Van Gaal: "Geweldig gepresteerd"

Louis van Gaal kon na de halve finale tegen Argentinië snel relativeren. De bondscoach is teleurgesteld over de uitschakeling, maar trots op de prestaties van Oranje.

Van Gaal zag het Nederlands elftal na strafschoppen verliezen van Argentinië. "Het gaat in topsport om de eerste plaats. We zijn er heel dichtbij geweest", zei de bondscoach tegen de NOS. "Ik had nooit echt het gevoel dat we zouden verliezen. Als het op penalty's aankomt is het toch een loterij."

"We hebben verzuimd om kansen te creëren. Maar die Argentijnen ook, terwijl ze spelers als Messi, Lavezzi en Agüero hebben. Aan de andere kant, wij hebben ook Van Persie, Robben en Sneijder", aldus Van Gaal. "We zijn teleurgesteld over de uitschakeling, maar het team heeft fantastisch gepresteerd."

"Ik ga nu niet zeggen wat er fout ging. Er zijn ook heel veel dingen goed gegaan, het hele toernooi. Daarom stonden we ook in de halve finales", verklaart de keuzeheer, die met Oranje nog in actie komt in de troostfinale tegen Brazilië. "Ik vind dat je die wedstrijd eigenlijk niet moet spelen op een WK. Dat is voor de jeugd."

"Dat heb ik vijftien jaar geleden al gezegd. Je gaat bovendien de spelers ook nog extra belasten. Er is ook geen sprake van fair play. Brazilië heeft namelijk een dag extra vrij. Ik heb de knop al omgezet. Ik heb tegen de jongens ook al wat geroepen over die wedstrijd. Ik kreeg verder nog een sms van mijn goeroe Toon Gerbrands."

"Hij schreef dat je nooit op een even plaats moet eindigen, dan eindig je met twee nederlagen", aldus Van Gaal, die lang twijfelde over zijn derde wissel. Hij bracht Klaas-Jan Huntelaar voor Robin van Persie. "Robin liep op zijn laatste benen en was geen aanspeelpunt meer. Ik had het gevoel dat Huntelaar zou scoren."

"Als ik nog kon wisselen, had ik Krul ingebracht. Die kans had ik niet meer. Jasper heeft wel weer een foutloze wedstrijd gespeeld. Hij was opbouwend fantastisch en speelde spelers uit. Ik heb geen op- of aanmerkingen op Jasper, maar Krul is gewoon een betere strafschoppenstopper."

Van Gaal kijkt terug op een mooi WK. "Ik kan relativeren. Dat doe ik nu ook. Ze hebben alles gegeven. Pieter van den Hoogenband stuurde een smsje: het proces is mooier dan de plak. Nu misschien niet, maar wellicht over zes maanden. Niemand had dit van ons verwacht", verklaart de Amsterdammer.

"We zijn een groep doorgekomen die in mijn ogen de zwaarste was van allemaal. Mexico was een hele lastige tegenstander en eigenlijk hebben we tegen Costa Rica volledig gedomineerd. Argentinië was defensief beter georganiseerd dan de vorige tegenstanders. En ze gokken op Messi. Die hebben we niet gezien..."