War Horse

Het heldenavontuur War Horse is geen verhaal over een dressuurruiter die mee wil doen aan de Olympische Spelen, maar gaat over loyaliteit, hoop en doorzettingsvermogen. Op zich wel elementen die nodig zijn om goed aan een sportief avontuur te beginnen, maar in het geval van Spielberg is dat niet zo. Deze film is gebaseerd op het bekroonde Broadway-toneelstuk (Tony Award voor Beste Toneelstuk, 2011) en brengt het verhaal van een jongen en zijn paard.

War Horse screenshot 3

Albert (Jeremy Irvine) is een jonge kerel die graag iets wil doen met zijn leven. Wanneer zijn vader een paard koopt dat eigenlijk de ploeg moet gaan trekken op hun land, neemt Albert de schone taak op zich om het dier te gaan trainen. Na veel vallen en opstaan, lukt het de jongen om hun nieuwe paard Joey zo te trainen dat het moeiteloos het land omploegt. Wat de kenners voor onmogelijk hielden, is hem gelukt.

Wanneer de Eerste Wereldoorlog zich aandient, moet Albert Joey afstaan aan het leger. Op die manier worden de twee bruut van elkaar gescheiden en blijkt pas echt hoe bijzonder Joey eigenlijk is. Het leven van iedereen die met Joey te maken krijgt, verandert en hij inspireert degenen die hem goed verzorgen. Wat dan ontstaat is een ontroerend verhaal van een paard dat tegen het licht van de Eerste Wereldoorlog niet alleen zeer heldhaftig blijkt te zijn, maar ook in staat is om te laten zien dat vriendschap een zeer belangrijk goed is.

War Horse screenshot

De film start nog redelijk positief en is een aantal keer ook grappig, tot Spielberg de oorlog erbij betrekt. Vanaf dat moment wordt de film een stukje grauwer. Hij doet dit echter op zo'n subtiele manier - zoals we van hem misschien wel mogen verwachten - dat je er weinig last van hebt. Vanaf het begin zit je 'in' de film en dat blijf je tot de aftiteling gaat lopen. War Horse is gewoon een heel mooie film geworden waarin je een zwak krijgt voor paard Joey en ziet dat vriendschappen niet alleen tussen mensen kunnen bestaan.

War Horse screenshot 2

Je hoeft echt geen paardenliefhebber te zijn om deze film te waarderen. Een film als deze blinkt uit in de boodschap die uitgedragen wordt; blijf doorzetten en je komt uiteindelijk terecht waar je terecht wilt komen. Een mooie boodschap in een mooie film. Spielberg heeft gedaan waar hij goed in is; mooie films maken.

Extra's

Naast een parel van een film, staat er ook een tweetal extra's op de dvd. 'War Horse: The Journey Home' laat je zien hoe de makers van de film op het idee gekomen zijn en waarom zij juist een paard gekozen hebben om de hoofdrol te vertolken. 'An extra's point of view' laat zien hoe de figuranten hun rol in de film beleven. Al met al een goede afsluiter van een mooie en leuke film.