Robben: "Nederland moet heel trots zijn"

Arjen Robben was teleurgesteld na de verloren halve finale tegen Argentinië, maar de viceaanvoerder van Oranje toonde zich ook trots. Robben heeft geen zin in de troostfinale.

Robben kon net als Lionel Messi niet echt zijn stempel drukken op de halve finale in Sao Paulo. Vooraf werd veel gesproken over de confrontatie tussen de grote sterren. Beide spelers schoten hun strafschop binnen tijdens de penaltyserie na 120 minuten voetballen zonder doelpunten.

Messi won met Argentinië en staat zondag in de finale tegen Duitsland. "Ja, dit is wel heel moeilijk", zei Robben tegen de NOS. "Maar ik denk dat we gelijk moeten omschakelen. We kunnen zo ongelooflijk trots zijn. Dat ik nu misschien niet zeggen. Maar het is echt zo. Dit doet namelijk pijn."

"We hebben dit toernooi alles gegeven. Op deze manier eruit gaan is echt klote. We kunnen alleen niemand iets verwijten. Ook niet de jongens die een strafschop hebben gemist. We winnen en we verliezen met z'n allen. Ik denk dat het pas later doordringt wat we hebben gepresteerd."

"Het is nu nog moeilijk. Je bent een topsporter en dan wil je wereldkampioen worden. We waren dicht bij de finale. Met de penalty's bleek Argentinië beter. Dit hoort er helaas bij. Zij hebben ook gewoon een wereldploeg. Maar dit waardeloos", aldus de viceaanvoerder van het Nederlands elftal.

"Ik meen dit echt uit de grond van mijn hart: heel Nederland mag trots zijn. Ik heb al die support gezien. Ook op al die pleinen. Dat was geweldig", verklaart Robben, die geen zin heeft in de strijd om de derde plek tegen Brazilië. "Die wedstrijd kan mij gestolen worden. Ze kunnen die wat mij betreft afschaffen. Er telt maar één prijs."