijk dat de strippenkaart gewoon afgeschaft kon worden. Volgens haar wordt met strippenkaarten net zo goed gefraudeerd.

Politie rolt bende Haagse internetoplichters op

De politie in Den Haag heeft de afgelopen maanden zestig verdachten aangehouden die worden verdacht van internetoplichting. De verdachten zouden deel uitmaken van een netwerk dat zich bezighield met het plunderen van bankrekeningen via internet.

Vier mensen deden in het voorjaar van 2010 aangifte omdat hun bankrekening was leeggehaald. Drie van hen werden opgelicht via internet.

De oplichters maakten de slachtoffers in totaal ongeveer 170.000 euro afhandig door hun bankgegevens via e-mails te ontfutselen onder de noemer van een veiligheidsonderzoek.

Het gestolen geld is vervolgens gestort op bankrekeningen die vrijwel allemaal op naam staan van jonge meisjes met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond. Kort na de stortingen is het geld van deze rekeningen opgenomen.

Een deel van de meisjes verklaart dat ze haar bankpas heeft verloren of met goed vertrouwen heeft uitgeleend. Anderen bekennen hun betaalpas in ruil voor geld ter beschikking te hebben gesteld aan vage kennissen en wisten dat hun rekening voor iets crimineels werd gebruikt.

De vrouwen zijn aangehouden. Hun verklaringen hebben vervolgens geleid tot de aanhouding van jongemannen die hen hun pinpas hebben laten afgeven. Volgens de politie staat er een leider boven deze ronselaars.

Deze man staat slechts bekend als 'hij' en vormt volgens de politie de schakel tussen de Haagse groep en andere groepen ronselaars.

'Actrice Saoirse Ronan toch in The Hobbit'

Het lijkt erop dat Saoirse Ronan toch mee gaat spelen in The Hobbit. De casting director van de twee films heeft haar mond voorbij gepraat op de Ierse site IFTN. Ze zegt dat Ronan dolgelukkig is met haar nieuwe rol. Tot nu toe ontkende Ronan überhaupt te zijn gevraagd.

"Werken met (regisseur) Peter Jackson is als werken met je familie, het is geweldig", zegt de Ierse Ros Hubbard, die samen met haar man John verantwoordelijk is voor de casting van de Hobbit-films. "Saoirse gaat met haar hele familie naar de set. Iedereen is daar heel hecht met elkaar en liefdevol. Het is absoluut geen typische studioproductie."

Het is nog niet duidelijk welke rol Ronan gaat spelen. De geruchten gaan al een tijdje dat ze de elf Itaril, een vrouwelijke krijger, gaat spelen. De 17-jarige Ronan en Jackson werkten al eerder samen aan The Lovely Bones uit 2009. Deze film betekende de grote doorbraak voor Ronan.

De Ieren zijn sterk vertegenwoordigd op de Hobbit-set. Naast Ronan zijn ook James Nesbitt en Aiden Turner in de films te zien. Zij spelen twee van de dertien dwergen waarmee hobbit Bilbo afreist naar het hol van de draak Smaug om diens schat te stelen. The Hobbit wordt in twee delen verfilmd, die gepland staan voor 2012 en 2013.


'Actrice Saoirse Ronan toch in The Hobbit' (Foto: Novum)

Hennepkwekerij ontdekt door ruziënde mensen

Agenten hebben donderdag in Den Haag een hennepkwekerij kunnen opdoeken dankzij ruziënde mensen. Bij de ruzie maakten een 27-jarige man en twee vrouwen van 47 en 24 jaar uit Den Haag zo veel lawaai dat de politie poolshoogte ging nemen.

Agenten troffen in de woning aan de Van Musschenbroekstraat rond 18.00 uur niet alleen de amokmakers, maar ook de hennepkwekerij met 550 planten aan. Het drietal moest mee naar een politiebureau, de kwekerij werd ontmanteld.

Internazionale strikt Bayern-talent Knasmullner

Internazionale heeft Christoph Knasmullner losgeweekt bij Bayern München. Dat meldt de regerend Italiaans kampioen op zijn website. Het 19-jarige Oostenrijkse talent wordt voor 4,5 jaar vastgelegd door Inter. Dit seizoen speelde de middenvelder tien wedstrijden in het tweede van Bayern, dat uitkomt in de derde Duitse divisie.

Knasmullner kwam niet uit voor de A-ploeg van trainer Louis van Gaal. Als Oostenrijk jeugdinternational kwam hij al uit op meerdere toernooien.

Verdachte Duitse Mirco heeft bekend

De Duitse man die is aangehouden wegens moord op en misbruik van de Duitse Mirco Schlitter (10), heeft bekend. De justitie in de Duitse stad Krefeld heeft dat vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

De verdachte is de 45-jarige Olaf H., vader van drie kinderen en bezig aan zijn derde huwelijk. Hij was woensdag door de politie van zijn bed gelicht. Zijn gezin was totaal verrast en geschokt door de aanhouding. De man werkte in Bonn bij een groot telecombedrijf.

De jongen verdween vijf maanden geleden, vlak bij de Nederlandse grens. Justitie stelt dat hij een toevallig slachtoffer was van de vermoedelijke dader. De politie heeft na de vermissing van de jongen een van de grootste zoekacties uit de Duitse geschiedenis gehouden.

Volgens onderzoeksleider Ingo Thiel heeft de man de jongen ontvoerd en hem ontkleed. Daarna heeft hij geprobeerd seksuele handelingen te verrichten en toen gedacht: "Die kan ik niet meer naar huis laten gaan". Na zijn aanhouding was de vermoedelijke dader opgelucht. "Hij was zeer rustig en verklaarde: oké, dan zeg ik jullie waar de jongen ligt", aldus de onderzoeksleider. Verdachte Olaf H. had zijn slachtoffer niet begraven, maar neergelegd op een beschutte plek.

Anders dan gedacht bracht niet de Volkswagen de politie op het spoor van de verdachte. De man had zijn auto verkocht, waardoor die niet meer geregistreerd stond. De politie kreeg de verdachte in het vizier dankzij andere aanwijzingen, aldus de onderzoeksleider. De wagen is inmiddels met een Luxemburgs kenteken weer in gebruik. Hij is aangetroffen bij de luchthaven van Frankfurt.

Verdachte Mirco heeft bekend
Verdachte Mirco heeft bekend (Foto: ANP)

El Hamdaoui en Suárez klaar voor rentree

Ajax kan komende zondag, in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda, een beroep doen op Mounir El Hamdaoui en Luis Suárez. Gisteren wonnen de Amsterdammers in het KNVB-bekertoernooi nog met 4-1 van NAC.

Vandaag namen beide aanvallers deel aan de groepstraining van Ajax. Suárez deed dit al langer, maar wegens een schorsing van zeven duels, nadat hij PSV-er Otman Bakkal had gebeten, mocht de Uruguyaan niet ingezet worden door trainer Frank de Boer.

El Hamdaoui speelde zijn laatste duel op 8 december. Destijds kwam hij als invaller in het veld tijdens het Champions League-duel met AC Milan. Sinds die wedstrijd was de aanvaller wegens diverse redenen niet inzetbaar.

Eerst meldde hij zich ziek en vervolgens gaf El Hamdaoui aan dat hij zich niet meer kon motiveren voor Ajax. Vervolgens liep de voormalige AZ-spits een knieblessure op.

[WB] Koskela schrijft 500 meter op zijn naam

Pekka Koskela heeft de 500 meter bij wereldbekerwedstrijden in Moskou gewonnen. De Fin bleef met een tijd van 35,15 seconden de Canadees Jamie Gregg die 35,23 seconden klokte voor. Jacques de Koning pakte met 35,24 seconden verrassend de laatste plaats op het podium.

