Meer doden in escalerend conflict Israël en Hamas

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 75. Bij nachtelijke aanvallen zijn volgens Palestijnse medische diensten meerdere doden gevallen.

Israël zegt in de nacht meer dan driehonderd doelwitten van Hamas in Gaza te hebben bestookt. Het gaat daarbij om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Het totale aantal doelen dat is getroffen ligt volgens Israël nu op 750.

In Gaza werd onder andere een auto getroffen waarin drie jihadistische Palestijnen zouden hebben gezeten. Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen er acht gezinsleden om toen een woonhuis werd getroffen.

Israël beticht de militanten ervan bewust burgerlevens te riskeren door dekking te zoeken in woongebieden. Het leger heeft de afgelopen dagen huizen van militanten onder vuur genomen, maar zegt voor een aanval altijd de bewoners van zulke huizen op te roepen te vluchten.

Het conflict tussen Israël en Hamas escaleert. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft om die reden woensdag besloten donderdag in spoedzitting bijeen te komen om te situatie te bespreken.

De Palestijnse opstandelingen hebben honderden raketten op Israël afgevuurd. Tot slachtoffers leidde dat tot dusverre niet. Ten zuiden van Tel Aviv belandden restanten van een raket in een benzinestation. Het projectiel was even daarvoor door het Israëlische raketschild Iron Dome uit de lucht geschoten.