Microsoft Lumia 640 XL

Een half jaar geleden kon ik voor het eerst mijn handen leggen op de budgetserie van de Microsoft Lumia in de vorm van de Lumia 435. Een heel degelijk toestel voor nog geen honderd euro, waar ik erg enthousiast over was. Nu komt Microsoft met een budget+-serie in de vorm van de Lumia 640 en 640 XL, waarvan ik de laatste heb mogen uitproberen.

Om met het meest Hollandse te beginnen, de Lumia 640 kun je voor 179 euro in bezit krijgen en voor de Lumia 640 XL verlaag je je spaarsaldo met 249 euro. Maar wat krijg je daar dan voor technisch vernuft voor hoor ik je vragen? Een telefoon met Windows Phone 8.1 met Lumia Denim, een 1,2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 400-processor, een 13 megapixel camera achter en een 5 megapixel camera voor, 8 Gigabyte geheugen wat via micro-SD is uit te breiden met maximaal 128 Gb. Daarnaast heeft de Lumia 640 een 5 inch scherm en de XL-versie een 5,7 inch scherm.

Wat dat betreft al met al redelijk wat technische waar voor je geld. Zeker als je nagaat dat beide versies ook 4G ondersteunen, iets wat je in dit prijssegment niet snel tegenkomt. Eigenlijk is aan het toestel zelf de buitenkant het enige waaraan je merkt dat je een budgettoestel in handen hebt. Als ik de Lumia 640 XL in mijn ene hand houd en mijn eigen Lumia 920 in de andere, dan voel je dat de buitenkant alles behalve degelijk plastic is. Een voordeel hiervan is wel dat het een heel licht toestel is, maar ik heb constant het idee gehad dat als de Lumia 640 XL zou vallen, ik een legpuzzel van 1.500 stukjes overhield. De grote vraag die nu nog overblijft is, hoe werkt het toestel?

Wat dat betreft weet de Lumia 640 zeer positief te verrassen. Zoals bij elke Microsoft-telefoon heb je toegang tot alle Windows Store-apps en volledige synchronisatie met al je andere Windows-apparaten. Het besturingssysteem werkt erg snel en, zeker voor mensen die Windows veel gebruiken, heel vertrouwd en gebruiksvriendelijk. Het grootste pluspunt is wat mij betreft het scherm. Waar bij de Lumia 435 je het scherm precies goed moest houden om geen vage witte gloed te zien, is dat bij de Lumia 640 volledig niet van toepassing. In alle soorten licht is het scherm helder en duidelijk leesbaar.

Wat mij ook bijzonder heeft weten te verrassen is de batterijduur. De 3.000 mAh-batterij van de 640 XL (de 640 zelf heeft een 2.500 mAh-batterij) gaat heel lang mee. Waar ik bij mijn eigen Lumia mijn best moet doen om hem niet minstens twee keer per dag leeg te krijgen, moest ik bij de 640 XL heel hard werken om aan het eind van de dag de batterij onder de 50% te krijgen.

 

Conclusie
Met de Lumia 640 en de Lumia 640 XL weet Microsoft een heel prima toestel op de markt te brengen voor een meer dan redelijke prijs. Het is duidelijk een budget+-telefoon, met een flink aantal verbeteringen ten opzichte van de eerder uitgebrachte budgetserie. Voor nog geen 200 euro krijg je een snel toestel met een verrassend lange batterijduur. Het enige dat wel echt aan te raden is, is een stevig hoesje. Vanaf de eerste aanraking voel je namelijk dat dit een toestel is wat je niet wilt laten stuiteren.