Inflatie stijgt licht door bescheiden uitverkoop

De inflatie in Nederland is in juni licht opgelopen naar 0,9 procent. Die toename is te danken aan kledingwinkels, die tijdens uitverkoop dit jaar minder korting gaven dan vorig jaar. Ook de stijgende prijs van vakanties droeg bij aan het stijgen van de inflatie, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De prijzen van kleding dalen doorgaans elk jaar in juni, omdat veel winkels dan uitverkoop houden. Dit jaar gaven de winkeliers echter slechts een bescheiden korting op hun waar, en daalde de prijs van kleding slechts met een half procent op jaarbasis. Daardoor kwam de inflatie vorige maand hoger uit dan de 0,8 procent in mei, toen kledingprijzen sneller daalden.

Naast kleding waren ook de prijzen van vliegtickets en vakanties oorzaak voor het toenemen van de inflatie. Dat komt omdat Pinksteren dit jaar in juni viel en de prijzen van reizen in dat weekeinde doorgaans hoger liggen. Vorig jaar viel het pinksterweekeinde in mei en werd het opwaartse effect dus in de cijfers van die maand meegerekend.

De inflatie volgens de Europese rekenmethode (HCIP) steeg eveneens, van 0,1 naar 0,3 procent. Nederland presteert daarmee nog altijd onder het gemiddelde van de eurozone - een half procent - maar het verschil met andere eurolanden is wel kleiner dan in mei. Vanaf volgend jaar stapt ook het CBS over op de internationale definitie.