Jan Smeekens was deze week niet in staat om zijn kunststukje van vorige week, een tijd onder de 35 seconden, te herhalen. De sprinter uit de Control-formatie zette 35,33 seconden neer en werd hiermee zesde. Stefan Groothuis werd gedeeld twaalfde met 35,45 seconden, terwijl Hein Otterspeer een zestiende tijd met 35,69 seconden neerzette. De Aziatische toppers bereiden zich voor op de Aziatische Spelen en ontbreken daarom in Rusland.

CD: The Dallas Explosion - Off To War

Van alle amusante Belgische bands van de laatste jaren, klinkt de naam van The Dallas Explosion wellicht hier, in tegenstelling tot in eigen land, niet direct bekend in de oren. Eigenlijk is de formatie uit Brussel al dik een decennium actief, maar na eerst een EP, Depression Is A Fulltime Job, te hebben uitgebracht in 2004, verscheen in 2007 pas het volwaardige debuut, Girlfriends & Excess. Diens langverwachte opvolger, Off To War, ligt vanaf deze week in de winkels.

Onderzoek naar bescherming hulpverleners Moerdijk

De Arbeidsinspectie onderzoekt of de hulpverleners die betrokken waren bij het bestrijden van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk voldoende zijn beschermd door hun werkgever. Dat heeft een woordvoerder van de inspectie vrijdag gezegd.

De inspectie kijkt onder meer of de hulpverleners de juiste kleding hebben gedragen. Het onderzoek is naar verwachting in mei afgerond.

De aanleiding voor het onderzoek zijn de gezondheidsklachten waarmee agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers zich na de brand hadden gemeld. De Arbeidsinspectie wil daarom in kaart brengen onder welke omstandigheden de hulpverleners hebben gewerkt.

De Arbeidsinspectie controleert ook of de medewerkers die betrokken zijn bij de sanering van het terrein van het chemiebedrijf hun werk wel veilig kunnen uitvoeren.

Telecom Egypte besloot tot stop communicatie

Telecommunicatiebedrijven in Egypte hebben afgesproken de telecommunicatie helemaal plat te leggen, indien de protesten escaleren. Dit stelt het Egyptische dagblad al-Shorouk vrijdag.

De ondernemingen zouden dit bij geheim crisisoverleg hebben besloten. Internet en mobiele telefonie zijn vrijdag uitgevallen. Websites die gebruikmaken van buitenlandse servers, waren nog wel te zien.

Betrokken ondernemingen zoals Etisalat, Mobinil, Tedata en Vodafone zouden geregeld afgevaardigden naar de staatstelecommunicatiemaatschappij sturen om hun stappen in de crisis te coördineren. De Egyptische staat zou de controle over de telefonie verder willen uitbreiden.

Vrijdag worden nog meer grote betogingen verwacht tegen het bijna dertig jaar oude regime van Hosni Muburak. Een van de belangrijkste middelen van betogers om een demonstratie op gang te krijgen, lijkt het contact via internet.

Almeerse leraar blijft langer vast

Een 64-jarige leraar van een basisschool in Almere die verdacht wordt van het bezit en verspreiden van kinderporno, blijft nog zeker twee weken vast zitten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald.

De rechter-commissaris oordeelt dat er voldoende bewijs is om de man langer vast te houden. De verdachte werd dinsdagochtend aangehouden. Voor zover bekend heeft hij zelf geen kinderporno gemaakt.

De man werkte een dag per week op basisschool De Poort. Bij zijn aanhouding zijn computers in beslag genomen.

'The Last Story is succesvol in Japan'

Wii-exclusieve RPG, The Last Story, van Mistwalker is blijkbaar een succes in Japan. De eerste lading games is volledig uitverkocht terwijl de game pas gisteren is uitgekomen in Japan. De tweede lading komt gelukkig vandaag weer binnen bij de winkels en dan kunnen de pre-orders weer uitgedeeld gaan worden.

The Last Story is een Japanse RPG die exclusief voor de Wii is. Veel mensen in het westen zitten met smart te wachten op deze game maar helaas ziet het er naar uit dat de game alleen in Japan zal blijven. Bekijk hieronder een tien minuten durend gameplay-filmpje. Alhoewel het volledig Japans is kan het spoilers bevatten.

[WB] Wolf wint eenvoudig 500 meter in Moskou

Jenny Wolf heeft bij de vrouwen bij de wereldbekerwedstrijd in Moskou op eenvoudige wijze de 500 meter gewonnen. De Duitse was met een tijd van 37,90 seconden de enige die de barrière van de 38 seconden slechtte. Margot Boer eindigde in een tijd van 38,56 seconden als tweede, voor de Amerikaanse Heather Richardson die een honderdste langzamer was.

Bij de wereldbekerwedstrijd in Rusland ontbreken de Aziatische dames. Ook wereldkampioene sprint Christine Nesbitt was er op de kortste afstand niet bij. Hierdoor lag de weg open voor Wolf om de zege eenvoudig te grijpen. Achter Boer en Richardson werd Annette Gerritsen met 38,71 seconden vierde. Ook Laurine van Riessen bleef met 38,92 seconden en een zesde plaats onder de 39 seconden. Thijsje Oenema (negende in 39,20 seconden) en Mayon Kuipers (dertiende in 39,45 seconden) slaagden hier niet in.

"Contador neemt risico met in beroep gaan"

Alberto Contador riskeert een zwaardere straf wanneer hij in beroep gaat tegen zijn schorsing van een jaar wegens overtreding van de dopingregels. Dat meldde Juan Carlos Castano, voorzitter van de Spaanse wielerbond RFEC, vandaag in een tv-interview.

De drievoudig Tourwinnaar heeft tien dagen om in beroep te gaan. Zijn woordvoerder meldde in de Spaanse krant AS dat Contador dat vrijwel zeker van plan is.

Contador heeft ook de mogelijkheid naar het sporttribunaal CAS te stappen. "Als Contador naar het CAS stapt, wordt de zaak mogelijk nog gecompliceerder. Dat kan het voor hem alleen maar erger maken", voorzag Castano. Contador geeft vanmiddag om vier uur een toelichting op zijn toekomstplannen. Der 28-jarige renner verblijft met zijn nieuwe ploeg Saxo Bank op Mallorca voor een trainingskamp.

Gebrselassie in marathon van Tokio

Haile Gebrselassie maakt op 27 februari zijn opwachting bij de marathon van Tokio. Het wordt voor de Ethiopische atleet zijn eerste grote wedstrijd sinds hij zijn afscheid aankondigde.

De 39-jarige Gebrselassie liet eind november weten dat hij zijn loopbaan wilde beëindigen. Hij zei dit nadat hij met een knieblessure moest opgeven in de marathon van New York, maar kwam een paar dagen later alweer op dit besluit terug.

Naast Gebrselassie doen in Tokio ook de Keniaan Felix Limo, oud-winnaar van de marathon in Rotterdam, en de Ethiopiër Yemane Tsegay mee.

Gebrselassie in marathon van Tokio
Gebrselassie in marathon van Tokio (Foto: ANP)

'Omstreden bedrijf betrokken bij koop dienstwapen'

Een van corruptie betichte wapenleverancier is betrokken bij de aankoop van het nieuwe dienstpistool door de Nederlandse politie. Wapengroothandel Technisch Bureau Müller (TBM) uit Arnhem, was in 2002 betrokken bij de omstreden aanbesteding van pepperspray, schrijft de Volkskrant.

Donderdag maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat de politie een nieuw pistool krijgt van fabrikant Sig Sauer. TBM is de officiële verkoopagent van Sig Sauer in Nederland.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de aankoop van de pepperspray, omdat er mogelijk sprake is van corruptie. De Rotterdamse agent die daarbij door TBM zou zijn omgekocht, speelt ook een rol bij de aanbesteding van de dienstpistolen.

