LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Er is één zekerheid in de gamesindustrie aanwezig. Als iets populair is, wordt er een LEGO-game van gemaakt. Harry Potter, Star Wars, noem het maar op. Sterker nog, LEGO is waarschijnlijk de enige die zowel samenwerkt met Marvel Comics als DC Comics. De nieuwste telg in de serie is de derde Batman-game, LEGO Batman 3: Beyond Gotham, maar is er wel genoeg content om een derde game te maken?

In LEGO Batman 3 spelen feitelijk twee verhaallijnen. Aan de ene kant wordt de Watch Tower van Martian Manhunter belegerd door slechteriken. Aan de andere kant smeedt een groep bad guys onder leiding van de Joker op Aarde kwade plannen. In de ruimte ligt het lot in handen van Green Lantern en op Aarde in dat van Batman en Robin.

Lego Batman 3

De basis van de game is hetzelfde als in al die andere LEGO-games. Je loopt als Batman of Robin of een van de andere superhelden rond. Je houdt je bezig met een mix van vechten tegen bad guys en superschurken en het oplossen van puzzels om naar het volgende level te komen. Onderweg verzamel je LEGO-stukjes, die door het hele spel heen te vinden zijn. Soms moet je er voorwerpen voor kapotslaan, dus het spel heeft een redelijk ‘alles moet kapot’-gehalte. Als je genoeg stukjes hebt verzameld, krijg je er een leven bij, maar verder gebruik je deze stukjes eigenlijk niet.

Onderweg vind je ook speciale pakken, elk met hun eigen speciale krachten en mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld het sensorpak voor Batman, waarmee hij door bepaalde muren kan kijken en onzichtbaar kan worden voor beveiligingscamera’s.

Hier ligt overigens ook een van de grootste nadelen van de game. De puzzels (bij gebrek aan een beter woord) om naar het volgende level te komen zijn meer dan eens te onduidelijk. Je moet in elk level iets speciaals doen met een van de pakken van de superhelden. Het komt alleen te vaak voor dat je als een kip onder kop door het level loopt, zonder een idee te hebben wat je moet doen. Zeker als er meerdere helden in het level zitten met meerdere speciale pakken. Kijk niet vreemd op als al vrij snel in het spel Google en YouTube je grootste vrienden zijn. Nu is het wel zo dat je af en toe een hint krijgt van je trouwste fan Batmite, maar deze zijn zeldzamer dan een klomp goud van drie kilo.

Lego Batman 3

Voor de rest is het spel eigenlijk exact wat je verwacht van een LEGO-game. Een niet heel diepgravend verhaal, met flauwe (maar stiekem toch leuke) woordgrapjes en vooral veel verwijzingen naar het Batman-universum.

De game is volledig in je eentje uit te spelen. In de levels met meerdere personages kun je met één druk op de knop wisselen van held om dat te doen wat nodig is in dat level. Voor de mensen die samen gamen het leukst vinden, kun je LEGO Batman 3 ook in co-op spelen. Via een drop-in-drop-outsysteem kun je als tweede speler op elk gewenst moment bijspringen.

Conclusie
Uiteindelijk is LEGO Batman 3: Beyond Gotham exact hetzelfde als alle andere LEGO-games. Het is daarom des te vervelender dat het te vaak compleet onduidelijk is wat je precies moet doen om verder te komen. Het verhaal is te simpel om dit te compenseren en het is nog maar de vraag of iedereen die de game gaat spelen, ook tot het eind doorgaat. Voor wie dat wel doet, zorg voor een laptop of tablet in de buurt om via de vele YouTube-filmpjes te zien hoe je verder moet.

Pluspunten
Minpunten
  • Grote herkenbaarheid
  • Flauwe humor die het toch goed doet
  • Te vaak geen idee wat je moet doen
Gespeeld op PlayStation 4. Verkrijgbaar op zo ongeveer elk denkbaar platform.