Zesvoudig moordenaar krijgt onbegeleid verlof

Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz moet onbegeleid verlof krijgen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft bij een verlofafwijzing geen goede belangenafweging gemaakt en moet de beslissing herzien. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

De 58-jarige Yilmaz schoot in 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen dood. Hij werd vervolgens tot levenslang veroordeeld. In 2001 werd hij in een tbs-kliniek geplaatst, waar hij werd behandeld als een normale patiënt die terug zou kunnen keren in de maatschappij. Hij mocht ook met begeleid verlof.

Yilmaz vroeg in oktober om onbegeleid verlof. Teeven weigerde dat in mei. Volgens de staatssecretaris weegt het belang van de nabestaanden zwaarder en is de wens van de dader daaraan ondergeschikt. Ook wees hij op het risico voor maatschappelijke onrust. Yilmaz stapte daarop naar de rechter.

De staat heeft volgens de rechtbank zelf verzocht om tbs-behandeling van Yilmaz. Onbegeleid verlof is dan een 'gebruikelijke stap' als de behandeling goed verloopt.

Yilmaz verloor in april een kort geding over onbegeleid verlof. Volgens de rechtbank was het destijds eerst aan Teeven een beslissing te nemen.

Waarom Yilmaz de cafébezoekers neerschoot is nog altijd niet helemaal duidelijk. In een documentaire uit 1997 vertelde hij dat hij in paniek raakte nadat iemand hem 'kankerturk' had genoemd.

Het lukte Yilmaz om tijdens zijn begeleid verlof een gezin te stichten. In de media laaide in 2009 de discussie op of een tot levenslang veroordeelde moordenaar wel op verlof mag gaan. In 2011 oordeelde de rechter dat Yilmaz niet op verlof mocht omdat zijn vrijlating tot grote onrust zou leiden.