Kriegerin (Combat Girls)

Marisa (Alina Levshin) is een jonge vrouw en heeft één handicap: ze is rechts-extremistisch. Net zoals de man waar zij zoveel waarde aan hecht, houdt zij buitenlanders, Joden en politieagenten verantwoordelijk voor het verval van Duitsland en steekt dit niet onder stoelen of banken. Haar leven bestaat uit drinken en vechten. Op een gewone dag door de trein lopen en mensen uitschelden en in elkaar trappen omdat ze toevallig Vietnamees zijn, is haar niet vreemd. Deze aparte levensstijl heeft zij ontwikkeld in een groep gelijkgezinden.

Kriegerin screenshot

Ze werkt in een supermarkt bij haar moeder en weigert daar buitenlanders te helpen aan de kassa. Vaak komen daar twee Afghaanse jongens boodschappen doen en het liefst zou Marisa hen in elkaar beuken. Zonder haar vrienden is ze in de supermarkt echter wat terughoudender. Wanneer het groepje neonazi's bij een strandje ligt, komen de twee Afghaanse jongens daar toevallig ook met de brommer naartoe. Ze worden - uiteraard - door het groepje uitgescholden en uiteindelijk ook mishandeld. Wanneer ze weggaan, trapt de jongste de spiegel van de auto van Marisa af. 

Kriegerin screenshot 2

Wanneer Marisa dit ziet, gaat zij in blinde woede op zoek naar de twee jongens en als ze hen ziet rijden besluit ze om hen aan te rijden. Voldaan keert ze terug en gaat de volgende dag weer aan het werk. In de supermarkt treft zij de jongste van de twee broers en voelt toch wat spijt. Ze besluit de kleine te helpen en aldoende raken ze enigszins bevriend. Door haar relatie met de vluchteling gaat ze haar eigen opvattingen in twijfel trekken en wil eigenlijk het liefste los komen van de neonazi's. Haar vriend zit ook in de groep kaalkoppen en dat maakt het niet makkelijker.

Kriegerin kent eigenlijk twee verhalen. Naast het verhaal van Marisa is er ook nog het verhaal van de kleine Svenja (Jella Haase). Een vijftienjarig meisje dat graag ergens bij wil horen en dan is een groepje neonazi's een goede mogelijkheid. Ze sluit zich met horten en stoten aan en gaat geloven in de onzin die ze verkondigd krijgt. Waar Marisa graag de ellende achter zich wil laten, wil Svenja er juist graag bij horen. Het is een mooi verhaal geworden waarin pijnlijk duidelijk wordt wat voor terreur de neonazi's nog aanrichten.

Ondanks dat het een vrij zware film is, verdient het zeker aanbeveling deze een keer te kijken. De manier waarop Marisa zich probeert los te rukken van de groep die haar lang beïnvloedde is mooi in beeld gebracht. Daarnaast de kleine Svenja die denkt haar levensdoel te hebben gevonden door ook neonazi te worden. Deze onbekende film met onbekende acteurs - die een goede prestatie neerzetten - is erg interessant om eens te kijken. Een goed voorbeeld van zaken die we nog wel kunnen verbeteren in de wereld.