FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 juli 2014

Duitsland wijst gezant spionagediensten VS uit

Duitsland heeft de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendiensten opgedragen het land te verlaten. Dat heeft de regering donderdag laten weten. De uitwijzing is een reactie op de recente onthullingen over spionage door de Verenigde Staten in Duitsland.

"De vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendiensten op de Amerikaanse ambassade is verzocht Duitsland te verlaten", schrijft de regering in een verklaring. "Het verzoek volgt op het lopende onderzoek door federale aanklagers en vragen die maanden geleden opkwamen over de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Duitsland." Volgens een woordvoerder neemt de Duitse regering de kwestie 'zeer serieus'. Wat de regering betreft blijft de samenwerking met andere westerse landen 'hecht en vol vertrouwen', 'in het bijzonder' met de Verenigde Staten.

Washington wil niet reageren op de beslissing van Duitsland. Wel laat het Witte Huis weten de banden met de Duitse inlichtingendiensten erg belangrijk te vinden. "Het biedt veiligheid voor Duitsers en Amerikanen. Het is essentieel dat de samenwerking wordt voortgezet op alle terreinen en we zullen contact houden met de Duitse regering via de passende kanalen."

Duitse politici reageerden woedend op de onthullingen over de NSA. Bondskanselier Angela Merkel vroeg de VS de afgelopen dagen om tekst en uitleg. Een publieke verklaring van het Witte Huis bleef echter uit. Bondsdaglid Clemens Binninger zei dat de uitwijzing een reactie is op het feit dat de VS maar niet willen helpen de kwesties op te lossen, 'te beginnen met de NSA en ook de recente incidenten'.

Volgens minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière wordt nog onderzoek gedaan naar de omvang van de zaak. Er zouden gesprekken plaatsvinden op verschillende niveaus. "Als de situatie zo blijft als nu bekend is, is de vergaarde informatie lachwekkend", liet hij weten in een verklaring. "De politieke schade is nu echter al buitenproportioneel en ernstig."

Jaguar Land Rover ziet verkoop stijgen

Jaguar Land Rover heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nieuw verkooprecord gevestigd. De van oorsprong Britse autobouwer sleet tussen januari en juni ruim 240.000 auto's, zo maakte het Indiase moederbedrijf Tata Motors donderdag bekend. Dat is een toename van veertien procent in vergelijking met vorig jaar.

Land Rover nam van de twee merken de meeste auto's voor zijn rekening. De verkoop van de jeeps steeg met veertien procent naar bijna 197.000. Jaguar verkocht slechts een kleine 44.000 auto's, maar dat zijn er wel zestien procent meer dan in het eerste halfjaar van 2013.

Chileen Sánchez van Barcelona naar Arsenal

Arsenal heeft zich versterkt met Alexis Sánchez. De Chileense aanvaller wordt voor circa 44 miljoen euro overgenomen van FC Barcelona. Hij wordt daarmee een van de grootste aankopen in de historie van de Londense club. Alleen voor Mesut Özil, die vorig seizoen voor vijftig miljoen overkwam van Real Madrid, moest dieper in de buidel worden getast.

Sánchez speelde drie seizoenen voor Barcelona en scoorde in 88 competitiewedstrijden 39 keer. Op het WK bereikte hij met Chili de achtste finales, waarin Brazilië pas na strafschoppen te sterk was. Sánchez scoorde op het WK twee keer.

De verkoop van Sánchez zou voor Barcelona een voorwaarde zijn geweest om Luis Suárez aan te trekken. Voor de spits van Liverpool moeten de Catalanen naar verluidt meer dan negentig miljoen euro betalen.

Huta Galung in Scheveningen te sterk voor Haase

Jesse Huta Galung heeft in Scheveningen de als eerste geplaatste Robin Haase verslagen in het plaatselijke challengertoernooi. Het werd 7-6(4) en 7-5. Vorig jaar was Huta Galung ook al te sterk voor Haase in Scheveningen. Beide heren troffen toen elkaar in de finale.

In de vijfde game van de eerste set plaatste Huta Galung de eerste break. Haase kreeg in de daaropvolgende game vier kansen om de break achterstand ongedaan te maken, maar deed dat niet. Op 4-3 wist de Hagenaar op zijn achtste breakpoint toch terug te breaken. Beide heren hielden in de restant van de service en Huta Galung wist de resterende tiebreak te winnen. 

Huta Galung wist in het begin van de tweede set direct op 2-0 te komen. De geboren Haarlemmer was in de tweede set soeverein op eigen service, tot het moment hij de wedstrijd uit mocht serveren. Haase kreeg zijn eerste breakkans van de set en profiteerde direct van een backhandfout van Huta Galung.

Het lukte Haase echter niet om een tiebreak eruit te slepen. Huta Galung besliste de wedstrijd met een backhandwinner langs de lijn, na het initiatief in de rally van Haase overgenomen te hebben. In de kwartfinale speelt Huta Galung tegen de Oostenrijker Martin Fischer. 

Emmy nominaties bekend

De nominaties voor de 66e editie van de Emmy Awards zijn vandaag bekend gemaakt door de Television Academy.

Grote kanshebbers op veel awards zijn ook dit jaar weer Breaking Bad en Game of Thrones. Maar ook de Netflix series Orange Is The New Black en House of Cards doen het erg goed. Orange Is The New Black is genomineerd voor 12 awards. 

De complete lijst is hier te zien. De Emmy's worden op 25 augustus uitgereikt.

Limburgs zorgcentrum blank door hevige regen

Door hevige regenval is een deel van de begane grond van een zorgcentrum in het Limburgse Herkenbosch donderdagavond blank komen te staan. De bewoners van het getroffen deel zijn overgebracht naar afdelingen waar geen water in staat, meldt de brandweer.

In het getroffen zorgcentrum, Bosscherhof, wonen mensen met een verzorgingshuisindicatie en mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben. Er zijn ook kamers voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen.

Een flink noodweer trekt momenteel over Limburg en Oost-Brabant. De brandweer is volgens de regionale omroep L1 in heel de regio opgeroepen voor het leegpompen van kelders. In Roermond ontstonden twee kleine brandjes door blikseminslagen, maar die werden snel geblust.

[EL] Uitslagen eerste voorronde (10/07/2014)

Na vandaag zit voor 37 ploegen hun avontuur in de Europa League erop. De winnende ploegen zullen nog drie rondes in de kwalificatie moeten overleven om het hoofdtoernooi te halen. 

Het duel tussen Litex Lovech en FC Veris is afgelast wegens hevige regenval. De heenwedstrijd werd 0-0. 

FC Groningen zal als eerste Nederlandse ploeg instromen. De winnaar van de play-offs neemt het in de tweede voorronde op tegen Aberdeen, dat FK Daugaa Rīga uitschakelde. De Groningse club zal beginnen met een uitwedstrijd. 

Thuis Uit Uitslag Totaal
KS Flamurtari (Alb) FC Sioni Bolnisi (Geo) 1-2  3-4 
İnter Bakı PİK (Aze) FC Tiraspol (Mol) 3-1  6-3 
FC Spartak Trnava (Slw) Hibernians FC (Mal) 5-0  9-2 
UE Sant Julià (And) FK Čukarički (Ser) 0-0  0-4 
FC Koper (Slv) FK Čelik Nikšić (Mon) 4-0  9-0 
FC Chikhura Sachkhere (Geo) FK Turnovo (Mac) 3-1  4-1 
FC Shakhter Karagandy (Kaz) FC Shirak (Arm) 4-0  6-1 
NK Široki Brijeg (Bos) Qäbälä FK (Aze) 3-0  5-0 
Birkirkara FC (Mal) Diósgyőri VTK (Hun) 1-4  2-6 
College Europa FC (Gib) FC Vaduz (Lie) 0-1  0-4 
PFC Litex Lovech (Bul) FC Veris (Mol) afg.  afg. 
FK Metalurg Skopje (Mac) UE Santa Coloma (And) 3-0  5-0 
FK Kukësi (Alb) FC Kairat Almaty (Kaz) 0-0  0-1 
FK Budućnost Podgorica (Mon) SS Folgore/Falciano (San) 3-0  5-1 
FC Mika (Arm) RNK Split (Kro) 1-1  1-3 
AC Libertas (San) PFC Botev Plovdiv (Bul) 0-2  0-6 
FK Lovćen (Mom) FK Zeljezničar (Bos) 0-1  0-1 
FC Zimbru Chisinau (Mol) FK Shkëndija 79 (Mac) 2-0  3-2
Ferencvárisi TC (Hon) Sliema Wanderers FC (Mal) 2-1  3-2 
FC Astana (Kaz) FC Pyunik (Arm) 2-0  6-1 
KF Laçi (Alb) NK Rudar Velenje (Slv) 1-1  2-2** 
FK Atlantas (Lit) FC Differdange 03 (Lux) 3-1  3-2 
IF Brommapojkarna (Zwe) VPS Vaasa (Fin) 2-0  3-2 
JK Nõmme Kalju (Est) Fram Reykjavik (IJs) 2-2  3-2 
FK Jelgava (Let) Rosenborg BK (Noo) 0-2  0-6 
Aberystwyth Town FC (Wal) Derry City FC (Ier) 0-5  0-9 
FK Daugaa Rīga (Let) Aberdeen FC (Sch) 0-3  0-8 
Tromsø IL (Noo) Tartu FC Santos (Est) 6-1  13-1 
FK Ekranas (Lit) Crusaders FC (NIe) 1-2  2-5 
Bangor City FC (Wal) Stjarnan (IJs) 0-4  0-8 
Dundalk FC (NIe) AS Jeunesse Esch (Lux) 3-1  5-1 
ÍF Fuglafjørdur (Far) Myllykosken Pallo-47 (Fin) 0-0  0-1 
Glenavon FC (NIe) FH Hafnarfjördur (IJs) 2-3  2-6 
FC Honko Espoo (Fin) JK Sillamäe Kalev (Est) 3-2  4-4* 
Sligo Rovers (Ier) FK Banga (Lit) 4-0  4-0 
FC Daugava Daugavpils (Let) Víkingur (Far) 1-1  2-3 
CS Fola Esch (Lux) IFK Göteborg (Zwe) 0-2  0-2 
FK Haugesund (Noo) AUK Broughton FC (Wal) 2-1  3-2 
FC Zimbru Chișinău (Mol) FK Shkëndija (Mac) 2-0  3-2 

* na verlenging, wint op uitdoelpunten
** wint na strafschoppen

Matthijs van Nieuwkerk beweert te stoppen met DWDD

Matthijs van Nieuwkerk zegt dat hij na tien jaar de presentatie van De Wereld Draait Door voor gezien houdt. "Wij gaan seizoen tien maken van De Wereld Draait Door. Dat ga ik zeker afmaken. Daar heb ik zin in, groot feest. Ik denk dat het mijn laatste jaar wordt. Dan is het mooi geweest", zegt Van Nieuwkerk in een filmpje op YouTube dat inmiddels niet meer te bekijken is.

Het filmpje werd gemaakt ter ere van het 55-jarig bestaan van het Willibrord Gymnasium in Deurne. Een van de leerlingen kondigt aan wat de school voor de lustrumviering in petto heeft. "Deed ik het zo goed?", vraagt hij, waarna Van Nieuwkerk het beeld instapt en hem van feedback voorziet. Daarna steekt Van Nieuwkerk van wal over zijn vertrek bij DWDD, en vraagt hij de jongen of hij misschien ooit zijn opvolger wil worden.

"Ik denk dat je er nu nog iets te jong voor bent, er moet nog één presentator tussen. Zou je het wat vinden?" Uiteraard antwoordt de jongen dat het hem een grote eer zou zijn.

Het is de vraag of Van Nieuwkerk werkelijk meent wat hij in dit filmpje zegt. Hij liet eerder weten Claudia De Breij als zijn uitverkoren opvolgster te zien.

Hoe dan ook liet het management van Van Nieuwkerk aan het AD weten dat het filmpje niet veel zegt. Ook netmanager Marcel Peek van Nederland 1, waar DWDD wordt uitgezonden, hecht weinig nieuwswaarde aan het filmpje. "Ik ga natuurlijk niet reageren op een uitspraak in 'een opgedoken YouTube-filmpje'", zegt hij tegen de krant. "Het gaat fantastisch met DWDD op Nederland 1. Wat mij betreft blijft Matthijs dat nog jaren presenteren." Peek laat weten nog niet bezig te zijn met het zoeken naar een eventuele opvolger.

Dodental Israëlisch offensief Gaza loopt verder op

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 88. Donderdag ging het offensief tegen terreurnetwerk Hamas de derde dag in. Ook vielen er 339 gewonden en raakten meer dan negenhonderd Palestijnen ontheemd.

Israël zegt over de hele dag ongeveer vijfhonderd doelwitten van Hamas te hebben bestookt. Het gaat daarbij om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Het totale aantal doelen dat is getroffen ligt volgens Israël nu op 860.

Ondertussen schoten strijders van Hamas op donderdag meer dan honderdveertig raketten op Israël af. Dichtbevolkte gebieden worden hierbij niet gespaard. Het terreurnetwerk vuurde donderdag vier raketten af op de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Deze veroorzaakten geen schade.

In Israël is niemand sinds het offensief begon bij de aanvallen gewond geraakt. Wel zijn meerdere huizen en wegen beschadigd en zaaien de voortdurende beschietingen angst onder de vijf miljoen Israëliërs die zich binnen het bereik van de raketten van Hamas bevinden.

Israël heeft zo'n twintigduizend reservisten gemobiliseerd voor een eventueel grondoffensief, hoewel Jeruzalem zich tot nu toe uitsluitend op luchtaanvallen heeft gericht. Volgens een woordvoerder van het leger zullen grondtroepen alleen worden ingezet 'als laatste optie'.

Het Israëlische raketschild Iron Dome heeft al meer dan zeventig projectielen onderschept die op grote steden waren gericht. De raketten die niet worden onderschept belanden vaak in open velden.

Donderdag kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen om over het escalerende geweld te praten. Secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde het terreurnetwerk Hamas, dat de scepter zwaait over de Gazastrook, voor het afschieten van honderden raketten op Israël. De VN-chef had echter ook kritiek op Jeruzalem en zei dat 'excessief geweld tegen burgers en het in gevaar brengen van onschuldige levens evengoed onacceptabel is'.

Oranje werkt uitlooptraining af in São Paulo

Het Nederlands elftal heeft daags na de nederlaag tegen Argentinië in de halve finale van het WK een uitlooptraining afgewerkt. Na minder dan een uur zochten de spelers weer de kleedkamers op van het Estádio Paulo Machado de Carvalho in São Paulo, waar het constant motregende.

Leroy Fer, die herstellende is van een hamstringblessure, trainde apart. Oranje vliegt donderdagavond naar Brasília. Daar wacht zaterdag het duel om de derde plaats tegen Brazilië.

FOK!toen: The Beatles - A Hard Days Night

Het is vandaag alweer 50 jaar geleden dat het album A Hard Days Night van The Beatles voor het eerst in de platenwinkel te vinden was. A Hard Days Night was het derde album van de groep, die eerder in het jaar haar doorbraak had gemaakt in Amerika met een optreden in The Ed Sullivan Show, een optreden dat door zo'n 74 miljoen Amerikanen werd bekeken. Beatlesmania was uitgebroken en The Beatles waren in korte tijd wereldberoemd geworden. De groep had in juni 1964 haar eerste wereldtournee gedaan en was daarbij in Noord-Europa, het Verre Oosten en Australië geweest. Tussen alle concerten, interviews en tv-optredens door hadden de mannen tijd gezien om nieuw materiaal te schrijven en op te nemen in de beroemde EMI-studio in Londen. In FOK!toen vandaag aandacht voor deze plaat die toch zeker tot de betere albums uit de vroege jaren van de band (1962 - 1965) mag worden gerekend.

A Hard Day's Night

De terugkeer naar Liverpool
Vier dagen nadat de Beatles-film A Hard Days Night haar wereldpremière had beleefd in Londen, vlogen The Beatles naar Liverpool om daar aanwezig te zijn bij de allereerste voorstelling van de film. Vanaf het moment dat de elpee Please Please Me was verschenen waren de mannen vooral in de Britse hoofdstad te vinden en de  terugkeer naar hun thuisstad was dan ook een bijzondere belevenis voor de jongens uit Liverpool. Bij aankomst op Speke Airport werd de groep dan ook opgewacht door zo'n 3000 enthousiaste Beatlesfans.

Paul McCartney zou dat moment nooit vergeten. In een interview in de special Anthology zegt de voormalige Beatle: "We kwamen op het vliegveld aan en overal stonden groepen mensen, alsof er iemand uit het koninklijk huis op bezoek kwam. Het was onwerkelijk, de straten waar we als kind speelden of de bus namen stonden vol met mensen voor ons. Wij gingen vroeger in die straat naar de bioscoop met onze vriendinnetjes. Nu waren we daar samen met duizenden andere mensen, die daar kwamen voor ons! Allemaal mensen die ons begroeten of wilden weten hoe het met ons ging. Het was geweldig."

The Beatles werden die dag in Liverpool opgewacht door zo'n 200.000 juichende, schreeuwende en gillende fans. De politie was in ruime mate aanwezig maar had de grootste moeite mee om de kudde Beatlesfans in toom te houden. Nadat de groep bij de Liverpool Town Hall was aangekomen werd er even handen geschud met de nodige notabelen en was het tijd voor een echte Britse maaltijd. De groep liet zich daarna op het balkon van het hotel zien, waarbij de Liverpool City Police Band hun uitvoering van 'Can't Buy Me Love' liet horen. De altijd rebelse John Lennon probeerde de aanwezigen nog te shockeren met een Hitlergroet, maar in alle drukte werd deze door bijna niemand opgemerkt.

De Chileense single van A Hard Day's Night
De Chileense single van A Hard Day's Night

A Hard Days Night
Op dezelfde dag als dat The Beatles hun film aan de inwoners van hun thuisstad presenteerden, verschenen zowel de single 'A Hard Days Night' als de gelijknamige elpee. Op 18 juli was de single voor het eerst in de Britse hitlijsten te vinden, waar het een week later de koppositie over zou nemen van 'It's All Over Now' van The Rolling Stones. 'A Hard Days Night' zou drie weken lang op de nummer 1-positie blijven staan en zou daarna nog 9 weken in de charts te vinden zijn.

De Amerikaanse single van A Hard Day's Night
De Amerikaanse single van A Hard Day's Night

A Hard Days Night was een bijzondere plaat waarop we alleen maar Lennon & McCartney-composities tegenkomen. Ook stond er op deze plaat, in tegenstelling tot voorgaande elpees van The Beatles, geen enkel nummer dat door drummer Ringo werd gezongen. Op 'And I Love Her', 'Can't Buy Me Love' en 'Things We Said Today' na, waren alle liedjes geschreven door John Lennon.

Een Russische persing van A Hard Day's Night
Een Russische persing van A Hard Day's Night

Het Album
Van de elpee van A Hard Day's Night verschenen diverse uitvoeringen. Zo werd de Britse persing van de plaat in zowel een mono als stereo-uitvoering uitgebracht. Op deze versie van de plaat horen we alleen maar liedjes van The Beatles.

A Hard Day's Night A

01 A Hard Day's Night
A Hard Day's Night was een titel gebaseerd op een uitspraak van Ringo. Na een ellenlange dag en avond in de studio was Ringo even vergeten of het dag of nacht was en wilde zeggen dat het een drukke dag was geweest. Op het moment dat Ringo echter zei 'It's been a hard days...' besefte de drummer dat het reeds laat op de avond was en voegde er snel het woord 'night' aan toe. Lennon zou het later gebruiken in een verhaal in zijn boek In His Own Write en zag er ook een zeer geschikte titel in voor de Beatles-film.

Omdat er in die tijd een soort competitie heerste tussen Lennon en McCartney, schreef Lennon in één nacht de tekst voor het liedje. Wie met het beste nummer kwam was op de A-kant van de single te horen en werd ook op de radio gedraaid. In april 1964 wordt 'A Hard Day's Night' in een drietal uren opgenomen.

'A Hard Day's Night' was de allereerste single die in zowel Groot Brittannië als Amerika op nummer 1 stond terwijl ook de gelijknamige elpee tegelijkertijd in beide landen op deze positie in de albumcharts te vinden. Pas in 1970 zouden ook Simon & Garfunkel daar in slagen met hun plaat Bridge Over Troubled Water.

02 I Should Have Known Better
Toen The Beatles in januari 1964 in het Olympia Theater in Paris waren kreeg John Lennon een exemplaar van de elpee The Freewheelin' Bob Dylan in zijn handen gedrukt. Lennon en McCartney waren erg onder de indruk van de teksten van Dylan en in februari van dat jaar hadden The Beatles een ontmoeting met de zanger in New York. Bij het schrijven van 'I Should Have Known Better' liet Lennon zich dan ook behoorlijk inspireren door het werk van Dylan.

'I Should Have Known Better' werd in februari opgenomen in de Abbey Road Studio. Het was het eerste nummer waarop we ook de gloednieuwe 12-snarige Rickenbacker van George Harrison kunnen horen. Voor de mono- en stereoversies van het liedje werden verschillende opnames gebruikt. Dat is vooral te horen aan het intro met de mondharmonica die bij de stereo-uitvoering nogal bruut afkapt. 'I Should Have Known Better' werd in Europa ook op single uitgebracht en zou in Noorwegen de 1e plaats halen. In Groot Brittannië zou het liedje pas in 1976 als B-kant van 'Yesterday' worden uitgebracht.

03 If I Fell
Met 'If I Fell' wilde Lennon bewijzen dat hij ook prima een sentimentele ballade kon schrijven. Het liedje, met fijne samenzang van John en Paul, was duidelijk geinspireerd door artiesten zoals The Everly Brothers. 'If I Fell' stond in 1964 tijdens de tournee in Amerika en Canada op de setlist van de groep. Vanwege het hysterisch krijsende publiek werd het liedje alweer snel van de setlist gehaald.

'If I Fell' werd in februari in 15 takes opgenomen. In Amerika verscheen het liedje op de B-kant van de single 'And I Love Her'. In Groot Brittannië werd het nummer als A-kant uitgebracht op een export-single, met op de achterkant 'Tell Me Why'. In Noorwegen scoorden The Beatles met 'If I Fell' alweer een nummer 1-hit.

04 I'm Happy Just To Dance With You
'I'm Happy Just To Dance With You' was het enige liedje op A Hard Days Night dat werd gezongen door George. Lennon zou later in een interview zeggen dat het niet zijn favoriete compositie was en dat hij het liedje zelf nooit zou hebben gezongen. Het liedje werd in Amerika uitgebracht als de B-kant van de single 'I'll Cry Instead'.

05 And I Love Her
'And I Love Her' was een fraaie ballade van de hand van McCartney. Lennon zou het liedje later spottend 'McCartneys eerste Yesterday' noemen.

Van het liedje worden maar liefst 4 verschillende uitvoeringen op plaat uitgebracht: Mono mix 1 verschijnt in Amerika op de mono-elpee van A Hard Days Night en op de lp Something New. Deze versie is te herkennen aan de enkele zangpartijen van McCartney. Mono Mix 2 verschijnt in Groot Brittannië op de mono-elpee van de soundtrack en kenmerkt zich door de dubbele zangpartijen van McCartney, met uitzondering van enkele regels in het derde couplet. Dan bestaat er nog een stereo mix van het liedje dat wordt uitgebracht op de stereo-uitvoering van de Britse A Hard Day's Night-elpee en de Amerikaanse elpee Something New. Als laatste is er dan nog een extended stereo mix die alleen op de Duitse persing van Something New verscheen. Deze heeft een outro dat aanzienlijk langer duurt. Deze versie verscheen in 1980 op de Amerikaanse verzamelelpee Rarities.

