FOK!toen: The Beatles - A Hard Days Night

Het is vandaag alweer 50 jaar geleden dat het album A Hard Days Night van The Beatles voor het eerst in de platenwinkel te vinden was. A Hard Days Night was het derde album van de groep, die eerder in het jaar haar doorbraak had gemaakt in Amerika met een optreden in The Ed Sullivan Show, een optreden dat door zo'n 74 miljoen Amerikanen werd bekeken. Beatlesmania was uitgebroken en The Beatles waren in korte tijd wereldberoemd geworden. De groep had in juni 1964 haar eerste wereldtournee gedaan en was daarbij in Noord-Europa, het Verre Oosten en Australië geweest. Tussen alle concerten, interviews en tv-optredens door hadden de mannen tijd gezien om nieuw materiaal te schrijven en op te nemen in de beroemde EMI-studio in Londen. In FOK!toen vandaag aandacht voor deze plaat die toch zeker tot de betere albums uit de vroege jaren van de band (1962 - 1965) mag worden gerekend.

A Hard Day's Night

De terugkeer naar Liverpool
Vier dagen nadat de Beatles-film A Hard Days Night haar wereldpremière had beleefd in Londen, vlogen The Beatles naar Liverpool om daar aanwezig te zijn bij de allereerste voorstelling van de film. Vanaf het moment dat de elpee Please Please Me was verschenen waren de mannen vooral in de Britse hoofdstad te vinden en de  terugkeer naar hun thuisstad was dan ook een bijzondere belevenis voor de jongens uit Liverpool. Bij aankomst op Speke Airport werd de groep dan ook opgewacht door zo'n 3000 enthousiaste Beatlesfans.

Paul McCartney zou dat moment nooit vergeten. In een interview in de special Anthology zegt de voormalige Beatle: "We kwamen op het vliegveld aan en overal stonden groepen mensen, alsof er iemand uit het koninklijk huis op bezoek kwam. Het was onwerkelijk, de straten waar we als kind speelden of de bus namen stonden vol met mensen voor ons. Wij gingen vroeger in die straat naar de bioscoop met onze vriendinnetjes. Nu waren we daar samen met duizenden andere mensen, die daar kwamen voor ons! Allemaal mensen die ons begroeten of wilden weten hoe het met ons ging. Het was geweldig."

The Beatles werden die dag in Liverpool opgewacht door zo'n 200.000 juichende, schreeuwende en gillende fans. De politie was in ruime mate aanwezig maar had de grootste moeite mee om de kudde Beatlesfans in toom te houden. Nadat de groep bij de Liverpool Town Hall was aangekomen werd er even handen geschud met de nodige notabelen en was het tijd voor een echte Britse maaltijd. De groep liet zich daarna op het balkon van het hotel zien, waarbij de Liverpool City Police Band hun uitvoering van 'Can't Buy Me Love' liet horen. De altijd rebelse John Lennon probeerde de aanwezigen nog te shockeren met een Hitlergroet, maar in alle drukte werd deze door bijna niemand opgemerkt.

De Chileense single van A Hard Day's Night
De Chileense single van A Hard Day's Night

A Hard Days Night
Op dezelfde dag als dat The Beatles hun film aan de inwoners van hun thuisstad presenteerden, verschenen zowel de single 'A Hard Days Night' als de gelijknamige elpee. Op 18 juli was de single voor het eerst in de Britse hitlijsten te vinden, waar het een week later de koppositie over zou nemen van 'It's All Over Now' van The Rolling Stones. 'A Hard Days Night' zou drie weken lang op de nummer 1-positie blijven staan en zou daarna nog 9 weken in de charts te vinden zijn.

De Amerikaanse single van A Hard Day's Night
De Amerikaanse single van A Hard Day's Night

A Hard Days Night was een bijzondere plaat waarop we alleen maar Lennon & McCartney-composities tegenkomen. Ook stond er op deze plaat, in tegenstelling tot voorgaande elpees van The Beatles, geen enkel nummer dat door drummer Ringo werd gezongen. Op 'And I Love Her', 'Can't Buy Me Love' en 'Things We Said Today' na, waren alle liedjes geschreven door John Lennon.

Een Russische persing van A Hard Day's Night
Een Russische persing van A Hard Day's Night

Het Album
Van de elpee van A Hard Day's Night verschenen diverse uitvoeringen. Zo werd de Britse persing van de plaat in zowel een mono als stereo-uitvoering uitgebracht. Op deze versie van de plaat horen we alleen maar liedjes van The Beatles.

