CDA hekelt aanpak veroordeelde zedendelinquenten

Nederlanders die buiten de EU zijn veroordeeld voor een zedenmisdrijf kunnen nog steeds in de Nederlandse kinderopvang werken. Hierdoor lopen kinderen onnodig gevaar, concludeert het CDA uit een brief van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). De oppositiepartij vindt dat het kabinet niet doet wat de Tweede Kamer wil.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dringt opnieuw aan op structurele uitwisseling van informatie over zedendelinquenten met landen buiten de EU. Dat stond al in een motie die de Kamer aannam. Door de uitwisseling moet de overheid op de hoogte zijn van landgenoten die in het buitenland zijn veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf.

Opstelten schreef eerder dat binnen Europa informatie steeds beter wordt uitgewisseld. In vier gevallen kregen mensen die met kinderen wilden gaan werken daardoor geen verklaring van goed gedrag. Met landen buiten de EU wordt strafrechtelijke informatie echter niet structureel uitgewisseld, schreef de minister. Met Thailand wordt gepoogd een verdrag te sluiten, maar de onderhandelingen liggen momenteel stil

"Als je de antwoorden leest, kun je maar één ding constateren: er wordt buiten de EU niet uitgewisseld, ook niet met hoogrisicolanden als de Filipijnen", stelt Omtzigt. En van een plan van aanpak waar de Kamer om had gevraagd wordt ook niet gesproken, stelt hij. De CDA'er heeft Opstelten donderdag opnieuw gevraagd naar een plan van aanpak over betere informatie-uitwisseling.