LEGO Marvel Avengers

Twee van de bekendste merken in de entertainmentindustrie zijn weer eens een samenwerking aangegaan, LEGO en Marvel. De Marvel-helden uit de vele films én LEGO-spellen zijn terug voor een nieuw avontuur vol spanning en sensatie.

De game bouwt op een tweetal bijna vaststaande principes. Dat bijna iedereen wel eens een LEGO-game heeft gespeeld en dat eenzelfde hoeveelheid mensen in hun leven wel eens een Marvel-film heeft gezien. De content uit de game komt namelijk voort uit maar liefst zes verschillende films, waaronder de twee Thor-films, de twee Captain America-films en Iron-Man 3.

De basis van de game is er één die uitgaat van het principe ‘never change a winning team’. Gamers die al eens een LEGO-game hebben gespeeld hoeven namelijk geen enkele echte vernieuwing te verwachten. Je begint in een setting van Avengers: Age of Ultron met twee personages. Hierbij moet je jezelf al vechtend door hordes vijanden heen banen. Elk level dat je moet spelen heeft over het algemeen een ander personage of een al eerder gespeeld personage in een andere skin. Aan het eind van het level worden het level zelf én de personages vrijgespeeld voor replay.

De levels zelf bestaan uit een vaststaand pad dat je moet doorlopen. Hierbij krijg je een onuitputtelijke hoeveelheid vijanden op je af gestuurd die je moet verslaan. Elk personage heeft hierbij een gewone en een speciale aanval. De gameplay is opgebouwd volgens een drop-in-drop-out-systeem. Hierbij kun je op elk gewenst moment een tweede controller aansluiten en met een van de personages meespelen. Het uit het spel stappen is net zo gemakkelijk als er in meedoen. Wat het samenspel extra leuk maakt, is het feit dat twee helden samen ook een grote aanval kunnen doen.

Naast non-stop vijanden verslaan zitten er in elk level ook een aantal opdrachten en puzzels. De opdrachten bestaan voornamelijk uit speciale voorwerpen zoeken en uitschakelen of verzamelen. Voor de puzzels moet je over het algemeen LEGO-stukjes verzamelen en er voorwerpen mee bouwen. Deze heb je nodig om op een bepaalde hoogte te kunnen komen of om net dat ene knopje te bereiken dat je moet overhalen.

Uiteraard ademt de hele game LEGO. Alles in de game is opgebouwd uit LEGO-blokjes en de personages en vijanden zijn LEGO-poppetjes. Wanneer objecten uit elkaar vallen, of in het geval van de vijanden worden verslagen, zie je hetzelfde gebeuren als wanneer je thuis een LEGO-bouwwerk uit je handen laat vallen.

Die uiteenspattende blokjes zie je, als je hardcore gaat spelen, overigens héél vaak gebeuren. Zo ongeveer alle objecten uit de levels zijn namelijk kapot te slaan. Als je dat doet vallen er LEGO-dopjes op de grond die je kunt verzamelen. Hiermee kun je in de vrij spelen-modus personages en objecten kopen. Voor de echte verzamelaar wordt er aan het eind van het level aangegeven hoeveel procent van de dopjes je hebt weten te bemachtigen. De hel voor alle OCD-ers.

In de levels kom je een aantal zaken tegen waar je bepaalde personages voor nodig hebt. Zie je bijvoorbeeld een gouden object, dan heb je iemand nodig die hittestralen heeft, zoals Iron-Man of Superman, om die te vernietigen. Dit zorgt vooral voor de verzamelaars voor een hoge replaywaarde. Als je in de verhaalmodus namelijk een level speelt, dan kun je niet van personage wisselen. Hiervoor zul je het level nog een keer moeten doorlopen.

In de vrij spel-modus loop je exact hetzelfde level door als de eerste keer. Het grote verschil is dat je nu zonder limiet kunt wisselen van personage waar je mee speelt. Met zonder limiet bedoel ik overigens dat er geen maximum zit in het aantal keer dat je kunt wisselen. Je kunt uiteraard alleen met personages spelen die je in de eerdere levels al hebt vrijgespeeld of hebt gekocht met LEGO-dopjes.

Binnen de Marvel-films is het een vaststaand gegeven, maar in LEGO Marvel Avengers gaan de makers helemaal los met de beruchte Stan Lee-cameo. De beste baas komt zo vaak voor in verschillende belangrijke en onbelangrijke rolletjes, dat het eigenlijk meer opvalt wanneer hij een keer niet op je scherm voorbij komt in een level.

Conclusie
Wat kun je nog vertellen over een game die praktisch hetzelfde doet als zijn vele vele voorgangers? Niet veel nieuws in ieder geval. LEGO Marvel Avengers doet wat het altijd al deed en doet dat nog steeds goed. Het is nog steeds heel herkenbaar voor de fans, biedt nog steeds de befaamde humor van de LEGO-games, alleen het sausje van het verhaal is gekopieerd uit een aantal andere Marvel-films. Wie vernieuwing wil moet deze game vooral niet kopen. Wie gewoon wil lachen om LEGO-humor en spelen met de vele Marvel-helden heeft deze game waarschijnlijk al in huis. LEGO Marvel Avengers vernieuwt zo goed als niet, maar gezien de populariteit van de games is hier binnen de fanbase ook geen enkele behoefte aan.

Pluspunten
Minpunten
  • Grote herkenbaarheid
  • LEGO-humor blijft leuk
  • Meer Stan Lee dan je voor mogelijk houdt
  • Heel weinig tot geen vernieuwing
Gespeeld op PlayStation 4. Verkrijgbaar op bijna elk denkbaar platform.