Just Dance 2015

Iedereen doet het binnen de muren van zijn of haar huis: dansen alsof niemand naar je kijkt (want dat doet ook niemand daar). Voor de mensen die daar een extra dimensie aan wil geven, is er een keur aan dansgames. Mijn guilty pleasure de afgelopen tijd? Just Dance 2015.

Just Dance heeft in zijn genre wat weg van Pro Evolution Soccer in het zijne. Het zijn helemaal geen slechte games, maar ze hebben een concurrent die het gewoon een stuk beter doet. Binnen de dansgames is dit tot op heden Dance Central geweest. Met Just Dance 2015 probeert Ubisoft nogmaals een gooi naar de danskroon te doen.

Just Dance 2015

In de game zit dit keer geen storymodus of iets wat daarvoor moet doorgaan. Het is simpelweg kiezen of je een mannetje of vrouwtje bent en je startliedje aanklikken. De echt allereerste keuze die je moet maken is de besturing. Je kunt kiezen uit de PlayStation-camera, de Move-controller of een mobiel apparaat met daarop de Just Dance-app geïnstalleerd. Nu heb ik een Windows Phone, waar de app niet voor bestaat, en heb ik geen idee waar mijn Move-controller is weggestopt, dus mijn keuze was snel gemaakt.

De liedjes waar je in het begin uit kunt kiezen zijn veelal bekende nummers uit de hedendaagse hitparades, vergezeld van een golden oldie, waar je nog steeds lekker op kunt losgaan. Wat mij persoonlijk wel aanspreekt is het feit dat er een behoorlijke hoeveelheid nummers is om uit te kiezen. Niet starten met tien nummers om de rest maar te moeten vrijspelen of kopen in de in-game winkel.

Qua gameplay heeft Ubisoft vastgehouden aan dat wat ze al jaren doen. Je ziet één of meerdere mensen in beeld staan die je moet nadoen in hun dansbewegingen. Onder in het beeld krijg je een preview van de move die eraan zit te komen. Hoe beter je de moves nadoet qua uitvoering en vooral timing, hoe hoger je score. Aan het eind vertaalt deze score zich in een aantal munten dat je krijgt. Met die munten kun je weer dingen vrijspelen als nieuwe liedjes, avatars, gamemodi voor bepaalde liedjes en meer van dat soort dingen.

Just Dance 2015

Nu ben ik het absolute midden van een houten klaas en Euvgenia Parakhina, maar ik kreeg geregeld het gevoel dat de choreografie in dit spel vooral voor de laatstgenoemde is bedacht. Meer dan eens kwam er een preview voorbij waarbij ik geen idee had wat er ging komen. Als ik dan het mannetje op mijn tv de move zag uitvoeren, voelde ik bij voorbaat al botten kraken en spieren in een knoop schieten.

Gelukkig is er ook een onlinegedeelte in de game en een co-op. Deze laatste betekent simpelweg met maximaal drie vrienden of vriendinnen in een woonkamer losgaan en kijken wie de beste danser is. Online betekent voornamelijk dat je tegen drie spelers die zich ergens anders op de wereld begeven speelt. Deze optie is overigens niet bij alle games beschikbaar, maar wel bij genoeg om goed te zien dat jij helemaal niet de slechtste danser op aarde bent.

Helaas is het onlinegedeelte ook wel een van de grootste tekortkomingen van Just Dance 2015. Meer dan eens ben ik uit een nummer gegooid omdat mijn verbinding verbrak of begon mijn poppetje pas te dansen op drie kwart van het nummer, terwijl ik toch echt al twee minuten zweet stond te kweken. Nu kan het zijn dat het aan het platform ligt waar ik op speel. Sony heeft inmiddels geen al te beste onlinereputatie opgebouwd met de PS4, maar irritant is het wel. Wel moet gezegd worden dat als het werkt, het heel vermakelijk is.

Just Dance 2015

Een extra gekkigheidje dat in de camerabesturing is gebouwd is dat het standaard al je dansen opneemt. Aan het eind van het nummer kun je nog eens goed kijken hoe jouw moves eruitzagen. Met een simpele druk op de knop kun je ze zelfs direct op je Facebook-pagina plaatsen. Jammer genoeg zijn deze video’s vaak behoorlijk hortend en stotend, waardoor ik het zelfs niet aandurfde om die ene perfecte dans die ik in me had online te zetten.

Conclusie
Buiten de afwezigheid van echte losse gamemodi is Just Dance 2015 eigenlijk precies zoals je het je herinnert. Simpel en daardoor heel toegankelijk en snel speelbaar. Het is een echte partygame, die zich toch het meest leent voor tijdens een avond met drank en vrienden. Het onlinegedeelte is een leuke optie, zij het dat dit nog verre van ideaal werkt. Het is overigens maar goed dat de aanmoedigingen in beeld altijd positief zijn, want er komen geregeld dansbewegingen voorbij waarbij ik bij mezelf dacht dat ik de game op ultramoeilijk had gezet. De eindconclusie: Just Dance 2015 is wederom een heel behoorlijk spel, maar zeker nog geen absolute topgame.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Simpel, toegankelijk en vermakelijk
  • Lekkere tracklist
  • Als online werkt is het leuk...
  • Regelmatig bizarre moves
  • Hortende en stotende opnamefilmpjes
  • ...alleen werkt het bijna niet
7,0
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar op PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, Wii en Wii U.