Tower Heist

Josh Kovacs (Ben Stiller) is manager van een zeer luxueus appartementencomplex in hartje New York. Tal van rijke mensen met allemaal hun eigen vreemde eigenschappen en wensen wonen er en aan Josh om dit allemaal zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. Hij voelt een zeer grote verantwoordelijkheid voor het welbevinden van zijn gasten en daarmee ook voor de grote baas van The Tower, Arthur Shaw (Alan Alda). Josh doet alles om aan de wensen van zijn grote baas te voldoen en hoopt ooit te promoveren binnen het concern.

Tower Heist screenshot

Miljardair Arthur Shaw woont in het penthouse van The Tower en heeft op het dak een zwembad liggen waar hij zijn dagelijkse baantjes trekt. Hij is zo schreeuwend rijk geworden dankzij veel succesvolle beleggingen. Wanneer de steenrijke belegger plotseling wordt opgepakt door de FBI blijkt dat hij betrokken is bij een gigantische fraudezaak. Hij heeft veel geld weggesluisd naar zijn eigen rekeningen en zo tal van mensen beroofd. Josh heeft eerder ervoor gekozen om zijn pensioengeld en dat van zijn collega's te laten beleggen door zijn baas. Gevoed door rancune wil hij koste wat het kost het geld van zijn collega's terugkrijgen, maar omdat er tal van schuldeisers zijn zal Josh de laatste zijn die zijn geld eventueel terugkrijgt. Hij gaat een plan bedenken om het voor zijn personeel goed te maken.

Het plan van Josh behelst een kraak van het penthouse van Shaw om zo hun zuurverdiende centen terug te halen. Hiervoor roept hij de hulp in van zijn zwager Charlie (Casey Affleck), Mr. Fitzhugh (Matthew Broderick), zijn nieuwe collega Enrique Dev’Reaux (Michael Peña) en een crimineel uit zijn buurt, Slide (Eddie Murphy). Charlie's vrouw is zwanger en hij wil daarom graag verzekerd zijn van een goede toekomst voor hun kind. Mr. Fitzhugh wordt bijna zijn appartement uitgezet en Dev'Reaux doet gewoon mee omdat hij net nieuw is. Josh weet dat hij het niet alleen met collega's gaat redden en roept daarom de hulp in van Slide, die hij daarvoor uit de gevangenis haalt. Omdat het geld van de rijke Shaw in een kluis zit, vraagt Josh de stevig gebouwde Odessa (Gabourey Sidibe) om hulp; zij weet alle sloten open te krijgen. 

Tower Heist screenshot 2

Met een sterrencast kan Tower Heist misschien alleen maar tegenvallen. Gelukkig is dit niet het geval. Ondanks zijn bescheiden hoofdrol gaat alle aandacht naar Eddie Murphy. Hij is weer gewoon ouderwets grappig. Ben Stiller speelt een aardige rol, maar net als Broderick en Affleck spelen ze in de schaduw van de scherpe opmerkingen van Murphy. Het verhaal is wellicht her en der wat voorspelbaar, maar het is niet zo dat je verveeld zit te kijken. Het plot is best scherp uitgewerkt en de grappen komen ook op de juiste momenten. Tower Heist is een prima film, met één van de leukste rollen van Murphy van de laatste tijd. Lekker lachen met Eddie Murphy, alsof er niet twintig jaar overheen gegaan is.

Extra's

Zoals een goede dvd betaamt, heeft deze dvd een aantal extra's. De cover spreekt van meer dan 1,5 uur, maar daar zit het filmcommentaar van een paar crewleden bij. De alternatieve einden zijn leuk om te bekijken, zeker omdat deze misschien wel leuker zijn dan het originele einde. De verwijderde en alternatieve scènes spreken voor zich, al zijn de alternatieve scènes soms lastig van de gebruikte te onderscheiden. Het haast gebruikelijke gagreel laat je nog even wat meer lachen.