The Thing

Als een team Noorse wetenschappers in het ijs van Antarctica een buitenaards ruimteschip ontdekt heeft, wordt de Amerikaanse Paleontologe Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) erbij gehaald. In het toestel zit een organisme dat tijdens de crash is omgekomen. Het team van wetenschappers wil door middel van een experiment onderzoeken wat voor organisme het is. Door de vreemde vogel met ijs en al uit te zagen, halen ze het naar de oppervlakte om de testen erop los te laten.

Het levenloze en door ijs omsloten organisme wordt door de leider van het onderzoeksteam onderworpen aan een experiment waarbij een deel van zijn weefsel wordt afgenomen. Tijdens een feestelijke avond waarbij de vondst uitbundig gevierd wordt, wordt het organisme plotseling wakker en lijkt het zijn pad naar verwoesting te hebben gevonden. Hij gaat namelijk één voor één iedereen afslachten door de vorm van ieder individueel persoon aan te nemen.

The Thing screenshot 2

The Thing vormt de prelude op de gelijknamige horrorklassieker van John Carpenter uit 1982. De Nederlandse regisseur Matthijs van Heijningen Jr. durfde het aan deze klassieker te voorzien van een prequel. De vraag is alleen of dit nu echt nodig was en of hij er verstandig aan gedaan heeft. Laten we met de eerste vraag starten. Deze film is wel degelijk een toevoeging op het origineel, maar letterlijk gezien voegt hij weinig toe. Dit betekent dat de uitleg over de herkomst van het wezen niet voorkomt in de film, iets waar je toch wel over nadenkt tijdens het kijken. Heeft hij er verstandig aan gedaan de film uit 1982 te voorzien van een prequel? Op zich kun je deze vraag positief beantwoorden. Het is namelijk een film geworden die, ondanks het gebrek aan diepgang, toch retespannend is. Het is een beste prestatie van Van Heijningen dat hij dit voor elkaar gekregen heeft. Je zit vanaf minuut vijftien direct op het puntje van je stoel en dat is toch wel waar een horror om draait.

The Thing screenshot

De regisseur en zijn team hebben er goed aan gedaan een flink aantal extra's op het schijfje te zetten. Zo staat er een feature length commentaar van de regisseur Matthijs van Heijningen en producent Eric Newman op die je gedurende de film voorzien van commentaar. Hierbij krijg je een leuk inzicht in hoe de makers van de film denken. Daarnaast staan er maar liefst zeven verlengde of verwijderde scènes op die je nog even anders naar de film laten kijken. In 'The Thing Evolves' zie je hoe het wezen gemaakt is en de wijze waarop de special effects hun rol spelen in de film. In 'Fire & Ice' zie je hoe het vuur - dat een belangrijke rol speelt in de film - door de acteurs gebruikt wordt om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van de overlevingsstrijd die ze voeren tegen The Thing.

Een zeer complete dvd met een aardige film die - als je het origineel niet kent - nog best leuk is om te kijken. Zeker omdat je het verhaal goed kunt begrijpen en deze horrorfilm je af en toe echt kan laten schrikken.