Resogun Defenders

Er kunnen niet genoeg goede dingen gezegd worden over Resogun. Tijdens de lancering van de PlayStation 4 debuteerde Resogun op PlayStation Plus met iets te bewijzen. Het schoof Triple A-grootmachten als Killzone: Shadow Fall aan de kant en maakte naam voor zichzelf als een van de beste PS4-games tot dat moment. Hoewel het, sinds de release op PlayStation 3 en Vita, niet langer meer een unique selling point is voor PS4, is ontwikkelaar Housemarque wel gewoon doorgegaan met het bijhouden van de game via DLC en content updates. De vorige DLC, Heroes, ging door waar Resogun gebleven was. De nieuwste DLC, Defenders, gaat verder. Het gaat op een inventieve, maar bekende manier door met uitbreiden van de adrenalinepompende actie van het spel.

Resogun Defenders heeft twee nieuwe modi, Protector en Commando. Protector lijkt in de basis het meest op de oorspronkelijke Resogun-gameplay, maar maakt deze een stuk dieper. Je gebruikt je schip om een enkele locatie te beschermen tegen indringers. De mensen die je beschermt zijn meer dan manieren om punten te scoren; ze zijn ook inwoners van je stad. Door mensen te redden, voeg je ze toe aan je stad en groeit deze, maar de indringers kunnen mensen uit je stad ontvoeren en het inwoneraantal drastisch verminderen. Het is een verrassend diep spelmechaniek, dat wordt vervolmaakt door nieuwe power-ups, zoals een super boost voor je schip en verdedigingswerken voor je stad. Protector biedt een nagelbijtende gameplay. Je bent constant heen en weer aan het vliegen om mensen te redden terwijl je het opneemt tegen een eindeloze stroom aan vijanden.

Commando daarentegen is iets compleet anders ten opzichte van de bekende gameplay. Je zit dit keer niet in een schip, maar je bent een enkele held te voet die de laatste nederzetting van de mensen moet beschermen. Als je het dan al ergens mee moet vergelijken, dan heeft het misschien nog wel het meeste weg van klassieke arcadespellen zoals Space Invaders. Je moet vanaf de grond jouw huis beschermen tegen een zwerm aan meteoren en robots die zowel vanuit de lucht als vanaf de grond op je af komen. Je huis, dat voor het gemak is voorzien van een levensmeter, kan een bepaald aantal klappen opvangen voordat het gedaan is. Jouw commando is in het begin nog erg kwetsbaar, maar door middel van een aantal flinke upgrades en een Schwarzenegger-achtig accent wordt het hoe langer je speelt steeds leuker. Het heeft weliswaar niet de spelsnelheid die je van Resogun verwacht, maar het heeft wel de intensiteit. Zeker als je het in de coöperatieve of competitieve multiplayer speelt. Het brengt met recht iets heel nieuws naar de game, maar weet je wel tot het frustrerende toe bezig te houden.

Buiten wat nieuwe achievements en nieuwe leaderboards om jouw skills op tentoon te stellen, zijn de bovengenoemde twee modi eigenlijk alles wat Resogun Defenders te bieden heeft. Toch is het, met een prijs van vijf euro, een absolute aanrader voor mensen die het originele spel al hebben platgespeeld. Het biedt een supersnelle en innovatieve gameplay in een wereld die een hoop gamers in het hart hebben gesloten. Deze wil je zeker niet missen.