FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

Beaudelaire 

Een paar uur voor de aflevering brak er een beetje paniek uit in Mollenland. Een 15-jarig scholiertje zou namelijk al weten wie er deze aflevering zou gaan vertrekken. Door middel van linkjes raden (en geen hacken) in de open dir van Nederland 1 kreeg hij de promo te zien die na deze aflevering pas op televisie te zien zou zijn. Nu blijkt dat het jochie gelijk had en dat inderdaad Miryanna de serie moet verlaten. Niet verrassend en eerlijk gezegd ook geen grote ramp.

De alweer vierde aflevering bevatte nogal vage opdrachten, waar je eigenlijk (weer) niks mee op schiet. De eerste opdracht bijvoorbeeld. De groep werd verdeeld in twee teams die elk een bus moesten besturen. Het team dat als eerste bij de finish was, won. Maar ze moesten tegelijkertijd woorden vormen van letters op balletjes die door de bus rolden én als de Mol in de winnende bus zat, verloren ze 3000 euro. Tot de finish kwamen beide teams eigenlijk niet eens, want de bussen strandden op ongeveer driekwart van het circuit. Patrick maakte zich minder verdacht, doordat hij de versnellingsbak kapot maakte (maar het kan ook echt per ongeluk zijn) en de kans om te winnen uit handen liet vallen. 

Maar ook Miryanna maakte de bus kapot en haar bus stond ongeveer 50 meter achter die van Patrick. Wat opviel in de bus van Miryanna is dat Pepijn en Art (hé, dit keer niks met kunst) haar erg liepen te pushen om verder te rijden. Als één van hen de Mol is, wil hij natuurlijk als eerste finishen, zodat er geld uit de pot gehaald werd. Toch schiet je eigenlijk weinig op met deze conclusie, omdat je niet zeker weet of ze fanatiek waren om geld te verdienen of om te verliezen. 

Voor de tweede opdracht was er geen geld te verdienen, maar alleen informatie. Vier duo's kregen de kans om in elkaars mollenboekje te kijken. Ze kregen elk een vraag over hoe zij de afgelopen keer de test hadden ingevuld. Als ze een leugen vertelden of niks zeiden, dan mocht de ander een stap dichter bij het mollenboekje doen. Het enige wat opviel is dat Anna en Art vragen kregen die op zichzelf betrokken waren én waarop ze de waarheid spraken. Hiermee zouden ze kunnen bevestigen dat ze op zichzelf hebben gestemd. Karin kreeg de directe vraag: "Wie heb jij als Mol ingevuld?" Ze sprak de waarheid en zei Horace. Maar dit wil niet betekenen dat zij de Mol niet is. Uitleg: de Mol weet dat deze opdracht komt en kan alle vragen op zichzelf invullen, behalve de laatste. In dat geval heeft ze wel op Horace gestemd, maar is ze toch door en kan ze de waarheid spreken tijdens deze opdracht. 

In opdracht drie moesten de kandidaten een duivels getal bijeenlopen. Op een hoog koord (met een lengte van 111 meter) hoefden eigenlijk maar zes deelnemers het einde te halen en dan was het gelukt. Pepijn probeerde (wellicht) de anderen bang te maken door meerdere malen te slingeren en zelfs te vallen. Patrick staakte zelfs zijn tocht na acht meter en Soundos probeerde het niet eens. Wederom is uit de opdracht moeilijk te halen wie er nu verdacht is. Patrick zou de Inge-tactiek toegepast kunnen hebben door het toch te proberen en daarna heel emotioneel te kunnen zeggen dat hij het toch niet durfde. Soundos is de enige echte verdachte, omdat zij helemaal niet ging. Maar toch geloof ik echt dat ze hoogtevrees heeft. 

Het was weer een geweldige aflevering, maar nog steeds wordt het niet echt duidelijker wie de Mol is. Soundos en Karin blijven de non-Mollen en Art blijft de hoofdverdachte. Al worden Pepijn en Patrick steeds verdachter. Ze lijken de vriendelijke kandidaten naast de opdrachten (evenals Art), maar als eenmaal de opdrachten beginnen worden ze erg fanatiek. Daarnaast is het raar waarom Patrick 'zomaar' een joker geeft aan Art. Misschien geeft de aflevering van volgende week meer informatie.