De agent was in de tijd van de aanbesteding van pepperspray materiedeskundige. Hij zou de specificaties voor de spray zo hebben gemanipuleerd dat TBM de aanbesteding won. De krant schrijft dat de agent als materiedeskundige heeft meegeschreven aan de technische specificaties van het nieuwe politiewapen.

Op verzoek van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) werden twee onderzoeken uitgevoerd naar het verloop van de aanbesteding van het nieuwe politiepistool. Uit de onderzoeken bleek dat gedurende het aanbestedingsproces van het pistool er geen sprake was van onregelmatigheden.

Volgens de NOS is politievakbond NPB ongelukkig met de gang van zaken rond de aankoop van het nieuwe dienstwapen voor de politie. De testers van de wapens hebben de voorkeur voor een ander pistool.

Ferrari F150 in Maranello gepresenteerd

Ferrari heeft als eerste Formule 1-team haar bolide voor het seizoen 2011 gepresenteerd. De Italiaanse renstal hield haar presentatie van de F150 in haar thuishaven Maranello. De naam van de bolide is een verwijzing naar de Italiaanse eenwording 150 jaar geleden.

Ferrari hoopt met de nieuwe auto beide wereldtitels in de Formule 1 weer te veroveren. Opvallend aspect aan de bolide is de hoge voorkant. Hiermee hoopt de renstal de luchtstromen aan de achterzijde van de bolide te verbeteren. Verder zitten de coureurs Felipe Massa en Fernando Alonso iets hoger in de auto, terwijl de achterzijde van de sidepots juist lager is geworden. Tenslotte is de bolide uitgerust met het Kinetic Energy Recovery System en een beweegbare achtervleugel. De dubbele diffuser en de F-duct zijn door de nieuwe reglementen verdwenen.

'Castaignos per direct naar Inter'

Een delegatie van Feyenoord is op dit moment in Milaan om met Internazionale te praten over een transfer van Luc Castaignos naar de Italiaanse grootmacht. Volgens Voetbal International zal Castaignos per direct de overstap naar de Serie A maken.

Eerst was er nog sprake van een huurcontstructie met Feyenoord, maar wegens personele problemen in de voorhoede van Inter lijkt dit van de baan te zijn. De Italiaanse club, waar ook Wesley Sneijder onder contract staat, wil volgens VI de jonge spits direct overnemen.

Arie Treffers, zaakwaarnemer van Castaignos, denkt dat de transfer tot stand gaat komen: "Luc staat open voor deze transfer. Inter wil deze deal aan het einde van de week rond hebben en wil hem per direct overnemen."

Castaignos kwam tot nu toe 21 keer uit voor Feyenoord. Daarin wist hij zesmaal te scoren.

Schumi: "Kan nog steeds wereldkampioen worden"

Michael Schumacher denkt dat hij het nog steeds in zich heeft om een achtste wereldtitel in de Formule 1 te pakken. De Duitser keerde vorig seizoen na drie jaar afwezigheid terug in de F1 en had het lastig. Toch wist hij tegen het einde van het seizoen enkele goede resultaten neer te zetten.

Velen dachten dat Schumacher de helm na een jaar weer aan de wilgen zou hangen, maar de Duitser zegt tegen F1 Racing dat hij zijn contract uit zal dienen. Op de vraag of hij in 2011 wereldkampioen zou kunnen worden zei hij: "Ja, absoluut. Ik heb niet voor niets een contract voor drie jaar getekend. Het is duidelijk dat we nog niet staan waar we willen zijn, maar we hebben er veel werk in de comeback gestopt en ik denk dat we dit jaar een kans hebben."

"Is het in de geschiedenis van de Formule 1 gebeurd dat iemand van een laag niveau terugkwam en meteen weer begon te winnen? Zelden," ging de zevenvoudig wereldkampioen verder. "Ik ben er van overtuigd dat we dit jaar voor zeges kunnen gaan en mogelijk zelfs voor het kampioenschap. Ik hoop het, want ik ben op een missie en wil daarin slagen. Ik ga er alles aan doen om goed te presteren. Mocht dat niet in 2011 lukken, dan moet het in het laatste jaar."

Rakitic verruilt Schalke 04 voor Sevilla

Schalke 04 en Sevilla hebben een akkoord bereikt over de transfer van Ivan Rakitic. De 22-jarige Kroaat wordt volgens de clubsite van Sevilla vandaag bij de Spaanse club medisch gekeurd en zal vervolgens een contract zetten onder een meerjarig contract.

Seville betaalt naar verluidt tussen de twee en drie miljoen euro om de Kroatische spelmaker van Schalke 04 over te nemen. Sinds 2007 kwam Rakitic uit voor de ploeg uit Gelsenkirchen. Daarvoor speelde hij voor het Zwiterse FC Basel. Na dit seizoen liep het contract van Rakitic af en daarom was Schalke bereid om hem nu al te laten vertrekken.

Gang Bang in Bulletstorm

Ontwikkelaar People Can Fly en uitgever Epic Games hebben een nieuwe skillisode van Bulletstorm vrijgegeven. In deze skillisode zien we drie nieuwe manieren om tegenstanders te doden en tegelijkertijd punten te scoren. Bulletstorm komt 25 februari naar PS3, Xbox 360 en de PC.

De drie skills die we zien zijn:

  • Burn: laad je shotgun op en laat je vijanden branden;
  • Juggler: hooghouden met je vijand;
  • Gang Bang: gebruik de flail om meerdere vijanden te doen exploderen.

Bekijk hieronder de trailer met alledrie de skills.

'Nachtleven? Alles is om vier uur dicht!'

Nachtburgemeester Isis van der Wel lanceerde donderdagavond de Amsterdamse Nachtmonitor op een feestje in café Schuim.

Een aantal 'ervaringsdeskundigen' van het nachtleven waren op het feestje afgekomen. Met de Nachtmonitor, een vragenlijst aan het nachtpubliek op www.nachtmonitor.nl, wil de nachtburgemeester in kaart brengen hoe het Amsterdamse nachtleven er momenteel uitziet en wat bezoekers ervan vinden.

Tot eind februari staat de enquete online. De resultaten worden verwerkt in een 'Nachtrapport'. Begin maart wil DJ Isis dat, symbolisch, aanbieden aan (dag)burgemeester Van der Laan.

[WB] Mulder sterkste op 500 meter in B-groep

Ronald Mulder heeft vanmorgen, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Moskou, de 500 meter in de B-groep gewonnen. De Nederlander kwam in het Krilatskoe-stadion tot een tijd van 35,66 secondes. Daarmee bleef hij de Australiër Daniel Gregg (35,70) nipt voor.

Mulder boekte daarmee een belangrijke zege, aangezien hij zich daardoor wist te verzekeren van een startbewijs bij de World Cup-finale in Heerenveen. In Thialf kan hij zich begin maart alsnog kwalificeren voor de WK afstanden in Inzell.

Eerder gingen kwalificaties voor de WK afstanaden de mist in, aangezien hij wegens een liesblessure niet in actie kwam op het WK en NK sprint. Op deze toernooien werden de meeste startbewijzen voor het toernooi in Inzell vergeven.

Ajax en Liverpool vandaag opnieuw in gesprek

Vandaag zullen Ajax en Liverpool opnieuw rond de tafel gaan om over een transfer van Luis Suárez te praten. Gisteren ving de Engelse ploeg opnieuw bot, omdat The Reds niet aan de vraagprijs van Ajax, 25 miljoen, willen voldoen.

Suárez heeft zich volgens De Telegraaf volledig op een transfer naar Liverpool gefocust. De Uruguyaan en zijn zaakwaarnemer zijn van mening dat Ajax hem zijn kans moeten laten gunnen die Liverpool de aanvaller geeft. Tevens zijn beiden van mening dat Ajax akkoord moet gaan als de Engelse ploeg met een bedrag van ongeveer twintig miljoen komen.

