Dodental Israëlisch offensief Gaza loopt verder op

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 88. Donderdag ging het offensief tegen terreurnetwerk Hamas de derde dag in. Ook vielen er 339 gewonden en raakten meer dan negenhonderd Palestijnen ontheemd.

Israël zegt over de hele dag ongeveer vijfhonderd doelwitten van Hamas te hebben bestookt. Het gaat daarbij om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Het totale aantal doelen dat is getroffen ligt volgens Israël nu op 860.

Ondertussen schoten strijders van Hamas op donderdag meer dan honderdveertig raketten op Israël af. Dichtbevolkte gebieden worden hierbij niet gespaard. Het terreurnetwerk vuurde donderdag vier raketten af op de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Deze veroorzaakten geen schade.

In Israël is niemand sinds het offensief begon bij de aanvallen gewond geraakt. Wel zijn meerdere huizen en wegen beschadigd en zaaien de voortdurende beschietingen angst onder de vijf miljoen Israëliërs die zich binnen het bereik van de raketten van Hamas bevinden.

Israël heeft zo'n twintigduizend reservisten gemobiliseerd voor een eventueel grondoffensief, hoewel Jeruzalem zich tot nu toe uitsluitend op luchtaanvallen heeft gericht. Volgens een woordvoerder van het leger zullen grondtroepen alleen worden ingezet 'als laatste optie'.

Het Israëlische raketschild Iron Dome heeft al meer dan zeventig projectielen onderschept die op grote steden waren gericht. De raketten die niet worden onderschept belanden vaak in open velden.

Donderdag kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen om over het escalerende geweld te praten. Secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde het terreurnetwerk Hamas, dat de scepter zwaait over de Gazastrook, voor het afschieten van honderden raketten op Israël. De VN-chef had echter ook kritiek op Jeruzalem en zei dat 'excessief geweld tegen burgers en het in gevaar brengen van onschuldige levens evengoed onacceptabel is'.