Steeds meer Nederlandse studenten naar buitenland

Het aantal Nederlandse studenten dat met een beurs naar het buitenland vertrekt voor studie of stage blijft stijgen. Afgelopen studiejaar kregen 10.061 studenten een Erasmusbeurs, 751 meer dan het jaar ervoor. De populairste bestemmingen zijn Groot-Brittannië en Spanje, blijkt donderdag uit Europese statistieken.

Van de ruim tienduizend Nederlandse studenten gingen er 1601 naar het Verenigd Koninkrijk, op de hielen gevolgd door Spanje (1599). Ook Duitsland (1180), Frankrijk (817), Zweden (678) en België (673) zijn populair om een tijd te studeren.

Buitenlanders die met een Erasmusbeurs naar Nederland kwamen, kozen vooral voor Groningen. Met 674 buitenlandse Erasmusstudenten bekleedt de Rijksuniversiteit Groningen de 43e plaats in de top honderd van Europese universiteiten. De Universiteit Maastricht staat met 603 studenten op de 54e plek, gevolgd door de Universiteit Utrecht, die met 532 studenten de 66e plaats inneemt.

Vorig jaar maakten in totaal bijna 270.000 studenten gebruik van beurzen van de Europese Unie om in het buitenland te studeren of een opleiding te volgen. Een op de vijf studenten koos voor een Erasmusstage bij een bedrijf. De drie populairste bestemmingen waren Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Met het Erasmusprogramma kunnen studenten uit het hoger onderwijs drie tot twaalf maanden in een ander Europees land studeren of stage lopen. De Erasmusbeurs, die vorig studiejaar gemiddeld 272 euro bedroeg, moet een deel van de extra woon- en reiskosten te dekken. Gemiddeld zijn de studenten 22 jaar en zijn ze een halfjaar weg.