06 Tell Me Why
'Tell Me Why' was een liedje dat Lennon schreef tijdens het bezoek van The Beatles aan Parijs. Cynthia Lennon kon alle aandacht van de vrouwelijke fans maar moeilijk verkroppen en hierdoor ontstonden behoorlijke spanningen tussen haar en John. Lennon zou het liedje omschrijven als een 'black New York girl-group song' met duidelijk invloeden uit de doo-wop.

De uitvoering van 'Tell Me Why' die in de film te horen is, wijkt duidelijk af van de op plaat uitgebrachte versies van het liedje. 'Tell Me Why' was ook één van de favoriete liedjes van John op deze elpee.

07 Can't Buy Me Love
Alweer zo'n fijne compositie van McCartney. Toen journalisten in 1966 aan de Beatle vroegen waar het liedje over ging liet McCartney weten dat elke interpretatie mogelijk was, zolang men maar niet dacht dat het over een bezoek aan de hoeren ging.

'Can't Buy Me Love' werd geschreven toen The Beatles begin 1964 in Parijs waren. Het liedje werd eind januari in EMI's Pathe Marconi Studios in Parijs opgenomen, samen met Duitstalige uitvoeringen van 'I Want to Hold Your Hand' en 'She Loves You'. Het zou ook het enige Engelstalige liedje zijn dat de groep in een buitenlandse studio zouden opnemen.

A Hard Day's Night B

01 Any Time At All
Kant B van de plaat opent met alweer een fraaie compositie van John Lennon. Voor het schrijven van 'Any Time At All' liet Lennon zich inspireren door het liedje 'It Won't Be Long' door een soortgelijk accordenschema te gebruiken.

'Any Time At All' was één van de laatste nummers die The Beatles opnamen voor de elpee. McCartney zingt de tweede stem in het nummer omdat Lennon de hoge noten niet kon halen.

02 I'll Cry Instead
Met 'I'll Cry Instead' liet Lennon duidelijk zijn mening horen over zijn beroemde status. Hij was een idool in de ogen van miljoenen mensen maar was eveneens zijn vrijheid kwijtgeraakt. De tekst 'A chip on my shoulder that's bigger than my feet' spreekt wat dat betreft boekdelen. 'I'll Cry Instead' was zwaar geinspireerd op de in die tijd zo populaire countrymuziek, waarvan vooral Ringo Starr een groot liefhebber was.

03 Things We Said Today
'Things We Said Today' was een McCartney-compositie die als B-kant van de single 'A Hard Days Night' werd uitgebracht. McCartney schreef het liedje terwijl hij samen met zijn toenmalige vriendin Jane Asher op vakantie was in de Caraïben. Net als 'If I Fell' werd ook 'Things We Said Today' gespeeld tijdens de tournee in Amerika en Canada.

04 When I Get Home
Voor 'When I Get Home' liet Lennon zich inspireren door de muziek van de meidengroep The Shirelles en andere artiesten op het Motown-label. Het liedje werd op dezelfde dag opgenomen als 'Any Time At All' en 'Things We Said Today'.

In de tekst is duidelijk de frustratie van Lennon te horen, die na 3 maanden de opnames voor A Hard Days Night behoorlijk beu begon te worden:

Come on, let me through.
I’ve got so many things I’ve got to do.
I’ve got no business being here with you.
This way.

05 You Can't Do That
'You Can't Do That' was de B-kant van de single 'Can't Buy Me Love'. Net als in de latere liedjes 'Run for Your Life' en 'Jealous Guy' was ook 'You Can't Do That' een liedje waarin jaloezie een grote rol speelde. Het liedje zou oorspronkelijk als A-kant van een single worden opgenomen. Ook de 12-snarige Rickenbacker van Harrison speelt weer een grote rol in dit mooie nummer. Lennon zou later in een interview erkennen dat hij voor dit nummer was geinspireerd door de muziek van Wilson Pickett.

06 I'll Be Back
'I'll Be Back' was het laatste nummer op de elpee, gebaseerd op het liedje 'Runaway' van Del Shannon. Het nummer werd oorspronkelijk opgenomen in een wals-tempo maar Lennon vond het te moeilijk om daarbij te zingen. Nadat er een ander tempo voor het liedje was gevonden zouden de mannen er een ijzersterk slotnummer van maken.

4 Garcons Dans La vent
4 Garcons Dans Le vent

Mel Gibson heeft medelijden met Shia LaBeouf

Mel Gibson heeft erg te doen met zijn collega Shia LaBeouf. "Als ik hem zo zie, met zo'n zak over zijn hoofd, dan heb ik medelijden met die arme knul", zegt Gibson in een interview met filmsite Indiewire. "Ik denk dat hij lijdt. Waarom zou hij het anders doen?"

LaBeouf zorgde in februari voor nogal wat opschudding toen hij op de rode loper van het filmfestival in Berlijn verscheen met een zak over zijn hoofd, met de tekst 'Ik ben niet meer beroemd'. Vorige maand werd de acteur in een theater in New York gearresteerd tijdens een voorstelling van Cabaret. Bij zijn arrestatie zou hij de agenten hebben bedreigd en een van hen een 'poot' hebben genoemd.

"Het is nogal makkelijk om met je vinger te wijzen en meteen te oordelen", gaat de dertig jaar oudere Gibson verder. "Ik weet zeker dat hij door een zeer pijnlijke periode gaat met persoonlijke problemen. Daar moet hij iets mee, maar ik denk wel dat het hem lukt. Hij komt er wel. En ik vind hem ook echt goed."

Gibson weet waarover hij spreekt. De ooit gevierde acteur, met grote successen als Mad Max en Lethal Weapon, en twee Oscars voor Braveheart, heeft zijn eigen portie relletjes wel gehad in Hollywood. Zo werd hij meermaals vastgelegd tijdens het bedreigen van politieagenten en deed hij zeer racistische en antisemitische uitspraken. Dat is een van de redenen dat veel filmmakers niet meer met hem willen werken.

Op de vraag waarom er de laatste jaren geen grote films met Gibson verschijnen, antwoordt hij simpel. "Ik heb geen zin meer om steeds mijn eigen geld in een film te steken", zegt de acteur die 25 miljoen dollar uit zijn eigen zak stak in The Passion of the Christ. "Ik moet denken aan mijn pensioen en ik vind het tijd dat iemand anders dat risico maar eens neemt. Daarbij zou het wel eens leuk zijn als iemand anders genoeg in mij geloofde om mij in de hoofdrol te casten. Volgens mij zijn mijn acteerkwaliteiten nog steeds aanwezig."

Ghanese WK-supporters vragen asiel aan in Brazilië

Honderden Ghanezen die naar Brazilië zijn gereisd om naar het WK te kijken, hebben asiel aangevraagd. Dat meldt de politie donderdag. De asielzoekers kwamen het land in met een toeristenvisum.

Het ministerie van justitie bekijkt of de tweehonderd Ghanezen een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Tot die tijd mogen ze in Brazilië werken en wonen. Volgens de hoge politieman Noerci da Silva Melo zijn honderdvijftig Ghanezen van Caxias do Sul naar de staten São Paulo en Santa Catarina getrokken, omdat ze daar meer kans op een baan hebben.

De migranten zijn islamieten, zegt Melo, die de 'gewelddadige conflicten tussen verschillende groepen moslims' ontvluchten. Allen hadden ze toestemming gekregen om hun team te zien spelen in Natal, Fortaleza en Brasilia.

De Ghanezen zijn opgevangen door het Rooms-Katholieke Centrum voor Steun aan Migranten, dat zegt dat ze in hun thuisland te maken hebben met 'levensgevaarlijke situaties'.

Ben Saunders heeft nieuw liefje

Ben Saunders is weer gelukkig in de liefde. De zanger plaatste donderdag op Instagram een foto waarop hij staat met een onbekende brunette. De eerste winnaar van The Voice of Holland bevestigt dat het om een nieuwe vlam gaat, maar ook 'een prille liefde', zegt hij tegen De Telegraaf.

De 31-jarige Saunders zag zijn relatie met Yvonne Coldewijer vorig jaar zomer stuklopen. De zangeres, die bekend werd als Telekids-gezicht Keet!, en de zanger waren anderhalf jaar bij elkaar. Eind 2011 strandde Saunders' relatie met zijn verloofde Soraya.

Pausen kijken WK-finale waarschijnlijk niet samen

De kans is klein dat paus Franciscus en zijn voorganger emeritus-paus Benedictus XVI zondag samen naar de WK-finale zullen kijken. Dat zegt een woordvoerder van het Vaticaan. De thuislanden van beide pausen, Duitsland en Argentinië, strijden om de wereldbeker.

Volgens Federico Lombardi is de wedstrijd voor paus Franciscus te laat. Grinnikend geeft hij toe dat Benedictus niet bekend staat als een groot sportfanaat. Toch sluit hij niet uit dat de twee samen zullen kijken: 'dat zullen we de komende dagen zien'.

Paus Franciscus had al beloofd dat er geen pauselijke inmenging zal zijn in de finale. Hij zal voor geen enkel team bidden, ook niet voor zijn Argentinië. De Duitser Benedictus XVI houdt zich liever bezig met intellectuele zaken, in plaats van sport.

"Beiden willen dat het beste team wint, zonder kant te kiezen", aldus Lombardi.

[EL] FC Groningen treft Aberdeen in voorronde

FC Groningen moet het zoals verwacht in de tweede voorronde van Europa League opnemen tegen Aberdeen. De schotten wonnen vandaag ook de tweede wedstrijd tegen FK Daugava Riga, het werd 3-0.

Alle drie de doelpunten werden nog voor rust gemaakt door de Ier Adam Rooney. De ontmoeting was eigenlijk vorige week al beslist, toen Aberdeen in eigen huis met 5-0 won.

De wedstrijden tussen FC Groningen en Aberdeen zijn op 17 en 24 juli.

PvdA'er moet uit fractie om anti-homo uitspraak

De PvdA in Breda wil raadslid Jamal Nouhi uit de fractie zetten vanwege zijn antihomo-uitspraken. Dat meldt de partijafdeling in de Brabantse stad op haar website. De uitspraken van Nouhi staan volgens de Bredase fractie 'lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA'.

Fractievoorzitter Henk van der Velde heeft Nouhi in een gesprek medegedeeld dat hij niet langer welkom is in de fractie. Om Nouhi daadwerkelijk uit de fractie te krijgen heeft de Bredase fractie het landelijk partijbureau verzocht een zogenoemde 'terugroepingsprocedure' te starten.

Nouhi schreef woensdag dat Human Rights Watch zich niet moest bemoeien met homowetgeving in Marokko. De organisatie wil dat het land stopt met het strafbaar stellen van homoseksualiteit. Nouhi liet in een reactie weten dat hij zijn uitspraken op persoonlijke titel deed.

Mogelijk oude explosieven gevonden in Utrecht

Tijdens opgravingen bij parkeergarage Vredenburg in Utrecht zijn donderdag mogelijk oude explosieven gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt of daadwerkelijk sprake is van explosief materiaal, zegt een politiewoordvoerder.

De opgravingen waren gericht op resten van kasteelmuren van het oude kasteel Vredenburg. Een deel van de muren is jaren geleden met explosieven gesloopt om plaats te maken voor de parkeergarage. Bij het weer opgraven en schoonmaken van de muren kwamen er donderdag gaten tevoorschijn waar draden uit steken.

De politie houdt er rekening mee dat die draden bij explosieven horen die jaren geleden om een of andere reden niet zijn afgegaan. De woordvoerder hoopt hier later op de avond meer duidelijkheid over te kunnen geven. Er zijn geen woningen ontruimd of straten afgezet omdat er geen gevaar dreigt. De resten van de kasteelmuren zitten in een gat van zo'n vijf meter diep. Het gat zit midden op een open terrein.

Juichpakken Roy Donders gedumpt na verlies Oranje

Mensen gooien hun juichpakken van Roy Donders massaal in de verkoop. Bezitters van de outfits die door de realityster en 'stylist van het Zuiden' werden ontworpen voor het WK-voetbal in Brazilië hebben geen behoefte meer aan de pakken. Op Marktplaats werden die na de uitschakeling van Oranje donderdag in groten getale gedumpt.

Het Nederlands elftal verloor woensdag na strafschoppen tegen Argentinië. De juichpakken waren verkrijgbaar bij Jumbo, waar ze als warme broodjes over de toonbank gingen. Er werden daarop ook juichpakken 'voor de kleine donders' gemaakt.

Echter niet iedereen was te spreken over de outfits. De marktketen verwijderde in Barneveld alle verwijzingen naar het juichpak omdat gelovige winkelbezoekers aanstoot namen aan de slogan 'We geven ze op hun Donders', die zou verwijzen naar de duivel.

Donders heeft een eigen realitysoap op RTL 5. Hierin is te zien dat hij onder meer aan de lopende band worstenbroodjes met spek naar binnen werkt en huispakken verkoopt.

Teeven legt zich neer bij verlof moordenaar

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) legt zich neer bij de uitspraak van de rechter dat zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz onbegeleid verlof moet krijgen. Dat laat de staatssecretaris donderdagmiddag weten via een woordvoerder. Wel worden aan het verlof voorwaarden verbonden.

Teeven moet binnen acht dagen een machtiging verlenen voor onbegeleid verlof, en hij zal dat doen. Yilmaz moet wel bijvoorbeeld ongewenste confrontaties met de slachtoffers en nabestaanden mijden. In de praktijk zal dit neerkomen op een gebiedsverbod. Als Yilmaz zich daar niet aan houdt, kan Teeven het verlof weer intrekken.

Teeven gaat niet in hoger beroep, omdat het maanden zou duren voordat de zaak opnieuw voor de rechter komt. En in de tussentijd moet hij wel gehoor geven aan de uitspraak, omdat het hoger beroep geen zogeheten schorsende werking kent. Het is dus praktisch onmogelijk om te voorkomen dat Yilmaz op onbegeleid verlof gaat, aldus de zegsman.

Aantal gevallen digitale spionage gestegen

Het aantal gevallen van digitale spionage is het afgelopen jaar toegenomen. Deze vorm van spionage is bovendien niet langer voorbehouden aan de grote, geavanceerde inlichtingendiensten. Dat staat in een jaarlijks rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) dat donderdag werd gepubliceerd.

De dreiging van digitale spionage door andere landen was 'onverminderd groot', zo hebben de inlichtingendiensten volgens de NCTb vastgesteld. "In Nederland zijn overheidsinstellingen, de defensie-industrie en bedrijven binnen topsectoren het slachtoffer", staat verder in het rapport.

De mogelijkheden voor spionage nemen volgens de NCTb alleen maar verder toe. Zo investeren vrijwel alle buitenlandse inlichtingendiensten in hun digitale capaciteiten. Tegelijkertijd nemen ook de mogelijkheden voor criminele organisaties toe om op internet hun slag te slaan.

Naarmate de afhankelijkheid van ict groeit worden de potentiële gevolgen van incidenten ook groter. De NCTb wijst bijvoorbeeld op de digitale aanvallen van afgelopen jaar op de Nederlandse banken en overheidsdienst DigiD.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) benadrukt in een reactie aan de Tweede Kamer de noodzaak de komende jaren te blijven investeren in digitale veiligheid. Hij wil onder meer de onderzoekscapaciteit bij het Nationaal Cyber Security Centrum, de politie en de inlichtingendiensten uitbreiden.?

Rotterdam krijgt metroverbinding met strand

Rotterdam krijgt definitief een metroverbinding met het strand in Hoek van Holland. De Stadsregio Rotterdam, waarin verschillende gemeenten samenwerken, heeft donderdag ingestemd met plannen hiertoe.

Het plan is om van de Hoekse Lijn, nu nog een spoorverbinding, een metrolijn te maken. Daarnaast moet de lijn nog worden verlengd tot het strand van Hoek van Holland. Voor het project heeft de stadsregio 312 miljoen euro uitgetrokken.

De eerste metro's moeten eind 2017 over het spoor rijden. De verlenging moet halverwege 2018 voltooid zijn. Het Rotterdamse ov-bedrijf RET heeft toegezegd dat het zonder subsidie metro's op de lijn kan laten rijden. Voor het beheer van de infrastructuur krijgt de RET vanaf 2018 wel subsidie, jaarlijks zo'n vijf miljoen euro.

Film Mexicaan opent festival Venetië

De film Birdman van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu opent het filmfestival van Venetië, dat dit jaar voor de 71e keer wordt gehouden. Dat hebben de organisatoren donderdag bekendgemaakt. In de zwarte komedie over een acteur in verval die met een nieuwe voorstelling op Broadway zijn carrière nieuwe glans wil geven, speelt de Amerikaan Michael Keaton de hoofdrol.

González Iñárritu kreeg bekendheid met films als Amores Perros (2000), zijn eerste speelfilm, die werd genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Babel (2006) kreeg zeven Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Het festival begint op woensdag 27 augustus en duurt tot en met zaterdag 6 september. Op die dag wordt bekend welke film de Gouden Leeuw heeft gewonnen.

Film Mexicaan opent festival Venetië
Film Mexicaan opent festival Venetië (Foto: ANP)

FOK!sport foto-onderschrift week 28

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was BB-King. met het volgende onderschrift: "Ik heb geen gouden pik maar 4 gouden ballen."

De opgave van deze week:

Nigel de Jong, Ron Vlaar en Daley Blind zien iets gebeuren op de training van het Nederlands elftal. Maar wat is er nou precies allemaal gaande? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Nigel de Jong, Ron Vlaar en Daley Blind zien iets gebeuren op de training van het Nederlands elftal. Maar wat is er nou precies allemaal gaande? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Mourinho: "Klose is geen Ronaldo"

Miroslav Klose schoot dinsdagavond de Braziliaanse Ronaldo van de WK-topscorerskroon met zijn doelpunt in de halve finale tegen Brazilië. José Mourinho is niet volledig overtuigd.

Klose en Ronaldo deelden het record van WK-topscorer nadat de Duitser in de groepsfase scoorde tegen Ghana. Beide spitsen maakten tot dat moment vijftien treffers op een mondiale eindronde. Met de 2-0 tegen Brazilië greep Klose dinsdag de topscorerstitel voor hem alleen.

José Mourinho heeft bewondering voor de 36-jarige Klose, maar vindt ook dat Ronaldo altijd een betere voetballer zal blijven. "Petje af voor Klose", zegt de Portugees tegen Yahoo. "Ik heb diep respect voor zijn statistieken."

"Maar de waarheid is dat een speler, die ik na Maradona de beste ooit vindt, een record is kwijtgeraakt", aldus de manager van Chelsea. "Ik vind dat Ronaldo de beste speler van de afgelopen twee decennia is."

Klose krijgt komende zondag wellicht de kans om het record verder aan te scherpen, maar Ronaldo zal hij in de ogen van Mourinho nimmer voorbijstreven. "De titel van beste speler in de laatste twintig jaar raakt Ronaldo gelukkig niet meer kwijt."

Huntelaar: "Hele sfeer is nu weg"

Als invaller van de nagenoeg onzichtbare Robin van Persie kon ook Klaas-Jan Huntelaar niet zijn stempel drukken op het spel van Oranje in de halve finale.

De ervaren spits kwam in de verlenging als derde invaller binnen de lijnen voor de aanvoerder van Oranje, maar kon zijn heldenrol van de wedstrijd tegen Mexico niet herhalen. Vanaf de middellijn zag hij ploeggenoten Ron Vlaar en Wesley Sneijder een strafschop missen.

Nu de finale niet langer haalbaar is, wacht zaterdagavond een ontmoeting met Brazilië. Huntelaar benadrukt dat Nederland die krachtmeting met de gastheren graag als winnaar wil afsluiten. "Als je op het veld staat, wil je altijd winnen", zo vertelt hij de NOS.

"Maar de hele sfeer is nu weg, denk ik. De energie die in het toernooi zat, voel je in één keer in de bodem verdwijnen. Maar nogmaals, als je op het veld staat wil je derde worden, geen vierde. Daar gaan we alles voor geven."

Huntelaar was aangewezen om als vijfde een strafschop te nemen, maar hoefde niet in actie te komen vanaf elf meter. Argentinië had alle vier de strafschoppen benut, en kon niet langer ingehaald worden.

Toen Vlaar aanstalten maakte om de eerste strafschop te nemen had Huntelaar nog een goed gevoel over de kansen van Oranje. "Qua statistieken win je normaal gesproken een penaltyserie als je begint. We hadden er een goed gevoel bij na de laatste serie, maar het kan natuurlijk misgaan."

Kuijt: "Veel respect voor Vlaar en Sneijder"

Dirk Kuijt heeft er alles aan gedaan, maar kon niet voorkomen dat Nederland na strafschoppen werd uitgeschakeld door Argentinië. "Ik voel alleen maar teleurstelling", zo reageerde hij na afloop ten overstaan van NUsport.

"Wij kwamen hier om de wereldtitel te pakken en naarmate het toernooi vorderde, beseften we ook dat het echt kon. We waren er zo dicht bij... Op deze manier eruit vliegen, daar ben ik gewoon doodziek van."

Net als tegen Costa Rica waren er strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen. Kuijt merkte dat Oranje er fysiek minder goed voor stond dan tijdens de vorige strafschoppenserie, toen Tim Krul uitgroeide tot de held.

"Ik had geen stem meer over, de energie droop er ook uit", liet hij weten. "Maar die bal moet erin, dus dan concentreer je je zo goed mogelijk op je eigen strafschop. Er was daardoor alleen iets minder beleving in het hele teamgebeuren."

Uiteindelijk waren Ron Vlaar en Wesley Sneijder de ongelukkigen. Met name Ron Beton kan buigen op een indrukwekkende wedstrijd, maar eindigde alsnog als de schlemiel door een strafschop te missen.

"Ik heb heel veel respect voor Ron en Wesley. Ze hebben hun verantwoordelijkheid genomen, missen hoort er soms bij", stak Kuijt zijn ploeggenoten een hart onder de riem. "Ron was voor deze wedstrijd al geblesseerd, maar heeft zich er overheen gezet, fantastisch gespeeld en na 120 minuten voetbal ook nog een strafschop genomen. Dat kan dan misgaan. En Sneijder schoot zijn penalty gewoon goed in. Heel zuur hoe dit afloopt."

Zaterdag wacht de troostfinale tegen Brazilië. "We zullen een knop moeten omzetten. We hebben een fantastische prestatie geleverd met zo'n jonge groep, het zou zonde zijn als we het niet goed afsluiten."

Zwolle huurt Griek Ioannidis van Olympiakos

PEC Zwolle heeft zich versterkt met de Griek Nikos Ioannidis. De 20-jarige spits wordt twee seizoenen gehuurd van Olympiakos. De Zwollenaren hebben tevens een optie tot koop bedongen, meldt de club vrijdag. Ioannidis speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Hansa Rostock, waarvoor hij in dertig duels zes keer scoorde.

"Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat we nu een volwaardig spits aan onze selectie kunnen toevoegen", laat technisch directeur Gerard Nijkamp weten. "Nikos heeft het afgelopen seizoen indruk gemaakt, hij past bij het voetbalspel dat PEC Zwolle nastreeft."

Ioannidis wordt de tweede Griekse speler in de selectie van PEC. Middenvelder Athanasios Karagounis werd vorig seizoen al ingelijfd.

[pic] Dak Jumbo Kampen ingestort

In Kampen is het dak van de plaatselijke Jumbo ingestort. Dit blijkt uit meldingen op Twitter.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Brandweer, ambulances, ze zijn massaal op de been.

Er wordt gesproken van 'Prio 1'. Het is nog niet bekend of er ook slachtoffers zijn gevallen.

Storm des doods in Kampen!

