J. Edgar

J. Edgar Hoover kan gezien worden als de oprichter van de FBI. Dankzij hem veranderde 'The Bureau' van een veredelde opsporingsdienst in een intelligente dienst waarbij - toen - revolutionaire methoden gebruikt werden. Zoals vingerafdrukken. Hij zorgde er eigenhandig voor dat misdaden sneller werden opgelost. John Hoover - zoals hij door zijn moeder genoemd werd - was 24 jaar toen hij carrière begon te maken bij de FBI en hij bleef daar tot zijn dood.

Zijn nieuwe opsporingsmethoden waren erg controversieel en zeker niet door iedereen geaccepteerd, maar John zette door en verzamelde mensen om zich heen die in hem en zijn nieuwe werkwijze geloofden. Al snel ging hij de resultaten halen die hij nodig had en vergaarde de FBI een steeds groter wordende rol in de 'crime fighting business'.

J. Edgar screenshot

Wat Clint Eastwood gedaan heeft met deze film is de persoonlijke kant belichten van één van de meest invloedrijke personen uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Waar enerzijds de sterke persoonlijkheid qua werk naar voren komt in de film, zie je ook de zeer kwetsbare kant van de FBI-baas. Het feit dat hij zich wil bewijzen tegenover zijn vader maakt hem direct erg kwetsbaar. Daarnaast is ook zijn moeder (Judie Dench) erg goed in het tactisch neersabelen van haar zoon als het om zijn prestaties gaat.

J. Edgar screenshot 2

J. Edgar is prima gemaakt, het is een goede film geworden waarin het leven van J. Edgar Hoover duidelijk wordt getoond. Een aantal zaken uit de roemruchte geschiedenis van de beste man passeren de revue helaas niet, maar dat is ook wel logisch omdat het echt heel dirty secrets zijn. Verder doet de film een beetje traag aan, maar dat komt ook door de tijd waarin de film zich afspeelt. Toch duurt de film daardoor voor het gevoel ook erg lang. Het leven van Hoover wordt goed verteld, mede doordat hij dit zelf doet (Leonardo DiCaprio vertelt zijn memoires aan een jonge journalist). Ondanks genoeg goede punten is het toch geen topper geworden. Dat is jammer, want het had er wel in gezeten. Geen acht dus van mij, maar een degelijke zeven.

Extra's

Over de extra's kunnen we kort zijn: er staat één extra op de schijf waarin de verschillende cast- en crewleden vertellen over de man J. Edgar Hoover en hoe zij dit verwerkt hebben in de film. Een leuke toevoeging aan een goede film.