Weinig incidenten na uitschakeling Oranje

In grote steden in Nederland is de nacht volgend op de uitschakeling van het Nederlands elftal goed verlopen. Voor zover bekend stroomden de locaties waar voetbal kon worden gekeken snel en zonder problemen leeg. Dat meldt de politie in verschillende steden donderdag desgevraagd.

In Amsterdam trad de politie amper op. "Het is rustig geweest. Omdat in de stad bijna geen grote evenementen plaatsvonden, waren er ook weinig grote mensenmassa's op de been. We hebben weinig incidenten waargenomen", aldus een woordvoerder.

Ook in Eindhoven had de politie geen problemen met teleurgestelde Oranjefans. "We hebben geen meldingen van spannende incidenten gehad", aldus een woordvoerder. "Natuurlijk wel een aantal vechtpartijtjes, maar met zo veel mensen op straat is het overdreven te roepen dat op de avond veel is gebeurd."

Op de Grote Markt in Groningen is één aanhouding verricht. "Dat is gezien de vele supporters heel weinig", aldus een woordvoerder. Vooraf waren zorgen over het noodweer dat over Groningen zou trekken. "De grote pleinen gingen later open, maar dat gaf geen problemen."

In steden als Rotterdam en Utrecht was het voor de politie niet nodig in te grijpen. "We kunnen geen noemenswaardige incidenten melden", aldus een politiewoordvoerder in Utrecht. "De pleinen en de cafés liepen snel leeg. De avond en nacht zijn rustig verlopen."

Nederland verloor in de nacht van woensdag op donderdag iets voor 01.00 uur van Argentinië na penalty's. Ruim negen miljoen mensen keken de wedstrijd thuis. Hoeveel mensen op pleinen of in cafés de wedstrijd hebben gezien is onbekend. Zaterdag speelt Nederland de troostfinale tegen Brazilië.