3 getinten slaan Oranje-fan in elkaar

De politie van Zwijndrecht is naarstig op zoek naar drie getinte mannen. De 'helden' hebben zaterdag een 26-jarige man in elkaar geslagen omdat hij het had aangedurfd 'Hup Holland Hup' naar een van te roepen.

De jongeman was zaterdagavond onderweg naar een vriend om daar voetbal te gaan kijken. Hier riep hij vrolijk 'Hup Holland Hup'. Dat viel uiteraard niet in goede aarde, want een onbekende man liep dreigend op hem af.

Deze man liep naar de Oranje-fan en sprak hem aan met de vraag zijn woorden te herhalen. Laatstgenoemde herhaalde zijn vrolijke woorden, wat hem direct een paar klappen opleverde.

Het slachtoffer probeerde weg te vluchten, maar werd getackeld. Hierna kwamen nog twee mannen die op de Nederlander bleven inschoppen. Uiteindelijk wist de Oranje-fan te ontkomen.

De gealarmeerde politie was snel ter plaatse, maar trof de drie medelanders niet meer aan. Zij zijn nu naarstig op zoek naar drie getinte mannen van rond de 25 jaar. Een van hen is een dikzak, maar ze praatten allen wel goed Nederlands.

Asiel zeepiraten terecht afgewezen

De asielaanvragen van vier veroordeelde Somalische zeepiraten zijn door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eerder dit jaar terecht afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. De mannen hadden in mei beroep aangetekend tegen de afwijzing.

Het argument dat het viertal bij terugkeer naar Somalië het risico zou lopen opnieuw voor piraterij te worden vervolgd, veegde de rechter van tafel. Ook konden de mannen de rechter er niet van overtuigen dat ze slachtoffer zouden worden van terreurorganisatie Al-Shabab.

In 2011 werd het viertal overgebracht naar Nederland voor een strafrechtelijk onderzoek naar piraterij. Een jaar later werden ze door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar wegens piraterij voor de kust van Somalië. Ook tegen deze uitspraak gingen de mannen tevergeefs in hoger beroep.

De mannen kunnen volgens de uitspraak aangemerkt worden als 'ernstig gevaar voor de openbare orde'. Daarmee kan ze een inreisverbod van tien jaar worden opgelegd als ze eenmaal zijn vertrokken.

Vrouwen worden geil van appels

Nu pas is duidelijk waarom Eva zich zo simpel liet verleiden in het (voormalige) paradijs tot het plukken van de verboden vrucht: appels maken vrouwen namelijk geil! Een heus Italiaans wetenschappelijk onderzoek onder 731 vrouwen heeft dit onomstotelijk aangetoond.

De dames varieerden in de leeftijd van 18 tot 43 jaar. Na een kort vragenlijstje over hun appelconsumptie en andere eetgewoontes werden de vrouwen in twee groepen verdeeld: een groep die regelmatig appels naar binnen werkt en een groep die dat nauwelijks doet.

Wat bleek? De appelkauwende groep was stuk meer tevreden over hun seksleven dan de appelloze groep. Vrouwen in die groep waren seksueel actiever en hadden een duidelijk hoger libido. De wetenschappers hebben hier meteen een verklaring bij bedacht: appels bevatten polyfenolen, oestradiol en antioxidanten. Naar het schijnt zijn dit gezonde stoffen voor de flamoes. Dit vanwege het stimuleren van de bloedcirculatie en de vagina wordt als klapper op de vuurpijl ook nog eens vochtig door eerdergenoemde stoffen. Punten voor de appel.

Wie geen appels blieft kan overigens ook chocolade of rode wijn gebruiken als afrodisiacum, daar zijn dezelfde stoffen in te vinden.

Het uiterst leuke en nuttige onderzoek is met frisse tegenzin gedaan door het Archives of Gynecology and Obstetric. De resultaten en bevindingen zijn hier te vinden.

Het is trouwens niet helemaal duidelijk of de heren en dames wetenschappers rekening hebben gehouden met de mogelijkheid dat liefhebbers van de oudste beweging sowieso wat meer appels eten en dat de causaliteit wellicht andersom is: copuleren doet appels eten.

Cuenca en Barcelona verscheuren contract

Isaac Cuenca is vertrokken bij FC Barcelona. De 23-jarige aanvaller kwam niet voor in de plannen van trainer Luis Enrique en heeft zijn contract laten ontbinden. Dat meldt de Catalaanse club vrijdag.

Cuenca brak in 2011 onder Pep Guardiola door bij Barcelona. Hij kwam tot dertig optredens in het eerste elftal. In het seizoen 2012-2013 speelde de vleugelspeler een halfjaar op huurbasis voor Ajax, maar dat werd mede door knieproblemen geen succes.

Barcelona nam donderdag ook afscheid van Jonathan dos Santos. De middenvelder gaat bij Villarreal aan de slag.

[Tour] Greipel blij met 'verdiende overwinning'

André Greipel pakte in Reims eindelijk zijn gewenste dagzege in de Tour de France van dit jaar. Voor de Gorilla uit Rostock is het het vierde jaar op rij met dagsucces. In 2011 en 2013 won hij één etappe, in 2012 pakte Greipel er drie. Dit keer was hij erg blij met de overwinning, die zijn ploeg Lotto-Belisol toekwam.

"Het was erg nerveus vandaag, met heel veel valpartijen", steekt Greipel van wal na afloop. "We moesten constant voorin blijven, maar dat is ook gelukt. Het team heeft me heel erg goed voorin het peloton weten te houden, vooral in de laatste vijftien kilometer waar de wind van de zijkant kwam."

"Ik had eigenlijk de hele tijd een prima positie. Misschien had ik geen geweldig 'treintje', maar door die rotondes was het ook lastig om constant samen te blijven. Ik had wel een goed wiel te pakken, van Mark Renshaw, hoewel ik wat energie verloor om in die positie te komen. Met ongeveer 250 meter te gaan zei ik tegen mijzelf dat ik nu voluit moest gaan, wat er ook gebeurde. Dat is wel gelukt denk ik zo", toont Greipel zich tevreden over het verloop van de sprint.

"Natuurlijk ben ik heel erg blij dat we nu eindelijk een zege gepakt hebben. Het was nog maar de vierde massasprint, maar er stond al heel erg veel druk op ons om ook te winnen. Het vertrouwen was er altijd wel, ook al was dat niet altijd makkelijk. We hebben gewoon tegen onszelf gezegd dat we kalm moesten blijven en dan zou de overwinning wel komen. We bleven kalm en dus hebben we dit dik verdiend", sluit de Duitser af.

[Tour] Curvers: "Hebben het verneukt voor Kittel"

Marcel Kittel kon in Reims eindelijk een massasprint niet winnen. Hij werd echter niet verslagen op snelheid, want hij kon zich niet in de sprint mengen. De Duitser kwam in de ietwat hectische finale achterin het peloton te zitten en was kansloos voor de dagzege. Volgens ploeggenoot Roy Curvers is het vooral de schuld van het team, Giant-Shimano.

"We bleven niet rustig vandaag, hebben niet goed genoeg op Marcel gelet. We hebben het gewoon verneukt voor hem", bezigt Curvers stevige taal tegenover de NOS"Dit was echt niet goed. We raakten elkaar eigenlijk kwijt toen het op de kant ging. We hebben allemaal tegelijk inspanningen gedaan daar, maar daarna konden we elkaar niet meer vinden en dan wordt het een heel lastig verhaal."

"Op vijf kilometer van de finish moet je bij de eerste twintig zitten, zeker in een rit als vandaag, anders ben je zo goed als kansloos. We zaten daar niet eens in de buurt en dus hebben we wat eerder maar in de remmen geknepen. Marcel heeft vervolgens weinig risico's meer genomen en zakte erdoor daarna", legt de wegkapitein van Giant uit.

"Ons sterke punt is normaal gesproken om heel erg goed kalm te blijven in de laatste kilometers, ook als het zo hectisch is als vandaag. Dat lukte dit keer niet", aldus de teleurgestelde Curvers. "We moeten er eens goed over praten waar het precies aan gelegen heeft, want dit was echt niet goed."

Wijnaldum: "Tegen Argentinië speelde ik mijn beste duel"

Kansen waren schaars, maar Oranje had tegen Argentinië wel het betere van het spel. Dat vindt Georginio Wijnaldum. De aanvoerder van PSV schopte het op het WK verrassend tot basisklant. Tijdens de eerste groepsduels moest hij Jonathan de Guzman voor zich dulden in de pikorde, maar Louis van Gaal gaf Wijnaldum vervolgens een kans en bleef vasthouden aan de PSV'er.

Wijnaldum stond woensdag honderdtwintig minuten op het veld, toen Oranje er opnieuw niet in slaagde om te scoren. Toch vond hij Nederland beter dan Argentinië. "Maar we hebben niet echt veel kansen gecreëerd", zo liet hij het Algemeen Dagblad optekenen. "Maar als je alleen kijkt naar het spel, dan verdienden wij het om door te gaan."

"Wij hadden veel de bal en vonden vaak de vrije man. Maar we kwamen niet voor de goal. Toch hielden we het vertrouwen dat we er één zouden maken, omdat we een heel stabiel toernooi gespeeld hebben. Maar hij viel niet, gewoon heel zuur."

Terugblikkend op het toernooi in Brazilië is Wijnaldum trots op de prestaties van zijn team. Ook op individueel vlak verliep het toernooi boven verwachting. "Ik heb tijdens het WK alleen maar lopen genieten."

"Ik heb het geluk gehad dat ik in de basis kwam. Je speelt hier tegen de beste spelers van de wereld, ook goed voor mijn ontwikkeling natuurlijk. Tegen Argentinië speelde ik mijn beste wedstrijd van het toernooi."

Geen extra verhoren enquêtecommissie corporaties

De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de woningcorporaties presenteert 30 oktober haar bevindingen. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt. De openbare verhoren van de afgelopen weken hebben de benodigde informatie opgeleverd om het eindrapport te gaan schrijven. Er worden dan ook geen extra verhoren gehouden.

Wel is besloten om nog enkele stukken op te vragen. Ook ziet de enquêtecommissie vooralsnog geen aanleiding om aangifte te doen wegens vermeende meineed. De commissie concludeert verder dat de verhoren een 'helder beeld' hebben gegeven van de corporatiesector en de hoofdrolspelers daarin.

De commissie onder leiding van voormalig PVV'er Ronald van Vliet hoorde de afgelopen weken onder anderen verschillende voormalig bestuurders en oud-politici over de excessen in de corporatiesector de afgelopen jaren, zoals de speculatie met derivaten die de Rotterdamse corporatie Vestia aan de rand van de afgrond bracht.

Clasie vooral trots op team

Jordy Clasie beleefde woensdagavond zijn debuut op het WK, maar kon niet voorkomen dat Oranje het mondiale eindtoernooi moest verlaten. Ofschoon de jonge Feyenoorder trots was op zijn WK-debuut, overheerste de teleurstelling van het mislopen van de finale. "Dit is teleurstellend, dramatisch", zo liet hij de NOS weten. "Hier doe je het voor, om een WK-finale te spelen."

"Als je er dan in de halve finale uitgaat, dan is dat zo jammer. We zijn ongelooflijk ver gekomen. Het team heeft het heel goed gedaan. Ik mag dan invallen, daar ben ik trots op. Maar dan ga je eruit. Dan heb je maar één gevoel en dat is een rotgevoel."

Clasie kwam tegen Argentinië als laatste van de twintig veldspelers uit de Oranje-selectie in actie. Alleen Michel Vorm kreeg uiteindelijk geen speelminuten. Hoewel Clasie als enige geen wedstrijd heeft gewonnen op het toernooi, komt de nederlaag bij hem niet extra hard aan.

"Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat het bij iedereen keihard aankomt", legde de 23-jarige Haarlemmer uit. "Ook voor sommige oudere jongens, die misschien geen WK meer meemaken."

Zaterdag komt Nederland nog in actie tijdens de troostfinale tegen Brazilië. Clasie maakt kans op speeltijd vanwege de blessure van Nigel de Jong, maar is nog niet met die wedstrijd bezig. "Op dit moment niet, maar morgen zal iedereen zijn hoofd daar weer op focussen. Iedereen is teleurgesteld, maar laten we ook niet vergeten dat we trots mogen zijn. Nu moeten we het toernooi goed afsluiten. Op naar zaterdag, dan wacht de volgende wedstrijd weer."

[Tour] Greipel heeft zijn zege binnen

André Greipel heeft deze Tour de France zijn zege binnen. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol was vandaag in de zesde etappe met de finish in Reims de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Marcel Kittel kon zich in tegenstelling tot de eerste sprints niet mengen in de strijd om de zege.

Direct na de start in Arras ging een kopgroep van vier er vandoor. Tom Leezer had Maté, Pineau en Gerard als metgezellen, maar het viertal bleef binnen schootsafstand van het peloton en Maté werd op twaalf kilometer van de meet als laatste van de vluchters ingerekend.

In het peloton gebeurde pas in de laatste vijftig kilometer veel. Verschillende malen werd het op de kant gezet, maar in eerste instantie stond er te weinig wind om een breuk te forceren. Wel waren er weer een aantal valpartijen waarbij Zandio (Sky) het grootste slachtoffer was. Hij moest net als enkele anderen opgeven.

Het slot van de etappe leverde met het op de kant zetten alsnog wat resultaat op. Verschillende renners moesten de eerste groep laten gaan, waaronder Pierre Rolland. Ook in de voorste groep vielen slachtoffers, want het beulswerk van onder meer Quick-Step zorgde ervoor dat Giant-Shimano de sprinttrein niet samen kon stellen en Kittel, die al drie keer zegevierde, niet van voren kon houden. De Duitser moest de sprint dan ook laten lopen.

In de laatste kilometer was er een verrassende demarage van Kwiatkowski, maar de Pool van Quick-Step kon het aanstormende uitgedunde peloton uiteindelijk niet voorblijven. In die groep bleek Greipel duidelijk de sterkste in de sprint, voor Kristoff, Samuel Dumoulin en Renshaw. Tom Veelers was met een zevende plaats de beste Nederlander. In het klassement deden zich geen belangrijke verschuivingen voor, waardoor Vincenzo Nibali het geel behoudt.

'Tilburgse tuffer' achter tralies

De politie heeft in het Tilburgse winkelcentrum Heuvelpoort een 26-jarige man uit die stad gearresteerd die willekeurige vrouwen had bespuugd. Dat meldt Omroep Brabant.

Een 26-jarig slachtoffer van de man belde direct na zijn daad de politie. Deze vrouw deed aangifte van belediging. Agenten die ter plaatse kwamen, troffen even verderop nog een vrouw aan die door de man bespuugd was. Korte tijd later konden ze de verdachte oppakken.

De verdachte staat al jaren bekend om zijn spuuggedrag. De 'lama van Tilburg' zat begin dit jaar vast voor het ondertuffen van vrouwen en kinderen. Op 24 september moet hij bij de rechter verantwoording afleggen voor circa dertig spuugzaken.

De politie is nog op zoek naar eventuele andere slachtoffers van de speekselschurk. De voorlaatste aangifte dateert van twee weken geleden. 

Bertens onderuit in Boekarest

Kiki Bertens is er niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken van het WTA-toernooi in Boekarest. De Wateringse ging in de tweede ronde met 4-6, 6-3 en 6-7 (4) onderuit tegen Petra Cetkovska uit Tsjechië. De partij op het Roemeense gravel duurde ruim tweeënhalf uur.

Beide speelsters plaatsten in de hele partij drie breaks. In de derde set kwam Bertens van een 4-1 achterstand terug tot 4-4, waarna ze in de negende game de kans liet liggen om nog een keer toe te slaan. In de tiebreak dolf de Nederlandse vervolgens het onderspit.

Het was de vierde ontmoeting tussen Bertens en Cetkovská. Alleen eerder dit jaar in Osprey won Bertens.

Nasri verlengt met vijf jaar bij Manchester City

Samir Nasri heeft een nieuw vijfjarig contract getekend bij Manchester City. De middenvelder, die ontbrak in de Franse WK-selectie, ligt nu tot medio 2019 vast, meldt de Engelse kampioen. Nasri kwam drie jaar geleden over van Arsenal. In 129 wedstrijden scoorde hij 22 keer, waaronder elf keer in het afgelopen seizoen.

"Ik ben nu 27 jaar en ben blij dat ik mijn beste jaren aan deze club kan geven", laat Nasri weten. "Het heeft wat tijd gekost om mij aan te passen, want na Londen is Manchester een hele verandering, maar afgelopen jaar was alles perfect." Nasri veroverde met Manchester City twee landstitels en een League Cup.

Nieuw-Zeelander Sergent wint in Oostenrijk

Jesse Sergent heeft de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Nieuw-Zeelander van Trek kwam na 146 kilometer solo over de meet in Alpendorf. Yoann Bagot eindigde op 49 seconden als tweede. Patrick Konrad won even daarna de sprint van een achtervolgend groepje.

In de top van het klassement veranderde er niks. De Brit Peter Kennaugh behield de leiding in het klassement voor Damiano Caruso en Javier Moreno. De Ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met zondag en werd vorig jaar gewonnen door thuisrijder Riccardo Zoidl.

Amsterdam stijgt op durestedenlijst voor expats

Amsterdam is in een ranglijst over dure steden voor expats dertien plaatsen gestegen. De hoofdstad steeg van plek 52 naar 39. De meeste West-Europese steden klommen in de lijst omdat de euro relatief duur is ten opzichte van andere valuta. In Amsterdam speelde de toegenomen vraag naar appartementen ook een rol bij de stijging. Dat meldt Mercer, het adviesbureau dat de jaarlijkse lijst samenstelt.

Appartementen zijn het duurst in Hong Kong, waar een expat maandelijks omgerekend 5100 euro neertelt voor een tweekamerappartement. In Amsterdam betaalde de gemiddelde expat daar 2100 euro voor. Twee jaar geleden was dat nog 1800 euro.

De Afrikaanse steden Luanda (Angola) en N'Djamena (Tsjaad) zijn het duurst voor expats. Luanda voerde de jaarlijkse ranglijst vorig jaar ook al aan. Daar kost een tweekamerappartement 4837 euro. Afrikaanse steden zijn relatief duur voor expats omdat ze vaak in streng beveiligde delen van de stad leven.

De ranglijst is gebaseerd op tweehonderd prijzen van diensten en goederen. Het Zwitserse Zürich is op plek vijf de duurste stad in Europa, Genève volgt op plek zes. Karachi in Pakistan is het goedkoopst.

CDA hekelt aanpak veroordeelde zedendelinquenten

Nederlanders die buiten de EU zijn veroordeeld voor een zedenmisdrijf kunnen nog steeds in de Nederlandse kinderopvang werken. Hierdoor lopen kinderen onnodig gevaar, concludeert het CDA uit een brief van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). De oppositiepartij vindt dat het kabinet niet doet wat de Tweede Kamer wil.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dringt opnieuw aan op structurele uitwisseling van informatie over zedendelinquenten met landen buiten de EU. Dat stond al in een motie die de Kamer aannam. Door de uitwisseling moet de overheid op de hoogte zijn van landgenoten die in het buitenland zijn veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf.

Opstelten schreef eerder dat binnen Europa informatie steeds beter wordt uitgewisseld. In vier gevallen kregen mensen die met kinderen wilden gaan werken daardoor geen verklaring van goed gedrag. Met landen buiten de EU wordt strafrechtelijke informatie echter niet structureel uitgewisseld, schreef de minister. Met Thailand wordt gepoogd een verdrag te sluiten, maar de onderhandelingen liggen momenteel stil

"Als je de antwoorden leest, kun je maar één ding constateren: er wordt buiten de EU niet uitgewisseld, ook niet met hoogrisicolanden als de Filipijnen", stelt Omtzigt. En van een plan van aanpak waar de Kamer om had gevraagd wordt ook niet gesproken, stelt hij. De CDA'er heeft Opstelten donderdag opnieuw gevraagd naar een plan van aanpak over betere informatie-uitwisseling.

Hinder vakantiegangers door werkzaamheden

Vakantieverkeer dat dit weekeinde op pad gaat, moet er rekening mee houden dat ze later op hun bestemming aankomen. Door werkzaamheden zijn op diverse plaatsen rijstroken of complete wegen dicht. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat donderdag.

De hele vakantieperiode kan het extra druk zijn rondom Maastricht vanwege de aanleg van de A2-tunnel en de ombouw van knooppunt Kruisdonk ten noorden van de stad.

Dit weekeinde komen daar ook nog werkzaamheden bij op onder meer de A1, A12, A13 en A50. Op de A1 tussen Eemnes en knooppunt Muiderberg worden de liggers voor een ecoduct over de weg geplaatst. Bij Utrecht op de A12 worden verschillende bruggen gerenoveerd. De meeste werkzaamheden vinden overigens 's nachts plaats.

Het zuiden van Nederland heeft vanaf vrijdagmiddag vrij. Sinds vorige week heeft het noorden van het land al vakantie. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers goed geïnformeerd op weg te gaan en de actuele verkeersinformatie te volgen.

De ANWB verwacht overigens dat komende weekeinde de grote uitloop van vakantiegangers nog niet begint. Dat gebeurt vermoedelijk een week later.

Justin Bieber voorkomt kanker

We mogen hem graag uitlachen, maar blijkbaar doet het ventje toch nog iets goed. Justin Bieber blijkt namelijk verantwoordelijk te zijn voor de afname van huidkanker onder kinderen.

Twee vooraanstaande Amerikaanse dermatologen zien een verrassende daling onder jonge huidkankerpatiëntjes. En zij leggen de link bij de Canadese 'zanger'.

Niet dat zijn muziek nu zo geweldig is, maar het gaat de artsen met name om Biebers kapsel. Miljoenen fans over de hele wereld willen namelijk hetzelfde foeilelijke kapsel als hun idool. En daar wringt hem nu juist de schoen.

Bieber draagt namelijk een pony, dat wil zeggen dat zijn voorhoofd is bedekt met haar. En dus ook zijn fans. Dankzij het bedekte voorhoofd zien Bernard Cohen en Crystal Agi steeds meer kinderen met een bleek voorhoofd en minder sproeten op het hoofd. Dankzij hun haardos wordt het felle zonlicht geblokkeerd, en wordt de kans op huidkanker verminderd, aldus de onderzoekers.

Verdachte Bende van Nijvel komt vrij

De Belg die in mei werd opgepakt in het onderzoek naar de beruchte Belgische Bende van Nijvel, is vrijgelaten. Dat heeft een speciale rechtbank in Bergen donderdag besloten, zo berichtten Vlaamse media.

De man, Jean-Marie Tinck, was opgepakt na een tip van een man uit Frankrijk. Tinck zou hebben gezegd dat hij chauffeur was geweest bij sommige overvallen.

Na zijn arrestatie ontkende de man elke betrokkenheid bij de bende. Hij doorstond ook een test met de leugendetector. Zijn advocaat had daarom zijn vrijlating geëist bij gebrek aan bewijs.

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren 80 uiterst gewelddadige overvallen, waarbij 28 mensen om het leven kwamen. Jarenlang onderzoek leverde tot nu toe niets op. Volgend jaar november verjaart het dossier.

Vijf jaar cel geëist voor moord op echtgenote (86)

Een 83-jarige man die vorig jaar zijn 86-jarige vrouw om het leven bracht om haar uit haar lijden te verlossen, gaat als het aan justitie ligt vijf jaar de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie acht moord bewezen en vindt dat uit niets blijkt dat de vrouw niet meer wilde leven.

Naar eigen zeggen kon de hoogbejaarde man het niet langer aanzien zijn vrouw te zien lijden. Ze had de ziekte van Parkinson en had daardoor meerdere malen per dag aanvallen waarbij ze heftig schudde en trilde. Ook leed ze aan beginnende dementie.