[NBA] James, Wade gekozen voor All-Stars Game

Op 20 februari is in de NBA de All-Star Game, een jaarlijkse wedstrijd tussen de beste spelers van de Western en Eastern Conference. LeBron James en Dwayne Wade voeren het All-Star-team van de Eastern Conference aan. De twee spelers van Miami Heat kregen samen met Dwight Howard, Derrick Rose en Amare Stoudemire de meeste stemmen van de fans.

In de Western Conference kreeg Kobe Bryant met 2,3 miljoen de meeste stemmen. Hij zal een team vormen met Kevin Durant, Chris Paul, Carmelo Anthony. De Chinees Yao Ming werd ook gekozen. De populaire speler van Houston Rockets staat echter al bijna het hele seizoen aan de kant vanwege een enkelblessure en daarom zal voor hem een vervanger worden aangewezen.

De coaches zullen de reservespelers kiezen.

Bolton Wanderers en Riga per direct uit elkaar

Mustapha Riga vertrekt per direct bij Bolton Wanderers. Er was geen toekomst meer voor de aanvaller bij de club uit de Premier League.

Manager Owen Coylo ziet het niet zitten in de speler die al sinds 2008 bij Bolton speelt. Elf maanden geleden speelde Riga zijn laatste wedstrijd voor Bolton. Hij kwam toen in actie tijdens de FA Cup-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur,

Voor beide partijen was het beter om de wegen te scheiden. "De club kan bevestigen dat Riga en Bolton in onderling overleg uit elkaar zijn gegaan. Wij wensen hem veel sterkte en succes voor de toekomst", aldus de officiële verklaring van de club uit Engeland.

Riga speelde eerder voor Levante, Sparta Rotterdam, RBC Roosendaal en Vitesse. Dit seizoen speelde hij nog geen wedstrijd voor Bolton. Met een transfervrije status kan hij nu op zoek naar een nieuwe club. Doordat hij geen contract heeft kan hij ook na de transferperiode aansluiten bij een andere club.

Uitleg over 3DS-batterijduur

Ryuji Umeza, system designer voor de 3DS, heeft wat uitleg gegeven over de batterijduur van de Nintendo 3DS. Hij geeft aan dat het achtergrondlicht van de twee schermen de grootste boosdoener is voor een verkorte levensduur van de batterij. De officiële duur van de batterij is drie tot vijf uur.

Umeza geeft aan dat als je het achtergrondlicht op maximum zet dat de batterij zo'n drie uur zal meegaan. Zet je de 3DS in power saving-mode dan zal de levensduur met 10% - 20% toenemen. Als je het achtergrondlicht op minimaal zet dan zal de duur niet veel schelen als met de power saving-mode.

De power-saving mode past het achtergrondlicht aan wanneer dat nodig is. Het uitschakelen van de 3D-functie kan je nog eens 25% opleveren. In de 3D-mode zal hij het achtergrond feller moeten maken omdat hij verschillende beelden naar de twee ogen moet sturen.

Wat vinden jullie FOK!gamers nou van deze batterijduur? Acceptabel of niet?

Ziggo halveert nettoverlies in 2010

Ziggo bv heeft afgelopen jaar zijn verlies weten te halveren terwijl de omzet met 7,1% steeg, meldt het grootste kabelbedrijf van Nederland vrijdag.

Het nettoverlies over 2010 kwam uit op EUR51,2 miljoen tegen een nettoverlies van EUR106,2 miljoen een jaar eerder.

De winst voor belasting, rente, afschrijvingen en amortisatie van goodwill, de EBITDA, exclusief kosten die aan de fusie verbonden zijn, steeg in 2010 met 12,7% tot EUR783,4 miljoen. De omzet kwam uit op EUR1,38 miljard.

De nettoschuld daalde tot 4,5 keer de aangepaste EBITDA, tegen 5,4 keer ultimo 2009. Dit jaar verwacht Ziggo een verder groei van de omzet en een bescheiden toename van de operationele kosten vanwege het uitdijende klantenbestand.

Ziggo blijft zich richten op de executie van zijn strategie. Een beslissing over een eventuele beursgang is nog niet genomen, aldus een woordvoerder.

Egypte gooit internet plat

In Egypte is internet vrijdagochtend op veel plaatsen niet te bereiken, vlak voor een grote betoging tegen president Hosni Mubarak. Activisten hadden het web de afgelopen dagen gebruikt om de demonstraties te organiseren.

Sociale netwerksite Facebook vermeldde een lijst met dertig moskeeën en kerken waar betogers vrijdagmiddag zouden samenkomen. "Egyptische moslims en christenen gaan naar buiten om te vechten tegen corruptie, werkloosheid, onderdrukking en gebrek aan vrijheid", luidde de oproep die nu niet meer te lezen is.

Sms-diensten lijken alleen sporadisch te werken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet op Twitter weten bezorgd te zijn over het afsluiten van de communicatiediensten: "Zelfs deze tweet wordt geblokkeerd in Egypte".

Internet Egypte ligt plat
Internet Egypte ligt plat (Foto: ANP)

Ziekenhuis spoort maagzweer op in adem

Ziekenhuis UMC St Radboud in Nijmegen gaat proberen maag- en leverkwalen op te sporen in de adem van patiënten. Dat gebeurt met een speciaal voor dit doel ontwikkeld apparaat. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.

Het apparaat meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak die worden uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met helicobacter pylori worden opgespoord. Ammoniak is een typisch bijproduct van deze bacterie. Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren. De test kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen.

Het project bij UMC St Radboud moet ook leiden tot de ontwikkeling van een handzaam apparaat voor huisartsen. Dat zou veel geld kunnen besparen omdat door de ademtest tijdrovende en kostbare onderzoeken achterwege kunnen blijven.

Clijsters waarschijnlijk bezig aan laatste seizoen

De kans is groot dat Kim Clijsters bezig is aan haar laatste seizoen in het internationale circuit. Dit zei de Belgische tennisster een dag voor de finale van de Australian Open. Daarin speelt Clijsters tegen de Chinese Li Na.

"Dit wordt waarschijnlijk mijn laatste volledige jaar op de tour en daarna zullen we wel zien. Het is fijn dat ik de finale heb gehaald en dat ik voor de titel kan spelen. Ik zal zeker niet nog vijf jaar hier komen, dus het is mooi dat ik mezelf de kans heb gegeven nog zo'n grote wedstrijd te spelen," aldus Clijsters.

Clijsters maakte in 2009 haar rentree nadat ze moeder was geworden. Ze boekte meteen succes door de US Open te winnen. In 2010 won ze vijf toernooien en verdedigde met succes haar titel bij de US Open.

Parkeerkaartjes met scheldwoorden

In Amsterdam is een nieuwe trend ontstaan sinds je daar zelf je kenteken in kunt voeren als je een parkeerkaartje koopt. Wie dat namelijk doet hoeft geen kaartje meer achter zijn raam te leggen, omdat een speciaal apparaat je kenteken scant en ziet dat je hebt betaald.

Wie wel een kaartje achter z'n raam legt kan elke willekeurige cijfer- en lettercombinatie intoetsen. En dus ook scheldwoorden. Met als gevolg dat parkeerwachten in Amsterdam regelmatig via het parkeerkaartje woorden als 'hufter', 'klojo'en 'etter' krijgt te lezen. (foto) Je kunt in totaal tien tekens intoetsen.

Parkeerbeheer Amsterdam is niet blij. "Onze medewerkers krijgen al zo veel naar hun hoofd geslingerd", aldus een woordvoerder. "Dan is dit niet leuk voor ze om te lezen. Onze handhavers zorgen er alleen maar voor dat iedereen betaalt. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Politie stuit op lichaam in afgebrande kennel

De politie heeft vrijdagochtend een stoffelijk overschot gevonden in de kennel in Winterswijk waar donderdagavond een grote brand heeft gewoed. Dat maakte de politie bekend. Het gaat vermoedelijk om de 75-jarige kennelhoudster uit Winterswijk.

