Duitsland wijst gezant spionagediensten VS uit

Duitsland heeft de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendiensten opgedragen het land te verlaten. Dat heeft de regering donderdag laten weten. De uitwijzing is een reactie op de recente onthullingen over spionage door de Verenigde Staten in Duitsland.

"De vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendiensten op de Amerikaanse ambassade is verzocht Duitsland te verlaten", schrijft de regering in een verklaring. "Het verzoek volgt op het lopende onderzoek door federale aanklagers en vragen die maanden geleden opkwamen over de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Duitsland." Volgens een woordvoerder neemt de Duitse regering de kwestie 'zeer serieus'. Wat de regering betreft blijft de samenwerking met andere westerse landen 'hecht en vol vertrouwen', 'in het bijzonder' met de Verenigde Staten.

Washington wil niet reageren op de beslissing van Duitsland. Wel laat het Witte Huis weten de banden met de Duitse inlichtingendiensten erg belangrijk te vinden. "Het biedt veiligheid voor Duitsers en Amerikanen. Het is essentieel dat de samenwerking wordt voortgezet op alle terreinen en we zullen contact houden met de Duitse regering via de passende kanalen."

Duitse politici reageerden woedend op de onthullingen over de NSA. Bondskanselier Angela Merkel vroeg de VS de afgelopen dagen om tekst en uitleg. Een publieke verklaring van het Witte Huis bleef echter uit. Bondsdaglid Clemens Binninger zei dat de uitwijzing een reactie is op het feit dat de VS maar niet willen helpen de kwesties op te lossen, 'te beginnen met de NSA en ook de recente incidenten'.

Volgens minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière wordt nog onderzoek gedaan naar de omvang van de zaak. Er zouden gesprekken plaatsvinden op verschillende niveaus. "Als de situatie zo blijft als nu bekend is, is de vergaarde informatie lachwekkend", liet hij weten in een verklaring. "De politieke schade is nu echter al buitenproportioneel en ernstig."