De man biechtte direct na het incident in oktober op dat hij zijn vrouw eerst ten val had gebracht en haar daarna wurgde door haar keel dicht te drukken en een riem om haar nek te trekken. Volgens justitie had de man nog tot inkeer kunnen komen en heeft hij niet gehandeld in een gemoedsopwelling. Ook liep hij al langer rond met het idee om zijn vrouw om te brengen.

Het OM heeft bij het bepalen van de eis rekening gehouden met de hoge leeftijd van de man en zijn blanco strafblad. Ook nam de officier van justitie mee dat familie en vrienden hem omschrijven als een lieve en zorgzame man. Zij vinden het 'tragisch' dat de man tot zijn daad is gekomen maar vinden niet dat hij moet worden gestraft.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Zesvoudig moordenaar krijgt onbegeleid verlof

Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz moet onbegeleid verlof krijgen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft bij een verlofafwijzing geen goede belangenafweging gemaakt en moet de beslissing herzien. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

De 58-jarige Yilmaz schoot in 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen dood. Hij werd vervolgens tot levenslang veroordeeld. In 2001 werd hij in een tbs-kliniek geplaatst, waar hij werd behandeld als een normale patiënt die terug zou kunnen keren in de maatschappij. Hij mocht ook met begeleid verlof.

Yilmaz vroeg in oktober om onbegeleid verlof. Teeven weigerde dat in mei. Volgens de staatssecretaris weegt het belang van de nabestaanden zwaarder en is de wens van de dader daaraan ondergeschikt. Ook wees hij op het risico voor maatschappelijke onrust. Yilmaz stapte daarop naar de rechter.

De staat heeft volgens de rechtbank zelf verzocht om tbs-behandeling van Yilmaz. Onbegeleid verlof is dan een 'gebruikelijke stap' als de behandeling goed verloopt.

Yilmaz verloor in april een kort geding over onbegeleid verlof. Volgens de rechtbank was het destijds eerst aan Teeven een beslissing te nemen.

Waarom Yilmaz de cafébezoekers neerschoot is nog altijd niet helemaal duidelijk. In een documentaire uit 1997 vertelde hij dat hij in paniek raakte nadat iemand hem 'kankerturk' had genoemd.

Het lukte Yilmaz om tijdens zijn begeleid verlof een gezin te stichten. In de media laaide in 2009 de discussie op of een tot levenslang veroordeelde moordenaar wel op verlof mag gaan. In 2011 oordeelde de rechter dat Yilmaz niet op verlof mocht omdat zijn vrijlating tot grote onrust zou leiden.

Beroep Suárez afgewezen door FIFA

Het beroep van de Uruguayaanse voetbalbond en Luis Suárez tegen zijn schorsing van vier maanden en negen interlands is afgewezen. Dat heeft de tuchtcommissie van de FIFA vrijdag laten weten. De straf die de aanvaller kreeg voor het bijten van Giorgio Chiellini in het WK-duel tegen Italië blijft in zijn geheel staan.

Suárez en de nationale bond vonden de schorsing buiten alle proportie. Ze meenden bovendien dat er onvoldoende bewijs was voor een beet, maar vorige week ging de oud-Ajacied alsnog door het stof. Hij bood zijn excuses aan. Het was al de derde keer dat Suárez zijn tanden zette in een tegenstander.

De 27-jarige Suárez kan nog in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS. Als hij dat niet doet mag hij pas eind oktober weer trainen en wedstrijden spelen voor zijn club. De aanvaller zou op het punt staan Liverpool te verruilen voor FC Barcelona.

[vid] Verkrachting meisje (16) gaat viral

Jada uit het Texaanse Houston deed onlangs een schokkende ontdekking. Het 16-jarige meisje ontdekte pas na enkele dagen dat ze was verkracht. Dit nadat beelden van de verkrachting via social media werden gedeeld.

Het meisje ging vorige maand met een vriendin naar een feestje. De feestvierder was een kennis van haar vriendin, dus dacht Jada dat het wel snor zat, zo vertelde het meisje dinsdagavond aan de tv-zender KHOU 11. Niets bleek echter minder waar.

De organisator van het feestje had het meisje een drankje gegeven met hierin GHB of iets soortgelijks. Hoewel ze zich niets meer kan herinneren van die avond, bleek al gauw wat zich daar had afgespeeld. Jada bleek te zijn verkracht

Na enkele dagen gingen filmpjes en foto's van de verkrachting van het tienermeisje als een lopend vuurtje over het internet. Het meisje is woedend op haar verkrachters, en heeft besloten haar verhaal te doen op de nationale televisie. Dat laatste had zij beter niet kunnen doen.

Op internet wemelt het nu van de 'grappenmakers', die met de hashtag #JadaPose het slachtoffer belachelijk maken. Zo wordt de draak gestoken met de houding die Jada aannam tijdens de verkrachting. Vervolgens zet men filmpjes en foto's hiervan online. Ook worden er andere 'grappen' over de verkrachting gemaakt.

Desondanks is er nog geen bewijs opgedoken of het verhaal van de verkrachting klopt. De politie is namelijk nog volop bezig de zaak uit te zoeken.


Een stel Aziaten heeft er inmiddels een animatiefilmpje van gemaakt...

Serena Williams zegt Båstad af

Nummer één van de wereld, Serena Williams, zal niet haar titel gaan verdedigen op het WTA-graveltoernooi in het Zweedse Båstad. De Amerikaanse tennisster is nog niet genoeg hersteld van een virale infectie, die haar vorige week dwong om op te geven tijdens het dubbeltoernooi op Wimbledon. 

De 32-jarige Williams wil honderd procent fit zijn voordat ze weer gaat deelnemen aan wedstrijden. Vanaf volgende week wil ze weer gaan trainen. Samen met haar zus Venus nam ze deel aan het dubbeltoernooi op Wimbledon. In de tweede ronde moest Serena opgeven omdat ze zich niet lekker voelde. Na vier dubbele fouten stapte ze huilend van het terrein. In het enkelspel was het in de derde ronde al gedaan voor Williams. 

Haase naar tweede ronde Scheveningen

Robin Haase heeft vrijdag de tweede ronde van het challengertoernooi van Scheveningen bereikt. De als eerste geplaatste Hagenaar was in drie sets te sterk voor de Kroaat Dino Marcan met 4-6, 6-3 en 6-0. Later op de dag strijdt hij met Jesse Huta Galung om een plek in de kwartfinale.

Die ontmoeting is een herhaling van de finale van vorig jaar. Toen trok Huta Galung aan het langste eind. De geboren Haarlemmer plaatste zich woensdag al eenvoudig voor de tweede ronde door de opgave van Boy Westerhof.

Vos derde, behoudt leiding in Giro Rosa

Marianne Vos heeft vandaag naast haar vierde dagsucces in de Giro Rosa gegrepen. De renster van Rabobank-Liv eindigde in de lastige bergetappe naar San Fior als derde. Vos blijft wel het algemeen klassement aanvoeren.

Emma Pooley kwam solo over de streep en won de zesde etappe. Anna van der Breggen, ploeggenote van Vos, won de sprint van het achtervolgende peloton. Pauline Ferrand-Prevot uit Frankrijk, eveneens rijdend voor Rabobank, werd vierde.

De 27-jarige Vos wist al twee keer het eindklassement te winnen van de belangrijkste etappekoers voor vrouwen. Vorig jaar eindigde ze als zesde. De Ronde van Italië voor vrouwen duurt nog tot en met zondag.

Van Gaal debuteert tegen Valencia op Old Trafford

Louis van Gaal zit op dinsdag 12 augustus voor het eerst op de bank als trainer van Manchester United op Old Trafford. De Engelse topclub speelt dan een oefenwedstrijd tegen Valencia, zo heeft United donderdag gemeld. Van Gaal verruilt na het WK het Nederlands elftal voor de Red Devils.

United belegt in de voorbereiding een trainingskamp in de Verenigde Staten, waar onder meer tegen AS Roma, Internazionale en Real Madrid wordt geoefend. Op 12 augustus wordt de oefencampagne afgesloten tegen Valencia. Vier dagen later wacht de eerste competitiewedstrijd tegen Swansea City.

Van Gaal werd woensdag met Oranje in de halve finale van het WK uitgeschakeld. Argentinië bleek de strafschoppen beter te nemen. De troostfinale tegen Brazilië van zaterdag is Van Gaals laatste wedstrijd in dienst van de KNVB.

'Lustkapper' actief in Groningen

De lustkapper uit Drenthe is na een paar jaar misschien weer actief. Een vrouw uit de stad Groningen is onlangs door een 'kapper' onder handen genomen. "Hij zit merkbaar in het haar en doet eigenlijk niets wat een kapper doet. Hij zit er alleen in te friemelen. Kennelijk raakt hij daar opgewonden van", zei een politiewoordvoerder donderdag.

Vanwege het signalement en de manier van werken denkt de politie dat het om dezelfde man gaat. Het is niet bekend of hij al vaker vrouwen in Groningen heeft lastiggevallen.

De Drentse lustkapper werd een paar jaar geleden door de rechtbank in Assen veroordeeld voor aanranding. De man kreeg 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

'Lustkapper' actief in Groningen
'Lustkapper' actief in Groningen (Foto: ANP)

Mandzukic tekent voor vier jaar in Madrid

Atlético Madrid heeft de transfer van Mario Mandzukic afgerond. De 28-jarige Kroaat, die overkomt van Bayern München, zette zijn handtekening onder een contract voor vier seizoenen, meldt de Spaanse kampioen. Bayern en Atlético werden het eerder deze week al eens over een transfersom van zo'n 22 miljoen euro.

Mandzukic moet in Madrid de naar Chelsea vertrokken Diego Costa opvolgen. "Het is een sterke spits met een goede pass en een krachtig schot", zegt technisch directeur José Luís Pérez Caminero. "Het is een winnaar, een speler die gewend is om titels te winnen." Mandzukic was in München overbodig door de komst van Robert Lewandowski.

Ruimere regels voor vrijwilligerswerk in WW

Voor mensen met een WW-uitkering wordt het makkelijker vrijwilligerswerk te doen. Voortaan mogen WW’ers als vrijwilliger aan de slag bij bijvoorbeeld een sportvereniging of festival, als de taken die zij daar doen nu al door vrijwilligers worden gedaan.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft donderdag aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de regels gaat verruimen. De Kamer had daar eerder op aangedrongen.

Uitgangspunt blijft dat iemand met een WW-uitkering vrijwilligerswerk mag doen zolang dat niet leidt tot verdringing van betaald werk. Maar uitkeringsinstantie UWV stelt zich straks wat soepeler op.

Nu kan iemand nog op zijn uitkering worden gekort als het vrijwilligerswerk ergens anders in het land door een betaalde kracht wordt gedaan. In de toekomst beoordeelt UWV niet meer of er op landelijk niveau verdringing plaatsvindt, maar kijkt naar de organisatie in kwestie. Zo zijn er sportclubs waar de barman betaald wordt, en er zijn sportclubs waar die plek altijd al wordt ingenomen door een vrijwilliger. Daar houdt UWV in de toekomst rekening mee.

Het is de bedoeling dat de nieuwe regels dit najaar ingaan.

Ruimere regels voor vrijwilligerswerk in WW
Ruimere regels voor vrijwilligerswerk in WW (Foto: ANP)

Rusland wil samen met Kiev grens bewaken

De Russische regering is bereid om samen met Oekraïense functionarissen de grens tussen Rusland en Oekraïne te bewaken. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken laten weten.

Het Oekraïense leger vecht al maanden tegen pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Kiev beticht Moskou ervan de rebellen te bewapenen, een aantijging die Moskou ontkent. Een woordvoerder van het ministerie zei dat Rusland Oekraïense grenswachten wil uitnodigen om gezamenlijk twee grensposten te bewaken. Er moet dan wel eerst een staakt-het-vuren worden gesloten tussen Kiev en de rebellen, aldus de woordvoerder.

De separatisten hebben diverse grensposten in handen. Kiev wil pas een bestand sluiten als de posten worden overdragen, maar daar willen de rebellen niets van weten.

'Risico op MERS in Mekka door hadj'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maant de miljoenen moslims die ook dit jaar weer naar Mekka trekken, met name tijdens de hadj, goed op hun hygiëne te letten om verspreiding van het MERS-virus te voorkomen. MERS heeft al aan 287 mensen het leven gekost, veelal in Saudi-Arabië, en de grote groepen mensen die in Mekka samenkomen vormen volgens de WHO een risico.

De WHO raadt bezoekers aan Mekka aan geregeld hun handen te wassen en uit de buurt te blijven van hoestende mensen.

Miljoenen moslims trekken ieder jaar naar Mekka, maar de grootste drukte in het bedevaartsoord komt tijdens de hadj. Volgens de islamitische leer moet elke moslim die er fysiek toe in staat is deze bedevaart ten minste een keer in zijn of haar leven afleggen. De hadj begint dit jaar in oktober.

MERS, dat verwant is aan SARS, komt vooral in het Midden-Oosten voor. Er zijn ook in een aantal andere landen besmettingen vastgesteld, maar die mensen liepen de ziekte allemaal op in Saudi-Arabië of een van de omringende landen.

Deskundigen gaan er vooralsnog vanuit dat het virus zich verspreid door contact met kamelen. Ook mensen kunnen het virus waarschijnlijk aan elkaar overdragen, door het uitwisselen van lichaamssappen.

Schietende agent terecht niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie heeft een goede beslissing genomen door de politieman die een voetballer in het centrum van Amsterdam doodschoot niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald na bestudering van beelden die met beveiligingscamera's zijn gemaakt. Volgens het hof is de kans klein dat een strafrechter tot een veroordeling zou komen.

De politieman schoot in 2011 de 31-jarige Michael Koomen dood op de Spiegelgracht. De aanvoerder was met zijn voetbalteam het kampioenschap aan het vieren toen de agent twee teamleden aanhield. In de daaropvolgende worsteling werd de agent een politiebusje in geduwd en bij de keel gegrepen. De agent loste daarop vier schoten. Koomen, die de ruzie probeerde te sussen, werd dodelijk in zijn bovenlichaam getroffen.

Omdat de politieman werd geconfronteerd met aanhoudend geweld, zou een rechter altijd concluderen dat de man uit noodweer handelde, aldus het gerechtshof. "Het is aannemelijk dat de politieman vreesde voor een noodlottige afloop en hij geen andere mogelijkheid zag dan het lossen van schoten."

Het Openbaar Ministerie besloot in 2012 de politieagent niet te vervolgen. In onderzoek van de Rijksrecherche was geconcludeerd dat de hondentrainer niets viel te verwijten. Familieleden van de man spanden daarop een zogeheten artikel 12-procedure aan, waarbij het gerechtshof kijkt of het terecht is dat het OM iemand niet vervolgt. Volgens de nabestaanden is de officier van de justitie een oud-collega van de hondentrainer en is sprake van belangenverstrengeling.

Geen cel meer voor moeder die dochter prostitueerde

Een vrouw uit Hardinxveld-Giessendam die haar 8-jarige dochter op internet aanbood voor seks met pedofielen hoeft niet terug de gevangenis in. Ze kreeg donderdag een onvoorwaardelijke celstraf van elf maanden, maar die zat ze al uit in voorarrest. De rechtbank in Dordrecht sprak van een 'bijzonder ernstige, schokkende en verwerpelijke zaak'.

De rechters, die ook negentien maanden voorwaardelijk oplegden, achten de moeder schuldig aan een poging tot mensenhandel, koppelarij en betrokkenheid bij kinderporno. Dat ze met haar man pedofielen in de val wilde lokken, zoals ze verklaarde, vindt de rechtbank 'volstrekt ongeloofwaardig'. De man werd eerder al veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

De man en vrouw hadden schulden en probeerden wat bij te verdienen door hun dochter aan pedofielen te 'verkopen'. Zes mannen hadden interesse, van wie er twee ook naaktfoto's van het meisje ontvingen. Een van de mannen had er vijftienduizend euro en een auto voor over om seks met het kind te hebben. Hij kreeg eerder een jaar celstraf.

Zover kwam het uiteindelijk niet, omdat de onderhandelingen voortijdig mislukten. Bovendien kwam de zwager van de vrouw erachter wat de twee van plan waren. Hij schakelde uiteindelijk de politie in.

De 46-jarige vrouw ontliep eerder een straf omdat ze door de politie was gehoord zonder dat daar een advocaat bij was. De rechtbank verklaarde het OM daarom niet-ontvankelijk. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in maart dat de vrouw alsnog mocht worden vervolgd.

Ambulancebroeder vrijgesproken van mishandeling

Een ambulancebroeder die in Amsterdam een omstander zou hebben mishandeld is vrijgesproken. De man handelde uit noodweer, zo bepaalde de rechtbank in Amsterdam donderdag. Het Openbaar Ministerie had twintig uur voorwaardelijke taakstraf geëist.

De ambulancemedewerker sprak twee jaar geleden omstanders aan die na een aanrijding opmerkingen hadden gemaakt over het werk van de toegeschoten politie. Hij bleef vervolgens de discussie aangaan. Hij werd uiteindelijk zelfs door een van de agenten gesommeerd zich met de slachtoffers in plaats van met de omstanders te bemoeien.

Uiteindelijk liep de ambulancebroeder voor het oog van meerdere agenten naar een van de twee lastige omstanders en greep hem bij de keel. De verpleegkundige verklaarde zelf dat sprake was van noodweer omdat hij een vuistslag zou hebben afgeweerd.

Volgens de rechters was sprake van 'onmiddellijk dreigend gevaar', waar de ambulancemedewerker zich tegen mocht verdedigen. "Het was verstandiger en professioneler geweest als verdachte afstand zou hebben genomen van de onruststoker, maar de reactie is ook weer niet geheel onbegrijpelijk gelet op het extreem luidruchtige en ongepaste gedrag van de omstander", aldus de rechtbank.

De officier van justitie zei twee weken geleden wel begrip te hebben voor de frustratie die de verdachte moet hebben gevoeld.

Evra wil Van Gaal verlaten voor Juventus

Patrice Evra wil vertrekken bij Manchester United. De linkerverdediger heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Juventus, meldt de BBC vrijdag. Manchester United lichtte eind mei nog een optie in het contract van de 33-jarige Fransman, waardoor hij tot volgend jaar zomer vastligt op Old Trafford.

Evra, die een vaste waarde was voor Les Bleus op het WK, kwam afgelopen seizoen 45 officiële duels in actie voor Manchester United. De nieuwe trainer Louis van Gaal haalde met de Engelsman Luke Shaw al een concurrent voor zijn positie.

Hinault: "Rijd Parijs-Roubaix, kasseien terug in Tour"

Ruim 34 jaar geleden was het de laatste keer dat een titelverdediger voortijdig de Tour de France moest verlaten. De Fransman Bernard Hinault moest in 1980 opgeven in de Ronde van Frankrijk. De Das, die in 1979 het geel pakte, maakte destijds de weg vrij voor de tourzege van Joop Zoetemelk. 

Gisteren tijdens de kasseienrit stapte de Brit en titelverdediger Chris Froome af, nadat hij twee keer was gevallen. "Als hij was doorgereden, zou hij zeer bang zijn geworden op de kasseien. Hij was twee keer onderuitgegaan op asfalt, dus hoe veel erger had het kunnen worden op de stenen?", meldde Hinault op de website van de Tour.

De vijfvoudig tourwinnaar had een tip voor de jonge renners: "Rijd Parijs-Roubaix. Dan weten ze wat het is om over kasseien te fietsen en dat zal ze helpen in de Tour. Want één ding is zeker, de kasseien komen terug in de Tour."

Lief dagboek van Borderlands: The Pre-Sequel

2K Games heeft de eerste developer diary voor Borderlands: The PreSequel online gezet. We verwachten er nog meer, want de titel is 'The Making of Borderlands: The Pre-Sequel – Episode 1'.

Hierin wordt meer verteld over het begin van het project en de samenwerking tussen Gearbox en 2K Australia. Borderlands: The Pre-Sequel komt 14 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Er is meer over de game in onze preview te lezen.

'PSV akkoord met Gladbach over Luuk de Jong'

Luuk de Jong lijkt op weg naar PSV. Volgens het Eindhovens Dagblad hebben de Eindhovenaren met Borussia Mönchengladbach een principeakkoord bereikt over een transfersom van 5,5 miljoen euro. De Jong moet nu zelf proberen tot overeenstemming te komen met PSV.

Mocht de transfer rondkomen, dan keert De Jong na twee jaar terug in Nederland. De spits werd in de zomer van 2012 door FC Twente voor een recordbedrag van vijftien miljoen euro aan Gladbach verkocht. In de Bundesliga kwam De Jong nauwelijks uit de verf. In de eerste helft van afgelopen seizoen mocht hij zelfs niet eenmaal in de basis beginnen.

Het afgelopen halfjaar werd de zevenvoudig international uitgeleend aan Newcastle United, dat dinsdag zijn broer Siem haalde. Luuk maakte niet genoeg indruk om te mogen blijven.

Verdachte moord Maastricht vrijdag uitgeleverd

De Belg die vastzit voor de moord op een studente in Maastricht wordt vrijdag overgeleverd aan Nederland. Dat meldt het Limburgse Openbaar Ministerie donderdag. Eind vorige maand besloot een hof in België al dat de man mag worden overgeleverd.

De 28-jarige Djeylan P. wordt verdacht van het doodsteken van een 27-jarige vrouw uit Nieuwegein eind mei. Het slachtoffer beschuldigde de Belg ervan iets te hebben gestolen uit haar woning. Ze sprak hem daarover aan op de galerij van haar flat aan het Oranjeplein, waarna een worsteling ontstond.

De uit Borgworm afkomstige P. werd enkele dagen na de moord in België opgepakt. Hij probeerde daarna in een gevangenis in Luik zelfmoord te plegen omdat hij niet kon leven met zijn daad.

P. kon nog in cassatie gaan tegen de beslissing van het hof dat hij mag worden uitgeleverd. Dat heeft hij echter niet gedaan, laat een woordvoerder van het Limburgse OM weten. De Belg wordt maandag voorgeleid aan een rechter-commissaris in Nederland.

PvdA roept 'antihomoraadslid' op matje

Het Bredase PvdA-raadslid Jamal Nouhi wordt donderdagmiddag door zijn partij op het matje geroepen vanwege zijn antihomo-uitspraken. De fractie distantieert zich van de uitlatingen van Nouhi op het forum blabla.nl. Dat zegt PvdA-raadslid Rob Sips uit Breda donderdag.

Nouhi schreef woensdag dat Human Rights Watch zich niet moest bemoeien met homowetgeving in Marokko. De organisatie wil dat het land stopt met het strafbaar stellen van homoseksualiteit. "Het wegzetten van traditionele waarden als ouderwets werkt elke keer. Altijd maar dat vingertje, dit zijn interne aangelegenheden. Marokko gaat ook niet de vinger wijzen naar andere landen om de waarden en normen aan te passen", aldus Nouhi.

Het raadslid zegt op het forum dat hij zijn uitlatingen op persoonlijke titel doet. "Dat is gewoon liefde voor een land waar mijn roots liggen. Dit heeft niks met politieke oriëntatie te maken."

Volgens Sips liggen de uitspraken niet in de lijn met de standpunten van de PvdA. "Verre van dat zelfs. Ik hoop van harte dat hij deze uitspraken niet heeft gemeend." Fractievoorzitter Henk van de Velde gaat volgens Sips 'echt zo snel mogelijk' in gesprek met Nouhi.

Steeds meer Nederlandse studenten naar buitenland

Het aantal Nederlandse studenten dat met een beurs naar het buitenland vertrekt voor studie of stage blijft stijgen. Afgelopen studiejaar kregen 10.061 studenten een Erasmusbeurs, 751 meer dan het jaar ervoor. De populairste bestemmingen zijn Groot-Brittannië en Spanje, blijkt donderdag uit Europese statistieken.