De politie stuitte ook op twee dode honden. Donderdagavond dacht de politie nog dat alle honden in veiligheid waren gebracht.

De brand brak donderdag rond 18.45 uur uit in de ongeveer duizend vierkante meter grote omgebouwde schuur aan de Steengroeveweg. De kennelhoudster was vermoedelijk in het pand aanwezig toen de band uitbrak. Rond 21.15 uur werd het sein brand meester gegeven.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Advocaat: "Contador is onschuldig"

Alberto Contador zal de schorsing van één jaar die hem is opgelegd door de Spaanse wielerbond niet accepteren. De Spanjaard zou bereid zijn om naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen. Dit meldt De Telegraaf.

"Alberto is immers volstrekt onschuldig. Er treft hem geen enkele blaam", aldus zijn advocaat Andy Ramos die verder zei dat het rapport van de Spaanse federatie vol "onnauwkeurigheden" staat.

Contador geeft vanmiddag een persconferentie op Mallorca waar hij met zijn ploeg Saxo Bank op trainingstage is. Overigens zei de internationale wielerbond UCI gisteren dat de straf van de Spanjaard nog niet definitief is. "Het document dat werd doorgezonden naar de UCI door de RFEC vertegenwoordigt slechts één element van de tuchtprocedure. Hierop kan de renner zijn mening geven alvorens de federatie een beslissing neemt".

DVD: Jersey Shore - Seizoen 1

Oh Oh Cherso werd hier in ons land vorig jaar redelijk populair. Maar dit is niets in vergelijking met de hitshow Jersey Shore op MTV, waarvan onze Haagse versie is afgeleid. Begin januari begon in de VS het derde seizoen van de inmiddels immens populaire TV-hit. In Nederland is nu seizoen 1 op dvd beschikbaar.

Het eerste seizoen legt de basis voor de hype die momenteel in Amerika losbarst. Jersey Shore volgt een achttal ´guido´s en guidettes´, afkomstig om en nabij New York en New Jersey. Guido's zijn Amerikanen van Italiaanse afkomst veelal uit de arbeidersklasse die hun Italiaanse genen niet onder stoelen of banken steken. Voor mannen betekent dit een macho-uitstraling (al gebruiken er veel dan wel lip-gloss) die gepaard gaat met gebronsde en gespierde lichamen, een boel haargel, zonnebrillen of gouden kettingen. Vrouwen met stijl lang zwart haar (of extensions) trekken het liefst zo weinig mogelijk aan. In Jersey Shore betekent het vaak ook nog dat je niet al te snugger bent, een grote bek en een kort lontje hebt. Zet vier van dit soort mannen en vier van dit soort vrouwen bij elkaar in een huisje aan de kust van Jersey, waar feesten en uitgaan in de zomer centraal staan, en je hebt een prachtig recept voor reality TV.

Boek: Sjoukje van de Kolk - Aandacht

Tijdens het schrijven van deze review heb ik meerdere keren mijn Facebook geopend, twee Tweets achtergelaten en drie persberichten gelezen die mijn interesse wekten. Is dat goed omgaan met tijd? Om daar meer over te lezen kan je het beste het boek Aandacht van Sjoukje van de Kolk erbij nemen en bestuderen. In deze overhaaste wereld van tegenwoordig wordt de huidige jeugd geëtiketteerd als de Einstein Generatie, met als onderbouwing dat ze altijd wel met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Dus met een pakkende subtitel als beter omgaan met het meest schaarse goed van deze tijd ben je gewapend tegen stress en burn-outs in de toekomst, althans dat beweert Sjoukje.

Ophef om bellende chauffeurs Veluwelijn

Reizigers in het Openbaar Vervoer voelen zich niet meer zo lekker in de bussen van de Veluwelijn. Er komen steeds meer klachten dat de buschauffeurs niet handsfree bellen. En daar is nu ook bewijs van.

Nadat er al een paar keer een klacht binnen was gekomen bij de stadsblog Epenaren, kreeg de redactie gisteren een foto opgestuurd. Te zien op de foto is hoe de chauffeur aan het bellen is. Volgens een van de lezers van dit artikel stond de bus stil. Feit blijft dat de Veluwelijnchauffeur dan midden op de doorgaande weg parkeert om een telefoontje te plegen. Syntus, die de Veluwelijn exploiteert, heeft nog niet gereageerd.

'NGP's wereldwijde launch gaat falen'

De NGP, het nieuwste pareltje van Sony, komt eind dit jaar uit, is de verwachting van Sony. Sony wil echter de handheld overal in de wereld tegelijk uitbrengen, maar het is mogelijk dat dit niet geheel volgens plan gaat. Sony vreest dat ze de vraag niet kunnen realiseren tijdens de launch.

In een interview met Engadget legt SCEA chief Jack Tretton uit dat de logistieke zaken een probleem kunnen vormen. Sony heeft al ervaring met het uitbrengen van vele handhelds/consoles en is er bang voor dat zij niet aan de vraag naar de NGP kunnen voldoen. Het is dus mogelijk dat delen van de wereld de NGP niet dit jaar in handen hebben, maar pas in Q1 van 2012. 

"I think our goal is always to launch holidays when the majority of sales are done. You want to have a worldwide simultaneous launch.

Having said that, this'll be our sixth platform launch, and it's very difficult to have the quantities to be able to launch on a worldwide basis on the same date. So while that's the goal, the reality might be something different.

I think our goal is, we would get at least one territory out by the end of holiday 2011."

Als we terugkijken naar de andere handheld van Sony, de PSP, dan zien we dat probleem daar al optreden. De PSP kwam in december 2004 uit in Japan. Europeanen konden echter pas spelen in september 2005. Een verschil van 9 maanden. Wanneer de handheld officieel uitkomt is nog niet bekend, maar meer nieuws hierover zal tijdens de E3 bekend worden gemaakt.

 

Alleen NS informeert reiziger voortaan

De verantwoordelijkheid voor reizigersinformatie van het spoor komt voortaan alleen bij de NS te liggen. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. Zo kunnen reizigers bij problemen beter worden geïnformeerd.

Nu zijn de NS en spoorbeheerder ProRail samen verantwoordelijk voor de informatievoorziening op het spoor. Na de problemen door het winterweer en de brand bij de verkeersleiding in Utrecht wilde de Tweede Kamer dat er iets zou veranderen.

De minister wil ook dat de klant weer centraal komt te staan. De NS en ProRail komen in het voorjaar met een voorstel.

Blend maakt NGP Uncharted

Nadat we eerder al berichtten dat Resistance niet door Insomniac wordt gemaakt, maar door Nihilistic, hebben we vandaag soortgelijk nieuws. Er zal een Uncharted uitkomen voor de NGP maar deze zal niet gemaakt worden door Naughty Dog, die eerder wel Uncharted en Uncharted 2 maakten. 

Sony's eigen Bend Studio zal de development van Uncharted NGP op zich nemen. Overigens is Uncharted NGP niet de officiële titel, maar gebruiken wij deze om duidelijkheid te scheppen tussen Uncharted 1 voor de PlayStation en Uncharted voor de NGP. Verder vertelt Sony dat de game geen port zal zijn van een eerdere game maar een losse titel zal worden. Naughty Dog zal echter wel betrokken blijven bij de productie om te controleren of de game niet teveel afwijkt van de Uncharted-reeks.

uncharted

Aandewiel: "We zullen gas moeten geven"

Gert Aandewiel, samen met John Karelse verantwoordelijk voor het eerste elftal van NAC Breda, zag zijn ploeg gisteren met 4-1 verliezen in Amsterdam. Na de bekernederlaag zal hij spelers moeten oplappen.

