Microsoft Lumia 435

Ooit was een mobieltje een gebruiksvoorwerp. Je kon er mee bellen en gebeld worden, zonder last te hebben van draden. Tegenwoordig is het een hipsterding geworden waar je alles mee kunt doen en bellen een bijzaak is geworden. Waar kleren vroeger de man maakten is dat tegenwoordig het mobieltje. Nieuwer, groter, alleen de meest recente modellen tellen. Maar wat nu als je gewoon een telefoon wilt om mee te bellen, berichten te sturen en af en toe wat op te zoeken op het internet? Of als je simpelweg geen budget hebt van honderden euro's om zo'n ding aan te schaffen?

Microsoft komt misschien wel met een goede oplossing. Met de Lumia 435 zet het bedrijf een budgetlijn neer, maar wat krijg je er voor terug?
In de eerste aanblik brengt de Lumia 435 wat je kan en mag verwachten van de voormalige Nokia. Het heeft Windows Phone 8.1 als besturingssysteem en de buitenkant heeft de volledige look and feel van de Lumia-telefoons. Met een schermdiagonaal van vier inch toont het echter wel de eerste tekenen van een budgettelefoon. Zeker als je nagaat dat het verder dezelfde setup gebruikt als andere Windows-telefoons. Het lijkt een flinke stap terug in de tijd en de foutkans bij het typen is een stuk groter, maar als je er eenmaal aan gewend bent is er eigenlijk weinig mis mee.

De nadelen van de Lumia 435, voor zover je over nadelen kunt spreken, zitten hem in de interne specificaties. Geen 4G, maar 3,5G. Slechts acht gigabyte opslag, die wel prima is uit te breiden met een micro-sd van maximaal 128 gigabyte. Een schermresolutie van 800x480 pixels. Allemaal dingen waaruit blijkt dat het zeker geen high-endtoestel is. Wie een hardcore telefoongebruiker is, zal meer ergernis dan genot uit de Lumia 435 halen.

Maar zoals gezegd, Microsoft zet deze telefoon ook niet neer als een high-endtoestel. Als we er nu eens naar kijken vanuit het budgetoogpunt? Wat krijg je voor een prijs-kwaliteitverhouding als je een simpel toestel wilt? De adviesprijs voor de Lumia 435 is 59 euro in een prepaidpakket en 79 euro voor een los toestel. Hiervoor krijg je een toestel met een behoorlijk sterke batterij. Het heeft een standbytijd van 21 dagen en een spreektijd van ruim twintig uur. Als ik het vergelijk met mijn eigen Lumia 920 dan doe je, bij gelijk gebruik, anderhalf tot twee keer zo lang met een volle accu.

Het biedt verder alles wat je nodig hebt in een degelijke kwaliteit. Alle apps uit de Windows Store zijn beschikbaar, dus je kunt gewoon Whatsappen, Skypen, Facebooken en wat je verder maar wilt doen. De camera's op het toestel zijn niet top of the bill, met een achtercamera van twee megapixels en een voorcamera van 0,3 megapixel. De vakantiefoto's wil je er niet mee maken, maar voor snelle beelden, bijvoorbeeld de staat van je auto na een aanrijding, voldoet het prima.

Na de Lumia 435 flink te hebben uitgeprobeerd, kan niet anders dan geconcludeerd worden dat het een degelijk toestel is. Qua prijs-kwaliteitverhouding is het zelfs meer dan dat. Die is absoluut uitstekend. Het is een ideaal toestel voor de (schoon)moeder die eigenlijk alleen belt en Whatsappt, of voor de kinderen in de beginnende puberteit, waarbij de telefoon vaker sneuvelt dan het servies in de porseleinkast van de spreekwoordelijke olifant. Waar veel merken enkel de weg naar meer, beter en vooral duurder bewandelen, is het bijna een verademing om te zien dat er ook telefoons voor de budgetmarkt worden gemaakt die meer leveren dan je zou verwachten. Wie simpel wil zal met de Microsoft Lumia 435 heel gelukkig zijn.