[Tour] Greipel heeft zijn zege binnen

André Greipel heeft deze Tour de France zijn zege binnen. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol was vandaag in de zesde etappe met de finish in Reims de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Marcel Kittel kon zich in tegenstelling tot de eerste sprints niet mengen in de strijd om de zege.

Direct na de start in Arras ging een kopgroep van vier er vandoor. Tom Leezer had Maté, Pineau en Gerard als metgezellen, maar het viertal bleef binnen schootsafstand van het peloton en Maté werd op twaalf kilometer van de meet als laatste van de vluchters ingerekend.

In het peloton gebeurde pas in de laatste vijftig kilometer veel. Verschillende malen werd het op de kant gezet, maar in eerste instantie stond er te weinig wind om een breuk te forceren. Wel waren er weer een aantal valpartijen waarbij Zandio (Sky) het grootste slachtoffer was. Hij moest net als enkele anderen opgeven.

Het slot van de etappe leverde met het op de kant zetten alsnog wat resultaat op. Verschillende renners moesten de eerste groep laten gaan, waaronder Pierre Rolland. Ook in de voorste groep vielen slachtoffers, want het beulswerk van onder meer Quick-Step zorgde ervoor dat Giant-Shimano de sprinttrein niet samen kon stellen en Kittel, die al drie keer zegevierde, niet van voren kon houden. De Duitser moest de sprint dan ook laten lopen.

In de laatste kilometer was er een verrassende demarage van Kwiatkowski, maar de Pool van Quick-Step kon het aanstormende uitgedunde peloton uiteindelijk niet voorblijven. In die groep bleek Greipel duidelijk de sterkste in de sprint, voor Kristoff, Samuel Dumoulin en Renshaw. Tom Veelers was met een zevende plaats de beste Nederlander. In het klassement deden zich geen belangrijke verschuivingen voor, waardoor Vincenzo Nibali het geel behoudt.