Van de ruim tienduizend Nederlandse studenten gingen er 1601 naar het Verenigd Koninkrijk, op de hielen gevolgd door Spanje (1599). Ook Duitsland (1180), Frankrijk (817), Zweden (678) en België (673) zijn populair om een tijd te studeren.

Buitenlanders die met een Erasmusbeurs naar Nederland kwamen, kozen vooral voor Groningen. Met 674 buitenlandse Erasmusstudenten bekleedt de Rijksuniversiteit Groningen de 43e plaats in de top honderd van Europese universiteiten. De Universiteit Maastricht staat met 603 studenten op de 54e plek, gevolgd door de Universiteit Utrecht, die met 532 studenten de 66e plaats inneemt.

Vorig jaar maakten in totaal bijna 270.000 studenten gebruik van beurzen van de Europese Unie om in het buitenland te studeren of een opleiding te volgen. Een op de vijf studenten koos voor een Erasmusstage bij een bedrijf. De drie populairste bestemmingen waren Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Met het Erasmusprogramma kunnen studenten uit het hoger onderwijs drie tot twaalf maanden in een ander Europees land studeren of stage lopen. De Erasmusbeurs, die vorig studiejaar gemiddeld 272 euro bedroeg, moet een deel van de extra woon- en reiskosten te dekken. Gemiddeld zijn de studenten 22 jaar en zijn ze een halfjaar weg.

IOC wil duidelijkere scheiding kosten Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat steden die de Olympische Spelen willen organiseren nog scherper screenen. Dat heeft voorzitter Thomas Bach woensdagmiddag bekendgemaakt. Het IOC wil nog meer inzicht geven welke verschillende kosten organiserende steden zullen maken voor dit evenement.

"Het is ons duidelijk dat er een groot verschil zit tussen de publieke opinie en publicaties. Het bid- en organisatieproces zullen wij nog beter moeten presenteren", aldus Bach. Voor de Olympische Spelen van Beijing werd een nieuwe metrolein aangelegd en ook een nieuw vliegveld met een terminal van een paar kilometer werd uit de grond gestampt. Deze infrastructurele projecten waren al in de planning, maar werden nu versneld afgemaakt. Deze projecten met een totale waarde van dertigmiljard dollar stonden los van de organisatiekosten van de Olympische Spelen. 

Zo heeft dit kabinet bij het aantreden in oktober 2012 een bom onder het Olympisch Plan 2028 gelegd. Ze telden allerlei kosten bij elkaar op die niet direct met de Olympische Spelen te maken hebben. Bij de organisatie van dit mondiale sportevenement zijn er twee budgetten. Het ene buget is voor de 'kale' organisatiekosten van de Spelen (zo'n 2,5 miljard dollar) en het andere deel is voor infrastructuur van de stad. Bach wil niet langer dat er gewezen wordt naar het IOC als het over het infrastructuurbudget gaat.

"Je kan de infrastructuur vergelijken met een housewarming party. Als je zo’n feestje geeft, reken je de bouwkosten toch niet mee? Toen Leipzig kandidaat was, werd ik uitgenodigd. We vlogen met een helikopter over het vliegveld. De premier van de regio liet mij zien waar de volgende landingsbaan zou komen. Zonder het bid op de Spelen zou het hele project niet doorgaan. Daarom zullen de kandidaatsteden voortaan duidelijk moeten aangeven welke extra investeringen er in de gaststad en de regio gemaakt worden zodat achteraf de beschuldigende vinger niet richting de Olympische Beweging gaat. Het is makkelijk om het IOC na de Spelen aan te vallen als de rekening tegenvalt", aldus Bach. 

Ben Affleck mist Rosamund Pike in 'Gone Girl'-trailer

David Finchers verfilming van Gilliam Flynns boek Gone Girl heeft deze week een nieuwe trailer gekregen. De beelden tonen een mooie Fincher-style weergave van de bestseller.

Gone Girl legt de geheimen van een modern huwelijk bloot. Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne (Ben Affleck) bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy (Rosamund Pike) vermist is. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst bij iedereen de vraag: Heeft Nick Dunne zijn vrouw vermoord?


Gone Girl draait vanaf 2 oktober in de bioscoop. Te zien zijn, naast Affleck en Pike, ook Neil Patrick Harris, Scoot McNairy en Tyler Perry.

Arrestaties in groot onderzoek naar hennepteelt

Drie mannen uit Dordrecht en een man uit Lelystad zijn woensdag opgepakt in een grootschalig onderzoek naar hennepteelt en het verhandelen van de softdrugs. Dat meldt de politie donderdag.

In beide steden werden meerdere woningen doorzocht. In Lelystad trof de politie daarbij een compleet ingerichte hennepkwekerij, weliswaar zonder planten, aan. Al het materiaal is in beslag genomen en vernietigd.

Verder zijn auto's, scooters, twee vuurwapens, zo'n dertienduizend euro aan contanten en digitale dragers als usb-sticks en computers in beslag genomen. In Dordrecht werden ook twee garageboxen doorzocht en materiaal dat voor hennepkwekerijen wordt gebruikt meegenomen.

De arrestaties van de mannen, tussen de 26 en 37 jaar oud, zijn het gevolg van een maandenlang onderzoek. De politie laat weten meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

Nederlanders ziek van uitschakeling Oranje

Nederlanders hebben zich na de uitschakeling van Oranje op het WK in Brazilië donderdag massaal ziek gemeld. Om 10.30 uur lag het aantal ziekmeldingen ruim drie keer zo hoog als tijdens eerdere dagen deze week op hetzelfde tijdstip. Dat blijkt uit cijfers van de Verzuimbarometer van softwarebouwer I-Signaal.

Het totale ziekteverzuim kan pas aan het eind van de werkdag worden vastgesteld, meldt het bedrijf, maar het beeld in de eerste uren laat 'een hele sterke stijging zien'. Het is voor het eerst tijdens dit toernooi dat een wedstrijd van het Nederlands elftal zorgt voor meer ziekmeldingen.

De Verzuimbarometer houdt gedurende het WK het verzuim bij van tweehonderdduizend bedrijven met in totaal ruim twee miljoen werknemers. Het Nederlands elftal verloor woensdagavond in de halve finale van Argentinië na het nemen van strafschoppen.

Hajrovic van Galatasaray naar Werder Bremen

Werder Bremen heeft zich versterkt met de Bosnische international Izet Hajrovic. De 22-jarige middenvelder tekende donderdag een contract voor vier seizoenen, meldt de Bundesligaclub. Hajrovic komt transfervrij over van Galatasaray, dat hem in de winterstop nog overnam van het Zwitserse Grashoppers.

Hajrovic, die opgroeide in Zwitserland, speelde twee wedstrijden op het WK in Brazilië. In de groepsduels tegen Argentinië (1-2) en Nigeria (0-1) had de aanvallende middenvelder een basisplaats, maar hij kon een vroege aftocht van de Bosniërs niet voorkomen.

"Hij geeft ons meer opties voorin", laat trainer Robin Dutt van Werder weten. "Hij is snel, balvast en een goede dribbelaar."

Feyenoorder Ramsteijn op proef bij NAC

Kaj Ramsteijn gaat proberen een contract in de wacht te slepen bij NAC Breda. De Zoetermeerder is op proef bij de Bredase club, meldt de eredivisionist donderdag. Ramsteijn komt uit de opleiding van Feyenoord en speelde zeven keer in de hoofdmacht. De afgelopen jaren werd hij uitgeleend aan Sparta, VVV-Venlo en Excelsior.

Naast de 24-jarige Ramsteijn trainen donderdag ook drie spelers van HSV Hoek uit de Zaterdag Topklasse mee. Het gaat om Thomas van den Houten, Kyle Doesburg en Lionel Fitsch.

Neymar herstelt voorspoedig van rugblessure

Neymar herstelt voorspoedig van de rugblessure die hij opliep in het WK-duel tegen Colombia. Dat meldt zijn club FC Barcelona. Leden van de medische staf van de Catalanen zochten de Braziliaan thuis op. Neymar blijft tot 5 augustus in zijn geboorteland en keert daarna terug naar Barcelona om verder aan zijn herstel te werken.

Neymar brak in het kwartfinaleduel een rugwervel na een knietje van Colombia-verdediger Juan Zúñiga. Brazilië ging zonder zijn sterspeler met liefst 7-1 onderuit tegen Duitsland en neemt het zaterdag in de troostfinale op tegen het Nederlands elftal. Met vier treffers in vijf duels was Neymar van grote waarde voor het gastland.

Barcelona zal hopen dat Neymar op tijd fit is voor de seizoensopener. De Primera Division begint in het weekeinde van 23 augustus.

Duurste horloge weer onder hamer

Het duurste horloge ooit geveild komt opnieuw op de markt. Verwacht wordt dat voor het complexe uurwerk van Patek Philippe in november ruim twaalf miljoen euro wordt neergelegd. Vijftien jaar geleden wisselde het horloge Henry Graves Supercomplication voor een recordbedrag van acht miljoen euro van eigenaar.

De New Yorkse bankier Henry Graves gaf in 1925 de Zwitserse horlogefabrikant Patek Philippe opdracht het meest complexe horloge ter wereld te maken. Na drie jaar onderzoek en vijf jaar productietijd was het handgemaakte horloge af. Het uurwerk kon 59 jaar lang het ingewikkeldste horloge worden genoemd, maar alleen omdat technici daarna gebruik konden maken van een computer.

De Henry Graves Supercomplication is gemaakt van achttienkaraats goud en heeft 24 functies naast het bijhouden van de tijd. Zo biedt het uurwerk een eeuwige kalender en toont het de zonsopkomst en -ondergang in New York. Ook biedt het horloge informatie over de sterrenhemel boven de Amerikaanse stad.

Sotheby's veilt de Henry Graves Supercomplication op 14 november in Genève.

Negen jaar cel voor Groningse kinderverkrachter

Voor het ontvoeren en verkrachten van twee meisjes van 4 en 6 jaar moet een 40-jarige man uit het Groningse Westerlee negen jaar de cel in. De Groningse rechtbank veroordeelde de pedoseksueel donderdag. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist.

De man trok in oktober in Delfzijl een 4-jarige kleuter die aan het spelen was zijn auto in. Het kind werd een uur later in Appingedam gedropt. Een wandelaar trof het verwarde meisje aan, dat bleek te zijn verkracht.

Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat het dna-materiaal op de onderbroek van het slachtoffer overeen kwam met dna-materiaal uit een verkrachtingszaak in 2011. Toen werd een 6-jarig meisje huilend aangetroffen op het trottoir in Stadskanaal.

Ze vertelde dat ze door een man een auto was ingetrokken en naar een bos was meegenomen. Daar had de man gedreigd haar hartje met een mes uit haar lijf te snijden als ze niet zou doen wat hij wilde. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het kind was verkracht. Dna-materiaal op de kleding van het slachtoffer werd opgeslagen in de databank van het NFI.

Straat afgezet in Rotterdam wegens gaslek

Vanwege een gaslek in een lagedrukleiding is donderdag in Rotterdam een straat afgezet. De leiding is afgesloten en de situatie is onder controle, meldt netbeheerder Stedin donderdag.

Het lek trad op in de Burgemeester Roosstraat, vlak bij het centrum. De leiding werd geraakt bij werkzaamheden. De brandweer is aanwezig.

"Een gaslek is per definitie gevaarlijk", aldus een woordvoerder van Stedin. "Daarom roepen we daar altijd de brandweer bij. Alles is echter weer opgelost."

EU-bevolking telt ruim 507 miljoen zielen

De 28 lidstaten van de Europese Unie hadden op 1 januari gezamenlijk 507,4 miljoen inwoners. Precies een jaar eerder waren dat er nog 505,7 miljoen. Die schatting heeft het Europees bureau voor statistiek Eurostat donderdag bekendgemaakt.

De bevolkingsgroei kwam tot stand door natuurlijke aanwas (tachtigduizend zielen), migratie (zevenhonderdduizend) en statistische aanpassingen (een miljoen). In Italië, bijvoorbeeld, zijn gegevens van een volkstelling vergeleken met bestaande gegevens van gemeentes. Dat leverde een nieuw bevolkingscijfer op.

In totaal kwamen vorig jaar in de EU 5,1 miljoen baby's ter wereld. Datzelfde jaar overleden vijf miljoen mensen. De grootste natuurlijke bevolkingsaanwas (het verschil tussen geboorte- en sterftecijfer) vond plaats in Ierland, Cyprus, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De bevolking van Nederland nam in een jaar tijd toe met 49.700 mensen tot ruim 16,8 miljoen. De natuurlijke aanwas bedroeg ongeveer dertigduizend zielen. Daarnaast kwamen ruim negentienduizend migranten naar Nederland.

Samsung onderzoekt beschuldiging kinderarbeid

Samsung heeft een onderzoek ingesteld naar nieuwe beschuldigingen van kinderarbeid bij een van zijn leveranciers in China. Als daaruit blijkt dat leveranciers de interne regels van het elektronicabedrijf overtreden, dan neemt Samsung maatregelen. Dat heeft het concern donderdag laten weten in reactie op een onderzoeksrapport van China Labor Watch (CLW).

De leverancier van Samsung, Shinyang Electronics, zou in drukke periodes kinderen hebben ingezet. Zij moesten volgens CLW tot wel elf uur per dag werken, zonder dat ze betaald kregen voor overuren. Ook zouden de kinderen niet verzekerd zijn en na drie tot zes maanden weer op straat worden gezet, als de drukte voorbij was.

De beschuldigingen van de belangenorganisatie staan lijnrecht tegenover een recent rapport van Samsung zelf. Daarin schreef het Zuid-Koreaanse bedrijf dat bij geen enkele van zijn ruim honderd leveranciers in China sprake was van kinderarbeid. Wel stelde Samsung dat bij zestig bedrijven de beveiligingseisen werden overtreden.

CLW beschuldigde Samsung in 2012 ook al eens van het wegkijken voor kinderarbeid in China, waar onder meer de telefoons van het bedrijf in elkaar worden gezet. De werknemers van die fabrieken zouden onder 'onmenselijke' omstandigheden moeten werken, zo stelde de belangenorganisatie destijds.

Stevige reorganisatie bij vleesverwerker Vion

Vleesverwerker Vion wil de komende tijd flink in de uitgaven snijden. Het bedrijf uit Boxtel gaat onder meer een aantal slachthuizen sluiten, met ontslagen tot gevolg. Dat kondigde de nieuwe topman Michiel Herkemij donderdag aan in een persconferentie, zo meldt de NOS. Hoeveel banen verdwijnen, is nog niet duidelijk.

Het zwaartepunt van de reorganisatie ligt echter in Duitsland, waar Vion nog tientallen kleine en vaak verouderde slachterijen en worstfabrieken heeft. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de Brabantse vleesverwerker op jaarlijkse basis ongeveer honderd miljoen euro minder gaat uitgeven, zo liet Herkemij weten.

Vion heeft al ruim twee jaar last van tegenvallende resultaten. In een poging weer wat lucht te krijgen, verkocht het vorig jaar de goedlopende bedrijfstak Vion Ingredients voor 1,6 miljard euro. Dat geld ging echter vooral naar de bank, terwijl Vion bleef kampen met tegenvallers op de West-Europese vleesmarkt.

Meer doden in escalerend conflict Israël en Hamas

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 75. Bij nachtelijke aanvallen zijn volgens Palestijnse medische diensten meerdere doden gevallen.

Israël zegt in de nacht meer dan driehonderd doelwitten van Hamas in Gaza te hebben bestookt. Het gaat daarbij om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Het totale aantal doelen dat is getroffen ligt volgens Israël nu op 750.

In Gaza werd onder andere een auto getroffen waarin drie jihadistische Palestijnen zouden hebben gezeten. Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen er acht gezinsleden om toen een woonhuis werd getroffen.

Israël beticht de militanten ervan bewust burgerlevens te riskeren door dekking te zoeken in woongebieden. Het leger heeft de afgelopen dagen huizen van militanten onder vuur genomen, maar zegt voor een aanval altijd de bewoners van zulke huizen op te roepen te vluchten.

Het conflict tussen Israël en Hamas escaleert. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft om die reden woensdag besloten donderdag in spoedzitting bijeen te komen om te situatie te bespreken.

De Palestijnse opstandelingen hebben honderden raketten op Israël afgevuurd. Tot slachtoffers leidde dat tot dusverre niet. Ten zuiden van Tel Aviv belandden restanten van een raket in een benzinestation. Het projectiel was even daarvoor door het Israëlische raketschild Iron Dome uit de lucht geschoten.

Arrestant heeft vaak psychisch of drugsprobleem

Veel mensen die na hun arrestatie in een politiecel belanden hebben psychische of verslavingsproblemen. Artsen zien er drie keer zo veel patiënten met dergelijke problemen als huisartsen in hun praktijk, blijkt uit onderzoek. De huidige arrestantenzorg is volgens onderzoeker bij de GGD Amsterdam Tina Dorn in orde.

Van de arrestanten in de politiecel krijgt 28 procent medische zorg. De helft van hen heeft psychische of verslavingsproblemen, staat in een publicatie van onderzoekers van de GGD Amsterdam en onderzoeksinstituut Nivel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Forensic and Legal Medicine.

De meesten hebben medische hulp nodig vanwege drugsmisbruik. Forensisch artsen, die veelal de medische zorg voor arrestanten voor hun rekening nemen, schrijven bijna twee keer zo vaak als huisartsen medicijnen voor psychische aandoeningen voor, zoals middelen tegen verslaving, antipsychotica of antidepressiva.

Dorn stelt dat gezien het grote aandeel verslaafden en psychiatrische patiënten in politiecellen, forensisch artsen beter in staat zijn arrestanten zorg te verlenen dan de gemiddelde huisarts. Zij reageert hiermee op de discussie die van tijd tot tijd oplaait over de medische zorg voor arrestanten en gevangenen. Zo zouden zij niet genoeg vrijheid hebben een arts te kiezen. "Het zijn echt heel andere patiënten dan huisartsen gewoonlijk in hun praktijk zien. Een forensisch arts is door zijn opleiding en ervaring gewoonlijk goed toegerust om deze zorg te verlenen."

Merkel niet blij met spionage VS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bepaald niet gelukkig met de recentste onthulling over spionage in Duitsland door de Verenigde Staten. Dat zei minister van financiën Wolfgang Schäuble woensdagavond. Deze week werd bekend dat een medewerker van de Duitse defensie waarschijnlijk geheime documenten doorverkocht aan de Verenigde Staten. Het was het tweede geval van Amerikaanse spionage in korte tijd.

Het feit dat Duitsland in de strijd tegen terrorisme zwaar op de VS leunt 'betekent niet dat de Amerikanen zomaar derderangsmensen kunnen rekruteren' in Duitsland, zei Schäuble. Als de verdenkingen waar blijken te zijn 'is het zo stupide, dat je alleen maar kan huilen over de domheid', aldus de minister. De Duitse politie deed deze week invallen in de woning en het kantoor van de verdachte.

Een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND werd vorige week opgepakt, eveneens op verdenking van spionage voor de Amerikanen. Volgens Duitse media heeft de man gespioneerd voor de VS en heeft hij ook zijn diensten aangeboden aan Rusland. Hij heeft naar eigen zeggen voor 25.000 euro zo'n tweehonderd documenten aan de CIA doorgespeeld.

De zaken hebben de toch al fragiele betrekkingen tussen Berlijn en Washington verder onder druk gezet. De Amerikaanse regering probeert volgens de Süddeutsche Zeitung de schade beperkt te houden. CIA-directeur John Brennan zou dinsdag telefonisch contact hebben gehad met Klaus-Dieter Fritsche, de chef van de Duitse geheime diensten. Wat de twee precies hebben besproken is niet bekend.

Weer twee mensen op de hoorns in Pamplona

Bij het stierenrennen in het Spaanse Pamplona zijn donderdag twee mensen op de hoorns genomen. De twee kregen allebei een hoorn in hun been, zei het Spaanse Rode Kruis. Vijf mensen raakten lichtgewond, zij werden niet gespietst. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Een van de stieren die door de smalle straatjes van Pamplona denderden, liep uit op zijn soortgenoten, wat voor paniek zorgde bij de waaghalzen die de stieren probeerden voor te blijven. Een aantal mensen werd gelanceerd door de stieren.

De afgelopen dagen werden al vier Spanjaarden en een Amerikaan te grazen genomen door de stieren. Een van de Spanjaarden kreeg een hoorn in zijn borst en is er ernstig aan toe.

De stierenrennen worden gehouden in het kader van het jaarlijkse San Fermin-festival. De dieren rennen naar de arena waar ze een wisse dood wacht. Sinds 1924 zijn vijftien mensen tijdens het festival overleden doordat ze door stieren op de hoorns werden genomen.

Fonds doneert ton voor dinoskelet Naturalis

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft honderdduizend euro aan Naturalis geschonken voor de aanschaf van de skeletten van een tyrannosaurus rex en vier triceratops. Het natuurhistorisch museum hoopt het skelet dat medewerkers van het museum in de Verenigde Staten hebben opgegraven naar Leiden te halen. Het museum zou daarmee het enige museum buiten de Verenigde Staten zijn met zo'n dinosaurusskelet.

Naturalis probeert met onder meer de actie Tientje voor T-rex vijf miljoen euro bij elkaar te sprokkelen om de botten naar Nederland te halen. De kosten zitten in de vraagprijs van de Amerikaanse boer op wiens land het skelet werd gevonden, maar ook in het prepareren en het vervoer naar Nederland. Tot nu toe is tussen de drie en 3,5 miljoen euro opgehaald, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Het skelet werd vorig jaar augustus opgegraven door een team van Naturalis in de Amerikaanse staat Montana, na een tip van een Nederlander. Het enorme beest moet het topstuk worden van het vernieuwde familiemuseum dat in 2017 zijn deuren opent. Het museum hoopt de vijf miljoen voor het einde van het jaar binnen te hebben.

Tottenham Hotspur legt Lloris vast tot 2019

Hugo Lloris verdedigt ook de komende jaren de clubkleuren van Tottenham Hotspur. De Franse doelman heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract dat tot medio 2019 loopt. Lloris' oude contract liep nog twee jaar door. De goalie verruilde in 2012 Olympique Lyon voor de Spurs en kwam sindsdien tot 78 optredens.

Lloris is ook de vaste doelman van het Franse nationale team. Hij miste op het WK in Brazilië geen minuut. Frankrijk werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Duitsland.

De 27-jarige Lloris heeft zijn vizier alweer gericht op de Spurs. "De komst van Mauricio Pochettino is belangrijk. Ik heb een goed gevoel bij hem", zegt hij over zijn nieuwe trainer.

Jonathan dos Santos verruilt Barça voor Villarreal

Middenvelder Jonathan dos Santos gaat net als zijn broer Giovani voor Villarreal spelen. De 24-jarige Mexicaan komt over van FC Barcelona, dat zo'n twee miljoen euro ontvangt en tevens een optie heeft bedongen om de speler terug te kopen. Dat maakten beide clubs donderdag bekend.

Dos Santos moet nog wel de medische keuring doorstaan voordat hij een verbintenis voor vijf seizoenen tekent in El Madrigal. Jonathan doorliep net als Giovani de jeugdopleiding van Barcelona en sloot in 2012 aan bij de eerste selectie. Door de zware concurrentie en een knieblessure kwam hij afgelopen seizoen slechts drie keer in actie.