A Hard Day's Night A

01 A Hard Day's Night
A Hard Day's Night was een titel gebaseerd op een uitspraak van Ringo. Na een ellenlange dag en avond in de studio was Ringo even vergeten of het dag of nacht was en wilde zeggen dat het een drukke dag was geweest. Op het moment dat Ringo echter zei 'It's been a hard days...' besefte de drummer dat het reeds laat op de avond was en voegde er snel het woord 'night' aan toe. Lennon zou het later gebruiken in een verhaal in zijn boek In His Own Write en zag er ook een zeer geschikte titel in voor de Beatles-film.

Omdat er in die tijd een soort competitie heerste tussen Lennon en McCartney, schreef Lennon in één nacht de tekst voor het liedje. Wie met het beste nummer kwam was op de A-kant van de single te horen en werd ook op de radio gedraaid. In april 1964 wordt 'A Hard Day's Night' in een drietal uren opgenomen.

'A Hard Day's Night' was de allereerste single die in zowel Groot Brittannië als Amerika op nummer 1 stond terwijl ook de gelijknamige elpee tegelijkertijd in beide landen op deze positie in de albumcharts te vinden. Pas in 1970 zouden ook Simon & Garfunkel daar in slagen met hun plaat Bridge Over Troubled Water.

02 I Should Have Known Better
Toen The Beatles in januari 1964 in het Olympia Theater in Paris waren kreeg John Lennon een exemplaar van de elpee The Freewheelin' Bob Dylan in zijn handen gedrukt. Lennon en McCartney waren erg onder de indruk van de teksten van Dylan en in februari van dat jaar hadden The Beatles een ontmoeting met de zanger in New York. Bij het schrijven van 'I Should Have Known Better' liet Lennon zich dan ook behoorlijk inspireren door het werk van Dylan.

'I Should Have Known Better' werd in februari opgenomen in de Abbey Road Studio. Het was het eerste nummer waarop we ook de gloednieuwe 12-snarige Rickenbacker van George Harrison kunnen horen. Voor de mono- en stereoversies van het liedje werden verschillende opnames gebruikt. Dat is vooral te horen aan het intro met de mondharmonica die bij de stereo-uitvoering nogal bruut afkapt. 'I Should Have Known Better' werd in Europa ook op single uitgebracht en zou in Noorwegen de 1e plaats halen. In Groot Brittannië zou het liedje pas in 1976 als B-kant van 'Yesterday' worden uitgebracht.

03 If I Fell
Met 'If I Fell' wilde Lennon bewijzen dat hij ook prima een sentimentele ballade kon schrijven. Het liedje, met fijne samenzang van John en Paul, was duidelijk geinspireerd door artiesten zoals The Everly Brothers. 'If I Fell' stond in 1964 tijdens de tournee in Amerika en Canada op de setlist van de groep. Vanwege het hysterisch krijsende publiek werd het liedje alweer snel van de setlist gehaald.

'If I Fell' werd in februari in 15 takes opgenomen. In Amerika verscheen het liedje op de B-kant van de single 'And I Love Her'. In Groot Brittannië werd het nummer als A-kant uitgebracht op een export-single, met op de achterkant 'Tell Me Why'. In Noorwegen scoorden The Beatles met 'If I Fell' alweer een nummer 1-hit.

04 I'm Happy Just To Dance With You
'I'm Happy Just To Dance With You' was het enige liedje op A Hard Days Night dat werd gezongen door George. Lennon zou later in een interview zeggen dat het niet zijn favoriete compositie was en dat hij het liedje zelf nooit zou hebben gezongen. Het liedje werd in Amerika uitgebracht als de B-kant van de single 'I'll Cry Instead'.

05 And I Love Her
'And I Love Her' was een fraaie ballade van de hand van McCartney. Lennon zou het liedje later spottend 'McCartneys eerste Yesterday' noemen.

Van het liedje worden maar liefst 4 verschillende uitvoeringen op plaat uitgebracht: Mono mix 1 verschijnt in Amerika op de mono-elpee van A Hard Days Night en op de lp Something New. Deze versie is te herkennen aan de enkele zangpartijen van McCartney. Mono Mix 2 verschijnt in Groot Brittannië op de mono-elpee van de soundtrack en kenmerkt zich door de dubbele zangpartijen van McCartney, met uitzondering van enkele regels in het derde couplet. Dan bestaat er nog een stereo mix van het liedje dat wordt uitgebracht op de stereo-uitvoering van de Britse A Hard Day's Night-elpee en de Amerikaanse elpee Something New. Als laatste is er dan nog een extended stereo mix die alleen op de Duitse persing van Something New verscheen. Deze heeft een outro dat aanzienlijk langer duurt. Deze versie verscheen in 1980 op de Amerikaanse verzamelelpee Rarities.

