Rien à déclarer

Twee douanebeambten aan weerszijden van de Belgisch-Franse grens bij Courquain (Frankrijk) en Koorkin (Beligië) voeren een team aan dat elkaar niet uit kan staan. Vooral de Belgische douane heeft een gruwelijke hekel aan die arrogante Fransen. De Belg Ruben Vandevoorde (Benoît Poelvoorde) is een regelrechte racist; hij haat Fransen. Er is voor hem één superieur volk en dat zijn de Belgen.

Rien à déclarer poster

Aan de Franse kant staat daar Mathias Ducatel (Dany Boon, Bienvenue Chez Les Ch'tis), de Franse douanier die geen problemen heeft met Belgen. Hij is zelfs tot over zijn oren verliefd op de zus van zijn Belgische collega. Hij heeft de schone Louise ten huwelijk gevraagd en wil met haar oud worden. Maar dan slaat de schrik toe: de grens gaat door de eenwording van Europa verdwijnen en er komen mobiele grenscontroles. Uiteraard mag de Belgische Ruben Vandevoorde dit gaan doen en niemand minder dan Mathias Ducatel geeft zich vrijwillig op zijn partner te worden. Mathias doet dit om bevriend te raken met Ruben zodat hij hem kan vragen of hij het goed vindt dat Mathias met zijn zus gaat.

Rien à déclarer screenshot

Rien à déclarer is een zeer gevatte film die je zeker aan het lachen maakt. De overdrevenheid als het gaat om de haat van de Belg ten opzichte van de Fransen is heel leuk om te zien. Het romantische verhaal dat als rode draad door de film loopt, is goed gekozen en wordt prima uitgewerkt tussen de grappen door. De film is Frans gesproken, je moet dus wel goed blijven opletten en de ondertiteling blijven lezen - tenzij je natuurlijk vloeiend Frans verstaat - anders wordt het lastig. Bij Engels-talige films kun je de aandacht wel eens laten verslappen, dat versta je toch wel.

Rien à déclarer screenshot

Heb je zin in een lekkere no nonsense-film waarbij je lekker kunt lachen? Dan is Rien à déclarer een prima filmpje om in de dvd-speler te stoppen. Helaas ontbreken de extra's op de dvd, dus je zult het met de hoofdfilm moeten doen. De Belgen hebben eens te meer laten zien zeker in goede en amusante films te kunnen spelen en zijn inmiddels ver vooruit gelopen op de flauwe humor van good old Urbanus. Laat die Belgen lekker in leuke films spelen, daar zijn ze best goed in.