Don't Be Afraid Of The Dark

Wanneer architect Alex Hurst (Guy Pearce) verhuist met zijn dochter Sally (Bailee Madison) en vriendin Kim (Katie Holmes) naar het landhuis Blackwood Manor gaat er vanaf het begin al van alles mis. Het oude huis moet een flinke opknapbeurt ondergaan en tal van bouwvakkers zijn er bezig. Daarnaast heeft de moeder van Sally haar dochter naar haar vader gestuurd om daar te gaan wonen. Nadat de kleine meid alleen van de ene naar de andere kant van het land gevlogen is, halen Alex en Kim haar op het vliegveld op en daar blijkt dat Alex' dochter niet echt blij is. Het liefste wil ze gewoon naar huis en al helemaal niet vriendinnen worden met de nieuwe vlam van haar vader.

 Don't Be Afraid Of The Dark screenshot

Sally heeft weinig keus, haar moeder kijkt niet echt meer naar haar om en ze gaat met veel tegenzin bij haar vader wonen. Samen met Kim probeert Alex zijn dochter toch te laten wennen in het grote, oude huis. Al snel hoort Sally stemmen in haar kamer, stemmen die uit een ander deel van het huis komen. Nieuwsgierig als ze is, gaat ze op onderzoek uit en vindt een kelder in het huis die door de tuinman verzwegen is. Deze tuinman kent de geschiedenis van het huis en weigert deze - om, zo blijkt later, begrijpelijke redenen - met de nieuwe bewoners te delen. 

Don't Be Afraid Of The Dark screenshot 2

De stemmen die Sally hoort, zijn die van kinderen die eerder naar de kelder zijn gehaald. Zij werden door kleine wezentjes naar beneden gelokt en daar in de kachel 'opgeslokt'. De enge wezens hebben namelijk kindertanden en -botten nodig om te kunnen leven. Het duurt even voor je deze dingen eindelijk in beeld ziet, ze zijn namelijk bang voor het donker. Eerst gelooft niemand de kleine Sally, maar wanneer er steeds vreemdere dingen gebeuren in het huis, komt hier verandering is. Eerst is het Kim die haar gelooft en daarmee eindelijk de band krijgt die ze graag wilde hebben met Sally. Uiteindelijk ook haar vader die het eerst eigenlijk maar aanstellerij vond. 

Don't Be Afraid Of The Dark is een film geworden waar Guillermo del Toro behoorlijk trots op kan zijn. Doordat zo lang onduidelijk is wat het nu is dat Sally de stuipen op het lijf jaagt, zit je de hele film gespannen te kijken. Natuurlijk zitten er - haast geijkte - schrikmomenten in de film, maar door de spanning schrik je er wel van. Verder maakt hij goed gebruik van de heersende horrorclichés, maar niet op een manier die stoort. Verder speelt Bailee Madison als de kleine Sally een goede rol als angstig meisje. Guy Pearce en Katie Holmes zetten een prima prestatie neer, maar de echte hoofdrol is voor de kleine deerne weggelegd. 

Don't Be Afraid Of The Dark screenshot 2

Extra's

De meerwaarde van een dvd kan liggen in de extra's die op het schijfje staan. De makers van Don't Be Afraid Of The Dark geven de kopers van het schijfje absoluut een reden om hem aan te schaffen. Er staat maar liefst zo'n 60 minuten aan extra's op de dvd. Uiteraard een aantal dat vaker voorkomt, maar zeker de moeite waard. Zo heb je bijvoorbeeld een drietal character profiles van de drie protagonisten. De hoofdrolspelers zelf vertellen daarin wat over hun personage. In 'The Story' krijg je een korte uitleg van het verhaal en kom je te weten waarom del Toro er maar liefst vijftien jaar over heeft gedaan om een goede remake van het origineel te maken.

Don't Be Afraid Of The Dark screenshot 3

Het karakteristieke huis wordt besproken in 'The Blackwood Manor'. Hierbij kom je meer te weten over het huis en de locatie van het huis. Omdat dit een zeer belangrijke rol speelt in de film, is dit erg leuk om te kijken. De wezentjes hebben uiteraard ook hun eigen extra. In 'The Creatures' leer je over het maken van de enge duistere wezens met behulp van CGI. De 'Featurette' laat de hoofdrolspelers nogmaals aan het woord en ook Guillermo del Toro. Zij spreken hun waardering uit over elkaar en over de makers van de film. Een reeks interviews met de gehele crew vormt ook een leuke, maar wel lange, toevoeging. Tot slot 'Behind the scenes' waarin je zonder commentaar beelden ziet die achter de schermen geschoten zijn. 

Een goede film met een bak aan extra's, dat is hoe een dvd eruit hoort te zien!