06 Tell Me Why
'Tell Me Why' was een liedje dat Lennon schreef tijdens het bezoek van The Beatles aan Parijs. Cynthia Lennon kon alle aandacht van de vrouwelijke fans maar moeilijk verkroppen en hierdoor ontstonden behoorlijke spanningen tussen haar en John. Lennon zou het liedje omschrijven als een 'black New York girl-group song' met duidelijk invloeden uit de doo-wop.

De uitvoering van 'Tell Me Why' die in de film te horen is, wijkt duidelijk af van de op plaat uitgebrachte versies van het liedje. 'Tell Me Why' was ook één van de favoriete liedjes van John op deze elpee.

07 Can't Buy Me Love
Alweer zo'n fijne compositie van McCartney. Toen journalisten in 1966 aan de Beatle vroegen waar het liedje over ging liet McCartney weten dat elke interpretatie mogelijk was, zolang men maar niet dacht dat het over een bezoek aan de hoeren ging.

'Can't Buy Me Love' werd geschreven toen The Beatles begin 1964 in Parijs waren. Het liedje werd eind januari in EMI's Pathe Marconi Studios in Parijs opgenomen, samen met Duitstalige uitvoeringen van 'I Want to Hold Your Hand' en 'She Loves You'. Het zou ook het enige Engelstalige liedje zijn dat de groep in een buitenlandse studio zouden opnemen.

A Hard Day's Night B

01 Any Time At All
Kant B van de plaat opent met alweer een fraaie compositie van John Lennon. Voor het schrijven van 'Any Time At All' liet Lennon zich inspireren door het liedje 'It Won't Be Long' door een soortgelijk accordenschema te gebruiken.

'Any Time At All' was één van de laatste nummers die The Beatles opnamen voor de elpee. McCartney zingt de tweede stem in het nummer omdat Lennon de hoge noten niet kon halen.

02 I'll Cry Instead
Met 'I'll Cry Instead' liet Lennon duidelijk zijn mening horen over zijn beroemde status. Hij was een idool in de ogen van miljoenen mensen maar was eveneens zijn vrijheid kwijtgeraakt. De tekst 'A chip on my shoulder that's bigger than my feet' spreekt wat dat betreft boekdelen. 'I'll Cry Instead' was zwaar geinspireerd op de in die tijd zo populaire countrymuziek, waarvan vooral Ringo Starr een groot liefhebber was.

03 Things We Said Today
'Things We Said Today' was een McCartney-compositie die als B-kant van de single 'A Hard Days Night' werd uitgebracht. McCartney schreef het liedje terwijl hij samen met zijn toenmalige vriendin Jane Asher op vakantie was in de Caraïben. Net als 'If I Fell' werd ook 'Things We Said Today' gespeeld tijdens de tournee in Amerika en Canada.

04 When I Get Home
Voor 'When I Get Home' liet Lennon zich inspireren door de muziek van de meidengroep The Shirelles en andere artiesten op het Motown-label. Het liedje werd op dezelfde dag opgenomen als 'Any Time At All' en 'Things We Said Today'.

In de tekst is duidelijk de frustratie van Lennon te horen, die na 3 maanden de opnames voor A Hard Days Night behoorlijk beu begon te worden:

Come on, let me through.
I’ve got so many things I’ve got to do.
I’ve got no business being here with you.
This way.

05 You Can't Do That
'You Can't Do That' was de B-kant van de single 'Can't Buy Me Love'. Net als in de latere liedjes 'Run for Your Life' en 'Jealous Guy' was ook 'You Can't Do That' een liedje waarin jaloezie een grote rol speelde. Het liedje zou oorspronkelijk als A-kant van een single worden opgenomen. Ook de 12-snarige Rickenbacker van Harrison speelt weer een grote rol in dit mooie nummer. Lennon zou later in een interview erkennen dat hij voor dit nummer was geinspireerd door de muziek van Wilson Pickett.

06 I'll Be Back
'I'll Be Back' was het laatste nummer op de elpee, gebaseerd op het liedje 'Runaway' van Del Shannon. Het nummer werd oorspronkelijk opgenomen in een wals-tempo maar Lennon vond het te moeilijk om daarbij te zingen. Nadat er een ander tempo voor het liedje was gevonden zouden de mannen er een ijzersterk slotnummer van maken.

4 Garcons Dans La vent
4 Garcons Dans Le vent

Submitter:  Bron: FOK!