The Guard

Ierland staat vooral bekend als vreemde eend in de bijt. Het landje kent veel Britse invloeden, maar betalen doen ze met de euro. En laten we het maar niet over het geloof hebben. Gerry Boyle (Brendan Gleeson) is agent in een klein Iers dorpje en lijkt zich om de criminaliteit in zijn buurt niet zo druk te maken. In de beginscène van de film bijvoorbeeld, ziet hij een stel jonge kerels veel te hard rijden en kijkt hoe zij zich te pletter rijden tegen een muurtje. Vervolgens gaat hij naar één van de lijken, gaat deze zonder enige voorzichtigheid te lijf en snoept zelfs één van de gevonden pilletjes weg. Kortom, niet echt een voorbeeldagent dus.

The Guard screenshot

Wanneer drie drugsdealers op het punt staan verschrikkelijk binnen te lopen met een enorme smokkelactie aan de westkust van Ierland wordt een Amerikaanse FBI-agent ingevlogen om de bende in te rekenen. Wendell Everett (Don Cheadle) moet de Ierse agenten klaarstomen om een stokje te steken voor de plannen van het drietal. De keurige FBI-agent Everett weet niet wat hem te wachten staat als hij voor het eerst kennismaakt met zijn Ierse collega Boyle. Tijdens de briefing maakt Boyle direct een aantal racistische opmerkingen en zet daarmee de toon.

Wanneer de dealers voet zetten op Ierse bodem is de jacht begonnen. Everett wil dat deze lui zo snel mogelijk gepakt worden en doet er alles aan om dit te bewerkstelligen. Al snel merkt hij dat de Ieren in de regio Gaelic spreken en weigeren Engels te praten, stugge Ieren dus. Samen met de lompe Boyle gaat hij toch op pad om te zorgen dat de criminelen hun buit niet kunnen verzilveren. 

The Guard screenshot 3

The Guard is een verdomd grappige film! De norse, stugge Ierse agent Boyle heeft een bijzondere voorliefde voor prostituees, alcohol en drugs en bezit daarbij een geweldig absurd gevoel voor humor. Zijn humor valt het best te typeren als zwartgallig, lekker droog en vaak enigszins kwetsend. Als je fan bent van de Engelse humor en dan ook iets grover, dan vind je dit zeker leuk. De combinatie van deze droge humor en de vaak serieuze, maar ook vaak grappige Everett is erg goed gevonden en is zeer vermakelijk. 

The Guard screenshot 2

Zowel Gleeson als Cheadle spelen goede rollen. Doordat ze absolute tegenpolen zijn passen ze perfect bij elkaar. De verhaallijn is wellicht wat dun, maar dat stoort eigenlijk niet, het gaat toch meer om het samenspel tussen de beide agenten. Door het verhaal heen zit ook het persoonlijke leven van Boyle gevlochten, met hier en daar emotionele momenten die hij uiteraard weer met humor overgiet. The Guard is een echte must-see voor liefhebbers van droge humor, want een film als deze kom je niet vaak tegen. Geen extra's, maar laat dat je alsjeblieft niet tegenhouden.