Zondag staat immers opnieuw het duel tussen beide ploegen op de rol, dan in competitieverband. "Ik denk dat we Ajax op een manier hebben bestreden die succes kan opleveren. We kwamen ook 0-1 voor en dan hoop je dat het bij hun in de koppies gaat spelen", doelde Aandewiel op de 3-0 nederlaag van Ajax bij FC Utrecht.

"Het gaf hoop. Daarna hebben we het moeilijk gehad en stonden we onder redelijk grote druk. De gelijkmaker is in meerdere opzichten zonde. Siem de Jong liep langs drie spelers van ons en hielp daarmee Ajax weer in het zadel. De fase daarna beperkten we ons tot verdedigen en er sporadisch uitkomen."

"Een cruciaal punt is dat er een strafschop gegeven wordt, in mijn ogen onterecht. De grootste kans voor ons was daarna voor Donny Gorter, maar Maarten Stekelenburg stond fantastisch te keepen. Dat deed Jelle ten Rouwelaar ook bij ons. Het was sneu voor ons dat we toen we alles of niets gingen spelen alsnog tegen een 4-1 nederlaag aanliepen. Dat doet pijn, maar die moet snel weg zijn. Zondag wacht Ajax", zei Aandewiel met een knipoog. "We zullen vol gas geven."

Doden door ongelukken Indonesië

Zeker zestien mensen zijn vrijdag op het Indonesische eiland Java omgekomen bij een botsing tussen twee treinen en een brand op een veerboot. Honderden mensen raakten gewond bij de twee ongelukken. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

De treinbotsing vond plaats net buiten het dorpje Banjar, in de provincie West-Java. Een trein, die stil stond op het spoor, werd frontaal geraakt door een andere trein die over een wissel reed. Ten minste vijf personen kwamen bij de botsing om het leven. Tientallen gewonden werden naar het ziekenhuis afgevoerd, van wie een aantal in kritieke toestand.

De precieze toedracht van de botsing is niet bekend. Er is een onderzoek ingesteld door het ministerie van vervoer.

Nog geen half uur later vloog vlak voor de kust van Java een overvolle veerboot in brand. Passagiers die in paniek raakten sprongen overboord. Vijf schepen werden op de veerboot afgestuurd en in totaal konden meer dan vierhonderd mensen in veiligheid worden gebracht. Elf mensen kwamen door de brand om het leven.

De oorzaak van de brand is niet duidelijk, maar sommige overlevenden beweren dat de brand werd veroorzaakt door een sigaret.

[NBA] New York te sterk voor Miami

In de NBA heeft New York Knicks Miami Heat met 93-88 verslagen. Miami leidde het duel met nog 84 seconden op de klok, maar dankzij driepunters van Landry Fields en Danilo Gallinari ging New York er alsnog met de overwinning vandoor.

Bij New York was Amare Stoudemire topscorer met 24 punten. Dwyane Wade was bij Miami goed voor 34 punten en LeBron James voegde daar 24 punten aan toe.

Dallas Mavericks boekte de derde zege op rij. Houston Rockets werd met 111-106 verslagen. Boston Celtics versloeg Portland Trail Blazers met 88-78.

Thuis Uit Uitslag
New York Miami 93-88
Dallas Houston 111-106
Portland Boston 78-88

 

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over VerdwaaldLinks.

GroenLinks steunt de als politieschool vermomde oorlogsmissie naar Afghanistan. Kostpijs: 500 miljoen euro. En wat gaan we doen? In een tot op het bot corrupt land leren we mensen hoe ze anderen nog doeltreffender kunnen intimideren en doodschieten. Een politietraining in een land zonder rechtbanken… Met straaljagers…
 
Een linkse partij, waarvan een meerderheid een rechtse minderheidsregering aan een meerderheid helpt. We leven in een bijzondere tijd:

SOCOM 4 multiplayer-trailer en datum

SOCOM 4: U.S. Navy Seals zal op 19 april uitkomen in Amerika. Deze datum is bekendgemaakt in een nieuwe multiplayer-trailer voor het spel. SOCOM 4 is exclusief voor de PlayStation 3 en een Europese datum is nog niet bekendgemaakt. Bekijk de trailer onderaan het bericht.

SOCOM 4 wordt ontwikkeld door Zipper Interactive die voor het eerst bezig is met een SOCOM-titel. Bij de GAMEstop in Amerika zullen pre-orders de multiplayer-map Abandon krijgen, bekend uit eerdere SOCOM-delen.

Liverpool negeert bod Chelsea op Torres

Britse kranten melden dat Liverpool een bod van Chelsea op de Spaanse topspits Fernando Torres heeft afgewezen. Chelsea zou bereid zijn geweest om 35 miljoen pond (40,5 miljoen euro) neer te tellen voor de 26-jarige speler.

Fenway Sports Group, de nieuwe eigenaar van Liverpool, heeft de aanbieding volgens The Guardian direct afgewezen. "De speler is niet te koop", zo citeerde de krant een woordvoerder van Liverpool.

Torres' contract bij Liverpool loopt nog tweeënhalf jaar door. Afgelopen zomer werd een clausule in het contract opgenomen, die een transfer van Torres mogelijk maakt als een club bereid is 50 miljoen pond (60 miljoen euro) voor hem te betalen.

Torres speelt voor Liverpool sinds de zomer van 2007. Daarvoor stond hij onder contract bij Atlético Madrid.

Liverpool negeert bod Chelsea op Torres
Liverpool negeert bod Chelsea op Torres (Foto: ANP)

Charlie Sheen in ziekenhuis na pornofeest

Acteur Charlie Sheen is gisteren met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat hij helse buikpijnen ondervond. Buren en artsen vreesden een overdosis. Sheen kampt al maanden met een cocaïneverslaving.

Sheen werd gisteren onwel tijdens een seksfeest in zijn appartement. Sheen was met twee pornosterren en nog vier andere vrouwen porno aan het kijken. Na het drinken van vele liters wijn zou er een koffertje vol cocaïne zijn bezorgd, welke Sheen vervolgens urenlang gerookt zou hebben.

Toen Sheen plotseling helse pijnen in zijn buik kreeg snelde een van de dames naar de buren die het alarmnummer belden.  Entertainmentsite TMZ weet te melden dat Sheen geen overdosis heeft, maar een acute hernia in zijn maag heeft, waardoor maagzuur en voedsel terug de slokdarm in worden geduwd.  Dit veroorzaakt enorme, onverdraagbare pijn.


Charlie Sheen opgenomen in het ziekenhuis (Foto: Novum)

Kamer stemt in met missie naar Afghanistan

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag ingestemd met het sturen van ruim 545 militairen en politiemensen naar het noorden van Afghanistan voor het opleiden van agenten.

Gedoogpartij PVV, fel tegenstander van de missie, schaarde zich overigens niet achter een motie van PvdA en SP die voorstelde niet akkoord te gaan met het kabinetsvoorstel voor de missie. PVV-leider Geert Wilders benadrukte dat hij andere argumenten heeft dan die twee partijen om tegen te zijn.

Het minderheidskabinet van premier Mark Rutte kan bij de missie daarom rekenen op de steun van de regeringspartijen VVD en CDA en die van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks. Van die laatste partij steunt het lid Ineke van Gent de missie niet.

Kamer stemt in met missie naar Afghanistan
Kamer stemt in met missie naar Afghanistan (Foto: ANP)

'Supermarkten gooien ingeleverde spaarlampen weg'

Supermarktmedewerkers gooien door de consument ingeleverde spaarlampen vaak gewoon in de prullenbak. Alleen gespecialiseerde lampenwinkels weten hoe het moet en laten de lampen recyclen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, schrijft De Telegraaf. Supermarkten gooien de lamp die door de klant keurig wordt ingeleverd, vaak doodleuk bij het afval.