Jonathan dos Santos maakte geen deel uit van de Mexicaanse WK-selectie. Zijn een jaar oudere broer was wel actief in Brazilië en had onder meer een basisplaats in de achtste finale tegen het Nederlands elftal. Met Villarreal werd Giovani, die in de zomer van 2008 vertrok bij de Catalanen, vorig seizoen zesde in de Primera Division.

Nabestaanden John Wayne klagen universiteit aan

Nabestaanden van acteur John Wayne hebben de Amerikaanse Duke University voor de rechter gesleept. De universiteit probeerde onlangs het exclusieve recht te verkrijgen om de naam Duke, de bijnaam van de in 1979 overleden acteur, te gebruiken. De familie probeert hier nu een stokje voor te steken.

De nabestaanden en de universiteit liggen al langer met elkaar in de clinch over het gebruiken van de naam op producten. Zo lanceerde John Wayne Enterprises onlangs een whiskymerk dat Duke heet met op de flesjes een afbeelding van de acteur. Volgens de universiteit zorgt het voor verwarring als zowel de nabestaanden als Duke University de naam blijven gebruiken voor commerciële doeleinden.

Volgens de nabestaanden is het woord Duke niet enkel van de universiteit. "Duke is een normaal woord dat al eeuwen wordt gebruikt voor zowel commerciële als andere doeleinden die niets te maken hebben met Duke University", is te lezen in de aanklacht. "Door de acties van de universiteit lijkt het echter alsof zij denken dat zij de enige zijn die Duke mogen gebruiken."

Wayne stond sinds zijn jeugd bekend als Duke, een naam die hij overnam van zijn hond. De acteur, bekend door films als The Searcher en The Man Who Shot Liberty Valance, overleed in 1979 op 72-jarige leeftijd aan darmkanker.

Zwaargewonde man overlijdt in woning Den Bosch

Een zwaargewonde man is woensdagavond in een woning in Den Bosch overleden. Dat meldt de politie. Twee verdachten zijn aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. De politie sluit een misdrijf niet uit.

In de woning wordt daarom uitgebreid sporenonderzoek verricht. De politie kreeg rond 19.40 uur een melding binnen over de woning aan de Buys Ballotweg. Agenten troffen er een zwaargewonde man aan. Hij is gereanimeerd, maar overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

Nooddijken aangelegd in Limburg na wateroverlast

Waterschap Roer en Overmaas brengt donderdag nooddijken aan langs de Roer in het Limburgse Vlodrop om wateroverlast voor omwonenden van de rivier tegen te gaan. De nooddijken bestaan uit zandzakken, big bags en folie.

In Limburg is in twee dagen tijd net zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand juli. Het peil van de Roer is daardoor stijgende. De regen van de afgelopen dagen is 'extreem' geweest, meldt het waterschap. Desondanks hebben de beken en regenwaterbuffers de hoeveelheid neerslag 'goed' verwerkt. "Een aantal buffers zijn overgelopen en beken zijn buiten de oevers getreden", aldus Roer en Overmaas.

Het waterschap houdt de komende uren, omdat nog meer regen wordt verwacht, de vinger aan de pols zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is. Verwacht wordt echter dat de regen die dondermiddag- en avond valt niet voor extra overlast gaat zorgen. Toch gaat Roer en Overmaas op pad om beken en buffers te inspecteren om te zien of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Hevige regenval heeft woensdagavond- en nacht voor overlast gezorgd in Limburg. Op meerdere plekken kwamen straten blank te staan en liepen kelders onder.

Spoedwet om burgers te blijven bespioneren

De Britse regering voert overhaast nieuwe wetgeving door die politie en inlichtingendiensten de bevoegdheid geeft van telefoniebedrijven te eisen dat ze gegevens van de telefoongesprekken van hun klanten opslaan. Dat liet de Britse premier David Cameron via Twitter weten. Later donderdag zet Cameron de 'noodzaak' van de spoedwetgeving uiteen.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde in april dat bestaande Britse wetgeving op dit vlak het recht op privacy schendt. De nieuwe wetgeving is een klein beetje aangepast en staat naar men zegt niet toe dat de inhoud van telefoongesprekken mag worden afgetapt. Alleen gegevens over locatie, data en telefoonnummers - de zogenoemde metadata - mogen worden verzameld.

De nieuwe bevoegdheden zijn bedoeld om 'ons te beschermen tegen diegenen die Britse ingezetenen iets aan willen doen', aldus de premier. Zogenaamde terrorismedreiging gaat volgens de regeringsleider klaarblijkelijk boven de privacy van miljoenen burgers.

Isolatiesubsidie voor geluidshinder windmolens

Subsidieslurpende windmolens gaan nog meer geld kosten. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maakt 6,5 miljoen euro vrij om woningen beter te isoleren tegen geluidsoverlast van windmolens, schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bij zo'n vierhonderd woningen veroorzaken de windmolens meer geluid dan toegestaan.

Het gaat om windmolens die voor 2011 zijn geplaatst. In dat jaar werden eindelijk strengere regels voor geluidsoverlast door windmolens ingevoerd. In opdracht van Mansveld onderzocht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) welke woningen te veel geluidsoverlast hebben.

Afhankelijk van het aantal aanvragen is het rijk maximaal 6,5 miljoen euro kwijt aan het weggeven van gratis geld om isolatiekosten te vergoeden. De regeling moet begin 2016 ingaan.

Internationals Ajax missen seizoensopening

Ajax speelt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle en de eerste competitiewedstrijd tegen Vitesse zonder Oranje-internationals. Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman krijgen drie weken vakantie en beginnen maandag 4 augustus weer met trainen.

Het duel met bekerwinnaar Zwolle is zondag 3 augustus. De competitie begint op zondag 10 augustus met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Cillessen, Blind en Veltman zullen dan nog niet meedoen, meldt Ajax donderdag. Het drietal krijgt eerst de tijd om wedstrijdfit te worden.

Nederland speelt zaterdag de laatste wedstrijd bij het WK. In de strijd om de derde plaats is Brazilië de tegenstander.

Succescoach Popovich verlengt bij San Antonio Spurs

Gregg Popovich blijft langer aan als coach van San Antonio Spurs. De 65-jarige Amerikaan heeft een nieuw meerjarig contract getekend bij de kampioen van de NBA. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt. Popovich staat sinds 1996 aan het roer bij de Spurs.

Popovich loodste zijn ploeg vijfmaal naar de titel in de NBA, waaronder afgelopen seizoen toen revanche werd genomen op Miami Heat. Bovendien werd de trainer verkozen tot coach van het jaar. Die eer viel hem tweemaal eerder ten deel.

Duitse media nemen voorschot op wereldtitel

De Duitse media zien de WK-finale tegen Argentinië met vertrouwen tegemoet. De Zuid-Amerikanen boezemden woensdag in de halve finale tegen Oranje, gewonnen na strafschoppen, niet bepaald angst in bij de Duitsers. "Welkom in de finale, lieve Argentijnen", schrijft de krant Bild. "En alvast proficiat met de tweede plaats. Meer zit er voor Messi en zijn jongens niet in."

Het voetbal dat Argentinië en Oranje op de mat legden kon Bild niet bepaald bekoren. "Terwijl Duitsland de wereld betovert met sensationeel spel, boden Nederland en Argentinië 120 minuten horrorvoetbal. In elke seconde was de angst voelbaar. Alsof men de finale niet wilde bereiken om dan niet in verlegenheid gebracht te worden door Duitsland." De Duitsers maakten dinsdag indruk door Brazilië met 7-1 te vernederen.

Ook Die Welt gelooft heilig in een goede afloop. "Dat Duitsland het moet opnemen tegen Argentinië in de finale is uitstekend. Niet alleen de huidige vorm spreekt in het voordeel van ons nationale team, maar ook de onderlinge balans." Beide landen stonden zesmaal tegenover elkaar op een WK, waarvan Duitsland er vier won. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika werd het nog 4-0.

Die Welt sprak verder van een zouteloze ontmoeting tussen Oranje en Argentinië. Oorzaak waren de verdedigende intenties, schrijft de krant. "Het resultaat was volslagen verveling. Argentinië probeerde de opbouw te verzorgen, maar met de handrem erop. Nederland verdedigde met vijf en soms zelfs zes spelers in de achterste lijn. Grote kansen en spanning waren schaars in dit tactische schouwspel."

Hong toch weg als bondscoach Zuid-Korea

Hong Myung-Bo vertrekt toch als bondscoach van Zuid-Korea. De 45-jarige trainer neemt zijn verantwoordelijkheid voor de teleurstellende prestaties op het WK in Brazilië, waar de Aziaten in de poulefase slechts één punt behaalden. Het opstappen van Hong is opvallend. Eerder had de Zuid-Koreaanse bond nog laten weten dat hij mocht aanblijven.

Hong was aanvoerder van het Zuid-Koreaanse team dat in 2002 onder Guus Hiddink de halve finale van het WK in eigen land bereikte. De recordinternational stond sinds januari aan het roer. Hij was eerder coach van Jong Zuid-Korea, waarmee hij op de Olympische Spelen in Londen brons veroverde.

Zelfmoord meisje (15) na halve finale

Pragya Thapa uit Nepal is niet meer. Het 15-jarige meisje heeft zichzelf opgehangen omdat zij de uitschakeling van haar favoriete team tijdens de halve finale van het WK niet kon verdragen.

Nu was de wanprestatie van Oranje gisteren al niet om aan te zien, maar een dag daarvoor ging Brazilië kansloos onderuit tegen de Duitsers. En laat nu juist de 'Kanaries' het lievelingsteam zijn geweest van Pragya.

Na de uitschakeling van Brazilië werd zij door haar klasgenoten gepest. Eenmaal thuis ging het meisje uit Bharaul naar haar kamer. Daar vond haar moeder haar gisterochtend, bungelend aan het plafond.

Het tienermeisje bleek helaas al overleden. De politie heeft haar lichaam doorgestuurd naar de afdeling Autopsie.

Kies je zombie-special voor Dead Island 2

Net zoals de community mocht kiezen wat er in de Collectors Editions voor Dead Island Riptide in Noord-Amerika en Saints Row IV wereldwijd moest komen, mogen we nu kiezen wat het speciale item in Dead Island 2 wordt.

Via deze link kun je een poll invullen. Bij de items zit een 'echte' zombie, of een pluche versie van de eerste motion-captured kat ter wereld: Rick Furry. De poll loopt tot 14 juli middernacht.

Dead Island 2 zet de verhaallijn van Dead Island voort, een aantal maanden na de gebeurtenissen in Banoi. Het leger van de Verenigde Staten heeft de Golden State onder volledige quarantaine geplaatst. Het bloederige paradijs in afgezet Californië is een speeltuin voor wat helden met actie in singleplayer of in 'social' multiplayer. Een preview over wat dat 'sociale' aan de multiplayer dan precies is, is hier te lezen.

Dead Island 2 komt in het voorjaar van 2015 naar Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Inflatie stijgt licht door bescheiden uitverkoop

De inflatie in Nederland is in juni licht opgelopen naar 0,9 procent. Die toename is te danken aan kledingwinkels, die tijdens uitverkoop dit jaar minder korting gaven dan vorig jaar. Ook de stijgende prijs van vakanties droeg bij aan het stijgen van de inflatie, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De prijzen van kleding dalen doorgaans elk jaar in juni, omdat veel winkels dan uitverkoop houden. Dit jaar gaven de winkeliers echter slechts een bescheiden korting op hun waar, en daalde de prijs van kleding slechts met een half procent op jaarbasis. Daardoor kwam de inflatie vorige maand hoger uit dan de 0,8 procent in mei, toen kledingprijzen sneller daalden.

Naast kleding waren ook de prijzen van vliegtickets en vakanties oorzaak voor het toenemen van de inflatie. Dat komt omdat Pinksteren dit jaar in juni viel en de prijzen van reizen in dat weekeinde doorgaans hoger liggen. Vorig jaar viel het pinksterweekeinde in mei en werd het opwaartse effect dus in de cijfers van die maand meegerekend.

De inflatie volgens de Europese rekenmethode (HCIP) steeg eveneens, van 0,1 naar 0,3 procent. Nederland presteert daarmee nog altijd onder het gemiddelde van de eurozone - een half procent - maar het verschil met andere eurolanden is wel kleiner dan in mei. Vanaf volgend jaar stapt ook het CBS over op de internationale definitie.

Lokaal zomerse temperaturen, daarna kans op onweer

Het belooft donderdag een dag met zomerse temperaturen te worden. De natte en frisse periode van de afgelopen dagen wordt afgesloten en de zon schijnt volop, meldt weeronline.nl. In de loop van de middag neemt de kans op onweersbuien echter toe.

Het kwik loopt op tot 21 graden in Zeeland en tot 29 graden in Groningen. Dat is op sommige plaatsen zo'n 10 graden warmer dan afgelopen week, toen meer dan de normale maandhoeveelheid neerslag viel.

Vooral de ochtend en de middag verlopen zonnig. Er waait een zwakke wind uit het noordoosten. Gedurende de namiddag ontstaan in het zuidoosten en oosten van het land stapelwolken, die kunnen uitgroeien tot onweersbuien. Daarbij is kans op hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. In het noorden en westen blijft het waarschijnlijk droog, voorzien de meteorologen.

Vrijdag belooft het opnieuw zomers warm te worden. Ook dan begint de dag zonnig, maar kunnen in de loop van de middag pittige regen- en onweersbuien voorkomen. De temperatuur loopt dan op tot 22 graden aan de Zeeuwse kust, tot 29 graden in het oosten van het land. In het weekend verandert weinig, al kan zondag wel regenachtig worden.

Fors meer cocaïne in beslag genomen

De douane heeft vorig jaar fors meer cocaïne in beslag genomen in vergelijking met 2012. Dat meldt Nu.nl donderdag op basis van cijfers van het ministerie van Financiën. Vorig jaar werd 12.913 kilo cocaïne onderschept terwijl dat in 2012 nog 7937 kilo was.

Het is het hoogste aantal kilo's sinds de cijfers van de douane in 2007 openbaar werden gemaakt. De toename werd volgens de nieuwssite vooral veroorzaakt door een aantal grote drugsvangsten in de havens van Rotterdam en Vlissingen.

Daarnaast is de beveiliging van havenbedrijven sinds vorig jaar aangescherpt en krijgen werknemers voorlichting over het herkennen van drugspartijen. Dat heeft nog niet geleid tot meer drugsvangsten, schrijft Nu.nl, maar wel tot de ontdekking van grotere ladingen.

AC/DC-zanger Brian Johnson krijgt eredoctoraat

Brian Johnson heeft een eredoctoraat gekregen van de Northumbria University in Newcastle. De zanger van rockband AC/DC krijgt de eretitel doctor in de muziek toegekend vanwege zijn 'inspirerende' prestaties. Dat meldt de BBC.

De 66-jarige Brit, die in 1980 bij de Australische band kwam, groeide op in de buurt van Newcastle. "Als je ergens anders gaat wonen en dan weer terugkomt realiseer je je pas wat je had. Het is geweldig om weer terug te zijn", zei de zanger toen hij de titel kreeg toebedeeld. "Ik haat het om te zeggen dat ik me er nederig door voel, maar het laat je wel een toontje lager zingen."

Volgens professor Andrew Wathey is Johnson een 'gepaste' keuze voor de titel. "Het interessant om te reflecteren op het belang van cultuur in het noordoosten en op een belangrijk Brits exportproduct", zei Wathey. "Brian Johnson is dat allebei en is al jaren een inspiratie voor jonge muzikanten."

AC/DC werd in 1973 gevormd door broers Malcolm en Angus Young. Johnson kwam in 1980 bij de band toen zanger Bon Scott overleed. De band, bekend van hits als Highway to Hell en Whole Lotta Rosie, bracht zestien studioalbums uit. Een nieuwe plaat moet eind dit jaar of begin volgend jaar verschijnen.

Weinig incidenten na uitschakeling Oranje

In grote steden in Nederland is de nacht volgend op de uitschakeling van het Nederlands elftal goed verlopen. Voor zover bekend stroomden de locaties waar voetbal kon worden gekeken snel en zonder problemen leeg. Dat meldt de politie in verschillende steden donderdag desgevraagd.

In Amsterdam trad de politie amper op. "Het is rustig geweest. Omdat in de stad bijna geen grote evenementen plaatsvonden, waren er ook weinig grote mensenmassa's op de been. We hebben weinig incidenten waargenomen", aldus een woordvoerder.

Ook in Eindhoven had de politie geen problemen met teleurgestelde Oranjefans. "We hebben geen meldingen van spannende incidenten gehad", aldus een woordvoerder. "Natuurlijk wel een aantal vechtpartijtjes, maar met zo veel mensen op straat is het overdreven te roepen dat op de avond veel is gebeurd."

Op de Grote Markt in Groningen is één aanhouding verricht. "Dat is gezien de vele supporters heel weinig", aldus een woordvoerder. Vooraf waren zorgen over het noodweer dat over Groningen zou trekken. "De grote pleinen gingen later open, maar dat gaf geen problemen."

In steden als Rotterdam en Utrecht was het voor de politie niet nodig in te grijpen. "We kunnen geen noemenswaardige incidenten melden", aldus een politiewoordvoerder in Utrecht. "De pleinen en de cafés liepen snel leeg. De avond en nacht zijn rustig verlopen."

Nederland verloor in de nacht van woensdag op donderdag iets voor 01.00 uur van Argentinië na penalty's. Ruim negen miljoen mensen keken de wedstrijd thuis. Hoeveel mensen op pleinen of in cafés de wedstrijd hebben gezien is onbekend. Zaterdag speelt Nederland de troostfinale tegen Brazilië.

Aantal inbraken neemt verder af

Het aantal inbraken is dit jaar weer verder afgenomen. Het eerste half jaar met vijftien procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook toen bleken inbrekers al minder vaak woningen binnen te sluipen. Het aantal inbraken daalde toen met vijf procent. Dat blijkt volgens het AD uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Omdat inbraken de levens van mensen overhoop halen, heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) preventie van inbraken vorig jaar tot een van zijn speerpunten benoemd. Hij wil dat het aantal insluipingen in 2017 met een derde is afgenomen ten opzichte van 2012. De teller stond toen op 91.500 inbraken, schrijft het AD.

Opstelten is volgens de krant aardig op stoom. Dit jaar waren er al 6700 minder inbraken dan vorig jaar. "Mooie resultaten. Een stimulans om de voortvarende aanpak door te zetten", aldus Opstelten tegen het AD.

'Woede binnen ABN AMRO over salarisverhogingen'

Een salarisverhoging voor de honderd hoogste managers bij ABN AMRO heeft kwaad bloed gezet binnen de organisatie. Dat meldden bronnen bij de bank aan Het Financieele Dagblad. ABN AMRO verhoogde de salarissen met twintig procent om het bonusplafond te compenseren.

Tientallen werknemers van de bank gaven bestuursvoorzitter Gerrit Zalm volgens het FD 'de wind van voren' in reacties op een interne weblog van Zalm, waarin hij de verhoging toelicht. "Ik kan u verzekeren dat iedere cao-werknemer zou tekenen voor zo'n structurele verhoging om vervolgens van alle variabele beloningen af te zien", luidt een van de reacties volgens de krant.

Medewerkers onder de top honderd kunnen in praktijk niet meer dan negen procent bovenop het vaste salaris verdienen, aldus het FD. De onvrede zit met name in de afdelingen retail en private. De zakentak is wel te spreken over de verhoging omdat ABN daar door de verhoging de concurrentie om personeel aankan met internationale banken.

De medewerkers die geen verhoging hebben gehad ondervinden mogelijk extra hinder van de maatregel omdat zij worden beoordeeld op klanttevredenheid. Die tevredenheid is door de salarisverhoging negatief beïnvloed, denken zij.

Twee spelers Oranje weigerden eerste strafschop

Twee spelers van Oranje weigerden de eerste penalty van Nederland in de strafschoppenserie tegen Argentinië te nemen. Uiteindelijk kwam bondscoach Louis van Gaal uit bij Ron Vlaar, die miste. Het bleek de opmaat tot een verloren reeks, waardoor Oranje naast een tweede opeenvolgende plek in de WK-finale greep.

"Ik vroeg aan twee spelers om de eerste strafschop te nemen voordat ik bij Vlaar uitkwam", vertelt Van Gaal tegen de BBC. "Ik vond hem de beste speler op het veld, dus hij had vertrouwen moeten hebben." Van Gaals voormalige pupil bij AZ, Sergio Romero, keerde de strafschop echter. "Het geeft aan dat het niet makkelijk is om te scoren."

Van Gaal zei niet of de weigerende spelers later in de strafschoppenserie wel aan bod kwamen of dat ze in zijn geheel bedankten voor de eer. Na Vlaar miste ook nog Wesley Sneijder voor Nederland. Argentinië benutte al zijn vier strafschoppen. "Het is het verschrikkelijkste scenario om via penalty's uitgeschakeld te worden", treurde Van Gaal.

[Tour] Etappe van vandaag

Het is de dag na de heroïsche overwinning van Lars Boom, die Nederland op de kasseien bevrijdde van de jarenlange droogte in de Tour. Vincenzo Nibali heeft een grote slag geslagen en staat dik twee minuten voor op de voornaamste concurrenten. Vandaag is het echter nog de beurt aan de sprinters.

Startplaats
Het startschot wordt dit keer gegeven in Arras. Het is de tweede keer dat de Tour hier start, na 1991. Destijds ging de overwinning naar Thierry Marie, die twee minuten voor het peloton aankwam. Eddy Schurer was op plek twintig de beste Nederlander. In 2004 lag hier de finish van de ploegentijdrit, gewonnen door het oppermachtige - en gedopeerde - US Postal van Lance Armstrong.

De stad zelf wordt al sinds de Romeinse tijd en langer bewoond. Sinds een kleine duizend jaar geleden kent men de stad als Arras, of Atrecht in het Nederlands. Doordat de stad zo oud is valt er veel te ontdekken aan geschiedenis. Er ligt bijvoorbeeld een origineel, handgeschreven deel van de beroemde roman Karel ende Elegast uit de dertiende eeuw. In deze stad werd ook voetballer Benoît Assou-Ekotto geboren, die tijdens het WK uitkwam voor Kameroen. Leuk detail: Deze speler werd op internet uitgeroepen tot speler met de mooiste 'arm-fold' van allemaal

Finishplaats
De finishlijn is getrokken in Reims, waar tot 1825 bijna anderhalf duizend jaar lang de Frankische en Franse koningen gekroond werden. Een stad met een rijke historie dus, maar niet alles was feestelijk. De oude stad werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna totaal verwoest door Duitse artillerie, en pas vanaf 1920 kon men het weer opbouwen. Dat mocht helaas niet in de oude, Middeleeuwse stijl en dus is veel van het oude gevoel verloren gegaan.

De imposante, dertiende-eeuwse Notre-Dame van Reims, waar eeuwenlang koningen werden gekroond (Bron: WikiCommons/bodoklecksel)
De imposante, dertiende-eeuwse Notre-Dame van Reims, waar eeuwenlang koningen werden gekroond (Bron: WikiCommons/bodoklecksel)

Het is de tiende keer dat een touretappe in Reims zal finishen. De vorige drie keer werd het een massasprint, in 2010 gewonnen door Alessandro Petacchi, in 2002 door Robbie McEwen en in 1991 was Djamolidine Abduzhaparov de beste. Opvallend is dat deze drie allemaal ook het puntenklassement zouden winnen in dat jaar. In 1947 werd Nederlandse geschiedenis geschreven in Reims, want Theofiel Middelkamp pakte er als eerste Nederlander de wereldtitel in het wielrennen. Fiel had in 1936 al voor historie gezorgd, toen hij samen met drie anderen als eerste Nederlander mee mocht doen aan de Tour de France. Theo had nog nooit een berg gezien, maar won een zware alpenrit en pakte zo de eerste Nederlandse zege. 

