[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Het is de dag na de heroïsche overwinning van Lars Boom, die Nederland op de kasseien bevrijdde van de jarenlange droogte in de Tour. Vincenzo Nibali heeft een grote slag geslagen en staat dik twee minuten voor op de voornaamste concurrenten. Vandaag is het echter nog de beurt aan de sprinters.

Startplaats
Het startschot wordt dit keer gegeven in Arras. Het is de tweede keer dat de Tour hier start, na 1991. Destijds ging de overwinning naar Thierry Marie, die twee minuten voor het peloton aankwam. Eddy Schurer was op plek twintig de beste Nederlander. In 2004 lag hier de finish van de ploegentijdrit, gewonnen door het oppermachtige - en gedopeerde - US Postal van Lance Armstrong.

De stad zelf wordt al sinds de Romeinse tijd en langer bewoond. Sinds een kleine duizend jaar geleden kent men de stad als Arras, of Atrecht in het Nederlands. Doordat de stad zo oud is valt er veel te ontdekken aan geschiedenis. Er ligt bijvoorbeeld een origineel, handgeschreven deel van de beroemde roman Karel ende Elegast uit de dertiende eeuw. In deze stad werd ook voetballer Benoît Assou-Ekotto geboren, die tijdens het WK uitkwam voor Kameroen. Leuk detail: Deze speler werd op internet uitgeroepen tot speler met de mooiste 'arm-fold' van allemaal

Finishplaats
De finishlijn is getrokken in Reims, waar tot 1825 bijna anderhalf duizend jaar lang de Frankische en Franse koningen gekroond werden. Een stad met een rijke historie dus, maar niet alles was feestelijk. De oude stad werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna totaal verwoest door Duitse artillerie, en pas vanaf 1920 kon men het weer opbouwen. Dat mocht helaas niet in de oude, Middeleeuwse stijl en dus is veel van het oude gevoel verloren gegaan.

De imposante, dertiende-eeuwse Notre-Dame van Reims, waar eeuwenlang koningen werden gekroond (Bron: WikiCommons/bodoklecksel)
De imposante, dertiende-eeuwse Notre-Dame van Reims, waar eeuwenlang koningen werden gekroond (Bron: WikiCommons/bodoklecksel)

Het is de tiende keer dat een touretappe in Reims zal finishen. De vorige drie keer werd het een massasprint, in 2010 gewonnen door Alessandro Petacchi, in 2002 door Robbie McEwen en in 1991 was Djamolidine Abduzhaparov de beste. Opvallend is dat deze drie allemaal ook het puntenklassement zouden winnen in dat jaar. In 1947 werd Nederlandse geschiedenis geschreven in Reims, want Theofiel Middelkamp pakte er als eerste Nederlander de wereldtitel in het wielrennen. Fiel had in 1936 al voor historie gezorgd, toen hij samen met drie anderen als eerste Nederlander mee mocht doen aan de Tour de France. Theo had nog nooit een berg gezien, maar won een zware alpenrit en pakte zo de eerste Nederlandse zege. 

Etappebeschrijving
De etappe gaat over 194 kilometer en kent wat betreft bergpunten slechts twee heuveltjes van de vierde categorie. Deze bevinden zich niet op een plek dat ze als scherprechter gezien kunnen worden en dus gaan we waarschijnlijk gewoon weer sprinten. Al vroeg in de koers passeren we de dorpjes Bapaume en Peronne, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar werd gevochten. Het is de omgeving van de Slag bij de Somme, waar meer dan een miljoen doden vielen. In Peronne is ook een grote begraafplaats te vinden voor de slachtoffers.

We passeren na ruim zestig kilometer het kasteel van Ham, gebouwd in de dertiende eeuw. De toekomstige keizer Napoleon III werd in 1840 veroordeeld tot levenslang hier, maar na zes jaar ontsnapte hij. Tegenwoordig is er weinig meer van over, want de Duitsers hebben het in de oorlog grotendeels opgeblazen met dynamiet. Ook in Chauny - geboorteplaats van de ploegleider van FDJ.fr - en in Coucy kunnen we naar kastelen kijken. Die in Coucy kende hetzelfde lot als het kasteel van Ham: Duitsers en dynamiet. Alle heuveltjes bevinden zich in de tweede helft van de etappe, maar dit zal een sprint niet kunnen voorkomen.

Profiel etappe 6 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 6 (Bron: letour.fr)

Favorieten
De laatste bocht van de etappe ligt op ruim een kilometer van de streep, en de weg waar de finish ligt is breed. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt hier gewoon niet om Marcel Kittel heen. De Duitse beer van Giant-Shimano won al drie sprints, maar daarvan was alleen die in Londen vergelijkbaar met vandaag. Een brede, kaarsrechte weg, hier kan ruim op tijd op snelheid komen en dan is hij simpelweg niet te kloppen.

Achter Kittel zijn een paar mannen die mee kunnen doen, met vooral André Greipel en Peter Sagan als kanshebbers op plek twee. Ook Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Mark Renshaw en Bryan Coquard zullen zich weer in het strijdgewoel mengen, terwijl Danny van Poppel of Davide Cimolai wellicht weer voor een knappe achtste plek kunnen rijden.