Ruimere regels voor vrijwilligerswerk in WW

Voor mensen met een WW-uitkering wordt het makkelijker vrijwilligerswerk te doen. Voortaan mogen WW’ers als vrijwilliger aan de slag bij bijvoorbeeld een sportvereniging of festival, als de taken die zij daar doen nu al door vrijwilligers worden gedaan.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft donderdag aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de regels gaat verruimen. De Kamer had daar eerder op aangedrongen.

Uitgangspunt blijft dat iemand met een WW-uitkering vrijwilligerswerk mag doen zolang dat niet leidt tot verdringing van betaald werk. Maar uitkeringsinstantie UWV stelt zich straks wat soepeler op.

Nu kan iemand nog op zijn uitkering worden gekort als het vrijwilligerswerk ergens anders in het land door een betaalde kracht wordt gedaan. In de toekomst beoordeelt UWV niet meer of er op landelijk niveau verdringing plaatsvindt, maar kijkt naar de organisatie in kwestie. Zo zijn er sportclubs waar de barman betaald wordt, en er zijn sportclubs waar die plek altijd al wordt ingenomen door een vrijwilliger. Daar houdt UWV in de toekomst rekening mee.

Het is de bedoeling dat de nieuwe regels dit najaar ingaan.

Ruimere regels voor vrijwilligerswerk in WW
Ruimere regels voor vrijwilligerswerk in WW (Foto: ANP)