Etappebeschrijving
De etappe gaat over 194 kilometer en kent wat betreft bergpunten slechts twee heuveltjes van de vierde categorie. Deze bevinden zich niet op een plek dat ze als scherprechter gezien kunnen worden en dus gaan we waarschijnlijk gewoon weer sprinten. Al vroeg in de koers passeren we de dorpjes Bapaume en Peronne, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar werd gevochten. Het is de omgeving van de Slag bij de Somme, waar meer dan een miljoen doden vielen. In Peronne is ook een grote begraafplaats te vinden voor de slachtoffers.

We passeren na ruim zestig kilometer het kasteel van Ham, gebouwd in de dertiende eeuw. De toekomstige keizer Napoleon III werd in 1840 veroordeeld tot levenslang hier, maar na zes jaar ontsnapte hij. Tegenwoordig is er weinig meer van over, want de Duitsers hebben het in de oorlog grotendeels opgeblazen met dynamiet. Ook in Chauny - geboorteplaats van de ploegleider van FDJ.fr - en in Coucy kunnen we naar kastelen kijken. Die in Coucy kende hetzelfde lot als het kasteel van Ham: Duitsers en dynamiet. Alle heuveltjes bevinden zich in de tweede helft van de etappe, maar dit zal een sprint niet kunnen voorkomen.

Profiel etappe 6 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 6 (Bron: letour.fr)

Favorieten
De laatste bocht van de etappe ligt op ruim een kilometer van de streep, en de weg waar de finish ligt is breed. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt hier gewoon niet om Marcel Kittel heen. De Duitse beer van Giant-Shimano won al drie sprints, maar daarvan was alleen die in Londen vergelijkbaar met vandaag. Een brede, kaarsrechte weg, hier kan ruim op tijd op snelheid komen en dan is hij simpelweg niet te kloppen.

Achter Kittel zijn een paar mannen die mee kunnen doen, met vooral André Greipel en Peter Sagan als kanshebbers op plek twee. Ook Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Mark Renshaw en Bryan Coquard zullen zich weer in het strijdgewoel mengen, terwijl Danny van Poppel of Davide Cimolai wellicht weer voor een knappe achtste plek kunnen rijden. 

Duitse sterkhouder twijfelgeval voor finale

Terwijl Nederland nog rouwt om de uitschakeling tegen Argentinië, is Duitsland volop bezig met de voorbereiding op de finale. Het is nog maar de vraag of trainer Joachim Löw zondagavond tijdens de eindstrijd kan beschikken over Mats Hummels. De steunpilaar in de defensie van Die Nationalelf moet het aanstaande treffen met Argentinië mogelijk missen als gevolg van een knieblessure.

Tijdens de halve finale tegen Brazilië (7-1 winst) van dinsdagavond kwam Hummels slechts 45 minuten in actie. In de rust liet hij zich vervangen met knieklachten, en na afloop gaf hij toe dat hij al enkele dagen lang hinder ondervond van het gewricht.

"Iedereen maakt het goed, behalve Hummels, die krijgt verdere verzorging", zo onthulde assistent-bondscoach Oliver Bierhoff in gesprek met ARD. "Het zijn voorzorgsmaatregelen. We verwachten dat hij de finale zal kunnen spelen."

Hummels hoopte dat zijn klachten vanzelf zouden verdwijnen. "Ik had er al meerdere dagen last van. Maar dinsdag was de eerste keer dat de pijn niet wegging tijdens de warming-up. Tijdens de wedstrijd werd het steeds erger."

Aangezien Duitsland halverwege al met 5-0 voorstond, kon Hummels het zich permitteren om in de kleedkamer achter te blijven. "Ik nam de beslissing, om te voorkomen dat ik iets zou breken. We zullen zien wat het precies is. Het is niet iets kleins, maar ik verwacht niet dat mijn inzetbaarheid voor zondag in gevaar komt."

Romero spreekt van geluk bij penalties

Sergio Romero is de grote held van Argentinië. De voormalige doelman van AZ loodste de ploeg naar de eerste WK-finale in 24 jaar tijd. Argentinië en Nederland hadden de zaken verdedigend uitstekend op orde, maar wisten allebei in aanvallend opzicht weinig te creëren.

Romero hoefde tijdens honderdtwintig minuten voetbal amper in actie te komen. Tijdens de strafschoppenserie bewees hij zijn waarde door inzetten van Ron Vlaar en Wesley Sneijder te keren.

De 27-jarige sluitpost, die bij AS Monaco afgelopen seizoen slechts drie wedstrijden speelde, was in de wolken met zijn bijdrage aan het Argentijnse succes. "Geniet van dit moment", liet hij zich na afloop ontvallen tegenover de verzamelde media.

"We zullen ervan genieten, en vanaf morgen richten we ons op de finale", aldus Romero. "Ik ben ontzettend gelukkig met alles. Strafschoppen zijn een kwestie van geluk, dat is de waarheid. Ik had vertrouwen in mezelf en gelukkig pakte alles goed uit."

Dankzij de twee reddingen van Romero wordt de finale van dit WK een herhaling van de finale van 1990. Toen nam Argentinië dankzij reddingen van Sergio Goycochea voor het laatst deel aan de eindstrijd van het mondiale toernooi.

Sabella: "We hebben geschiedenis geschreven"

Waar Nederland wakker wordt met een kater, hangen in Argentinië de vlaggen uit. Bondscoach Alejandro Sabella is trots op de prestaties van zijn team.

De 59-jarige keuzeheer kon zijn emoties maar moeilijk in bedwang houden tijdens de bloedstollende halve finale tegen Nederland. Nadat zijn ploeg de strafschoppenserie dankzij missers van Ron Vlaar en Wesley Sneijder winnend had afgesloten, kon hij zijn geluk niet op.

"Ik ben enorm gelukkig, om verschillende redenen", stak hij van wal tijdens een persconferentie. "Ik ben gelukkig voor de spelers, voor de staf, voor heel Argentinië, voor mijn familie en voor iedereen die betrokken is geweest bij het team. We hebben geschiedenis geschreven."

Nederland en Argentinië toonden zich stugge tegenstanders, en lieten elkaar weinig ruimte om kansen te creëren. Sabella reageerde door naarmate de wedstrijd vorderde drie aanvallers in te brengen.

"De spelers worden aangemoedigd om zelf beslissingen te maken tijdens de wedstrijd, als dat goed voelt. Het was buitengewoon vermoeiend voor ze om alle ruimtes te bestrijken, maar ze gaven nooit op. Daarom hebben we drie aanvallers in het veld gebracht", aldus Sabella.

Voorts kwam de ervaren bondscoach te spreken over de andere halve finalisten, Brazilië en Duitsland. "Vanuit voetbaloogpunt heb ik voor twee landen enorm veel respect: Brazilië en Duitsland. Duitsland is altijd machtig geweest op fysiek, tactisch en mentaal vlak. Ze hebben fantastische spelers gehad als Rummenigge, Overath, Beckenbauer en anderen."

Mascherano speelde wedstrijd van zijn leven

De ultieme WK-droom van Argentinië blijft levend. Sergio Agüero en Javier Mascherano kunnen het maar moeilijk geloven. Agüero maakte tegen Nederland zijn rentree, nadat blessureleed hem eerder het toernooi had geveld.

In de laatste groepswedstrijd tegen Nigeria moest de aanvaller van Manchester City het veld strompelend verlaten. Vanaf de bank zag hij zijn teamgenoten van Zwitserland en België winnen.

En woensdagavond volgde dus Nederland. "Het is ongelooflijk. Ik ben zo gelukkig. We kunnen het nog bijna niet geloven", vertelde hij de verzamelde media na afloop over het bereiken van de WK-finale op vijandelijke bodem.

Daar komen de Argentijnen Duitsland tegen. Die Nationalelf baarde dinsdag nog opzien door Brazilië met 7-1 op de pijnbank te leggen. "Duitsland is ieder WK een stugge tegenstander", aldus Agüero. "Maar we zullen ons eigen spel blijven spelen. Argentinië is Argentinië. Duitsland heeft veel respect voor ons."

Mascherano deelt de blijdschap van zijn ploeggenoot. De verdediger annex middenvelder beseft terdege dat zijn ploeg een historische prestatie heeft geleverd. "We speelden een briljante wedstrijd, en waren nergens bang voor", luidde zijn analyse.

"We speelden de wedstrijd van ons leven. En nu zullen we ervan genieten want dit maak je maar één keer in je leven mee. Hopelijk worden we zondag gekroond tot wereldkampioen, maar ongeacht de uitslag heb ik geen woorden om uit te drukken hoe trots ik ben op dit team. Ons doel was de finale halen."

Man in Texas vermoordt vier van zijn kinderen

Een man heeft woensdag in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Houston zes mensen doodgeschoten, onder wie vier van zijn kinderen. Een 15-jarig meisje, een dochter van de schutter, raakte ernstig gewond. Dat heeft de politie in Texas gezegd.

De tiener was na de schietpartij woensdag nog in staat de politie te bellen. Ze zei dat haar vader van plan was ook haar grootouders om het leven te brengen. Agenten wisten de man in het nauw te drijven en na uren op hem in te praten gaf hij zich over.

In de woning waar de moordpartij plaats vond, trof de politie vijf doden aan, twee volwassenen en drie kinderen. Een vierde kind overleed later in het ziekenhuis.

De schutter en de moeder van zijn kinderen waren niet langer bij elkaar. Het lijkt erop dat in een ruzie over deze scheiding de oorzaak voor het bloedbad moet worden gezocht, liet de politie weten.

Oud-wielrenner Voskamp bekent dopinggebruik

Oud-wielrenner Bart Voskamp heeft tijdens zijn loopbaan doping gebruikt. De Brabander biecht dat op tijdens een tourspecial van Andere Tijden Sport, die donderdagavond wordt uitgezonden. Voskamp reed in de jaren negentig voor TVM. Die ploeg verdween in 1999 na een dopingschandaal in de Tour de France een jaar eerder.

In maart 1998 werden in een vrachtwagen 104 ampullen epo gevonden. "Helaas was een onderdeel daarvan voor mij bestemd", verklaart Voskamp.

Toen deze vondst drie maanden later tijdens de Tour de France naar buiten kwam, werden ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en ploegarts Andrej Michailov enkele weken achter de tralies gezet. Het kwam hen in 2002 op een veroordeling door de Franse justitie te staan voor georganiseerd dopinggebruik.

Belgen krijgen patiënt kankervrij

Een Nederlandse kankerpatiënt, die door Nederlandse artsen was opgegeven, is met succes aan zijn slokdarm en lever behandeld in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Na vijf maanden is de 62-jarige Nol van Bekhoven kankervrij verklaard, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws donderdag.

Nederlandse artsen dachten dat de man nog maar tien maanden te leven had. De uitzonderlijke behandeling die hij in Gent onderging was nog niet eerder in België en Nederland uitgevoerd. Omdat in Gent de kans op succes hoog werd geacht, besloten de artsen hier wel om de tumor in de slokdarm, inclusief uitzaaiingen in de lever, te verwijderen.

Kijkcijferrecord nederlaag Oranje

De wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Argentinië heeft woensdagavond een record aantal kijkers getrokken. Ruim negen miljoen mensen zagen hoe Oranje in de halve finale na strafschoppen werd verslagen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De afgelopen tien jaar wisten de wedstrijden van het Nederlands elftal rond de acht miljoen mensen te boeien. Ook voor eerdere duels tijdens dit WK bleef het aantal kijkers steken rond de acht miljoen.

Hevige regenval leidt tot wateroverlast in Limburg

Hevige regenval heeft woensdagavond- en nacht voor wateroverlast gezorgd in Limburg. In Landgraaf kwamen enkele straten blank te staan omdat de riolering het water niet meer aankon, meldt L1. Bij een basisschool kwam het water bovendien enkele lokalen binnen.

Ook in Vaals waren er problemen, daar liep een gedeelte van een hotel onder en tussen Born en Grevenbicht moesten enkele wegen worden afgesloten omdat ze waren ondergelopen. Volgens de regionale zender zijn vanuit de hele provincie meldingen binnengekomen over ondergelopen kelders.

In Limburg is in twee dagen tijd net zoveel regen gevallen als normaal in de hele maand juli. Waterschap Roer en Overmaas is de komende dagen 'extra alert', meldt L1.

Justin Bieber moet om leren gaan met woede

Justin Bieber moet in therapie. Een cursus woedebeheersing van twaalf weken maakt deel uit van het akkoordje dat de popzanger woensdag sloot met justitie. Met de schikking ontloopt Bieber vervolging wegens vandalisme. In januari smeet de 20-jarige zanger eieren naar de woning van zijn buurman in Los Angeles.

De schikking behelst bovendien een taakstraf van vijf dagen, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Waarschijnlijk gaat Bieber afval prikken of graffiti verwijderen. De Canadees is geregeld zelf in de weer met een spuitbus, wat hem in onder meer Australië en Brazilië niet in dank werd afgenomen.

Naast de taakstraf en verplichte therapie ging Bieber akkoord met een proeftijd van twee jaar. Dat betekent dat de popzanger, die de laatste maanden geregeld in aanraking met justitie komt, de komende twee jaar op zijn tellen moet passen. Ook moet Bieber zijn portemonnee trekken voor zijn buurman. De man krijgt bijna 81 duizend dollar van de Canadees.

De schade die de zanger aan het optrekje toebracht werd aanvankelijk op zo'n twintigduizend dollar geschat. De rechter bepaalde woensdag echter dat Bieber veel meer schade toebracht met zijn smijtactie, omdat het optrekje van zijn buurman 'een droomhuis' was.

Bieber mag tot slot niet meer in contact komen met zijn buurman. Dat is waarschijnlijk geen probleem, de zanger heeft inmiddels een ander onderkomen gevonden in Los Angeles. Realityster Khloé Kardashian kocht Biebers optrekje in maart.

Microsoft Flight Simulator komt terug

Dovetail Games, de makers van Train Simulator, heeft een licentiedeal met Microsoft gesloten over de Flight Simulator-franchise. Het bedrijf brengt Microsoft Flight Simulator X op Steam uit en heeft een licentie op de technologie van de vliegtuigsimulatie.

De eerste titel die gebruikmaakt van de technologie van Microsoft wordt in 2015 verwacht. Het zal geen Microsoft Flight Simulator meer heten. Toch zullen we de naam nog één keer zien. Dit jaar komt namelijk Microsoft Flight Simulator X: Gold Edition via Steam uit.

Microsoft is sinds 2012 gestopt met verdere ontwikkelingen rondom de laatste free-to-play variant, dat Flight heette. Het spel had maar een vliegtuig en een doelbestemming met het idee de boel flink uit te breiden met DLC. Dat is niet gebeurd en het project en daarmee de franchise stierf een stille dood.

Microsoft Flight

Kranten verdeeld na uitschakeling Oranje

De Nederlandse kranten openen donderdag allemaal met de uitschakeling van Oranje in de halve finale tegen Argentinië. De een is kritisch, de ander teleurgesteld of juist trots. Nederland verloor woensdagavond na penalty's het duel van de Argentijnen. De finale van het WK gaat zondag tussen Duitsland en Argentinië.

Het AD opent met 'penaltydrama'. 'Droom van Oranje voorbij na missers van Vlaar en Sneijder', kopt de krant. Sjoerd Mossou schrijft over een avontuur dat vele malen langer heeft geduurd dan ooit gedacht. "Het Nederlands elftal van Louis van Gaal heeft zo veel harten veroverd in de laatste weken. Hartverscheurend en hartverwarmend", aldus Mossou.

Hij omschrijft het team verder als het 'verrassendste Nederlands elftal aller tijden'. De wedstrijd tegen Argentinië was volgens hem een klassiek gevecht. "Een wedstrijd die het niet van zijn spelvreugde moest hebben maar bovenal van zijn zware emotionele en historische lading."

Willem Vissers van de Volkskrant is kritischer. 'De strijd is gestreden', opent de krant. Boven het artikel van Vissers prijkt de kop 'gebrek aan lef nekt Oranje in gedrocht van wedstrijd'. De verslaggever spreekt van 'voetbal van monumentale saaiheid'. Hij schrijft dat Oranje de wankele Argentijnse doelman Romero vrijwel nooit op de proef heeft gesteld, op de strafschoppenserie na.

"Van de schotvaardigheid in de groepsfase is bitter weinig over", aldus Vissers. Hij vond de wedstrijd een proeve van 'tactische spitsvondigheid van trainers'. "Het thema was: de verdediging is de slechtste aanval", besluit hij.

Trouw opent met de kop 'penalty's worden Oranje nu fataal'. Geschreven wordt over het 'einde aan de droom van een bondscoach en van het volk'. De krant roemt Oranje om zijn vechtersmentaliteit die 'zelden door een Nederlandse ploeg is vertoond'. Volgens de krant is het team en Van Gaal niets te verwijten, 'hoe zuur de ontknoping in eerste aanleg ook mocht aanvoelen'.

Ook De Telegraaf schrijft over het einde van een droom. "Het sprookje is over, we liggen eruit. Heel Nederland keek reikhalzend uit naar een geweldige eindstrijd tegen aartsrivaal Duitsland, maar door de nederlaag na strafschoppen tegen Argentinië wacht zaterdag de troostfinale tegen gastland Brazilië", meldt de krant. Oranje heeft het volk 'prachtige, euforische momenten' bezorgd.

NRC spreekt van een 'enorme domper'. Nederland speelde in de tweede helft en in de verlenging bij vlagen sterk voetbal, aldus de krant. "Het kon echter weinig grote mogelijkheden creëren tegen de stugge Argentijnen." nrc.next schrijft dat Oranje tevreden kan terugkijken, het team heeft zich volgens de krant 'volledig gegeven'.

Robben: Duitsland wordt wereldkampioen

Arjen Robben verwacht niet dat het WK zondag een spannende finale krijgt. "Duitsland wordt wereldkampioen. Dat staat voor mij vast", vertelde de aanvaller na de uitschakeling van Oranje na strafschoppen aan tijdschrift Kicker. "De Argentijnen zullen geen schijn van kans hebben."

Bert van Marwijk liet zich bij de NOS in soortgelijke bewoordingen uit. "Ik denk dat Nederland beduidend meer kans had gehad dan Argentinië. Die zijn kansloos tegen Duitsland", analyseerde de oud-bondscoach. "Het is in mijn ogen een heel matige ploeg. Het is doodzonde dat we daardoor zijn uitgeschakeld, dat had ik ook echt niet verwacht."

Ook de grote wedkantoren wijzen Duitsland aan als favoriet voor de finale. Zo keert Unibet bij een zege van Duitsland 2,25 keer de inzet uit. Bij een Argentijnse wereldtitel ligt dat percentage met 3,45 beduidend hoger. Voor de troostfinale van zaterdag tussen Brazilië en Nederland zijn de cijfers in het voordeel van het gastland (2,25 om 3,05).

Rutte is trots op Nederlands elftal

Premier Mark Rutte was ondanks de nederlaag van het Nederlands elftal trots op de prestaties van de ploeg. Dat schreef hij na afloop van de halve finale op Twitter. "Enorm jammer van verlies. Maar trots op @OnsOranje om fantastisch toernooi."

Als Nederland de finale had bereikt was Rutte zondag in Rio de Janeiro bij dat duel aanwezig geweest. Argentinië en Duitsland betwisten nu zondag de wereldtitel. Een keuze tussen beide landen maakt Rutte niet. Hij wenst beide partijen veel succes voor de eindstrijd.

Gadget: Teufel Motiv B

Overal met je laptop kunnen gaan zitten en staan en dan goed geluid voor je muziek en of internet-tv krijgen was enkele jaren terug nog een heel gedoe. Meterslange kabels die nog net je stereoset konden bereiken. Mediaplayers, squeezeboxen of Sonos-apparaten brachten uitkomst, maar het was nog steeds best een gedoe. Goede bluetooth speakers zouden je wellicht wel kunnen voorzien van het makkelijke plug & play-concept. Teufel heeft onlangs het bluetoothspeakerpaar Motiv B op de markt gebracht en FOK! kon deze speakers testen.

Docu : Mel Blanc, de man van 1000 stemmen

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de allergrootste voice artist aller tijden, Mel Blanc, overleed. Bekend als stem van o.a. Daffy Duck, Foghorn Leghorn, Sylvester, Tweety, Speedy Gonzales en natuurlijk Bugs Bunny; Mel Blanc leefde ervoor mensen gelukkig te maken met zijn skills. Ter ere van een groot artiest vandaag een documentaire over het leven van een uitzonderlijk man.

Grim Fandango ook naar pc, linux en mac

Tim Schafer heeft al vriendelijk gevraagd tijdens de persconferentie van Sony op de E3 of zijn klassieker Grim Fandango naar PlayStation 4 en PlayStation Vita mocht. Nu bevestigt hij dat de Mexicaans getinte adventure ook naar pc, Linux en Mac komt.

Het spel draait om Manny Calavera, een reisagent in het land der doden. Hij heeft in zijn leven fouten begaan. Omdat hij werkt bij de Department of Dead, kan hij een reis naar het land van de eeuwige rust verdienen. Hiervoor moet hij een x aantal net overledenen een zo goed mogelijke reis aanbieden op basis van hoe goed hun leven is geweest. Helaas zit Manny's carrière op een dood spoor. Manny ontdekt dat er iets vreemds aan de gang is in de onderwereld: zijn collega Domino Hurley lijkt alle goede commissies te krijgen. Tijd om te achterhalen wat er aan de hand is.

Kleding in NHL 15 krijgt next-gen styling

EA Sports legt in onderstaande trailer uit wat ze gedaan hebben aan de ijshockey-spelers in NHL 15 nu ze next-gen consoles kunnen gebruiken om ze tot leven te brengen.

De gezichten krijgen meer aandacht tijdens het spel en de bodychecks, maar ook de kleding wordt veel dynamischer. Het zijn geen textures meer die perfect plakken aan de speler, maar bewegend stof los van de spelersmodellen. Hierdoor lijkt NHL 15 weer net wat realistischer dan zijn voorgangers.

NHL 15 komt in september uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Basis decoreren in nieuwe Pokémon

Het is mogelijk om in Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire geheime basissen te maken. Deze feature wordt opnieuw geïmplementeerd na twee generaties niet in de games te hebben gezeten. De laatste Pokémon-game waar het mogelijk was om een geheime basis te maken was Pokémon Platinum.

Het idee van geheime basissen zal nagenoeg hetzelfde zijn als in vorige generaties. Je hebt een stukje grond en die grond kan je decoreren met knuffels, matten, vallen en andere accessoires. Net als in Pokémon Diamond, Pokémon Pearl en Pokémon Platinum krijgt jouw basis weer een vlag. Deze vlag kunnen andere spelers veroveren voor punten en beloningen.

In tegenstelling tot geheime basissen in voorgaande generaties is het nu mogelijk om wereldwijd basissen van mensen te bezoeken. Elke basis heeft nu een QR-code. Door middel van deze QR-codes kun je andere basissen bezoeken, of bezoeken andere mensen jouw basis. Mocht je tijdens het bezoeken van een basis iemand anders, die tegelijkertijd de basis bezoekt, tegenkomen en klikt het, dan kun je vrienden worden en later elkaars basissen verkennen. Ook is het nu mogelijk om tegen andere spelers te vechten terwijl zij samen met jou in een basis zijn. Om deze gevechten interessanter te maken kan de eigenaar van de basis regels maken die gelden voor alle gevechten of kan de eigenaar zijn basis zelfs in een gym veranderen.

Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire staan gepland voor 21 november 2014. Ze komen beide enkel uit voor Nintendo 3DS.

pokemon omega ruby and alpha sapphire

Van Gaal: "Geweldig gepresteerd"

Louis van Gaal kon na de halve finale tegen Argentinië snel relativeren. De bondscoach is teleurgesteld over de uitschakeling, maar trots op de prestaties van Oranje.