De speciaalzaken doen het volgens Stichting Light-Rec Nederland, die het onderzoek liet uitvoeren, prima. "Dat kan eigenlijk niet beter."

Hoe organiseer je een Songfestival?

FOK! wilde wel eens iets meer weten wat er allemaal komt kijken bij het internationaal organiseren van het Eurovisie Songfestival. En wat blijkt? Event Supervisor Eurovision Song Contest is een Nederlander die ook nog eens een fervent FOK! bezoeker is!

Dit is je kans om alles te weten te komen over het Eurovisie Songfestival! Op ons mooie forum loopt een topic waarin je al jouw vragen kwijt kan. Sietse Bakker zal zeer binnenkort de beste vragen samen met FOK! selecteren en in het ESF-forum uitgebreid antwoord geven.

Dus ga naar het betreffende topic en stel je vraag!

Regime Egypte bedreigt betogers

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Egypte heeft aangekondigd dat het 'resolute maatregelen' zal nemen tegen mensen die vrijdag willen demonstreren tegen de regering van de autoritaire president Hosni Mubarak. Egypte is sinds dinsdag het toneel van grootschalige protesten tegen het regime. Vrijdag willen de betogers opnieuw de straat op gaan om hun ongenoegen te uiten.

De politie arresteerde tot nu toe naar verluidt meer dan duizend demonstranten. Zeker vier mensen kwamen om het leven tijdens geweld tussen de politie en betogers. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat het ook vrijdag op zal treden tegen demonstranten. In een verklaring meldde het ministerie dat de politie zich "aan de wet zal houden" bij acties tegen de betogers.

Regime Egypte bedreigt betogers
Regime Egypte bedreigt betogers (Foto: ANP)

Kamer wil voorlopig strippenkaart behouden

De Tweede Kamer wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) een pas op de plaats maakt bij het afschaffen van de strippenkaart. Dat bleek bij een stemming in de nacht van donderdag op vrijdag.

Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een voorstel van de PvdA om het kabinet binnen een maand verslag uit te laten brengen van de risico's op fraude met de ov-chipkaart en in ieder geval tot die tijd te wachten met de verplichte invoering ervan. Op basis van de rapportage wil de Kamer vervolgens beoordelen wanneer de ov-chipkaart als vervanger van de strippenkaart verplicht kan worden ingevoerd.

Kamer wil voorlopig strippenkaart behouden
Kamer wil voorlopig strippenkaart behouden (Foto: ANP)

Seizoen voorbij voor Dortmund-revelatie Kagawa

Borussia Dortmund-aanvaller Shinji Kagawa komt dit seizoen niet meer in actie. De 21-jarige Japanner moet een operatie ondergaan nadat hij dinsdag in de halve finale van de Azië Cup tegen Zuid-Korea zijn middenvoetsbeentje brak. Dortmund verwacht dat Kagawa pas in de zomer weer volledig hersteld is.

"Het einde van het seizoen komt te vroeg voor hem", zegt trainer Jürgen Klopp op de clubsite. "Maar we hebben nu wel de tijd om de perfecte oplossing voor Shinji te vinden. Zijn gezondheid staat centraal."

De lange absentie van Kagawa is een flinke streep door de rekening van Dortmund. Kagawa baarde opzien in zijn eerste halfjaar in Duitsland. Hij speelde zeventien duels, waarin hij acht keer scoorde. Door zijn collega's werd Kagawa uitgeroepen tot de ontdekking van de eerste seizoenshelft in de Bundesliga.

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

De Boer: "Hopen dat Suárez er zondag bij is"

Frank de Boer kon na afloop van Ajax – NAC Breda (4-1) weinig vertellen over de toekomst van Luis Suárez. Een transfer van de Uruguayaan naar Liverpool zou volgens Voetbal International afgeketst zijn.

De Boer, die zijn ploeg donderdag met 4-1 zag winnen van NAC, was niet spraakzaam over de onderhandelingen tussen Ajax en Liverpool. "Ik heb me vandaag op de wedstrijd tegen NAC gericht en heb verder niks gehoord", zei De Boer op de persconferentie. De trainer vond het moeilijk een uitspraak te doen over het meespelen van zijn voormalig aanvoerder in Breda.

"Ik hoop dat Suárez er zondag bij is voor ons", aldus de trainer. "Ik heb vandaag geen aanwijzingen kregen dat dat anders is. Als dat zo zou zijn geweest was het vermoedelijk wel uitgelekt." De Boer zag tot zijn tevredenheid dat Siem de Jong donderdag zijn doelpuntje meepikte.

Ajax verlangt naar verluidt 35 miljoen euro voor haar sterspeler, terwijl Liverpool niet verder wil gaan dan vijftien miljoen. Donderdag deed de Engelse club een ultieme poging Suárez weg te plukken uit Amsterdam, maar volgens VI zijn ook die onderhandelingen op niets uitgelopen.

Blackpool beboet voor opstellen B-team

Blackpool heeft een opvallende boete van het bestuur van de Premier League gekregen. De Engelsen moeten bijna 29 duizend euro betalen, omdat de voetbalclub op 10 november tegen Aston Villa bewust met een verzwakt elftal gespeeld zou hebben. Manager Ian Holloway voerde destijds tien wijzingen in zijn basiselftal door en heeft daarmee twee Premier League-regels overtreden.

Het bestuur van de Premier League heeft de opstelling van Blackpool drie dagen later tegen West Ham United en de daaropvolgende competitiewedstrijden als leidraad voor zijn beslissing genomen.

Volgens Holloway was hij genoodzaakt om zijn elftal om te gooien vanwege het drukke speelschema in de Premier League. Blackpool heeft veertien dagen om in beroep te gaan tegen de straf.

Fink op huurbasis naar Borussia Mönchengladbach

Michael Fink speelt de rest van het seizoen bij Borussia Mönchengladbach. De hekkensluiter van de Bundesliga neemt de 28-jarige middenvelder op huurbasis over van het Turkse Besiktas, waar hij onder Bernd Schuster niet zeker was van een basisplaats.

Fink kwam bij de Turkse topclub in anderhalf jaar tot 35 competitiewedstrijden, waarin hij twee keer scoorde. Daarvoor speelde Fink drie seizoenen bij Arminia Bielefeld en Eintracht Frankfurt. "Michael heeft al veel ervaring in de Bundesliga opgedaan, dus we zijn blij dat hij voor ons heeft gekozen", zegt sportief directeur Max Eberl op de clubsite.


Fink op huurbasis naar Borussia Mönchengladbach (Foto: Novum)

Rutte belooft openheid over missie

Mark Rutte (VVD) belooft dat hij de komende jaren 'open en eerlijk' zal zijn over de politiemissie in Kunduz. Dat zei de premier donderdagnacht tijdens het slotdebat in de Tweede Kamer.

Onder meer D66 had gehamerd op een eerlijke communicatie over de missie. "Ik zal open en eerlijk vertellen wat er gebeurt, vooral ook als dingen niet goed gaan", zei Rutte.

Hij prees D66, GroenLinks en de ChristenUnie dat zij zich uiteindelijk achter de missie hebben geschaard. Instemming van deze fracties was nodig voor een meerderheid. Het is goed dat zij deze kwestie op de 'eigen merites' hebben beoordeeld, zei de premier.

Vooral de fractie van GroenLinks maakte een worsteling door, aangezien fractieleider Jolande Sap te maken heeft met een zeer kritische achterban. Zij eiste aanpassingen op het oorspronkelijke plan en de garantie dat de missie nooit een militair karakter zou krijgen.

Rutte zegde die toe en erkende dat dit zal leiden tot een betere missie. "Ik denk dat wat er nu ligt beter is dan het oorspronkelijke voorstel." De premier wees erop dat er gewerkt gaat worden volgens een 'unieke Nederlandse aanpak'. Niet alleen duurt de opleiding van de Afghaanse agenten langer, ook wordt hun extra vaardigheden bijgebracht.