Van Gaal zag het Nederlands elftal na strafschoppen verliezen van Argentinië. "Het gaat in topsport om de eerste plaats. We zijn er heel dichtbij geweest", zei de bondscoach tegen de NOS. "Ik had nooit echt het gevoel dat we zouden verliezen. Als het op penalty's aankomt is het toch een loterij."

"We hebben verzuimd om kansen te creëren. Maar die Argentijnen ook, terwijl ze spelers als Messi, Lavezzi en Agüero hebben. Aan de andere kant, wij hebben ook Van Persie, Robben en Sneijder", aldus Van Gaal. "We zijn teleurgesteld over de uitschakeling, maar het team heeft fantastisch gepresteerd."

"Ik ga nu niet zeggen wat er fout ging. Er zijn ook heel veel dingen goed gegaan, het hele toernooi. Daarom stonden we ook in de halve finales", verklaart de keuzeheer, die met Oranje nog in actie komt in de troostfinale tegen Brazilië. "Ik vind dat je die wedstrijd eigenlijk niet moet spelen op een WK. Dat is voor de jeugd."

"Dat heb ik vijftien jaar geleden al gezegd. Je gaat bovendien de spelers ook nog extra belasten. Er is ook geen sprake van fair play. Brazilië heeft namelijk een dag extra vrij. Ik heb de knop al omgezet. Ik heb tegen de jongens ook al wat geroepen over die wedstrijd. Ik kreeg verder nog een sms van mijn goeroe Toon Gerbrands."

"Hij schreef dat je nooit op een even plaats moet eindigen, dan eindig je met twee nederlagen", aldus Van Gaal, die lang twijfelde over zijn derde wissel. Hij bracht Klaas-Jan Huntelaar voor Robin van Persie. "Robin liep op zijn laatste benen en was geen aanspeelpunt meer. Ik had het gevoel dat Huntelaar zou scoren."

"Als ik nog kon wisselen, had ik Krul ingebracht. Die kans had ik niet meer. Jasper heeft wel weer een foutloze wedstrijd gespeeld. Hij was opbouwend fantastisch en speelde spelers uit. Ik heb geen op- of aanmerkingen op Jasper, maar Krul is gewoon een betere strafschoppenstopper."

Van Gaal kijkt terug op een mooi WK. "Ik kan relativeren. Dat doe ik nu ook. Ze hebben alles gegeven. Pieter van den Hoogenband stuurde een smsje: het proces is mooier dan de plak. Nu misschien niet, maar wellicht over zes maanden. Niemand had dit van ons verwacht", verklaart de Amsterdammer.

"We zijn een groep doorgekomen die in mijn ogen de zwaarste was van allemaal. Mexico was een hele lastige tegenstander en eigenlijk hebben we tegen Costa Rica volledig gedomineerd. Argentinië was defensief beter georganiseerd dan de vorige tegenstanders. En ze gokken op Messi. Die hebben we niet gezien..."

De Vrij spreekt van rouwstemming in Oranje-kamp

Volgens Stefan de Vrij heerste er een rouwstemming in de Nederlandse kleedkamer na de uitschakeling op het WK tegen Argentinië. "Het was heel stil. Dat is logisch. Dit is een grote teleurstelling." Oranje vond zijn Waterloo in São Paulo door een verloren strafschoppenserie.

"We hebben heel weinig weggegeven, maar ook weinig gecreëerd", vervolgde de Feyenoorder tegen de NOS. "Dit was een wedstrijd die geen winnaar verdiende. Het draaide terecht uit op penalty's. Helaas staan wij nu aan de verkeerde kant."

In tegenstelling tot Arjen Robben hecht De Vrij wel waarde aan de troostfinale zaterdag tegen Brazilië. "Het is duidelijk dat we die wedstrijd willen winnen. Ik heb de verhalen uit 1998 gelezen dat de spelers niet op de wedstrijd zaten te wachten en daar achteraf spijt van hebben gekregen."

De Vrij kan terugkijken op een uitstekend toernooi, waarin hij zich in de kijker van veel Europese clubs speelde. "Op zo'n moment, als je net uitgeschakeld bent na strafschoppen in de halve finale, is dat niet datgene waarover je nadenkt. Op dit moment is er nog niets duidelijk over mijn toekomst. En ik wil daar ook niets over zeggen."

Keeper Romero is held van Argentinië

Sergio Romero, de Argentijnse keeper, is een nationale held nadat hij twee strafschoppen tegen Nederland keerde, wat de Zuid-Amerikanen de winst bezorgde. Dat schrijft Clarín, de grootst krant van Argentinië. Duizenden vieren nu feest in de straten van Buenos Aires.

'Historisch! Na 24 jaar gaat Argentinië weer na de WK-finale' schrijft de krant La Rázon lyrisch. De halve finale tegen Oranje ging echter gelijk op, meent het dagblad El Nuevo Herald. La Nación schrijft: 'Nóg een ontmoeting met de geschiedenis', vooruitlopend op de finale tegen Duitsland zondag.

In de hoofdstad Buenos Aires volgden honderdduizenden de wedstrijd live. Bij de Nederlandse kroeg Van Koning werd door honderden expats, waaronder ambassadeur Hein de Vries, naar de wedstrijd gekeken. "Stilte op straat in Buenos Aires #oranje #wk2014 dag vd waarheid, nationale feestdag #NEDARG 9 de julio. NL café van Koning, amicale sfeer", twitterde hij vooraf aan de wedstrijd.

Rond de Nederlandse samenkomst bij de kroeg in de wijk Palermo was extra politiebeveiliging gevraagd. Er zijn vooralsnog geen berichten van ongeregeldheden rond de Hollandse kroeg.

Cillessen: "Dit is echt verschrikkelijk"

Jasper Cillessen hield 120 minuten 'de nul' namens Nederland tegen Argentinië, maar wist geen strafschop te stoppen. Bondscoach Louis van Gaal beaamde na afloop dat de keeper van Ajax een foutloze wedstrijd had gekeept.

Aan die woorden hecht Cillessen weinig waarde nu Oranje in de halve finale is uitgeschakeld. "Dit is echt klote", zei een balende keeper na afloop tegen de NOS. "Je hebt er uiteindelijk helemaal niks aan."

Tegen Costa Rica werd Cillessen vlak voor tijd gewisseld voor Tim Krul, die uiteindelijk twee strafschoppen stopte. Van Gaal had Krul graag opnieuw ingebracht, maar was al door zijn wisselmogelijkheden heen. "Dat is achteraf makkelijk praten", zegt Cillessen. "Nu telt voor ons vooral de teleurstelling van de nederlaag."

"Dit is echt verschrikkelijk. Zij hebben weinig tot geen kansen gehad. Wij hadden er ook niet veel, maar waren wel beter. Maar dat telt uiteindelijk niet. We moeten door", aldus Cillessen, die zich met Oranje moet opladen voor de troostfinale van zaterdag tegen Brazilië. "Op dit moment leeft niemand daar naartoe. We moeten zorgen dat we niet twee keer achter elkaar verliezen."

Vlaar: "Moet nu ook een kerel zijn"

Ron Vlaar speelde een ijzersterke wedstrijd namens het Nederlands elftal tegen Argentinië. Toch houdt de centrale verdediger een rotgevoel over aan de halve finale.

Argentinië en Nederland waren aan elkaar gewaagd in de halve finale. Na 120 minuten voetbal en een doelpuntloze tussenstand, moesten strafschoppen uitwijzen wie naar de finale zou gaan. Argentinië nam de strafschoppen beter dan Oranje. Vlaar nam als eerste plaats achter de bal en zag doelman Sergio Romero zijn inzet keren.

Doordat aanvoerder Robin van Persie al gewisseld was, moest iemand anders de eerste strafschop nemen. Vlaar voelde zich goed en sprak met bondscoach Louis van Gaal. "Hij vond dat ik heel goed speelde, ik zei dat ik meer wilde. Hij vroeg of ik de eerste wilde nemen. Ik loop nooit weg voor mn verantwoordelijkheid. Ik was niet echt nerveus, wel geconcentreerd. Had mijn hoek al gekozen. Misschien had ik langer naar de keeper moeten kijken, maar dat is achteraf."

Vlaar was in de aanloop naar het duel met Argentinië een vraagteken vanwege een knieblessure. "Tijdens de wedstrijd heb ik er totaal geen last van gehad. Maar dat wist ik van tevoren", zei Vlaar na afloop tegenover de NOS. "Er moest heel wat gebeuren wilde ik deze wedstrijd niet spelen."

De verdediger van Aston Villa speelde een fantastische wedstrijd. "Dat gevoel overheerst nu niet", aldus Vlaar. "Ik weet dat ik lekker in de wedstrijd zat. Maar we staan nu met lege handen. Dat is pijnlijk, maar helaas hoort het bij topsport. Ook dan moet je een kerel zijn. Deze doet veel pijn. Het is een droom die uiteen spat. Hier heb ik alles voor opzij gezet. Dat het hier nu eindigt is heel triest."

Zaterdag komt Oranje nog een keer in actie. Brazilië is de tegenstander in de strijd om de derde plaats. Naar die wedstrijd staat het hoofd van Vlaar nog even niet. "Die wedstrijd komt echt wel. We gaan ons voor die wedstrijd met zijn allen opladen. Maar er is maar één ding dat telt en dat is de eerste plaats. Daar heb ik alles voor gedaan. De hele ploeg, de hele staf. Het is een eer om daar onderdeel van uit te maken."

Zaakwaarnemer Neymar noemt Scolari 'oud, arrogant en gek'

Wager Ribeiro, de zaakwaarnemer van Neymar, heeft uitgehaald naar Luiz Felipe Scolari. De agent van de Braziliaanse ster noteerde zes punten over Felipão, zoals hij beter bekend is in eigen land.

Brazilië zag dinsdag een droom in duigen vallen. De Goddelijke Kanaries werden in de halve finale vernederd door Duitsland. Die Nationalelf waren met liefst 1-7 te sterk voor het gastland. Sterspeler Neymar ontbrak in Belo Horizonte. De aanvaller kampt met een gebroken rugwervel.

De Brazilianen spelen zaterdag nog in de hoofdstad Brasilia om de derde plaats tegen Nederland. Scolari liet in gesprek met Braziliaanse media weten nog geen besluit te hebben genomen over zijn toekomst. Ribeiro is klaar met de bondscoach.

De zaakwaarnemer van Neymar liet op Twitter weten dat de aanstelling van Scolari een enorme blunder was. Hij stelde een lijstje op met de eisen waaraan een bondscoach van Brazilië schijnt te moeten voldoen, verwijzend naar Scolari. "Eén, je moet bondscoach van Portugal zijn geweest en niets hebben gewonnen."

"Twee, je moet bij Chelsea hebben getekend en de volgende dag ontslagen zijn. Drie, je moet coach in Oezbekistan zijn geweest. Vier, je moet een keer terug zijn gekeerd naar Brazilië en met een grote club als Palmeiras degraderen. Vijf, je moet een club die op degradatie afstevent 56 dagen van tevoren ontvluchten. Zes, je moet oud, arrogant en gek zijn."

Sneijder: "Dit is keihard en doet veel pijn"

Wesley Sneijder had moeite om de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK onder woorden te brengen. "Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Dit is keihard en doet erg veel pijn", stamelde de spelmaker na de verloren strafschoppenserie tegen Argentinië.

De Zuid-Amerikanen treffen door de winst zondag in de WK-finale Duitsland. Voor Nederland rest de troostfinale tegen Brazilië

Volgens Sneijder had Oranje recht op meer. "Ik vond dat wij iets meer verdiend hadden. Volgens mij was er één ploeg die duidelijk op de strafschoppen aanstuurde", doelde de oud-Ajacied op de vertragende speelstijl van de Argentijnen.

Sneijder miste net als Ron Vlaar in de penaltyreeks. De Argentijnen schoten alles raak. "Dat hoort bij je verantwoordelijkheid nemen", zei de speler van Galatasaray tegen de NOS over zijn misser. "Dan kan het ook misgaan."

Robben: "Nederland moet heel trots zijn"

Arjen Robben was teleurgesteld na de verloren halve finale tegen Argentinië, maar de viceaanvoerder van Oranje toonde zich ook trots. Robben heeft geen zin in de troostfinale.

Robben kon net als Lionel Messi niet echt zijn stempel drukken op de halve finale in Sao Paulo. Vooraf werd veel gesproken over de confrontatie tussen de grote sterren. Beide spelers schoten hun strafschop binnen tijdens de penaltyserie na 120 minuten voetballen zonder doelpunten.

Messi won met Argentinië en staat zondag in de finale tegen Duitsland. "Ja, dit is wel heel moeilijk", zei Robben tegen de NOS. "Maar ik denk dat we gelijk moeten omschakelen. We kunnen zo ongelooflijk trots zijn. Dat ik nu misschien niet zeggen. Maar het is echt zo. Dit doet namelijk pijn."

"We hebben dit toernooi alles gegeven. Op deze manier eruit gaan is echt klote. We kunnen alleen niemand iets verwijten. Ook niet de jongens die een strafschop hebben gemist. We winnen en we verliezen met z'n allen. Ik denk dat het pas later doordringt wat we hebben gepresteerd."

"Het is nu nog moeilijk. Je bent een topsporter en dan wil je wereldkampioen worden. We waren dicht bij de finale. Met de penalty's bleek Argentinië beter. Dit hoort er helaas bij. Zij hebben ook gewoon een wereldploeg. Maar dit waardeloos", aldus de viceaanvoerder van het Nederlands elftal.

"Ik meen dit echt uit de grond van mijn hart: heel Nederland mag trots zijn. Ik heb al die support gezien. Ook op al die pleinen. Dat was geweldig", verklaart Robben, die geen zin heeft in de strijd om de derde plek tegen Brazilië. "Die wedstrijd kan mij gestolen worden. Ze kunnen die wat mij betreft afschaffen. Er telt maar één prijs."

'Britse sterren ontwijken belasting'

George Michael, Arctic Monkeys en Michael Caine hebben op een dubieuze manier belasting in hun thuisland ontweken. Dat schrijven Britse media op basis van The Times. De Britse sterren namen - samen met onder anderen sporters, zakenlieden, advocaten en artsen - deel aan een programma waarmee de fiscus 1,2 miljard pond misliep.

George Michael zou 6,2 miljoen pond hebben ondergebracht in het zogenoemde Liberty-programma, waardoor hij bij de Britse belastingdienst kon doen alsof hij grote verliezen had geleden. Hij had voor deelname 443.000 pond over.

In het geval van Arctic Monkeys zou het om 557.000 tot 1,1 miljoen pond gaan. De artiesten behoren volgens The Times tot een groep van 1600 Britten die belasting ontweken. De krant kreeg namen en bedragen in handen.

De constructie die de welvarende Britten gebruikten, is niet illegaal. Wel is er geregeld discussie over het naar het buitenland sluizen van inkomsten.

Woordvoerders van Caine en Arctic Monkeys willen niet reageren op de berichten. De zegsman van Michael stelt dat de zanger een 'erg drukke' agenda heeft en daarom geen vragen kan beantwoorden.

Katie Melua, die ook betrokken zou zijn bij de belastingontwijking, stelt dat ze op aanraden van haar accountant deelnam. Inmiddels heeft de zangeres naar eigen zeggen open kaart gespeeld met de Britse belastingdienst.

Ex-verdachte Puttense moordzaak vast in xtc-zaak

Een van de twee mannen die vastzaten voor de Puttense moordzaak is aangehouden nadat bij een inval in een loods in Putten grondstoffen voor xtc-pillen waren gevonden. De verdachte, Herman du Bois, is een van de zeven verdachten die vorige week donderdag werden opgepakt, meldt Omroep Gelderland woensdag.

Een woordvoerder van de politie wil niets zeggen over de identiteit van de verdachten en verwijst voor verdere informatie naar een persbericht dat vorige week over de zaak werd verstuurd.

Du Bois zit volgens de omroep in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen zijn advocaat mag spreken. Hij zou de loods aan de Matseweg, waar de grondstoffen werden gevonden, hebben gehuurd. De politie onderzoekt nog welke rol hij had bij de productie en handel in xtc. Bij het onderzoek werden op veertien plaatsen aanhoudingen gedaan of doorzoekingen verricht.

Herman du Bois en Wilco Viets zaten zeven jaar vast voor de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994. In 2002 werden ze in een herzieningszaak alsnog vrijgesproken. In 2008 werd Ronald P. opgepakt. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel.

[1/2 finale] Uitslag Nederland - Argentinië

Nederland heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Na een 120 minuten durend schaakspel tegen Argentinië werd in de strafschoppenserie met 4-2 verloren. Hierdoor gaat op het WK de finale tussen Duitsland en Argentinië, terwijl Nederland in de strijd om plaats drie tegen Brazilië moet.

Nederland en Argentinië begonnen afwachtend aan hun halve finale. Aan Nederlandse zijde was Nigel de Jong er weer bij, terwijl bij de Argentijnen Perez de vervanger van de geblesseerde Di Maria was. Na de eerste tien minuten namen de Argentijnen het heft langzaam maar zeker in handen. Toch resulteerde dit veldoverwicht niet in grote kansen.

De eerste doelpoging was na dertien minuten van Nederland toen Sneijder een Argentijnse pass onderschepte en meteen uithaalde. Zijn inzet miste het doel ruim. De Argentijnen waren gevaarlijker, maar Cillessen kon een vrije trap van Messi eenvoudig pakken, terwijl even later Garay overkopte. De Argentijnen gingen door en waren vooral over de rechterkant gevaarlijk. Nederland stond verdedigend echter prima, waardoor er geen verder gevaar ontstond. Aanvallend was Oranje niet bij machte een vuist te maken, waardoor het bij rust nog 0-0 was.

In de rust bleef Martins Indi met een heupblessure achter in de kleedkamer, Janmaat was zijn vervanger, waardoor Kuijt naar links verhuisde. Het eerste gevaar was na de pauze van Nederland, maar een vrije trap van Sneijder ging ruim over. Het spel bleef behoudend met weinig kansen voor beide doelen omdat de verdedigingen goed stonden opgesteld. Van Gaal bracht na een uur spelen Clasie voor De Jong om zo te proberen het middenveld meer in handen te krijgen en de toevoer naar Van Persie en Robben op gang te helpen.

Toch bleef ook Argentinië zeer gevaarlijk, want Higuain gleed de bal een kwartier voor tijd in het zijnet. Ook Rojo probeerde het eens van afstand, maar dat was een makkelijke bal voor Cillessen. Pas in blessuretijd kreeg Robben zijn eerste kans, maar Mascherano wist er nog net een hoekschop van te maken. Hierdoor was net als tegen Costa Rica een verlenging noodzakelijk.

In de verlenging werd Nederland gevaarlijker en gevaarlijker. Tot grote mogelijkheden kwam het echter nauwelijks voor Oranje, omdat Argentinië wederom strak vanuit de organisatie bleef spelen. Zo vuurde Robben een schot af op Romero, maar de doelman had geen enkele moeite met de poging. Aan de andere kant had Palacio een goede voorzet, maar geen Argentijn kon tegen de bal aan lopen.

In de tweede helft van de verlenging gebeurde op het gestrekt gaan van Zabaleta na weinig. De rechtsback van de Argentijnen kwam tegen het schouder van Kuijt aan en moest behandeld worden. Hij kon verder. De Vrij had nog een schot op doel en Palacio had nog een zeer goede kopkans, maar Cillessen stond goed opgesteld. Ook op een inzet van Maxi Rodríguez na een voorzet van Messi had hij het antwoord paraat. Ook Kuijt had nog een mogelijkheid, maar zijn schot werd gekraakt, zodat het net als zaterdag strafschoppen werden.

Nederland begon de serie, maar Vlaar schoot zwak en werd gestopt door Romero. Het was daarna de beurt aan Messi die Argentinië op voorsprong zette. Romero stopte ook de inzet van Sneijder, waardoor Argentinië op rozen zat, zeker omdat Agüero de 3-1 maakte. Kuijt hield Nederland in de race, maar omdat Maxi Rodríguez scoorde ging Argentinië naar de finale en restte voor Nederland niet meer dan zaterdag de troostfinale tegen Brazilië.

Nederland

0 - 0

Argentinië *

 
 Gele kaart: Martins Indi, Huntelaar (Nederland), Demichelis (Argentinië)
 
Stadion: Arena Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 63.267
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Kuijt
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (Janmaat/46)
Blind
Wijnaldum
Sneijder
De Jong (Clasie/62)
Robben
Van Persie (Huntelaar/96)
  Romero
Zabaleta
Demichelis
Garay
Rojo
Pérez (Palacio/81)
Biglia
Mascherano
Lavezzi (Maxi Rodríguez/101)
Messi
Higuaín (Agüero/82)

Minder vogels in gebieden met veel landbouwgif

In landbouwgebieden met hogere concentraties van het veel gebruikte bestrijdingsmiddel imidacloprid in het slootwater neemt de vogelstand veel sneller af dan in andere gebieden. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers van de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek richtten zich vooral op insectenetende vogels zoals de veldleeuwerik en de boerenzwaluw. Hoe hoger de concentratie imidacloprid in het slootwater, hoe sneller de vogelstand afneemt. In gebieden waar 20 nanogram van het landbouwgif per liter oppervlaktewater werd gevonden nam de hoeveelheid vogels jaarlijks met 3,5 procent af.

De onderzoekers concluderen dat het effect van zogenoemde neonicotinoïden, een type landbouwgif, nog groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Dit type gif is al omstreden omdat het in verband wordt gebracht met bijensterfte. "Bij toekomstige wetgeving moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat de effecten van neonicotinoïden zich opstapelen", schrijven de onderzoekers.

Vogelbescherming Nederland reageert geschrokken en roept de overheid op het middel imidacloprid direct te verbieden. Ook zouden andere neonicotinoïden uit voorzorg moeten worden verboden totdat uit onderzoek blijkt dat er geen risico's aan kleven.

De Vogelbescherming wijst erop dat de populatie van vogelsoorten die op boerenland leven sinds de jaren zestig al met zestig procent is afgenomen. "Door de steeds intensievere landbouw is er nauwelijks voedsel in de vorm van insecten en weinig plek om te schuilen en te broeden."

Ook zou uitvoeriger onderzoek moeten worden gedaan voordat een nieuw middel wordt toegelaten. "De eerste signalen van schadelijke gevolgen komen vaak pas aan het licht als het middel langere tijd is toegepast. Zo wordt imidacloprid al ruim vijftien jaar in Nederland toegepast."

Robert Downey jr. en vrouw krijgen dochtertje

Robert Downey jr. wordt eind dit jaar weer vader. De 49-jarige acteur en zijn echtgenote filmproducente Susan Levin, verwachten in november een dochtertje. Dat maakte Downey jr. woensdagavond bekend via social media.

"Yo. Susan. Ik. Baby. Meisje. November. Schorpioen?", twitterde Downey jr., waarna onduidelijkheid ontstond over zijn boodschap. Via Facebook gaf de acteur, bekend van onder meer de Iron Man-films, meer uitleg. "Ik weet niet of dit een mannenwereld is, maar ik ben er zeker van dat vrouwen de wereld in handen hebben. Susan en ik zijn daarom dolblij bekend te kunnen maken dat we een kind krijgen. Een dochter. In november."

Het meisje is de eerste dochter voor Downey jr. Met de 40-jarige Levin, met wie de acteur in 2005 trouwde, heeft hij al een zoon. Exton Elias Downey kwam in februari 2012 ter wereld. Uit een eerder huwelijk heeft Downey jr. al een zoon. Indio is inmiddels 20 jaar oud.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.