[Upd] Amber Alert ingetrokken voor vermiste jongen (9)

Sinds donderdagmiddag werd de 9-jarige David Bale uit Spijkenisse vermist. De jongen is autistisch en werd sinds 12.00 uur vermist vanaf zijn school.

De politie heeft een Amber Alert uitgegeven om de vermissing via de media onder de aandacht te brengen.

Update 1.22 uur:
David Bale is laat op de avond teruggevonden. Hij werd gezien in een trein richting Deurne, zo meldt RTL Nieuws.

West-Afrikaanse bank sluit in Ivoorkust

De Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO) heeft alle kantoren in Ivoorkust gesloten nadat ze woensdag waren ingenomen door de zittende president Laurent Gbagbo.

Door de stappen van de BCEAO heeft Gbagbo - die weigert af te treden na zijn verkiezingsnederlaag - geen toegang meer tot staatstegoeden. De Ivoriaanse economie raakt hierdoor vermoedelijk in het slop omdat die zwaar leunt op de tegoeden van de bank voor financiële transacties.

De BCEAO noemde donderdag in een verklaring de overname door Gbagbo een overduidelijk schending van internationale overeenkomsten. De raad van bestuur van de bank - die gezeteld is in Senegal - erkent Alassane Ouattara als legitieme winnaar van de Ivoriaanse presidentsverkiezingen.

Griekse politie pakt terreurverdachte op

De Griekse politie heeft een 22-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de verzending van een reeks bompakketjes door een gewapende anarchistische groep in november.

De verdachte werd woensdag gearresteerd in een van de duurdere wijken van Athene. Hij had een 9mm-vuurwapen met twee patroonhouders voor elk vijftien kogels, een namaakhandgranaat en een vervalste identiteitskaart bij zich, zei de politie donderdag.

De militante Samenzwering van Cellen van Vuur eiste in november de verantwoordelijkheid op voor de verzending van een reeks bompakketjes naar ambassades in Athene en regeringsfunctionarissen in verschillende Europese landen. Negen vermoedelijke leden van de groep staan momenteel terecht voor eerdere aanslagen.

De Griekse regering meldde donderdag dat bij de Griekse ambassade in de Spaanse hoofdstad Madrid een brief met enkele kogels is bezorgd. Over de inhoud van de brief deed het ministerie van buitenlandse zaken geen mededelingen. Bij het Griekse consulaat in Barcelona werd woensdag een soortgelijke kogelbrief bezorgd.

Vorige maand stuurden anarchisten in Italië bombrieven naar drie ambassades in Rome uit solidariteit met gearresteerde anarchisten in Griekenland.

IGZ onderzoekt activiteiten oprichter genderkliniek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een onderzoek begonnen naar de oprichter van de omstreden genderkliniek in Utrecht, Bert van Delen. De IGZ wil achterhalen of Van Delen in strijd met de Embryowet handelt. Een woordvoerder van de IGZ bevestigt een bericht hierover van UitgesprokenEO.

In het televisieprogramma wordt donderdagavond aandacht besteed aan de activiteiten van een Belgische gynaecologenpraktijk, waar Nederlandse koppels een behandeling ondergaan om het geslacht van hun baby te kiezen. Volgens UitgesprokenEO is van Delen betrokken bij deze behandeling, die in Nederland is verboden tenzij er een medische reden voor is.

De IGZ wil nagaan of Van Delen zich schuldig maakt aan een misdrijf door in Nederland mensen aan te zetten tot een illegale behandeling. Volgens het programma wijst Van Delen op websites op de mogelijkheid tot geslachtsselectie. De gynaecoloog in Antwerpen die de behandeling uitvoert, stelt dat Van Delen degene is die de hele organisatie verzorgt en de intake van de vrouwen regelt.

Ook zou Van Delen een groot deel van de kosten van de behandeling, 1200 euro, in zijn zak steken. De gynaecoloog zegt maar een klein deel van dit bedrag per behandeling te zien.

Zakenman Bert van Delen raakte in de jaren negentig in opspraak met de opening van zijn omstreden genderkliniek in Utrecht. In een reactie aan het programma laat hij weten slechts door te verwijzen en niets strafbaars te doen.

De behandeling is in België echter ook verboden. De Belgische inspectie voor de Gezondheidszorg meldt op grond van de rapportage dat in de betreffende praktijk sprake is van illegale handelingen. Van Delen zegt wel de doorverwijzing naar België voorlopig te staken, 'in ieder geval totdat er onomstreden duidelijkheid is over de wettelijke basis van de faciliteiten daar'.

Brabander vast voor schietpartij café Roosendaal

Een 29-jarige man uit Sprundel is woensdagavond gearresteerd voor het schietincident waarbij zaterdagavond in een café in Roosendaal een man werd neergeschoten. Een arrestatieteam hield de Brabander kort voor 22.30 uur aan in zijn woning. Hij is in een cel gezet.

Bij de schietpartij in de zaak aan de Bredaseweg raakte een 38-jarige man uit Sint Willebrord zwaargewond. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is inmiddels stabiel.

Op het moment van de schietpartij zaten tientallen mensen in het café. Er zijn vijftien rechercheurs op de zaak gezet. Zij gaan verder met de getuigenverhoren.

Meerderheid voor missie Kunduz

Premier Mark Rutte (VVD) heeft een meerderheid van de Kamer achter het kabinetsvoorstel weten te krijgen om politietrainers naar Kunduz te sturen. Na D66 en GroenLinks stemde ook de ChristenUnie donderdagavond tijdens het slotdebat in met de nieuwe missie naar Afghanistan.

Instemming van deze partijen was nodig voor een meerderheid. De fractie van André Rouvoet is ervan overtuigd geraakt dat de missie een bijdrage kan leveren aan het 'vertrouwen van de Afghaanse bevolking in de eigen politie en justitie'. Hierdoor kunnen de Afghanen in de toekomst zelf zorg voor de veiligheid van de bevolking gaan dragen, zei hij.

De 'belangrijke toezeggingen' van het kabinet hebben de ChristenUnie uiteindelijk over de streep getrokken. Aan het begin van de week stond de fractie nog afwijzend tegenover het oorspronkelijke voorstel, zei Rouvoet.

De regeringspartijen VVD en CDA stemden eerder op de avond al in met de missie. De fractie van GroenLinks kent weliswaar één dissident - Ineke van Gent - maar dat brengt de meerderheid niet in gevaar. De SGP stemt ook in. "Wij kunnen deze missie met overtuiging steunen", zei fractieleider Kees van der Staaij.

De PvdA, SP, gedoogpartij PVV en PvdD zijn tegen de missie. Volgens deze partijen is er geen sprake van een politiemissie, maar worden de agenten opgeleid tot paramilitairen.

Zedenverdachte Edwin R. langer vast

Zedenverdachte Edwin R. blijft voorlopig vastzitten. De raadkamer van de rechtbank heeft zijn voorarrest donderdag met 30 dagen verlengd, meldt een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam.

De 39-jarige R. zit sinds half december vast in verband met de Amsterdamse ontuchtzaak. Hij wordt ervan verdacht seksuele handelingen met zichzelf te hebben verricht voor een webcam tijdens chatsessies met minderjarigen.

R. was groepsleider van 't Hofnarretje, een van de kinderdagverblijven waar hoofdverdachte Robert Mikelsons ook werkte. Mogelijk heeft hij ook ontucht gepleegd.

Mikelsons en zijn echtgenoot Richard van O. zitten ook nog vast. Mikelsons wordt verdacht van ernstig seksueel misbruik met tientallen kinderen op zeker drie Amsterdamse kinderdagverblijven. Justitie verdenkt zijn partner van het verspreiden van kinderporno.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.